Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Raport DNA: Mita pentru angajarea pe un post de infirmier, asistent sau registrator medical este de 1.500 de euro

Laura Codruța Kovesi - Inquam

 (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Atribuirea contractelor de achiziții publice în domeniul sănătății este de multe ori condiționată de plata unui „comision” către managerul unității. Mita reprezintă 5-20% din valoarea contractului. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat marți de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi.

Planificarea unor achiziții inutile, supraevaluarea unor contracte raportate la valoarea de piață, evitarea procedurii de licitație publică, fragmentarea scriptică a achizițiilor prin acte adiționale, întocmirea caietului de sarcini astfel încât să favorizeze anumite firme, plata unor contracte neexecutate sau prost executate reprezintă câteva dintre metodele de fraudare a procedurilor de achiziție publică derulate de unitățile medicale. 

Studiul pe tema „Corupția în sistemul public de sănătate. Analiza cauzelor D.N.A. soluționate de instanță prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2015 -2017” a identificat cinci domenii de manifestare a corupției în sistemul public de sănătate din România:

  • achiziții publice
  • servicii medicale
  • bugetarea unităților spitalicești 
  • accesul personalului în sistemul medical
  • autorizarea farmaciilor
Îți recomandăm

Mita este dată direct managerului de spital sau este mascată prin servicii fictive ale unor firme de consultanță care sunt ale managerului sau ale unor apropiați ai managerului. 

Procurorul şef al DNA a dat exemplul unui manager de spital care a fost cercetat în mai multe dosare, fiind condamnat definitiv la închisoare în două dintre acestea şi care în trei, patru ani, deşi era trimis în judecată, a reuşit să realizeze profituri de milioane folosindu-se de funcţia pe care o deţinea.

„Corpuţia în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienţi, în mod direct pentru că suportă din buzunarul lor, sau în mod indirect pentru că este afectat sistemul asigurărilor sociale”, a spus Kovesi, potrivit News.ro. 

Mită dau și cei care vor să se angajeze într-o instituție medicală de stat. De exemplu, pentru un post de infirmier, asistent sau registrator medical „tariful” este de 1.500 de euro.

Studiul constată că manifestarea infracționalității are loc în majoritatea aspectelor structurale și funcționale ale sistemului de sănătate, cu implicații asupra calității actului medical oferit populației.

„Un alt aspect important se referă la existența unor cutume în oferirea și primirea de foloase necuvenite pentru a beneficia de un drept legal și moral – dreptul la sănătate. Aceste reguli nescrise care guvernează comportamentul actorilor sociali implicați (medici, pacienți, firme etc.) sunt cunoscute de aceștia de dinainte de a interacționa cu sistemul, fiind acceptate, dar și transmise mai departe, informal, din dorința de a-i ajuta pe cei aflați în situații asemănătoare”, se arată într-un comunicat al DNA.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cifra indicata de DNA poate fi valabila pentru capitala, in provincie atingand si de trei (3) ori aceasta valoare. Dintre colegii de clasa ai fiicei mele absolventa a scolii postliceale sanitare promotia 2017, numai unul este angajat in sistemul de sanatate romanesc de stat, iar alti trei profeseaza intr-o tara UE, ceilalti Dumnezeu cu mila.
    • Like 0
  • GabiC check icon
    Nu este adevarat, Codruta! Exagerezi, ca de obicei; Uite- am un exemplu intre cunostinte: Nu a dat decat 1000 de euro- si pe aia- in transe- cat a durat perioada de proba; Deci- nici vorba!
    Plus ca, la cat de priceputa e cunostinta aia a mea - mi-as dori sa-i trateze ( cu toata seriozitatea si priceperea) pe toti cei din guvern, pe toti membrii PSD , ALDE si UDMR, si pe cei din ministerul sanatatii;
    Daca s-ar putea chiar azi;!
    Si- sa ne pregatim- in acelasi timp - de alegeri anticipate;
    • Like 0
  • Ma bucura faptul ca s-a intocmit acest raport. Dar ma intristeaza ca apare doar acum in 2018, situatia nu e asa de ieri. Alta chestiune interesant de urmarit ar fi, masurile care urmeaza sa fie luate pentru combaterea/prevenirea incidentelor de genul.
    • Like 0
  • Şi, ce să vezi? Pentru astea nu face nimeni grevă! Totul e bine, doar salariile-s mici.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult