Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Raluca Ion, Diana Marcu și Luca Florian, de la Republica, printre câștigătorii Burselor Superscrieri/Avon 2016

Echipa formată din Raluca Ion, Diana Marcu și Luca Florian, de la Republica.ro, a câștigat una dintre cele trei burse Superscrieri/Avon 2016 pe tema violenței domestice.

Proiectul lor, „LOV(E) DE LA LOVIRE. De ce se întorc victimele la agresorii lor”, își propune să documenteze motivele care le determină pe victimele violenței domestice să revină într-un mediu nesigur, în ciuda unei istorii lungi de bătăi și umilințe.

„Vrem să arătăm de ce le dau victimele violenței domestice agresorilor lor încă o șansă, materializată, din păcate, în ocazia de a le lovi din nou, uneori până la moarte. Fără a înțelege resorturile care le fac pe victime să se întoarcă într-un mediu periculos, nu poți pune în mișcare mecanismele care să le ajute în mod real. Fără a cunoaște ce stă în spatele acestei decizii imposibile, comunitatea va continua să le judece superficial și să le ignore suferințele”, spune Raluca Ion.

Echipa formată din Ana Poenariu și Sergiu Brega va realiza proiectul multimedia „Bătaia de 40 de milioane de euro”, cu publicare pe RISE Project.

„În aprilie o femeie de 38 de ani a fost omorâtă de fostul iubit în centrul Bucureștiului, deși sesizase de nenumărate ori poliția. În mai, o altă femeie a fost omorâtă de fostul soț pe aeroportul din Sibiu. Ambele au devenit niște cifre în statisticile referitoare la violența domestică. Statul român cheltuie milioane de euro pe proiecte de prevenire și combatere a violenței domestice și a traficului de persoane, iar demersul nostru jurnalistic va arăta cum sunt cheltuiți banii și cine beneficiază în mod real de ei”, spune Ana Poenariu. 

Echipa formată din Andrei Crăciun și Elena Iluță va realiza materialul va realiza „Aleea Zorilor”, cu publicare pe blog-ul www.andreicraciun.eu.

„Am aplicat pentru că voiam să pot face acest subiect. Să am timp și bani să mă ocup de el. Sunt bucuros și că pot colabora cu Elena, despre care am – până acum – numai cuvinte de laudă. Iși cunoaște bine meseria. Suntem amândoi încântați (Elena a zis că wow, deci am presupus încântarea) că am câștigat, dar acum vedem mai degrabă greutățile care vor urma. Am ales un subiect foarte delicat și nu va fi deloc ușor. Dar trebuia, pur și simplu trebuia să îl scriu. E bine că aceste burse există. Și, prin ele, supraviețuiește jurnalismul, cât mai e, în țara noastră. Sunt deci fericit și foarte îngrijorat. Iar m-am înhămat la o muncă dură”, a declarat Andrei Crăciun.

Jurnalista Mona Dîrțu va fi mentorul echipelor pe perioada realizării materialelor și tot ea va susține pentru aceștia, dar și pentru alți autori din noua generație interesați de subiect, Seminariile Superscrieri de bune practici.

Simona Tache, membră a juriului, vorbește despre misiunea mai largă a proiectului: „Știm cu toții cum e să fii condamnat să alegi, din liste de candidați la diverse funcții publice, răul cel mai mic. E blestemul poporului român… Ei bine, blestemul juriului Burselor Superscrieri e exact invers: să aleagă dintre multe proiecte bune pe cel mai bun. Nu e ușor nici așa, credeți-ne. În prima seară de după jurizarea finală, adormi cam frământat și visezi la ziua în care n-o să mai fie atât de greu să alegi, fiindcă exagerat de multe branduri se vor înghesui să finanțeze materiale jurnalistice de profunzime, pe subiecte de mare interes public. Când te trezești, știi că nu mai e mult până când visul va deveni realitate. Pentru că, pe zi ce trece, ne simțim cu toții tot mai responsabili și simțim tot mai tare că e tot mai treaba noastră să schimbăm lumea în care trăim, iar companiile nu sunt niște entități abstracte, ci sunt alcătuite din oameni care gândesc și simt fix la fel.”

Stela Toderașcu, director de markering Avon Romania & Moldova, completează ideea Simonei: „Responsabilitatea este tema principală a burselor Avon de anul acesta. Anchetele propuse de cele 3 echipe căștigătoare își propun să vorbească despre respnsabilitatea invididuală sau de grup, a nostră când judecăm o victimă, a celor care pot mișca pârghiile pentru a ajuta și a martorilor care rămân tăcuți zeci de ani. Scriitorul Vasile Ernu menționa într-unul dintre articolele sale că externalizarea vinei şi a responsabilităţii este un sport naţional. Cred cu tărie că lupta împotriva violenței este responsabiltatea noastră a tuturor, indiferent de rolul nostru în societate. Și acestă luptă trebuie să pornescă cu EU”.

Toate materialele publicate la primele două ediții ale burselor pot fi accesate aici (2014 – bit.ly/1RS0SkG) și aici (2015 – bit.ly/1QIi5xL).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult