(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
Atribuirea contractelor de achiziții publice în domeniul sănătății este de multe ori condiționată de plata unui „comision” către managerul unității. Mita reprezintă 5-20% din valoarea contractului. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat marți de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.
Planificarea unor achiziții inutile, supraevaluarea unor contracte raportate la valoarea de piață, evitarea procedurii de licitație publică, fragmentarea scriptică a achizițiilor prin acte adiționale, întocmirea caietului de sarcini astfel încât să favorizeze anumite firme, plata unor contracte neexecutate sau prost executate reprezintă câteva dintre metodele de fraudare a procedurilor de achiziție publică derulate de unitățile medicale.
Studiul pe tema „Corupția în sistemul public de sănătate. Analiza cauzelor D.N.A. soluționate de instanță prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2015 -2017” a identificat cinci domenii de manifestare a corupției în sistemul public de sănătate din România:
- achiziții publice
- servicii medicale
- bugetarea unităților spitalicești
- accesul personalului în sistemul medical
- autorizarea farmaciilor
Mita este dată direct managerului de spital sau este mascată prin servicii fictive ale unor firme de consultanță care sunt ale managerului sau ale unor apropiați ai managerului.
Procurorul şef al DNA a dat exemplul unui manager de spital care a fost cercetat în mai multe dosare, fiind condamnat definitiv la închisoare în două dintre acestea şi care în trei, patru ani, deşi era trimis în judecată, a reuşit să realizeze profituri de milioane folosindu-se de funcţia pe care o deţinea.
„Corpuţia în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienţi, în mod direct pentru că suportă din buzunarul lor, sau în mod indirect pentru că este afectat sistemul asigurărilor sociale”, a spus Kovesi, potrivit News.ro.
Mită dau și cei care vor să se angajeze într-o instituție medicală de stat. De exemplu, pentru un post de infirmier, asistent sau registrator medical „tariful” este de 1.500 de euro.
Studiul constată că manifestarea infracționalității are loc în majoritatea aspectelor structurale și funcționale ale sistemului de sănătate, cu implicații asupra calității actului medical oferit populației.
„Un alt aspect important se referă la existența unor cutume în oferirea și primirea de foloase necuvenite pentru a beneficia de un drept legal și moral – dreptul la sănătate. Aceste reguli nescrise care guvernează comportamentul actorilor sociali implicați (medici, pacienți, firme etc.) sunt cunoscute de aceștia de dinainte de a interacționa cu sistemul, fiind acceptate, dar și transmise mai departe, informal, din dorința de a-i ajuta pe cei aflați în situații asemănătoare”, se arată într-un comunicat al DNA.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Plus ca, la cat de priceputa e cunostinta aia a mea - mi-as dori sa-i trateze ( cu toata seriozitatea si priceperea) pe toti cei din guvern, pe toti membrii PSD , ALDE si UDMR, si pe cei din ministerul sanatatii;
Daca s-ar putea chiar azi;!
Si- sa ne pregatim- in acelasi timp - de alegeri anticipate;