Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Răspunsul unor britanici după ce manifestanții „corecți politic” au dărâmat și decapitat statui: British History Matters

statuie vandalizata - Boston - getty

În imagine statuia vandalizată a lui Cristofor Columb în Boston// Foto: Craig F. Walker/The Boston Globe via Guliver Getty Images

În timp ce frenezia dărâmârii statuilor ia amploare în lume, locuitorii dintr-un oraș de pe coasta de sud a Marii Britanii s-au mobilizat pentru a apăra o statuie.  

Statuia lui Robert Baden-Powell, general-locotenent al armatei britanice, scriitor și fondator al Mișcării Cercetașilor, despre care autoritățile locale anunțaseră că va fi îndepărtată temporar și plasată într-un depozit în condiții de siguranță, după ce militanții l-au acuzat pe lord de rasism, a rămas pe loc, dar închisă ermetic, după ce locuitorii s-au adunat să protesteze. Oamenii au venit cu afișe având mesajul „British History Matters” și au cerut ca statuia să nu fie luată de autorități, unii temându-se că nu va mai fi adusă înapoi.

O petiție pentru menținerea statuii pe loc a fost semnată de mai mult de 36.000 de persoane.

Temeri în ce privește o posibilă vandalizare a monumentului au apărut după ce protestatarii Black Live Matter au doborât o statuie a negustorului de sclavi Edward Colston, în Bristol.

Foto: Finnbarr Webster/Getty Images

Reprezentanți ai poliției au anunțat că statuia lui Baden-Powell s-ar afla pe o listă a monumentelor care ar putea fi vandalizate. 

Oamenii s-au mobilizat pe rețelele sociale și s-au adunat pentru a-și arăta susținerea pentru statuie. Câțiva foști cercetași și-au instalat un cort pentru a păzi statuia peste noapte. 

Foto Guliver/Getty Images 

Autoritățile au renunțat la planul de a scoate statuia, și au ales să o închidă cu placaje „pentru a reduce riscul unor comportamente antisociale”.

Foto Guliver/Getty Images 

Foto Guliver/Getty Images 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Îmi pare rău, n-au rezolvat nimic. BLM și alte organizații extremiste au aflat că pot opera cu impunitate. Soluția este modificarea codului penal; cinci-sase anișori de puscarie pentru făptuitori și sancțiuni severe pentru cei ce aveau datoria sa apere bunurile publice ar fi fost ce trebuie. O civilizație se prăbușește sub ochii noștri.... Raul a fost făcut deja. Momentan Occidentul abia mai pâlpâie pe la Viena, și mai viețuiește pe la Budapesta și Varșovia. Nu credeam să apuc vreodată să spun asta! Ba... dacă se mai întâmplă nitcaiva minuni din astea revoluționare...nici Vladimir Putin nu o sa mai pară așa de nesuportat...
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Pe aceeasi logica pot si nemtii sa spuna ca istoria lor conteaza si sa umple tara de statui cu Hitler? Nu. Istoria nu trebuie negata sau uitata vreodata dar asta nu inseamna ca trebuie celebrati oameni ingrozitori.
    • Like 0
    • @ Bayard
      Aha..Pai tot pe aceeași logica, hai sa dărâmam și noi statuile lui Eminescu fiindcă a publicat texte antisemite, să arătăm și noi ce europeni corecți politic suntem... INGRETOSETOR !!!
      • Like 3
    • @ Bayard
      "Istoria este trecutul vazut prin perspectiva prezentului"
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult