Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Protestul în Piața Victoriei împotriva legilor securității naționale

sursa: G4Media

Aproape 200 de persoane s-au adunat sâmbătă, în jurul orei 19:30, în Piața Victoriei, unde are loc un protest împotriva legilor securității naționale. Printre ele, Tudor Chirilă, Mihai Călin și Oana Gheorghiu, anunță G4Media.

Protestul a fost anunțat de organizațiile civice Corupția ucide și Rezistența Civică Galați sub deviza ”Libertate! Nu cenzură și Securitate!”.

sursa: G4Media

”Când injustiția devine lege, protestul devine datorie. România trebuie sa redevină liberă, liberă de cenzură, liberă de noua Securitate”, au scris pe Facebook organizatorii protestului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema pe care și-o pun mulți comentatori este cum de nu au ieșit mai mulți manifestanți, având în vedere că tema (legile Securității) era una foarte importantă pentru viața civilă și mai ales că în trecut românii au ieșit masiv la proteste pentru teme chiar mai ”subțiri” (Ordonanța 13). Cine are ochi de văzut vede și cine vrea să gândească limpede și obiectiv, înțelege. Din punctul meu de vedere, explicația e greu de acceptat pentru mulți, dar din păcate e clară. În perioada Dragnea, adică perioada guvernării PSD de după 2017, puterea acestei guvernări (bună-proastă, nu discutăm asta acum) era sabotată constant de statul paralel / subteran (nu săriți în sus, că ăsta e adevărul), care deținea adevărata putere. Această putere informală (subterană) era la Johannis și stăpânii lui de la Servicii și Justiție (și mai sus în ”ierarhie” la marile ambasade), iar mai jos, la partidele afiliate acestei direcții (PNL și USR). Masa de manevră DE BUNĂ CREDINȚĂ (țin să subliniez buna lor credință) a fost societatea civilă sofisticată, în special tinerii educați și cultivați. Atunci marile manifestații au avut și o susținere ideologică din partea acestei pături sociale, dar dacă n-ar fi existat manipularea profesionistă a Sistemului de pe rețelele de socializare ar fi fost poate și atunci la fel de puțini manifestanți ca acum. Poate doar ceva mai mulți (că lumea era atunci mai entuziastă, nu blazată ca acum), dar cu siguranță nu ar fi existat manifestații așa de puternice și masive ca atunci. Acum PSD-ul, care era în dizgrația sistemului subteran pe vremea lui Dragnea, a intrat din nou în grațiile acestuia, datorită activității consecvente a lui Ciolacu, care a oferit mereu atitudini neprecupețite de supunere și obediență. El și-a dat seama că varianta lui Dragnea de a fi în opoziție cu statul subteran e o variantă perdantă, așa că a ales, cu un oportunism grețos, să se integreze și el cu PSD-ul lui alături de PNL, Johannis, servicii, justiție, ambasade, pe calea ”corectă”, pe care sunt ”astrele aliniate”. De aici și uniunea ”imposibilă” la guvernare dintre PSD și PNL, binecuvântată de Johannis, laolaltă cu punerea batistei pe țambalul opoziției. Din toate astea sistemul subteran a ieșit și mai întărit, din păcate. Fiindcă acum avem doar un mega partid (PSD + PNL - aceeași MIZERIE) care e DE ACEEAȘI PARTE a baricadei cu sistemul subteran iar opoziția e slăbănoagă, măcinată de lupte interne și cu o ideologie anapoda (USR) sau nefrecventabilă (AUR). Acum statul paralel poate impune ce legi vrea (în general poate face orice vrea) și nu mai are de ce să stimuleze mișcări de stradă. Cei care sunt sau vor fi de acum încolo în stradă sunt efectiv pe cont propriu. Sistemul are mai degrabă interesul să-i stopeze, decât să-i stimuleze.
  Iată secretul slăbiciunii manifestațiilor. Dar măcar știm un lucru: cei care sunt sau vor fi în stradă sunt cu adevărat militanți sinceri și puternici ai ideilor pe care le scandează public. Avem din păcate și o concluzie tristă: e clară acum puterea pe care o are manipularea profesionistă a sistemului și faptul că nici cei mai deștepți dintre noi nu sunt protejați în fața manipulării, atunci când comparăm amploarea manifestației împortiva Ordonanței 13, de exemplu, cu micimea manifestației împotriva legilor Securității. Repet, deși acum lumea e mai blazată oricum, totuși diferența sare în ochi. Numai cine nu vrea nu vede.
  • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Dupa 10 august oamenii se tem sa mai iasa in strada. Cei care au iesit atunci si-au luat gaze si bastoane sperand ca ulterior justitia va face dreptate. Dar protestatarii au primit si amenzi pe deasupra iar jandarmii abuzatori au fost recompensati. E clar ca la o eventuala manifestatie de amploare jandarmii vor face si mai mare exces de zel, stiind ca guvernul o sa le fie recunoscator.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Delia MC Delia MC check icon
   Să cred că tot restul așa " înțeles " și de aia și-a văzut fiecare de treaba lui?
   Pe Johannis îl văd mai curând blazat și indiferent ( nu i-a ieșit aia cu peeseedee și nici alianța cu USR, din păcate). El mai are 2 ani și pa, nu mai are dreptul la un mandat. Cred că s-ar bucura să fie demis, ar avea liniște, seine Ruhe haben cum zice neamțul. Oricum a eșuat ( dacă n-ar fi așa ar fi mai activ, omul care se bucură de ce a realizat o arată, iradiază).
   Că vă supărați pe Ciolacu mă bucur însă psd, până să devină PSD, mai are. I-ar prii vreo câțiva ani în opoziție să se reformeze că acum nu-i nici o stângă și stânga e bună dar ca sarea în bucate, nu mai mult :) Marile partide care conduc mult timp își dau o dată în petic și sunt înlocuite de alianțe colorate care intră în scenă când marele partid a dat chix. Și chiar au șanse aceste alianțe că știu bine că alternativă nu există și abia atunci vor da tot ce-i mai bun. Sper că va fi o astfel de alianță o dată și în România, merită o șansă.
   A, și motivul eu îl văd blazarea. Acelasi motiv pentru care în 2020 70% din votanți au stat acasă. E același fenomen acum amplificat. Iar votanții USR sunt nemulțumiți de luptele interne din partid și nu mai speră. Ce a scos lumea în stradă în 2017 a fost speranța care în 2020 ajunsese în comă. Acum a murit.


   • Like 0
  • @ Sorin Gherghel
   Poate câtorva oameni să le fie frică de represiunea asupra manifestanților, dar nu cred că asta e problema principală. Marea majoritate a oamenilor nu cred că se tem de represiune. De fapt ați văzut pe timpul pandemiei că și în țările europene super democratice, la manifestațiile anti restricții, manifestanții și-au luat gaze și bastoane pe spinare din plin, dar asta nu i-a oprit pe termen lung, ci poate doar pe moment. În general, oriunde în lume, când manifestațiile tind să devină violente, jandarmii de la noi sau de oriunde se comportă și ei dur, contondent. Uneori din păcate mai fac și exces de zel, e adevărat, dar ca să nu degenereze lucrurile e suficient ca manifestanții, oricât de numeroși și de vocali, să fie PAȘNICI. Atunci nici forțele de ordine nu au ce pretext să găsescă pentru o represiune violentă. La 10 august mi-amintesc de încercarea manifestanților de a intra în sediul guvernului, iar mai spre seară, de containere sau ghivece stradale incendiate. Mai mi-amintesc și de o jandarmeriță bătută măr. Și de încercarea de a rămâne în piață după ora aprobată pentru încheierea manifestației. Atunci au trecut mai mult la represiune jandarmii. Dacă mă întrebați pe mine, mie NU mi se pare democratic ca un miting / manifestație să aibă nevoie de aprobare cu date clare de loc, timp de desfășurare etc. Mi se pare corect ca manifestațiile să fie ”la liber”, oriunde, oricând, cu orice număr de manifestanți, chiar dacă blochează strada. În fond strada e blocată mai mereu din cauza traficului. Deci dacă sunt la un moment dat mulți oameni în stradă e de asemenea dreptul lor să fie acolo, chiar dacă ”traficul” reprezentat de ei blochează pe oricine altcineva să treacă pe acolo. Asta-i situația. Cu aceste aprobări de mitinguri, autoritățile pot să stopeze practic tot ce nu le convine. Pe vremea pandemiei era la un moment dat o situație ridicolă: erau interzise adunările de oameni mai mari de X persoane și erau obligați să poarte mască oricum, iar asta se aplica și manifestațiilor ANTI RESTRICȚII!!!!! Râsul lumii: restricții impuse la mitingurile anti-restricții. De aceea zic, încă o dată, că protestele ar trebui să fie absolut libere, cu orice consecințe practice. Cu o singură condiție: să fie PAȘNICE, să nu forțeze și să nu provoace pe nimeni, inclusiv dintre forțele de ordine. Altfel, să poată să blocheze orice trafic, pe timp oricât de lung. Iar forțele de ordine care fac abuzuri să plătească.
   • Like 1
 • Rumanii au alta prioritate: dupa doi ani de pandemie ard de nerabdare sa ingrase industria nationala, (singura), in "mare suferinta" horeca, industria sarlatanilor si speculantilor. Asta da patriotism. ce legi abuzive, ce "pensii de serviciu" nu speciale, ce spectrul razboiului cu hoardele ruse, ce scumpiri de nestavilit, ce foamete? Spre zombificare inainte!
  • Like 0
 • Daca se dovedeste ca legea care va fi in final aprobata in Parlament si promulgata de pres.Iohannis,va avea si avizul CCR si al CV,cum va explica Chirila isteria pe care a incercat sa o starneasca?PR?
  • Like 0
 • Ovidiu check icon
  Numai două sute? Hai, nu două sute de mii, ar fi fost ceva utopic. Și douăzeci de mii ar fi fost un număr fantezist. Dar două mii ar fi părut ceva mai rezonabil. Organizatorii n-au avut și ei semnale de la
  participanți pentru a ști pe câți mizează? Cu numai două sute de inși în ditamai Piața Victoriei, cobori în derizoriu orice acțiune, te faci de râs. Și ce personalități! Doi actorași simpatici. Oana Gheorghiu e într-adevăr o persoană stimabilă. Dar Chirilă, marele antipesedist care trăiește din mila primarilor PSD care il învită să cânte la nenumăratele zile festive ale localităților? Aș vrea să văd legile securității modificate de Chirilă, așa cum le-ar vedea el corecte. Scrie-le, Tudore, cine nu te lasă?
  • Like 2
  • @ Ovidiu
   Păi, nu-l lasă de-alde ăștia ca tine, el un biet "actoraș", tu o mare somitate...
   Bleah...
   • Like 0
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Ovidiu check icon
   Acum, dacă T. Chirilă nu e pe gustul meu ca actor, de ce vreți să mi-l băgați pe gât? Nu putem trăi liniștiți dacă pe dv performanțele lui vă dau pe spate, iar eu il consider un actor de mâna a doua? Postura asta a adolescentului teribilist și rebel de care Chirilă nu se poate desprinde nici în pragul vârstei de 50 de ani, e, uneori, ridicolă.
   În rest, ca activist civic, cine are ceva cu el? E liber să se exprime.
   • Like 0
  • @ razvan.novac@gmail.com
   Ovidiu check icon
   Acum, dacă T. Chirilă nu e pe gustul meu ca actor, de ce vreți să mi-l băgați pe gât? Nu putem trăi liniștiți dacă pe dv performanțele lui vă dau pe spate, iar eu il consider un actor de mâna a doua? Postura asta a adolescentului teribilist și rebel de care Chirilă nu se poate desprinde nici în pragul vârstei de 50 de ani, e, uneori, ridicolă.
   În rest, ca activist civic, cine are ceva cu el? E liber să se exprime.
   • Like 0
 • Marius check icon
  Efectul Iohahahannis asupra societatii civile: privim cu atentie si infrigurare....... cine misca-n front! Sa nu cumva sa deranjam somnul adanc al numitului "Dulap Sasesc cu Ghinion"! Un presedinte pentru linistea proprie..... colectionar de titluri si demnitati. In rest un "nimeni" in materie de reactie, anticipatie, actiune. A, si sa nu uitam, un maestru in aruncatul paltonului!!!!
  • Like 0
 • Da, securitate din anii dinainte de 90 , a distrus vieți, chiar și după, dar numai cei care erau certați cu legea puteau fi șantajati, cea mai mare problema e justiția aici probabil sunt cei mai mulți cu bube și pot să fie șantajati, iar în zilele noastre cu război la granița trebuie și o securitate puternică!
  • Like 0
  • @ Csaba Pataki
   Delia MC Delia MC check icon
   Da, dar nu așa.
   O securitate care mă OBLIGĂ să colaborez, mă OBLIGĂ să tac și are o asemenea structură că e mai presus de toți și toate. O structură în mâinile unui singur om. A ce sună asta? Nu cumva a dictatură? Stați, ce se întâmplă dacă ajunge Ciolacu președinte? Acum Johannis e indiferent dar dacă pune mâna cine nu trebuie pe această structură de putere? Chiar n-am învățat nimic din anii de dictatură?
   • Like 0
 • Numai 200 de persoane...
  Ca să nu mai avem iluzii asupra normelor civic-morale ale românilor!
  • Like 1
  • @ Maria Rusu
   Dar unde sunt sutele de mii (sic!) care au fost în 2017, ori cei din 10 august? Au crescut, s-au maturizat sau...?
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult