Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Răspunsul unor britanici după ce manifestanții „corecți politic” au dărâmat și decapitat statui: British History Matters

statuie vandalizata - Boston - getty

În imagine statuia vandalizată a lui Cristofor Columb în Boston// Foto: Craig F. Walker/The Boston Globe via Guliver Getty Images

În timp ce frenezia dărâmârii statuilor ia amploare în lume, locuitorii dintr-un oraș de pe coasta de sud a Marii Britanii s-au mobilizat pentru a apăra o statuie.  

Statuia lui Robert Baden-Powell, general-locotenent al armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor, despre care autoritățile locale anunțaseră că va fi îndepărtată temporar și plasată într-un depozit în condiții de siguranță, după ce militanții l-au acuzat pe lord de rasism, a rămas pe loc, dar închisă ermetic, după ce locuitorii s-au adunat să protesteze. Oamenii au venit cu afișe având mesajul „British History Matters” și au cerut ca statuia să nu fie luată de autorități, unii temându-se că nu va mai fi adusă înapoi.

O petiție pentru menținerea statuii pe loc a fost semnată de mai mult de 36.000 de persoane.

Temeri în ce privește o posibilă vandalizare a monumentului au apărut după ce protestatarii Black Live Matter au doborât o statuie a negustorului de sclavi Edward Colston, în Bristol.

Foto: Finnbarr Webster/Getty Images

Reprezentanți ai poliției au anunțat că statuia lui Baden-Powell s-ar afla pe o listă a monumentelor care ar putea fi vandalizate. 

Oamenii s-au mobilizat pe rețelele sociale și s-au adunat pentru a-și arăta susținerea pentru statuie. Câțiva foști cercetași și-au instalat un cort pentru a păzi statuia peste noapte. 

Foto Guliver/Getty Images 

Autoritățile au renunțat la planul de a scoate statuia, și au ales să o închidă cu placaje „pentru a reduce riscul unor comportamente antisociale”.

Foto Guliver/Getty Images 

Foto Guliver/Getty Images 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Îmi pare rău, n-au rezolvat nimic. BLM și alte organizații extremiste au aflat că pot opera cu impunitate. Soluția este modificarea codului penal; cinci-sase anișori de puscarie pentru făptuitori și sancțiuni severe pentru cei ce aveau datoria sa apere bunurile publice ar fi fost ce trebuie. O civilizație se prăbușește sub ochii noștri.... Raul a fost făcut deja. Momentan Occidentul abia mai pâlpâie pe la Viena, și mai viețuiește pe la Budapesta și Varșovia. Nu credeam să apuc vreodată să spun asta! Ba... dacă se mai întâmplă nitcaiva minuni din astea revoluționare...nici Vladimir Putin nu o sa mai pară așa de nesuportat...
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Pe aceeasi logica pot si nemtii sa spuna ca istoria lor conteaza si sa umple tara de statui cu Hitler? Nu. Istoria nu trebuie negata sau uitata vreodata dar asta nu inseamna ca trebuie celebrati oameni ingrozitori.
    • Like 0
    • @ Bayard
      Aha..Pai tot pe aceeași logica, hai sa dărâmam și noi statuile lui Eminescu fiindcă a publicat texte antisemite, să arătăm și noi ce europeni corecți politic suntem... INGRETOSETOR !!!
      • Like 3
    • @ Bayard
      "Istoria este trecutul vazut prin perspectiva prezentului"
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult