(Foto: Guliver/Getty Images)
Oricare dintre noi poate avea la un moment dat nevoie de consiliere specializată pentru a depăşi o perioadă mai dificilă din viaţă, cum ar fi stresul de la locul de muncă, probleme emoţionale, probleme de relaţionare, probleme de cuplu sau cu copiii.
Statisticile oficiale arată că în jur de 5% dintre români suferă de depresie, 25% dintre persoanele tinere au atacuri de panică, iar anxietatea afectează 20% dintre români. Numărul lor este mai mare în realitate, spun experții în domeniu. Piața de servicii de psihoterapie și consiliere psihologică din România este estimată de specialiști la aproximativ 50 milioane euro pe an.
Persoanele care au nevoie de ședințe de psihoterapie și nu vor sau nu au timp să meargă în cabinetul unui specialist, pot accesa un psiholog online.
Platforma Atlashelp.net este o soluție securizată unde oamenii pot interacționa cu peste 170 de specialiști din domeniul sănătății mintale, pentru a beneficia de ajutor rapid și eficient, cât și din alte domenii precum parenting, nutriție sau coaching. Specialiștii, care oferă și servicii la cabinet, pentru cei care preferă această variantă, sunt verificați, iar platforma garantează legitimitatea fiecăruia.
Astfel, o persoană poate accesa, la orice oră, printr-un clic, un psiholog de pe laptop, tabletă sau telefonul mobil, în timpul unei plimbări în parc, la birou sau pe drumul către casă.
Fondatorilor le-a venit ideea la o terasă, spune medicul psihiatru Mihai Bran, cofondatorul Atlas Help. Echipa numără acum 12 specialiști, medici și IT-ști, dintre care și un coleg pe care Mihai Bran îl știe încă de la grădiniță și care s-a ocupat de partea tehnică a proiectului.
În timp ce în SUA practica videoconferinţelor în domeniul psihoterapiei şi al consilierii există de mai mult de 15 ani, la noi este încă la început.
„Platforma a fost lansată în iulie 2016 și oferă o soluție de videoconferință securizată, plata se face online, avem un sistem de programări, iar factura se generează automat”, spune Mihai Bran, cofondator Atlas Help. Pasionat de inovația în medicină, Mihai Bran spune că în spitalul unde lucrează întâlnea mulți pacienți care îi povesteau că au citit pe internet că unele medicamente i-ar putea ajuta sau găseau alte informații care nu erau reale. Împreună cu câțiva prieteni a decis să lanseze în urmă cu câțiva ani site-ul depresiv.ro, prin care să ofere informații corecte despre sănătatea mintală. Apoi au început să se documenteze tot mai mult și au creat platforma de servicii de consiliere psihologică și psihoterapii Atlashelp.net.
Clienții pot alege fie servicii online, fie ședințe la cabinet, în funcție de preferințe. Prețul unei ședințe începe de la 100 de lei, tariful fiind stabilit de fiecare specialist. Administratorii platformei încasează un comision pentru administrarea site-ului.
Cei nemulțumiți de servicii pot primi banii înapoi, prin politica de restituire pusă la punct pe platformă.
Între o sesiune prin internet și o ședință de consiliere psihologică în cabinet nu este nicio diferență din punct de vedere al tehnicii folosite, spun fondatorii platformei. Specialiștii își țin sesiunile la fel, pacienții primesc aceleași protocoale terapeutice, sunt la fel de bine investigați. În schimb clientul poate să țină sesiunea de oriunde este el, fie că e în țară sau în străinătate.
Cum funcționează
Cei care au nevoie de psihoterapie își fac un cont pe platforma Atlashelp.net, apoi sunt conectați cu un psiholog avizat și își pot desfășura ședințele direct de pe telefonul mobil, tabletă sau de pe laptop.
„În platformă am dezvoltat un algoritm în baza unui chestionar, platforma identifică problema și sugerează cel mai apropiat specialist ca disponibilitate și ca profil. O altă variantă constă într-o ședință gratuită cu unul din specialiștii platformei, persoana respectivă este evaluată și îi este recomandat cel mai potrivit specialist. O altă variantă presupune descrierea problemei, în baza unui algoritm platforma trimite solicitarea către mai mulți terapeuți, iar ei au posibilitatea de a oferi un răspuns, iar pacientul alege ulterior, în funcție de răspunsurile primite, cu cine să continue să comunice”, explică Mihai Bran.
O ședință de videoconferință durează între 30 de minute și o oră. Clienții pot să comunice și printr-o variantă de chat, în baza unui abonament. „Psihoterapia prin chat e un tip nou de terapie, este un model luat din SUA, preferat de adolescenți. Pentru probleme de relaționare poate fi eficient”, spune cofondatorul brandului Atlas Help.
El avertizează că pentru un bun rezultat, e important ca pacientul să lucreze acasă, să urmeze recomandările primite în terapie.
„Dacă ai venit la psiholog că te-a trimis soția, nu ai făcut nimic. Nu se rezolvă totul într-o ședință pe săptămână. Pacienții trebuie să lucreze acasă, să se preocupe, să urmeze sfaturile primite de la specialiști”, punctează medicul psihiatru Mihai Bran.
Românii din străinătate apelează la psihoterapie prin videoconferință
Conceptul de sănătate presupune, pe lângă sănătatea fizică, și sănătatea mintală care de multe ori este neglijată și poate duce la probleme, vede medicul primar psihiatru Mihai Bran.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat în 2018 depresia ca principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. Un pacient depresiv nu mai poate funcționa social, în familie, la locul de muncă. Relațiile din familie se deteriorează, iar copiii pot resimți trauma unui părinte cu o afecțiune mintală. În plus, un pacient cu depresie atrage un cost foarte mare pe care societatea trebuie să îl plătească pentru a-l reintegra.
„Serviciile psihologice sunt servicii stigmatizante, nu vorbim despre ele. Pe platforma noastră totul este securizat, confidențial”, dă asigurări Mihai Bran.
În prezent Atlashelp.net are utilizatori din mai multe țări, cei mai mulți fiind românii din Marea Britanie – unde o ședință clasică de psihoterapie costă 80 de lire - și Germania, unde pentru o ședință de terapie la cabinetele specialiștilor germani prețul ajunge la 60-80 de euro. Și români din Italia, Spania și SUA, dar și câțiva din Japonia, Chile, Bali și Africa au apelat la serviciile Atlas Help.
„Serviciile noastre de consiliere la distanță sunt foarte accesate de românii plecați în străinătate. Principalele probleme pentru care ei solicită ședințe de psihoterapie sunt stările depresive, tulburări de anxietate, probleme de cuplu”, spune medicul psihiatru.
Recomandare pentru antreprenori la început de drum: Caută cea mai bună finanțare, dar gândește-te înainte cum îți promovezi produsul
Platforma are câteva mii de conturi create de clienți - nu toate sunt active - numărul lor este în creștere. Proiectul nu a beneficiat de la început de o mediatizare foarte intensă, admite Mihai Bran. Echipa și-a propus ca mai întâi să dezvolte platforma pentru a oferi un serviciu de calitate și abia apoi să își facă marketing. Dacă ar porni din nou în afacere, medicul ar pune accent pe mediatizarea produsului mai din vreme.
„Un antreprenor la început de drum nu ar trebui să neglijeze partea de marketing, ba dimpotrivă, să aibă grijă să își promoveze proiectul din timp. Mai întâi e bine să își valideze produsul, de exemplu dacă este o aplicație, așa cum avem noi, să fie sigur că are o piață, să primească feedback din cât mai multe locuri. Să întrebe, să se intereseze, să se documenteze cât mai bine”, spune Mihai Bran, pe care l-am întrebat ce ar recomanda celor care încep un startup.
Pe de altă parte, la pornirea unui startup, înainte să caute să recruteze angajați de pe site-urile specializate pentru resurse umane, un întreprinzător e bine să se uite printre prieteni, punctează Mihai Bran. Cineva care înființează un startup, înainte să caute mai departe, e indicat să vorbească cu cei apropiați, cu cei cu pasiuni și preocupări comune. Echipa care a creat Atlas Help este formată din prieteni buni, cu unul dintre ei Mihai Bran se știe încă din copilărie. El are și o „soluție” pentru stimularea inspirației. „Cele mai bune idei vin la o bere sau la un pahar de vin. Asa a fost și în cazul nostru. Eram la o bere cu prietenii și le-am spus ideea mea. De ce nu, hai să facem, au zis”. Așa a pornit totul în urmă cu mai bine de patru ani.
În spatele platformei sunt mii de ore de programare, toată munca echipei nu poate fi cuantificată. Un antreprenor aflat la început e nevoie să fie pregătit să muncească mult mai mult decât înainte de a începe afacerea, să investească timp și energie, să caute cele mai bune oferte financiare din piață.
Fii smart la start-up este un proiect de informare și educare despre începuturile vieții de antreprenor. Schimbările dese de legislație și inconstanța partenerilor de afaceri pot îngreuna misiunea celor care aleg să o ia pe cont propriu. Predictibilitatea este una din cheile dezvoltării unui business, mai ales pentru ținerea sub control a cheltuielilor. Pentru a-i ajuta pe cei care au deschis de curând o afacere, Rețeaua de sănătate Regina Maria a lansat abonamentele medicale gratuite în primul an. În această campanie susținută de Regina Maria, antreprenorii care au pornit un start-up vor primi sfaturi de la oameni cu experiență în afaceri, consultanți, vor afla poveștile celor care au decis să aibă curajul de a transforma ideile lor în motoarele societății.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.