Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Black Lives Matter. Manifestanții din Bristol au dărâmat o statuie a unui fost negustor de sclavi și au aruncat-o într-un râu. GALERIE FOTO

Manifestanții din Bristol s-au luptat cu o statuie

Foto: Guliver Getty Images

Manifestanții din Bristol au dărâmat o statuie a unui fost negustor de sclavi. Statuia, care face de mai mulţi ani obiectul unor controverse, a fost târâtă prin oraşul-port britanic şi stropită cu vopsea roşie, iar într-un final a fost aruncată în râul Avon. 

Un bărbat s-a pozat cu genunchiul pe gâtul statuii, imitând gestul polițistului american care l-a asfixiat pe George Floyd, un cetățean de culoare. 

Protestul din Bristol a fost organizat din solidaritate cu mișcarea antirasism de peste Ocean. 

Moartea bărbatului de culoare în vârstă de 46 de ani a generat proteste în SUA, după ce o filmare inițială apărută în spațiul public arată că George Floyd încătușat, aflat la pământ, striga „Nu pot să respir”, în timp ce un agent de poliție îl imobiliza, ținându-și genuchiul pe gâtul lui.

CLIC PE IMAGINEA DE MAI JOS PENTRU A DESCHIDE GALERIA FOTO

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Black Lives Matter au dat Vandalizat statuile lui Lincoln, Churchill si Ghandi. BLM e o boala mentala. Nu au logica.
  • Like 1
 • Ma intriga faptul ca in foto nu vad nicio fata de african (pardon: de om de culoare).
  Pai, in acest context, cand vom protesta si noi, romanii, impotriva discriminarii romilor? Nu ia initiativa niciun roman?
  • Like 1
 • GabiC check icon
  imbecili. ASta e parte a istoriei- vrei-nu-vrei.
  Fețele lor nu spun prea multe. Probabil au lipsit la istorie, au lipsit la etica...au lipsit la scoala. Istoria nu are nimic in comun cu ce se intampla zilele astea in State, si- cu atat mai mult, in UK. N-am prea vazut sa protesteze impotriva Reginei- desi casa regala a fost unul dintre marii beneficiari ai sclavagismului - timp de 300-400 de ani.
  Sau... ne dam mari in fata celor mici?
  Asa cum spuneam- niste redusi ( ca si cei din State care vandalizeaza si distrug)
  • Like 1
 • se zice ca o vor spala de vopsea si o pun in muzeul orasului,
  dar si noi am daramat statuia lui lenin - din piata scanteii azi piata presei libere, si de ce nu, tot noi, statuile bratianu, carol , stalin - din piata...stalin, azi ch.de gaule etc,etc, intru un acelasi entuziasm distrugator al trecutului (parca si acum cativa ani, nu multi, se zvonea de alte demolari de statui sau monumente)
  (cu lenin, spanzurat de macara, am avut coperta in prestigioasa revista The Economist, ulterior au venit georgienii sau irakienii, cu variante locale, pe aceleasi coperti)
  • Like 1
  • @ corneliu apostol
   AlexisZ check icon
   Problema e ca fostul bloc comunist si'a facut revolutiile, de bine de rau. Mentalitatea comunista in schimb n'a disparut in totalitate. Dar procesul e mult mai evident totusi, fata de statele care au abolit sclavagismul acum de mai bine de'un secol, sau si'au pierdut coloniile de cateva zeci de ani bune, dar mentalitatea lor a ramas neschimbata.
   • Like 0
  • @
   GabiC check icon
   ba, ambii au motiv comun: prostia (unora) si beneficiul (altora)
   ghici...
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult