Regele Mihai I al României a murit. Avea 96 de ani, era ultimul șef de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, iar odată cu dispariția sa dispare o lume. O lume căreia România nu a reușit niciodată să îi dea un sens în propria poveste.
Decesul regelui, survenit marți, la ora 13:00, în Elveția, a fost anunțat printr-un comunicat de Casa Regală. La căpătâiul Majestății Sale a stat până în ultima clipă Principesa Maria.
„În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei va face o declaraţie de presă
În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală”, se arată în comunicat.
Născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, Regele Mihai a urcat pentru prima oară pe tron la vârsta de 5 ani, în anul 1927. Corespondentul Revistei Time, a scris la acea vreme despre momentul în care guvernanta i s-a adresat micului Mihai pentru prima oară cu Maiestate: „Când guvernanta englezoaică a micului Mihai a alergat să-l trezească şi să-i dea vestea că regele (n.r. Ferdinand I) a murit şi i s-a adresat cu 'Maiestatea Voastră', ochii lui mari şi serioşi s-au umplut de o uimire vagă. Trei zile mai târziu, Mihai încerca încă să-şi dea seama ce înseamnă noul titlu. 'Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spuneţi Maiestate?' Zâmbind, guvernanta i-a explicat încă o dată natura celor întâmplate. Mihai era încă neîncrezător. 'Mă vor lăsa să mă joc ca şi până acum, nu-i aşa?', se spune că ar fi zis el".
Micuțului Mihai i s-a făcut teamă înainte să urce cele 15 trepte către Tribuna Regală. „Principesa Elena, care are unele probleme de vedere, şi-a condus fiul cu grijă până la baza Tribunei Regale. Înainte să urce cele 15 trepte spre putere, pe care trebuia să le străbată de unul singur, Mihai a ezitat şi a părut pe punctul de a izbucni în lacrimi. 'Aminteşte-ţi că eşti rege şi fiu de rege', i-a spus fermă principesa Elena. Şi, după ce i-au fost amintite astfel îndatoririle, Mihai I a urcat la Tribună", relata atunci revista Time.
Bonny King Mihael, titra Revista Time. Frumosul Rege Mihai
„Când ne-am urcat în tren, asta era ultima imagine care mi s-a întipărit în minte: unul dintre ofiţeri, nu mai ţin minte ce grad avea, a întors puţin capul către mine. Am văzut că îi curgeau lacrimile pe faţă. S-a închis uşa, obloanele vagonului au fost coborâte”
A domnit până în 1930, când a fost detronat de tatăl său, Carol, întors pe neaștepatate din străinătate. Nu după multă vreme de la pierderea tronului, Mihai avea să piardă și prezența mamei, forțată să plece, la presiunile lui Carol al II-lea, la Florența, unde a rămas până în anul 1940. În 1940, Mihai a urcat, la 18 ani, în vremuri tulburi pentru România din nou, pe tronul. 7 ani mai târziu, pe 20 decembrie 1947, Regele Mihai I era forțat să renunțe la tron și la țară.
Propaganda devenită apoi istorie oficială a prezentat abdicarea forțată a regelui drept un act voluntar, o dezertare. Emil Hurezeanu, explica însă, în urmă cu câțiva ani, pentru Digi24, cum au stat lucrurile. „Comuniștii aveau un scenariu, abdicarea nu este un act de voință unilaterală a regelui, a fost un act forțat, au fost amenințări. Practic, regele a semnat abdicarea cu pistolul la tâmplă”, spunea ambasadorul României la Berlin.
Regele Mihai I a plecat în exil doar câteva zile mai târziu, pe 3 ianuarie 1947 cu un tren format din nouă vagoane. În gara Regală din Sinaia erau un covor roșu și un șir de ofițeri întorși cu spatele. O scenă umilitoare din care Regele și-a extras și o altfel de amintire: „Când ne-am urcat în tren, asta era ultima imagine care mi s-a întipărit în minte: unul dintre ofiţeri, nu mai ţin minte ce grad avea, a întors puţin capul către mine. Am văzut că îi curgeau lacrimile pe faţă. S-a închis uşa, obloanele vagonului au fost coborâte”, povestea Regele Mihai într-un interviu din zilele noastre.
„Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat”, povestea Regina Ana într-un interviu
În noiembrie 1947, Mihai I a cunoscut-o pe Ana de Bourbon-Parma la Londra, la o recepţie organizată după nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu locotenentul Philip Mountbatten. „Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat”, povestea Regina Ana într-un interviu. S-au căsătorit în 1948 și au avut împreună cinci fete, Principesa Margareta, pincipesa Elena, principesa Irina, principesa Sofia și principesa Maria. În perioada din anii '50 în care au locuit în Marea Britanie, regele Mihai și regina Ana au înființat o fermă de păsări, dar și un atelier de tâmplărie pentru a-și câștiga traiul. Iar fostul suveran a fost, în pe rând, în perioada exilului, pilot, antreprenor broker.
Prințesa Ana de Bourbon-Parma, fotografiată împreună cu soțul său, Regele Mihai, și fiicele lor în grădina casei din Hertfordshire, în septembrie 1953. Foto: Central Press/Getty Images
„Sunt sigur și știu că România va reînvia și va renaște. Cu toate că am fost departe de voi mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima! ”
După Revoluție, fostul suveran a vrut să vină în țară, însă autoritățile de atunci au respins categoric ideea. Pe 25 decembrie 1990, în timpul regimului Iliescu, a primit însă o viză de 24 de ore pentru a se putea duce la Curtea de Argeș și a se reculege le mormintele înaintaților săi. A fost însă întors din drum pe autostrada București-Piteși și escortat sub pază la aeroport.
Avea să fie primit în țară în 1992 când aproape un milion de oameni s-au adunat în fața Hotelului Continental din București pentru a-i spune „Bine ați venit!”. „Am ajuns aici la București, de la Putna, după 45 de ani de pribegie. Sunt atât de bucuros că această vizită aici a coincis cu sărbătorile Paștelui. Paștele, prin Învierea Mântuitorului nostru, sunt convins că va fi și reînvierea țării românești. Sunt sigur și știu că România va reînvia și va renaște. Cu toate că am fost departe de voi mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima! Cu toate că mâine trebuie să plec, aceasta nu înseamnă o despărțire, vom rămâne împreună sufletește. Este mai degrabă La revedere și, cu voia Domnului, Pe curând, din nou”, le-a spus Regele Mihai românilor. Abia cinci ani mai târziu, în anul 1997, în timpul regimului Constantinescu, regele a primit un nou pașaport românesc pe care scria "Mihai I - cetăţean român".
În anul 2011, Regele Mihai I a fost invitat alături de alți monarhi europeni la Londra, la nunta prințului William cu Kate Middleton. Atunci, Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei a organizat în onoarea fostului suveran o cină oficială și a ținut un discurs. „Viața Majestății voastre coincide, în mare parte, cu istoria secolului XX și cu o bună parte din istoria secolului XXI. Viața Majestății Voastre ar fi incredibilă, dacă nu ar fi întru totul adevărată. Majestatea Voastră s-a ridicat mai presus de vâltoarea vremurilor cu o reputație nepătată”, a spus Sir Gavyn Arthur.
Regele Mihai I a României a murit și odată cu el s-a dus o lume. Însă povestea ei a rămas.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dupa ce a luat palate si averi, a zis in sinea lui ca romanii sunt fraieri si nu are sens sa vorbeasca limba romana in propria casa.
Vorbeste cu accent, dar cum altfel ar putea vorbi daca de la nastere nu a fost in Romania.
Ipocritul a venit dupa 50 ani ca sa ceara palate, castele si mosii. Iar pupincuristii s-au grabit sa il laude si sa il admire din bani publici.
In noiembrie 1947 era inca rege, nu era in exil. A semnat actul de abdicare doar in 30 decembrie 1947.
In 80 de ani de monarhie a stramosilor Margaretei, s-a facut mai mult decat in 800 de ani, noi de capul nostru. (Independenta, Unirea, lui Ferdinand i s-a propus sa fie si regele Ungariei, nu doar al Romaniei, dar a refuzat. Atat de bine era vazuta international conducerea Romaniei.
Ferdinand a colaborat mai indeaproape cu oameni de calitate si a realizat oarecum mai mult chiar decat Carol I. (IG Duca spune in memorii ca Ferdinand avea incredere in colaboratori, pe cand Carol I tinea toate lucrurie in mana, nu delega, de aceea nu s-au facut multe reforme, s-a ajuns la si la criza din 1907).
Poate daca s-ar fi ascultat de decizia lui Ferdinand de a-l scoate pe Carol al II-lea din succesiune si ar fi fost lasata regina Maria in regenta, ar fi fost mai bine si in al doilea razboi mondial.
De piilda Caraol al doilea a facut dotarea armatei necorespunzator, a cumparat echipamente scumpe ce nu se armonizau unele cu altele, fara rezerve de munitie potrivita. (A fost mita la mijloc, camarila regala).) De aceea am si fost asa unsor invinsi si ni s-a luat partea de nord a Transilvaniei dintr-un foc.
Conteaza si cu cine te asociezi. Ferdinand s-a asociat cu I. C Bratianu, Barbu Stirbei, Regina Maria si a iesit bine, desi el personal cu toate cai era destept, era nehotarat.
De aceiea democratie trebuie "veghiata" de noi toti prin a ne incuraja pe noi sau pe cei care mai au simtul raspunderi de a participa la alegeri ca alegatori sau alesi. Intregul site iti da senzatia resemnari. Atate texte frumoase, inteligente si nici unul n-are curajul sa scrie: vereau sa fiu viitorul Prim Ministru al Romaniei! Sau Presedintele! Va rog, putina vigoare!!!
Sper ca clasa politica actuala sa se potoleasca pentru cateva zile si sa cinsteasca memoria unui adevarat lider al acestei tari macar prin tacere.