Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

PSD a fost exclus din Partid

Irina Tănase și Viorica Dăncilă

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

O întrebare țara o străbătea înainte de congresul XV al Partidului: Congres să fie, dar de ce îl facem?

Acum, că s-a terminat, se fac tot felul de analize despre ecuațiile de putere din PSD, despre noua fază a luptei cu statul paralel, noua politică externă, SUA, China, Israel în locul „dușmănoasei” UE, sau „surpriza” Țuțuianu. Interesant, dar nimic din toate astea nu l-a preocupat în primul rând pe Dragnea. 

Dragnea a convocat Congresul în primul rând pentru primul rând. Pentru primul rând al Sălii Palatului, în care și-a pus fosta secretară, actuala amantă oficială, lângă el și doamna Dăncilă, adică lângă președintele PSD și prim-ministrul, cu 4000 de delegați în spate.

Ca s-o așeze pe Elena în dreapta lui, Ceaușescu a umplut-o mai întâi cu funcții, pornind de la calitatea ei de vechi membru de partid. Dragnea a considerat că e suficientă funcția de domnișoară cu care poate se va căsători, dacă îi dă voie „partidul din suflet”. În felul acesta, a șters în mod deliberat podeaua Sălii Palatului cu doamnele Dăncilă, Firea, Carmen Dan, Olguța Vasilescu, Corina Crețu, Rovana Plumb etc. A tras apa după cei 22 de ani în PSD, invocați de adversara lui, Ecaterina Andronescu. Precum și după foștii președinți, Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, șterși din istoria partidului, cum l-a aneantizat Ceaușescu pe Dej.

Cât despre social-democrație...

Urmând întru totul exemplul lui Ceaușescu, pe vremea căruia Partidul Comunist nu mai era nici comunist și nici partid, ci personalul de „deservire” al Casei Ceaușescu, Dragnea a dizolvat ieri PSD. Prin plasarea domnișoarei sale deasupra întregii nomenclaturi, Dragnea a transmis că trecutul, tradițiile, statutul, ideologia PSD sunt excluse din partid. Astfel, zisul partid devine alaiul său, nu numai de nuntă.

Iar milioanelor de votanți PSD adepți ai familiei tradiționale ortodoxe, pe care tot anunță că îi scoate la referendum, Dragnea le-a dat spre a fi înghițit, fără să clipească, cu surâsul său de șacal obosit, un exemplu mobilizator de familism tradițional.

Ca să știe nu numai aparatul de partid, dar și ultimul pesedist habotnic, că de acum înainte Dragnea poate și face orice. Să se închine, deci, la El, ca la icoană.

După 28 de ani, Congresul Dragnea pune românilor o întrebare pe care ceva ce s-a numit Revoluție a lăsat-o fără răspuns: nu vă doriți dvs, de fapt, să fiți un popor de slugi hoațe?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult