Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Reacții după moartea Regelui. Klaus Iohannis: „O zi tristă pentru România”. Oana Pellea: „Majestate, să ne ierți”

Regele Mihai I al României s-a stins din viață marți, la ora 13:00, la reședința sa privată din Elveția. Anunțul a fost făcut de Casa Regală. Avea 96 de ani.

„Majestate, să ne ierţi! Primeşte Doamne pe Robul Tău Mihai la Tine!”, a scris actrița Oana Pellea.

Președintele Klaus Iohannis: „O zi tristă pentru România” 

Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiei regale și a declarat, referindu-se la vestea decesului Regelui Mihai, că este „o zi tristă pentru România”.

„O zi tristă pentru România și pentru români. A trecut în neființă Regele Mihai, Dumnezeu să-l ierte! Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalități ale României și a scris cu litere mari istoria României. Este o mare pierdere pentru România, pentru români. Condoleanțe tuturor membrilor Casei Regale”, a spus șeful statului.

Ambasadorul Marii Britanii: Regele Mihai a fost o figură foarte importantă în istoria noastră comună

O reacție a venit și din partea ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell.

„Regele Mihai a fost o figură foarte importantă în istoria noastră comună, a luptat împotriva comunismului şi fascismului, a avut legături foarte strânse cu Marea Britanie. Este o perioadă foarte tristă şi suntem alături de România în aceste momente”, a spus ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, potrivit Digi24.

Presa străină tratează marți pe larg subiectul dispariției Regelui Mihai. 

The New York Times scrie că Regele Mihai „la 22 de ani a avut îndrăzneala de a-l aresta pe mareșalul Ion Antonescu, o marionetă a lui Hitler”.


„A trăit o viață care s-a confruntat cu toate răsturnările politice majore de pe continent în secolul trecut”, notează The Washington Post.

BBC reamintește o declarație făcută de Regele Mihai în 2011 pentru postul britanic, referindu-se la momentul abdicării din decembrie 1947: „Dacă nu semnați acest document, va trebui să tragem sau să ucidem 1.000 de oameni care sunt deja în închisoare”.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sif Sif Sif Sif check icon
  Regele Mihai a fost un exemplu de demnitate pentru romani. Asa se explica de ce copiii care nu l-au cunoscut ca rege, il privesc cu admiratie azi. Nu au alt exemplu. Pe cine? Puneti poza lui Dragnea langa poza regelui: Nu va vine sa pufniti in ras..? Sau sa spargeti un pahar?
  Dar Regele Mihai, a fost mereu un deget indreptat catre vest: "voi ne-ati tradat si ne-ati vandut rusilor, pe mine si pe Romania". Pe americani i-am asteptat ATUNCI, cand aveam nevoie, nu acum cand "suntem interesanti" pentru ei. Da, verii lui care au venit sa-l planga. L-au umilit in ultimul hal atunci cand le-a cerut sa nu lase Romania rusilor, pentru ca Romania VREA cu vestul. Ne-au aruncat in 45 de ani de intuneric si chin. Era mai comod asa pentru vest. Romania sub comunism, Regele exilat....Astfel au ramas solidari, tara si rege, fiecare suferind.
  Nu, nu l-as fi dorit dupa '89 sa guverneze tara. Nu era in trendul vremii. Dar l-as fi vrut ca institutie reprezentativa, onorific macar.. Astfel romanii nu ar fi votat 25 de ani ca o turma de boi, si poate s-ar fi sfatuit si cu acest om demn, cinstit si modest. Asa cum ne-ar fi placut noua romanilor sa ni se spuna. Si sunt sigur si ca altfel am fi negociat si intrarea in NATO si in UE, nu ca niste umili in genunchi.
  • Like 0
 • "A trecut in nefiinta..." Aveam o impresie ceva mai buna despre Presedintele Iohannis...

  "Aproape zilnic ni se transmite o stire sau un comentariu despre moartea cuiva. Pentru a spune ca cineva a murit, limba romana poseda o foarte bogata gama de expresii echivalente si nuantate, precum «a decedat», «s-a savarsit», «a incetat din viata», «s-a petrecut», «s-a stins», «ne-a parasit», «a plecat dintre noi», «a pornit pe ultimul drum», «a inchis ochii», «si-a plecat pleoapele», «si-a dat sufletul», «si-a dat duhul», «si-a dat ultima suflare», «a trecut la cele vesnice», «s-a mutat la Domnul», «a fost chemat de Dumnezeu» si inca multe altele, in toata literatura, in tot graiul si la indemana oricui. Ei bine, in ciuda acestei bogatii de limba romana, inca mai citim sau auzim, destul de des, ca cineva «a trecut in nefiinta»", a spus mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

  Potrivit acestuia, daca "trecerea in nefiinta" s-ar referi la un om care nu a crezut in Dumnezeu, nici in suflet si nici in viata viitoare, "inca am mai intelege solidaritatea redactorului cu mortul de a carui existenta s-a ales praful".

  "Dar ca sa spui ca «a trecut in nefiinta» un Dosoftei, un Varlaam, un Eminescu, un Brancoveanu, aceasta e o impietate nu numai asupra celui pomenit, ci si asupra simtului comun al unui popor care s-a nascut crestin si care, iata, se incapataneaza sa ramana crestin", a subliniat IPS Bartolomeu.

  Acesta a adaugat ca expresia "e o impietate si fata de limba romana", existand "o grava inadvertenta gramaticala intre verbul «a trece» si substantivul «nefiinta»".

  "«A trece» inseamna miscarea de tranzitie dintr-un mediu in altul, de la o stare la alta, de la un mod de existenta la alt mod de existenta. Or, in cazul de fata, verbul nu are si nu poate avea obiect, de vreme ce nefiinta e negarea oricarui mediu, a oricarei stari, e negarea oricarui mod de existenta si a existentei insasi. In nefiinta nu se poate trece, pentru ca nu ai unde, cum si in ce, ea definindu-se pe sine ca non-existenta, ca neant. Neantul insa nu e ceva in sine, ci un simplu concept cu care se opereaza in filosofie, asa cum in matematici se opereaza cu numarul negativ. Agramatismul expresiei e pe masura celui ce a nascocit-o", a explicat mitropolitul.

  IPS Bartolomeu a subliniat ca, "atunci cand Domnul lipseste dintre cei morti, El trebuie cautat, neaparat, printre cei vii".

  "Moartea nu este altceva decat o sincopa existentiala, asemenea unei pauze intr-o partitura muzicala, despre care toata lumea stie ca face parte din muzica insasi. Si daca Domnul este «parga celor adormiti», inceputul si garantia propriei noastre invieri, e de la sine inteles ca in acelasi chip trebuie sa asimilam relatia viata - moarte, viata in propria noastra existenta", a adaugat mitropolitul Clujului.
  • Like 0
 • Ce viata ciudata a avut: s-a nascut inainte cu o zi de Sf.Dumitru si a murit cu o zi inainte de Sf.Nicolae! Semne divine...Pierdere mare pentru neam si tara!
  • Like 1


Îți recomandăm

Maria Culescu

R. era în clasa întâi atunci când medicii au descoperit că are leucemie. A mers la o clinică din Italia pentru transplant. Acolo a stat mai bine de un an, s-a însănătoșit și s-a întors în România. Copila era în remisie totală, dar urma cure de citostatice de întreținere. Îi căzuse părul. Părinții au trimis-o la școală cu o bandană pe cap. (Sursa foto: Asociația M.A.M.E)

Citește mai mult

Fetiță deschizând ușa

Culorile aprinse suprastimulează, iar copiii sunt suficient stimulați în viața lor: la grădiniță, la școală, la sport, în parc, la cursuri și așa mai departe. Măcar acasă le putem oferi un mediu calm, liniștitor în care să se concentreze și să se deconecteze cu ușurință. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Viorica Vasilica Dăncilă - Liviu Dragnea - Foto George Călin

După 2 ani de guvernare PSD-ALDE, partide care au câștigat alegerile cu un scor zdrobitor, România arată ca pe timp de război. Trage toată lumea în toată lumea și o stare de tensiune extraordinar de puternică domină societatea. În fața unui raport MCV catastrofal pentru guvernarea de la București și la câteva ore de la votarea Rezoluției privind statul de drept în Parlamentul European- se naște o întrebare de bun simț: în ce măsură mai are coaliția PSD-ALDE legitimitate pentru a exercita puterea? (Inquam Photos)

Citește mai mult

Adrian Despot

Un artist care urcă pe scenă nu ar trebui să-i mulțumească niciodată „domnului primar” sau altui politician. „Eu mulțumesc publicului”, spune Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie. (Credit foto: Vlad Bâscă)

Citește mai mult