Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Răspunsul unor britanici după ce manifestanții „corecți politic” au dărâmat și decapitat statui: British History Matters

statuie vandalizata - Boston - getty

În imagine statuia vandalizată a lui Cristofor Columb în Boston// Foto: Craig F. Walker/The Boston Globe via Guliver Getty Images

În timp ce frenezia dărâmârii statuilor ia amploare în lume, locuitorii dintr-un oraș de pe coasta de sud a Marii Britanii s-au mobilizat pentru a apăra o statuie.  

Statuia lui Robert Baden-Powell, general-locotenent al armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor, despre care autoritățile locale anunțaseră că va fi îndepărtată temporar și plasată într-un depozit în condiții de siguranță, după ce militanții l-au acuzat pe lord de rasism, a rămas pe loc, dar închisă ermetic, după ce locuitorii s-au adunat să protesteze. Oamenii au venit cu afișe având mesajul „British History Matters” și au cerut ca statuia să nu fie luată de autorități, unii temându-se că nu va mai fi adusă înapoi.

O petiție pentru menținerea statuii pe loc a fost semnată de mai mult de 36.000 de persoane.

Temeri în ce privește o posibilă vandalizare a monumentului au apărut după ce protestatarii Black Live Matter au doborât o statuie a negustorului de sclavi Edward Colston, în Bristol.

Foto: Finnbarr Webster/Getty Images

Reprezentanți ai poliției au anunțat că statuia lui Baden-Powell s-ar afla pe o listă a monumentelor care ar putea fi vandalizate. 

Oamenii s-au mobilizat pe rețelele sociale și s-au adunat pentru a-și arăta susținerea pentru statuie. Câțiva foști cercetași și-au instalat un cort pentru a păzi statuia peste noapte. 

Foto Guliver/Getty Images 

Autoritățile au renunțat la planul de a scoate statuia, și au ales să o închidă cu placaje „pentru a reduce riscul unor comportamente antisociale”.

Foto Guliver/Getty Images 

Foto Guliver/Getty Images 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Îmi pare rău, n-au rezolvat nimic. BLM și alte organizații extremiste au aflat că pot opera cu impunitate. Soluția este modificarea codului penal; cinci-sase anișori de puscarie pentru făptuitori și sancțiuni severe pentru cei ce aveau datoria sa apere bunurile publice ar fi fost ce trebuie. O civilizație se prăbușește sub ochii noștri.... Raul a fost făcut deja. Momentan Occidentul abia mai pâlpâie pe la Viena, și mai viețuiește pe la Budapesta și Varșovia. Nu credeam să apuc vreodată să spun asta! Ba... dacă se mai întâmplă nitcaiva minuni din astea revoluționare...nici Vladimir Putin nu o sa mai pară așa de nesuportat...
  • Like 0
 • Bayard check icon
  Pe aceeasi logica pot si nemtii sa spuna ca istoria lor conteaza si sa umple tara de statui cu Hitler? Nu. Istoria nu trebuie negata sau uitata vreodata dar asta nu inseamna ca trebuie celebrati oameni ingrozitori.
  • Like 0
  • @ Bayard
   Aha..Pai tot pe aceeași logica, hai sa dărâmam și noi statuile lui Eminescu fiindcă a publicat texte antisemite, să arătăm și noi ce europeni corecți politic suntem... INGRETOSETOR !!!
   • Like 3
  • @ Bayard
   "Istoria este trecutul vazut prin perspectiva prezentului"
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult