Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Raport DNA: Mita pentru angajarea pe un post de infirmier, asistent sau registrator medical este de 1.500 de euro

Laura Codruța Kovesi - Inquam

 (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Atribuirea contractelor de achiziții publice în domeniul sănătății este de multe ori condiționată de plata unui „comision” către managerul unității. Mita reprezintă 5-20% din valoarea contractului. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat marți de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

Planificarea unor achiziții inutile, supraevaluarea unor contracte raportate la valoarea de piață, evitarea procedurii de licitație publică, fragmentarea scriptică a achizițiilor prin acte adiționale, întocmirea caietului de sarcini astfel încât să favorizeze anumite firme, plata unor contracte neexecutate sau prost executate reprezintă câteva dintre metodele de fraudare a procedurilor de achiziție publică derulate de unitățile medicale. 

Studiul pe tema „Corupția în sistemul public de sănătate. Analiza cauzelor D.N.A. soluționate de instanță prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2015 -2017” a identificat cinci domenii de manifestare a corupției în sistemul public de sănătate din România:

 • achiziții publice
 • servicii medicale
 • bugetarea unităților spitalicești 
 • accesul personalului în sistemul medical
 • autorizarea farmaciilor
Îți recomandăm

Mita este dată direct managerului de spital sau este mascată prin servicii fictive ale unor firme de consultanță care sunt ale managerului sau ale unor apropiați ai managerului. 

Procurorul şef al DNA a dat exemplul unui manager de spital care a fost cercetat în mai multe dosare, fiind condamnat definitiv la închisoare în două dintre acestea şi care în trei, patru ani, deşi era trimis în judecată, a reuşit să realizeze profituri de milioane folosindu-se de funcţia pe care o deţinea.

„Corpuţia în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienţi, în mod direct pentru că suportă din buzunarul lor, sau în mod indirect pentru că este afectat sistemul asigurărilor sociale”, a spus Kovesi, potrivit News.ro. 

Mită dau și cei care vor să se angajeze într-o instituție medicală de stat. De exemplu, pentru un post de infirmier, asistent sau registrator medical „tariful” este de 1.500 de euro.

Studiul constată că manifestarea infracționalității are loc în majoritatea aspectelor structurale și funcționale ale sistemului de sănătate, cu implicații asupra calității actului medical oferit populației.

„Un alt aspect important se referă la existența unor cutume în oferirea și primirea de foloase necuvenite pentru a beneficia de un drept legal și moral – dreptul la sănătate. Aceste reguli nescrise care guvernează comportamentul actorilor sociali implicați (medici, pacienți, firme etc.) sunt cunoscute de aceștia de dinainte de a interacționa cu sistemul, fiind acceptate, dar și transmise mai departe, informal, din dorința de a-i ajuta pe cei aflați în situații asemănătoare”, se arată într-un comunicat al DNA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cifra indicata de DNA poate fi valabila pentru capitala, in provincie atingand si de trei (3) ori aceasta valoare. Dintre colegii de clasa ai fiicei mele absolventa a scolii postliceale sanitare promotia 2017, numai unul este angajat in sistemul de sanatate romanesc de stat, iar alti trei profeseaza intr-o tara UE, ceilalti Dumnezeu cu mila.
  • Like 0
 • GabiC check icon
  Nu este adevarat, Codruta! Exagerezi, ca de obicei; Uite- am un exemplu intre cunostinte: Nu a dat decat 1000 de euro- si pe aia- in transe- cat a durat perioada de proba; Deci- nici vorba!
  Plus ca, la cat de priceputa e cunostinta aia a mea - mi-as dori sa-i trateze ( cu toata seriozitatea si priceperea) pe toti cei din guvern, pe toti membrii PSD , ALDE si UDMR, si pe cei din ministerul sanatatii;
  Daca s-ar putea chiar azi;!
  Si- sa ne pregatim- in acelasi timp - de alegeri anticipate;
  • Like 0
 • Ma bucura faptul ca s-a intocmit acest raport. Dar ma intristeaza ca apare doar acum in 2018, situatia nu e asa de ieri. Alta chestiune interesant de urmarit ar fi, masurile care urmeaza sa fie luate pentru combaterea/prevenirea incidentelor de genul.
  • Like 0
 • Şi, ce să vezi? Pentru astea nu face nimeni grevă! Totul e bine, doar salariile-s mici.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult