Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

PSD a fost exclus din Partid

Irina Tănase și Viorica Dăncilă

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

O întrebare țara o străbătea înainte de congresul XV al Partidului: Congres să fie, dar de ce îl facem?

Acum, că s-a terminat, se fac tot felul de analize despre ecuațiile de putere din PSD, despre noua fază a luptei cu statul paralel, noua politică externă, SUA, China, Israel în locul „dușmănoasei” UE, sau „surpriza” Țuțuianu. Interesant, dar nimic din toate astea nu l-a preocupat în primul rând pe Dragnea. 

Dragnea a convocat Congresul în primul rând pentru primul rând. Pentru primul rând al Sălii Palatului, în care și-a pus fosta secretară, actuala amantă oficială, lângă el și doamna Dăncilă, adică lângă președintele PSD și prim-ministrul, cu 4000 de delegați în spate.

Ca s-o așeze pe Elena în dreapta lui, Ceaușescu a umplut-o mai întâi cu funcții, pornind de la calitatea ei de vechi membru de partid. Dragnea a considerat că e suficientă funcția de domnișoară cu care poate se va căsători, dacă îi dă voie „partidul din suflet”. În felul acesta, a șters în mod deliberat podeaua Sălii Palatului cu doamnele Dăncilă, Firea, Carmen Dan, Olguța Vasilescu, Corina Crețu, Rovana Plumb etc. A tras apa după cei 22 de ani în PSD, invocați de adversara lui, Ecaterina Andronescu. Precum și după foștii președinți, Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, șterși din istoria partidului, cum l-a aneantizat Ceaușescu pe Dej.

Cât despre social-democrație...

Urmând întru totul exemplul lui Ceaușescu, pe vremea căruia Partidul Comunist nu mai era nici comunist și nici partid, ci personalul de „deservire” al Casei Ceaușescu, Dragnea a dizolvat ieri PSD. Prin plasarea domnișoarei sale deasupra întregii nomenclaturi, Dragnea a transmis că trecutul, tradițiile, statutul, ideologia PSD sunt excluse din partid. Astfel, zisul partid devine alaiul său, nu numai de nuntă.

Iar milioanelor de votanți PSD adepți ai familiei tradiționale ortodoxe, pe care tot anunță că îi scoate la referendum, Dragnea le-a dat spre a fi înghițit, fără să clipească, cu surâsul său de șacal obosit, un exemplu mobilizator de familism tradițional.

Ca să știe nu numai aparatul de partid, dar și ultimul pesedist habotnic, că de acum înainte Dragnea poate și face orice. Să se închine, deci, la El, ca la icoană.

După 28 de ani, Congresul Dragnea pune românilor o întrebare pe care ceva ce s-a numit Revoluție a lăsat-o fără răspuns: nu vă doriți dvs, de fapt, să fiți un popor de slugi hoațe?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult