Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Răspunsul unor britanici după ce manifestanții „corecți politic” au dărâmat și decapitat statui: British History Matters

statuie vandalizata - Boston - getty

În imagine statuia vandalizată a lui Cristofor Columb în Boston// Foto: Craig F. Walker/The Boston Globe via Guliver Getty Images

În timp ce frenezia dărâmârii statuilor ia amploare în lume, locuitorii dintr-un oraș de pe coasta de sud a Marii Britanii s-au mobilizat pentru a apăra o statuie.  

Statuia lui Robert Baden-Powell, general-locotenent al armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor, despre care autoritățile locale anunțaseră că va fi îndepărtată temporar și plasată într-un depozit în condiții de siguranță, după ce militanții l-au acuzat pe lord de rasism, a rămas pe loc, dar închisă ermetic, după ce locuitorii s-au adunat să protesteze. Oamenii au venit cu afișe având mesajul „British History Matters” și au cerut ca statuia să nu fie luată de autorități, unii temându-se că nu va mai fi adusă înapoi.

O petiție pentru menținerea statuii pe loc a fost semnată de mai mult de 36.000 de persoane.

Temeri în ce privește o posibilă vandalizare a monumentului au apărut după ce protestatarii Black Live Matter au doborât o statuie a negustorului de sclavi Edward Colston, în Bristol.

Foto: Finnbarr Webster/Getty Images

Reprezentanți ai poliției au anunțat că statuia lui Baden-Powell s-ar afla pe o listă a monumentelor care ar putea fi vandalizate. 

Oamenii s-au mobilizat pe rețelele sociale și s-au adunat pentru a-și arăta susținerea pentru statuie. Câțiva foști cercetași și-au instalat un cort pentru a păzi statuia peste noapte. 

Foto Guliver/Getty Images 

Autoritățile au renunțat la planul de a scoate statuia, și au ales să o închidă cu placaje „pentru a reduce riscul unor comportamente antisociale”.

Foto Guliver/Getty Images 

Foto Guliver/Getty Images 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ion check icon
  Îmi pare rău, n-au rezolvat nimic. BLM și alte organizații extremiste au aflat că pot opera cu impunitate. Soluția este modificarea codului penal; cinci-sase anișori de puscarie pentru făptuitori și sancțiuni severe pentru cei ce aveau datoria sa apere bunurile publice ar fi fost ce trebuie. O civilizație se prăbușește sub ochii noștri.... Raul a fost făcut deja. Momentan Occidentul abia mai pâlpâie pe la Viena, și mai viețuiește pe la Budapesta și Varșovia. Nu credeam să apuc vreodată să spun asta! Ba... dacă se mai întâmplă nitcaiva minuni din astea revoluționare...nici Vladimir Putin nu o sa mai pară așa de nesuportat...
  • Like 0
 • Bayard check icon
  Pe aceeasi logica pot si nemtii sa spuna ca istoria lor conteaza si sa umple tara de statui cu Hitler? Nu. Istoria nu trebuie negata sau uitata vreodata dar asta nu inseamna ca trebuie celebrati oameni ingrozitori.
  • Like 0
  • @ Bayard
   Aha..Pai tot pe aceeași logica, hai sa dărâmam și noi statuile lui Eminescu fiindcă a publicat texte antisemite, să arătăm și noi ce europeni corecți politic suntem... INGRETOSETOR !!!
   • Like 3
  • @ Bayard
   "Istoria este trecutul vazut prin perspectiva prezentului"
   • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult