Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Regele Mihai a murit. Pentru România, azi dispare o lume

Regele Mihai I al României a murit. Avea 96 de ani, era ultimul șef de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, iar odată cu dispariția sa dispare o lume. O lume căreia România nu a reușit niciodată să îi dea un sens în propria poveste. 

Decesul regelui, survenit marți, la ora 13:00, în Elveția, a fost anunțat printr-un comunicat de Casa Regală. La căpătâiul Majestății Sale a stat până în ultima clipă Principesa Maria.

„În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei va face o declaraţie de presă

În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală”, se arată în comunicat.

Îți recomandăm

Născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, Regele Mihai a urcat pentru prima oară pe tron la vârsta de 5 ani, în anul 1927. Corespondentul Revistei Time, a scris la acea vreme despre momentul în care guvernanta i s-a adresat micului Mihai pentru prima oară cu Maiestate: „Când guvernanta englezoaică a micului Mihai a alergat să-l trezească şi să-i dea vestea că regele (n.r. Ferdinand I) a murit şi i s-a adresat cu 'Maiestatea Voastră', ochii lui mari şi serioşi s-au umplut de o uimire vagă. Trei zile mai târziu, Mihai încerca încă să-şi dea seama ce înseamnă noul titlu. 'Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spuneţi Maiestate?' Zâmbind, guvernanta i-a explicat încă o dată natura celor întâmplate. Mihai era încă neîncrezător. 'Mă vor lăsa să mă joc ca şi până acum, nu-i aşa?', se spune că ar fi zis el".

Micuțului Mihai i s-a făcut teamă înainte să urce cele 15 trepte către Tribuna Regală. „Principesa Elena, care are unele probleme de vedere, şi-a condus fiul cu grijă până la baza Tribunei Regale. Înainte să urce cele 15 trepte spre putere, pe care trebuia să le străbată de unul singur, Mihai a ezitat şi a părut pe punctul de a izbucni în lacrimi. 'Aminteşte-ţi că eşti rege şi fiu de rege', i-a spus fermă principesa Elena. Şi, după ce i-au fost amintite astfel îndatoririle, Mihai I a urcat la Tribună", relata atunci revista Time.

Bonny King Mihael, titra Revista Time. Frumosul Rege Mihai

„Când ne-am urcat în tren, asta era ultima imagine care mi s-a întipărit în minte: unul dintre ofiţeri, nu mai ţin minte ce grad avea, a întors puţin capul către mine. Am văzut că îi curgeau lacrimile pe faţă. S-a închis uşa, obloanele vagonului au fost coborâte”

Regele MIhai I al României

A domnit până în 1930, când a fost detronat de tatăl său, Carol, întors pe neaștepatate  din străinătate. Nu după multă vreme de la pierderea tronului, Mihai avea să piardă și prezența mamei, forțată să plece, la presiunile lui Carol al II-lea, la Florența, unde a rămas până în anul 1940. În 1940, Mihai a urcat, la 18 ani, în vremuri tulburi pentru România din nou, pe tronul. 7 ani mai târziu, pe 20 decembrie 1947, Regele Mihai I era forțat să renunțe la tron și la țară.

Propaganda devenită apoi istorie oficială a prezentat abdicarea forțată a regelui drept un act voluntar, o dezertare. Emil Hurezeanu, explica însă, în urmă cu câțiva ani, pentru Digi24, cum au stat lucrurile. „Comuniștii aveau un scenariu, abdicarea nu este un act de voință unilaterală a regelui, a fost un act forțat, au fost amenințări. Practic, regele a semnat abdicarea cu pistolul la tâmplă”, spunea ambasadorul României la Berlin.

Regele Mihai I a plecat în exil doar câteva zile mai târziu, pe 3 ianuarie 1947 cu un tren format din nouă vagoane. În gara Regală din Sinaia erau un covor roșu și un șir de ofițeri întorși cu spatele. O scenă umilitoare din care Regele și-a extras și o altfel de amintire: „Când ne-am urcat în tren, asta era ultima imagine care mi s-a întipărit în minte: unul dintre ofiţeri, nu mai ţin minte ce grad avea, a întors puţin capul către mine. Am văzut că îi curgeau lacrimile pe faţă. S-a închis uşa, obloanele vagonului au fost coborâte”, povestea Regele Mihai într-un interviu din zilele noastre. 

Îți recomandăm

„Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat”, povestea Regina Ana într-un interviu

În noiembrie 1947, Mihai I a cunoscut-o pe Ana de Bourbon-Parma la Londra, la o recepţie organizată după nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu locotenentul Philip Mountbatten. „Cum nu ieşisem de multă vreme din armată, în loc să fac o reverenţă, am luat poziţie de drepţi şi l-am salutat lovind călcâiele ca un soldat! M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât am ieşit imediat”, povestea Regina Ana într-un interviu. S-au căsătorit în 1948 și au avut împreună cinci fete, Principesa Margareta, pincipesa Elena, principesa Irina, principesa Sofia și principesa Maria. În perioada din anii '50 în care au locuit în Marea Britanie, regele Mihai și regina Ana au înființat o fermă de păsări, dar și un atelier de tâmplărie pentru a-și câștiga traiul. Iar fostul suveran a fost, în pe rând, în perioada exilului, pilot, antreprenor broker.

Prințesa Ana de Bourbon-Parma, fotografiată împreună cu soțul său, Regele Mihai, și fiicele lor în grădina casei din Hertfordshire, în septembrie 1953. Foto: Central Press/Getty Images

„Sunt sigur și știu că România va reînvia și va renaște. Cu toate că am fost departe de voi mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima! ”

Regele Mihai I al României în 1992

După Revoluție, fostul suveran a vrut să vină în țară, însă autoritățile de atunci au respins categoric ideea. Pe 25 decembrie 1990, în timpul regimului Iliescu, a primit însă o viză de 24 de ore pentru a se putea duce la Curtea de Argeș și a se reculege le mormintele înaintaților săi. A fost însă întors din drum pe autostrada București-Piteși și escortat sub pază la aeroport.

Avea să fie primit în țară în 1992 când aproape un milion de oameni s-au adunat în fața Hotelului Continental din București pentru a-i spune „Bine ați venit!”. „Am ajuns aici la București, de la Putna, după 45 de ani de pribegie. Sunt atât de bucuros că această vizită aici a coincis cu sărbătorile Paștelui. Paștele, prin Învierea Mântuitorului nostru, sunt convins că va fi și reînvierea țării românești. Sunt sigur și știu că România va reînvia și va renaște. Cu toate că am fost departe de voi mai bine de 45 de ani, nu v-am uitat niciodată și vă iubesc din toată inima! Cu toate că mâine trebuie să plec, aceasta nu înseamnă o despărțire, vom rămâne împreună sufletește. Este mai degrabă La revedere și, cu voia Domnului, Pe curând, din nou”, le-a spus Regele Mihai românilor. Abia cinci ani mai târziu, în anul 1997, în timpul regimului Constantinescu, regele a primit un nou pașaport românesc pe care scria "Mihai I - cetăţean român".

În anul 2011, Regele Mihai I a fost invitat alături de alți monarhi europeni la Londra, la nunta prințului William cu Kate Middleton. Atunci, Sir Gavyn Arthur, al 675-lea Lord Primar al Londrei a organizat în onoarea fostului suveran o cină oficială și a ținut un discurs. „Viața Majestății voastre coincide, în mare parte, cu istoria secolului XX și cu o bună parte din istoria secolului XXI. Viața Majestății Voastre ar fi incredibilă, dacă nu ar fi întru totul adevărată. Majestatea Voastră s-a ridicat mai presus de vâltoarea vremurilor cu o reputație nepătată”, a spus Sir Gavyn Arthur.

Regele Mihai I a României a murit și odată cu el s-a dus o lume. Însă povestea ei a rămas.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Monarhii Romaaniei din familia de Hohenzollern toti au fost buni cu exceptia lui Carol al II-lea, pe care tatal sau,hotarase sa-l scoata din linia de succesiune. Ajunsese la concluzia ca fiul sau nu merita acel loc.
    • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Anon check icon
      Cu toate astea Carol a ajuns sa fie rege. Asta spune ceva despre sistemul monarhic.
      • Like 0
  • check icon
    Inca ceva: lui Mihai i-a pasat atat de putin de Romania incat nu sa deranjat sa isi invete fiicele limba romana.

    Dupa ce a luat palate si averi, a zis in sinea lui ca romanii sunt fraieri si nu are sens sa vorbeasca limba romana in propria casa.
    • Like 0
    • @
      Principesa Margareta vorbeste bine romaneste.
      Vorbeste cu accent, dar cum altfel ar putea vorbi daca de la nastere nu a fost in Romania.
      • Like 0
  • check icon
    Mihai nu e rege. E un oportunist care a batjocorit sacrificiile pe care romanii le-au facut pt el.

    Ipocritul a venit dupa 50 ani ca sa ceara palate, castele si mosii. Iar pupincuristii s-au grabit sa il laude si sa il admire din bani publici.
    • Like 0
  • 654321 check icon
    Normal avem un drum greu, insa am avut mult de pierdut din cauza lui Ilici Bolsevicul. Acum trebuie avuta o imagine mult mai ampla cu un stat monarhic in 2020. Oare ce se poate intampla dc statul paralel PSD dispare? Eu unul cred intr-o singura politica democratica, lipsita de un partid PSD . Sa se reformeze partidele in Romania, sa existe un partid liberal si un partid conservator. In momentul in care PSD o sa aibe 5% Romania o sa aibe o democratie puternica. Normal in 25 de ani se poate!!
    • Like 0
  • Ioan check icon
    Regele e rege. A fost. A facut tot ceea ce istoriceste, era posibil la vremea lui. Nu cred ca-i putem reprosa ceva dupa atatia ani, netraind acele vremuri si neavand accesul de acum la informatie. Omul, fapt dovedit ulterior, a fost suficient de demn, pentru a nu indreptati pareri,catalogari,fabulatii...
    • Like 0
    • @ Ioan
      Anon check icon
      Cum sa nu putem. Putea sa fie mai abil politic decat a fost. Putea sa lupte mai tare, sa aiba mai multa vana. A fost demn dar slab.
      • Like 0
    • @ Anon
      Ioan check icon
      Daca aveti mai putin de 30 de ani, -ma refer la varsta- aveti, partial, dreptate. Peste, nici o indreptatire sa spuneti asa ceva!
      • Like 0
    • @ Ioan
      Anon check icon
      Nu vad de ce ar conta dar da, am sub 30 de ani. Nu inteleg ce treaba are varsta cu corectitudinea argumentului.
      • Like 0
  • Regele a murit! asta este o certiudine pe care o traim. Ce ramane este lumea, poporul care inca mai crede in sistemul monarhic in Romania. Eu cred ca Romania nu se va intoarce la monarhie, este ceva ce tine de trecut, iar comunismul a avut grija sa perimeze acest concept statal in mintea romanilor. Romania, romanii au pierdut momentele astrale ale istoriei, mergand pe mana unor diletanti, nu a unor oameni cu charisma. In istoria noastra exista putini conducatori cu charisma si desi s-ar putea sa-i deranjez pe unii, pot sa spun ca aceasta charisma la nivel de conducatori, a incetat sa se manifeste odata cu decapitarea Brancovenilor. Lumea dinastica a Hohenzollern-lor inceteaza de facto odata cu moartea regelui Mihai, care mai purta cu sine o picatura din "charisma" atat de necesara domnitorilor, regilor sau conducatorilor unui popor. Nu ne putem opune mersului istoriei, mai ales atunci cand suntem mai mereu in clipele astrale, de partea care nu aduce beneficii viitorului. Regele a murit, traiasca Romania, tara pentru care regele Mihai si-a sacrificat puterea in numele unui popor care nu-l merita, nu pentru ca nu l-a vrut, ci pentru ca poporul n-a stiut care este diferenta intre conducator si rege, regalitate. Un conducator, ca si un general castiga batalii care sunt mentionate de istorie, regele face istorie.
    • Like 0
  • check icon
    Vorbea prost română, fetele lui nu vorbeau limba română . Deci?
    • Like 0
  • A plecat din tara in 3 ianuarie 1948.
    In noiembrie 1947 era inca rege, nu era in exil. A semnat actul de abdicare doar in 30 decembrie 1947.
    • Like 1
  • Dumnezeu să-l odihnească! Este târziu, mult prea târziu pentru a mai reabilita ceva. "Regele a murit..". dar nu vom mai putem niciodată rosti continuarea acestei fraze....
    • Like 2
    • @ Laurentiu Coman
      Eu as face o perioada de 10 ani de incercare pentru moharhie. Votam pentru aceasta perioada de incercare, daca e ok, mergem asa in continuare, daca nu, revenim la republica.
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      Anon check icon
      OK, si in cei 10 ani punem 5 ani un rege bun si 5 ani un rege rau/prost/slab? Ca sa vedem ambele fatete.
      • Like 1
    • @ Anon
      Punem p e cine urmeaza, principesa Margareta
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      check icon
      In ‘90, dupa Lovitura de stat marca Mosad & CIA, dupa instalarea Criminalului Iliescu, Monarhia a fost Ingropata. Chiar daca mai vreti monarhie, nu mai aveti cu cine, s-a dus ca un fum prin gaura de cheie. Suntem pe cont propriu acum. Scapa cine poate !
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Ioan check icon
      Dar, Ion ILiescu, ce are, e ciumat?
      • Like 1
    • @ Kinga Toma
      Anon check icon
      OK, si daca urmasul/urmasa princepesei nu e suficient de capabil/a ce facem? Monarhia de obicei nu vine cu mandate. Sau punem noi mandate si ii zicem monarhie doar ca sa zicem ca avem monarhie? Nu inteleg ce rost are sa ne tinem cu dintii de relicve.
      • Like 0
    • @ Anon
      Eu as propune sa avem 10 ani monarhie. Testam cum e. Dupa 10 ani, vot oblicatoriu daca vrem sa ramana.
      In 80 de ani de monarhie a stramosilor Margaretei, s-a facut mai mult decat in 800 de ani, noi de capul nostru. (Independenta, Unirea, lui Ferdinand i s-a propus sa fie si regele Ungariei, nu doar al Romaniei, dar a refuzat. Atat de bine era vazuta international conducerea Romaniei.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Anon check icon
      Si conducerea SUA e vazuta bine pe plan international, ca si a Frantei de exemplu. Carol al II-lea nu a fost un rege bun. De asta ziceam ca daca vrem un test sa punem 5 ani un monarh bun, 5 ani unul prost, ca sa putem judeca in deplina cunostinta de cauza. Monarhia e un fel de loterie, monarhul poate fi capabil sau nu. Problema e ca monarhul de obicei ramane monarh pe viata, daca dam de unul nasol...ne-am fript.
      • Like 1
    • @ Anon
      Da, monarhul poate fi mai bun sau mai rau, Dar conteaza foarte mult si cine este in jurul sau.
      Ferdinand a colaborat mai indeaproape cu oameni de calitate si a realizat oarecum mai mult chiar decat Carol I. (IG Duca spune in memorii ca Ferdinand avea incredere in colaboratori, pe cand Carol I tinea toate lucrurie in mana, nu delega, de aceea nu s-au facut multe reforme, s-a ajuns la si la criza din 1907).

      Poate daca s-ar fi ascultat de decizia lui Ferdinand de a-l scoate pe Carol al II-lea din succesiune si ar fi fost lasata regina Maria in regenta, ar fi fost mai bine si in al doilea razboi mondial.
      De piilda Caraol al doilea a facut dotarea armatei necorespunzator, a cumparat echipamente scumpe ce nu se armonizau unele cu altele, fara rezerve de munitie potrivita. (A fost mita la mijloc, camarila regala).) De aceea am si fost asa unsor invinsi si ni s-a luat partea de nord a Transilvaniei dintr-un foc.

      Conteaza si cu cine te asociezi. Ferdinand s-a asociat cu I. C Bratianu, Barbu Stirbei, Regina Maria si a iesit bine, desi el personal cu toate cai era destept, era nehotarat.
      • Like 0
    • @ Anon
      In plus in ziua de azi, un om cu dependenta sexuala, cum a fost Carol al II-lea, posibil sa nici nu ajunga pe tron. Ma gandesc eu.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Maximus check icon
      De acord cu tine, dar din pacate ceilalti-s mai multi ca noi. Romania are destule parghii legale pentru a creia o democratie. Ce mai greu e mentinerea democratiei. Puterea corupe si pe cei mai "buni" monarhi-
      De aceiea democratie trebuie "veghiata" de noi toti prin a ne incuraja pe noi sau pe cei care mai au simtul raspunderi de a participa la alegeri ca alegatori sau alesi. Intregul site iti da senzatia resemnari. Atate texte frumoase, inteligente si nici unul n-are curajul sa scrie: vereau sa fiu viitorul Prim Ministru al Romaniei! Sau Presedintele! Va rog, putina vigoare!!!
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Anon check icon
      Asta depinde si de predesor daca se prinde din vreme ca progenitura nu are stofa de conducator si de faptul ca exista sau nu alternative. Daca urmasul la tron e unul singur, capabil-incapabil ajunge pe tron si greu dupa aceea sa-l dai jos. Conteaza si cu cine te asociezi, dar pana la urma regele insusi decide cu cine se asociaza. Ferdinand a fost cat de cat OK pentru ca macar si-a dat seama care oameni din jurul sau ii pot da sfaturi bune si a lucrat cu ei. Carol al doilea a decis sa se asocieze cu acea camarila corupta si daca nu ma insel la un moment dat a si desfiintat partidele politice. Monarhia mi se pare un sistem mult prea riscant. Mai bine am incepe sa invatam sa folosim intrumentele democratice si sa ne luam singuri viata in maini in loc sa tot asteptam la nesfarsit liderul mesianic care sa ne salveze tara.
      • Like 0
    • @ Anon
      Eu daca as fi regina Margareta si ar trebui sa-mi desemnez succesorul, m-as uita in familia mea si daca nu e nimeni la intaltime, aduc pe altcineva, dintr-o familie regala europeana. De exemplu Printul Edward, fiul mai mic al reginei Elisabeta. Printul acesta un fiu si o fiica, Sofia, sotia lui e ok, rezolv lucrurile.
      • Like 0
    • @ Kinga Toma
      Anon check icon
      Si daca ar muri inainte sa-si desemneze succesorul? Si in fond de ce sa decida ea si nu noi? Prefer sa-mi decid singur destinul, nu sa astept de la altii.
      • Like 0
  • Liviu check icon
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

    Sper ca clasa politica actuala sa se potoleasca pentru cateva zile si sa cinsteasca memoria unui adevarat lider al acestei tari macar prin tacere.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult