Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Referendum în Catalonia: Violenţe în Barcelona între poliţie şi oamenii care au ieşit la vot. Poliţia a făcut uz de gloanţe de cauciuc. Sute de persoane rănite

UPDATE: Ministerul regional pentru sănătate anunță că sunt 465 de raniți după violențele poliției: 216 în Barcelona, 80 în Girona, 64 în Lleida, 53 în Terres de l’Ebre, 27 în Catalonia centrală și 25 în Tarragona. Două persoane, rănite grav, sunt în spitale din Barcelona.


Cel puţin 337 de persoane au fost rănite duminică în confruntările cu poliţiştii care încercau să împiedice votul la referendumul pentru independenţa Cataloniei, au anunţat oficialităţile regionale citate de BBC. De asemenea, Ministerul de Interne a anunţat că 11 poliţişti au fost răniţi în timpul incidentelor, potrivit News.ro.

Guvernul spaniol a promis să oprească votul, care a fost declarat necontituţional.


În capitala regională Barcelona, poliţia a făcut uz de bastoane şi de gloanţe de cauciuc împotriva menifestanţilor pro-referendum.

Cel mai recent bilanţ al răniţilor a fost făcut public de un purtător de cuvânt al Guvernului regional catalan, precum şi de Departamentul regional de Sănătate.

La rândul său, Ministerul de Interne spaniol a anunţat că au fost răniţi 11 poliţişti.


Liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod "nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil" şi că au prezentat în afară "o imagine îngrozitoare a Spaniei", transmite Reuters.

El a declarat presei că bastoanele, gloanţele de cauciuc şi violenţa la care a recurs Poliţia pentru a împiedica votul în cadrul a ceea ce autorităţile spaniole au numit "un referendum ilegal" au arătat în plan extern "o imagine îngrozitoare a Spaniei".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cunosc foarte bine istoria regiunii Catalonia. Pe langa asta, sunt ardelean si maghiar, asa ca...nu stiu cat de obiectiv poate fi considerat opinia mea. Insa cand un grup de oameni dintr-un loc unde traiesc ei vor sa fie independenti, nu vad legitimitatea altor grupuri de a decide soarta lor.
    Asta e prima si cea mai mare slabiciune a formei de stat numit democratie. Si anume, exista riscul tiraniei majoritatii. Unul dintre voi zicea ca daca se descopera maine niste zacamante de petrol in Teleorman, isi poate declara judetul independenta? Eu zic de ce nu? Adica de ce sa profite de munca si norocul teleormaneanului un clujean? In afara de faptul, ca au aceeasi limba materna, nu prea au nimic altceva in comun teleormaneanul cu clujeanul, sau constanteanul cu ieseanul.
    Ca daca ar primi independenta ar muri de foame in 5 ani, sau nu. Nu avem de unde sa stim. Unul la mana: e vorba despre adulti, totusi. Nu niste copii de 10 ani. Daca la votul pentru parlamentare din Spania sunt considerati destul de destepti sa aleaga conducatori, de ce ar fi mai prosti cand e vorba de managementul regiunii lor? E dubla masura.
    Doi la mana: ei isi asuma asta. Nu trebuie sa-si asume Spania soarta lor. Nici americanii nu au scris in declaratia de independenta, ca in caz de esec Anglia sa-i ajute financiar. Nu. Oameni in toata firea, unii educati, altii mai putin, insa o comunitate, au decis sa-si construiasca viitorul.
    Ca va fi un precedent pentru toate tarile lumii...? Pai...poate a venit vremea sa se mai redeseneze putin liniile care au fost desenate in multe cazuri in mod foarte agresiv si fortat dupa al doilea razboi mondial.
    Stiu ca pe voi va doare Ardealul, va doare ca ar putea fi un precedent pentru Ardeal. Dar...asta e. Toate deciziile trebuiesc luate de catre cei pe care-i afecteaza in mod direct.
    • Like 1
    • @ Szilárd McGregor
      Nope, pe VOI vă doare Ardealul. Stați calm că nici într-o mie de ani n-o să puneți de referendum pe treaba asta. Vă papă rușii pe nemestecate! :))))))))))
      • Like 0
  • check icon
    Cat de confortabil e sa comentezi din fotoliu...
    Ia sa vedem, cam ce ati comenta in momentul in care autoritatile din Harghita si Covasna vor tine referendumul pentru independenta Tarii Secuilor?
    De acord, violenta nu rezolva nimic niciodata, si este de nedorit. Abordarea oficialitatilor spaniole poate ar fi putut fi mai nuantata, cine stie. De la 1300 km distanta totul pare mai limpede...
    Dar inainte de a da cu piatra in autoritatile spaniole ganditi-va cum va fi cand ungurii din Tara secuilor se vor declara independenti.
    • Like 0
  • Spania inca se crede pe vremea inchizitiei. Trebuia sa ii lase sa faca referendumul declarat ilegal, si automat Curtea Constitutionala il invalida. Si atunci puteau sa intre cu politia peste ei. Actiunea asta doar a dat apa la moara separatistilor de ORIUNDE. Iar daca s-ar destrama de Spania, Catalonia in maxim 1 an ar fi in faliment. Nicio tara intreaga la cap in afara de Rusia nu ar recunoaste independenta fix din acelasi motiv simplu: sa nu dea apa la moara separatistilor din alte tari cat si motivul intern, de a suprima orice fel de interactiune economica/diplomatica/sociala astfel incat regiunea sa se lipeasca din nou Spaniei. Acum vor veni unii sa-mi spuna de Kosovo si Scotia sau Crimeea (lol), dar acolo s-au intamplat fix alte chestii si nu se pot compara situatiile. Ce facem, cum avem o regiune prospera si exista un amalgam social/etnic concentrat acolo, ne declaram independenta? Cum ar fi sa dea teleormanenii peste 3 pungi de petrol cat in Kuwait langa Belina, isi vor declara independenta ca "olteni" doar ca sa aiba ei resursele alea ? (Un exemplu prost, Ardealul e mai aproape de realitate) Cam asta face Catalonia acum, e cea mai bogata regiune din Spania, dar in loc sa penalizeze Madridul la vot si prin guvernul regional pentru banii scursi la centru si politica centrala, a ales calea extremista. De ce nu au facut bascii primii chestia asta, au o istorie separatista bogata? Pentru ca stiu ca independenta i-ar duce la saracie. Catalonezii cred ca daca au Barcelona vor avea bogatie nelimitata
    • Like 3
    • @ Radu Andrei Malica
      check icon
      Catalonia nu ar fi in faliment. Catalonia inseamna Barcelona...
      In rest, cam asa e cum spuneti.
      • Like 0
  • andrei andrei check icon
    In primul rand trebuie sa spun ca nu cunosc complet toată istoria si ură din zona respectiva, dar ma întreb ce s-ar întâmpla dacă Catalonia ar fi independenta, ar intra în ue? Nu, Spania i-ar bloca mult şi bine. ar intra în NATO? Spania i-ar bloca, scotea dacă iese nu sunt blocati de marea Britanie. Şi în 20 dr ani toată economia lor s-ar distruge, fiind în afară UE,NATO. Nu stiu ce ar face cu euro, in plus spaniolii ar putea sa blocheze toată economia si sa impună un embargo economic. Mâine ne trezim că şi tara bascilor iese, şi tinutul secuiesc si Italia se farmiteaza. Ceea ce e acolo e ilegal Si din partea Spaniei si a catalanilor
    • Like 2
  • Interesant ca vedem clipuri filmate de Russia Today.
    • Like 1
    • @ Semirhage
      nobody check icon
      Puteau fi filmate şi de Kim Jong-un însuşi, nu schimba cu nimic sensul a ce vedem in imaginile alea.
      • Like 1
    • @ nobody
      Daca nu arati si inceputul conflictului si somatiile politie, atunci da, schimba sensul
      • Like 1
    • @ Semirhage
      nobody check icon
      Serios? Chiar vrei sa traiesti intr-o lume in care zdrahoni mascati umplu de sânge femei care sunt pe jumătate cât ei? Indiferent de conflict si de somatii, este inacceptabil.
      • Like 3
    • @ nobody
      Somatiile conteaza. Daca erau respectate, atunci nu se ajungea aici. De asemea trebuie vezut si cine a inceput conflictul.
      • Like 1
  • check icon
    Cine dorește să vadă și să audă analize serioase despre Catalonia, să urmărească analizele pe France24, nu mai pierdeți timpul cu mass media din România ori cu CNN ori cu alte posturi (sub)mediocre.
    • Like 0
  • Chiar nu inteleg aceste actiuni violente,au vrut sa opresca acest referendum dar efectul s-ar putea sa fie contrar adica cei care erau impotriva,cei nehotarati sa treaca in barca celor pro.I-as fi lasat sa-si desfasoare actiunea care a fost declarata neconstitutionala pentru ca nimeni nu ar fi recunoscut aceasta independenta chiar daca ar fi castigat tabara pro deoarece am inteles ca numarul celor contra era simtitor egal cu al celorlalti,cei pro independenta.Poate era o surpriza?
    • Like 0
    • @ Mirela Stan
      Şi dacă nu era o surpriză? Aţi fost în Catalonia ca să vedeţi cum gândesc oamenii de acolo? În Ţinutul Secuiesc ar putea fi o surpriză într-o situaţie similară, din cauza sărăciei şi incertitudinilor, dar în bogata Catalonie este puţin probabil.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Ținutul Secuiesc are o cu totul altă istorie decât Catalonia. Este, în felul său, un unicat, după cum unicat este și Kosovo și Țara Bascilor... Grupurile etnice sunt unicate, fiecare trebuie tratat în contextul său...
      • Like 0
  • Comportamentul animalic al autoritatilor spaniole de inspiratie franchista reprezinta un argument in plus pentru independenta. Oameni inofensivi, tineri sau batrani, neainarmati cu nimic, neprotejati, cu mainile pe sus si fara aparare sunt loviti cu bastoane, lasati lati, insangerati si sunt saltati ca animalele prinse la vanat. Aceasta regiune nu are nimic de-a face cu Spania, ci este fostul Regat de Aragon, un regat infloritor de-a lungul secolelor. Toate mesajele venite dinspre Madrid, de o aroganta, nesimtire si o desconsiderare vadita, de parca ar vorbi cu niste pigmei si untermensch nu lasa loc de dialog si dezbatere. Catalonia e bogata, se poate autosustine, s-au saturat sa plateasca mai putin decat primesc si sunt dispusi sa faca acest pas dupa ce Madridul nu le-a lasat nicio cale de dialog. Inca o data se dovedeste ca statele nationale sunt o fictiune politica, utilitatea lor reala s-a incheiat la finalul secolul 19, intretinute dupa aceea artificial prin masuri extremiste.
    • Like 2
    • @ Cristian Valsan
      Catalonia a intrat în UE pentru că era parte componentă a Spaniei. Tot pentru că era parte componentă a Spaniei a beneficiat de bani europeni pentru dezvoltare. De ce n-a vrut sescesiunea atunci când nu era regiunea dezvoltată de astăzi? Câţi bani care ar fi contribuit la dezvoltarea altor regiuni a dirijat Spania către Catalonia? Ce se întâmplă cu investiţiile Spaniei în această regiune obraznică? Sunt bogaţi şi vor singuri? De ce nu au vrut asta atunci când erau săraci?
      Vor afară din Spania? Atunci afară din UE şi zona euro!
      • Like 2
    • @ Cristian Valsan
      "Oameni inofensivi, tineri sau batrani, neainarmati cu nimic, neprotejati, cu mainile pe sus si fara aparare sunt loviti cu bastoane".
      Intr-un foc care mocneste nu e nevoie decat de un fulger sau o scanteie ca sa ia foc toata padurea. Se vede in primul video ca acel domn din multime, de langa zid l-a starnit sigur verbal pe bodyguard, altfel poate nu " se starnea" furia.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Stiu si ei asta si si-o asuma. Ei vor sa iasa din Spania, iar imediat dupa vor demara procedurile de aderare la UE ca stat independent. Nu cred ca vor intampina nicio problema majora la aderare, nu e in interesul nimanui sa se opuna. O perioada va fi mai greu, dar nu va fi o tragedie. Sunt bogati si inteligenti, pot face fata. In schimb, Spania va avea probleme serioase fata Catalonia.
      • Like 2
    • @ Maria Magda
      Uitati-va pe twitter, sunt mii de filmulete de o duritate extrema. Cetateni tratati mai rau decat islamistii radicali pentru ca vor sa voteze ceva. Nu conteaza ce. Poate ar fi votat anti foarte multi si ar fi ramas un status quo, dar prostia lui Rajoy a distrus orice urma de decenta si echilibru. Cale de intoarcere nu vad.
      • Like 1
    • @ Maria Magda
      Da, aşa este... Inofensivi dar provocatori...Cum o fi asta?...
      Negustori de emoţii, vor să prostească lumea şi să şi-o facă aliat. Haideţi să nu le lăsăm...
      • Like 0
    • @ Cristian Valsan
      Catalonia a devenit bogată în interiorul Spaniei şi asta nu trebuie uitat. Dacă se va produce secesiunea, atunci Catalonia trebuie să restituie Spaniei toate beneficiile pe care le-a avut atunci când a făcut parte din Regat. După aceia se poate vorbi despre o integrare în UE.
      • Like 0
    • @ Cristian Valsan
      Răspunsul ferm al autorităţilor spaniole este de aplaudat şi de urmat, domnule Istvan...sau cum te numeşti în realitate.
      • Like 0
    • @ Cristian Valsan
      check icon
      Mariano Rajoy se pare că are niscai trecut franchist.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Faceti niste insinuari penibile, aveti chef de glume stupide? Daca nu sustii paseismul statului national esti ungur. Nu sunt nici macar ardelean sau cu descendenta dintr-o zona bogata. Sustin ca orice comunitate sa isi aleaga calea, atat. Statul national si balmajeala aia sordida cu identitatea nationala e pentru voi, astia care nu aveti ce face. Nu tin de foame, nu avantajeaza comunitatile mici sa se dezvolte, le priveaza de resurse pe criterii arbitrare. Concepte moarte, totul se demasifica prin tehnologie, economia primeaza in calculele oamenilor. Ia mai cerceteaza, scapa de idei prefabricate, uitate-te cat a avut de castigat Spania de pe urma Cataloniei si cat a avut Catalonia, cum au tratat franchistii aceasta regiunea si populatia ei si apoi o sa iti dai seama de de unde doleantele comunitatii.
      • Like 1
    • @ Cristian Valsan
      Bun, eşti etnic român, nici măcar transilvănean... Cum ar trebui să acţioneze România dacă în următorii 20 de ani ar investi masiv în Dobrogea, pentru a o face o zonă care să atragă turişti din toată lumea, iar Dobrogea, peste 21 de ani, ar decide că vrea să fie independentă? Cu banii României cum rămâne? Pe banii cui s-au dezvoltat ei? Este bine să primeşti atunci când ai nevoie, dar este corect să trasezi graniţe atunci când ai atins un anumit standard şi cei care ţi-au dat au nevoie de solidaritate?
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Serios? Deci, după logica asta, România trebuie să returneze Ungariei avantajele pe care le-a avut în timpul Austro-Ungariei, da? Sau și Austriei și Ungariei? Rusiei nu trebuie să returneze nimic, dat fiind că a administrat cum nu se poate mai bine trebile din Basarabia de după războiul ruso-turc? Nu? Deci astea se fac așa, selectiv, când îmi convine mie se fac, când nu-mi convine nu se fac??!!
      Felicitări!
      • Like 0
    • @ Cristian Valsan
      corne check icon
      tie nu ti se pare nimic paradoxal? ies din uniune, ca sa cer reintrarea? ma dezbin ca pe urma sa ma unesc din nou? insasi ideea de uniune europeana vine in contradictie cu notiunea de faramitare: am intrat in uniune blocuri mai mici, ca sa facem unul mare, dar ulterior dorim sa ne spargem in bucati si mai mici, ca sa ne spargem si in figuri.
      recunoasterea de catre UE a statului catalan ar provoca o reactie in lant de acelasi tip, cu consecinte destul de previzibile, de aceea nu se va intampla asa ceva.
      • Like 1
    • @ Cristian Valsan
      Da sigur, nu vor intampina nicio problema :)) Ia uite aici cati mai vor un precedent: bascii, scotienii, flamanzii si wallonezii (belgia), moravienii si silesianii in Cehia, bretonii in Franta , corsicanii, alsacienii, etc. Astea-s doar cateva exemple dintr-o lunga lista de grupuri etnice mai mult sau mai putin cunoscute care au TOATE sustinere politica in tarile lor. Evident, aceste grupuri etnice daca ar fi fost independente de tara mama, nu s-ar fi dezvoltat niciodata in contextul UE si al Europei unite in general. La fel si catalanii, fara banii de la UE si de la Madrid, Barcelona era doar un orasde pescari pe malul Mediteranei. Cum e si la noi, daca maine Harghita si Covasna ar fi independente, cu granita si tot ce trebuie, in maxim 1 an isi taie toate padurile (nu ca n-ar fi deja la pamant) dupa care joc de glezne, pentru ca, spre deosebire de Catalonia care are canal maritim, multe dintre grupurile etnice separatiste au teritoriile "land locked" , adica inconjurate de alte state sau sunt enclava in cadrul aceluiasi stat, deci imposibil de dezvoltat fara colaborare.
      • Like 0
    • @
      Gresit, "partile" din CCCP fusesera tari inainte sa fie acaparate de rusi. Catalonia face parte din Regatul Aragon, de pe la 1400 care cuprindea toata partea de est a Spaniei, inclusiv Valencia. Avand in vedere ca Spania e in UE din 1986, nu stiu cum ar fi intrat Catalonia singura pe vremea aia...
      • Like 0
  • Separarea Cataloniei de Spania este un subiect extrem de important, dar insuficient tratat de către autorităţile de la Bruxelles şi presa din UE. Impresia mea este că Spania a fost lăsată singură. De ce? Cui foloseşte? Ce se întâmpla dacă votul pentru secesiune reuşea? Catalonia ieşea din Spania, dar şi din UE? Doar din Spania? Dar din zona euro sau NATO? Nu există răspunsuri ferme. De ce?

    Înaintea Cataloniei a fost Scoţia... Nici acolo nu au fost lucrurile clare. Rămânea Scoţia în UE, deşi Marea Britanie ieşea? Cu privire la lira sterlină britanicii au fost fermi: dacă Scoţia iese din Marea Britanie nu mai poate folosi lira... Dar puteau folosi euro? Dacă da, de ce?
    Sunt întrebări la care nu avem răspunsuri de la Bruxelles. De ce? Ce este Uniunea Europeană? O federaţie în devenire sau Spaţiul Vital al Germaniei? Dacă am şti ce este UE, atunci am şti cine decide.

    Întâmplător sau nu, Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania iar Scoţia are resurse de petrol în Marea Nordului extrem de importante, dar cum se va pune problema atunci când în discuţie vor intra cele mai sărace regiuni din UE? Ţinutul Secuiesc şi Republica Moldova... Ţinutul Secuiesc a intrat în UE pentru că a făcut parte din România... Nu ştim peste câte decenii ar fi reuşit singur. Dacă votează secesiunea de România, atunci va mai rămâne în UE? Dacă da, pe ce criterii? Dar dacă Republica Moldova va vota unirea cu România? Va intra în UE şi NATO după modelul RFG-RDG?
    Cum răspunde UE la aceste întrebări? A primit UE aceste întrebări?

    Revin cu întrebarea: Ce este UE? Dacă răspundem la această întrebare, avem toate răspunsurile.

    Un preşedinte american, nu-mi mai amintesc numele, a pus o întrebare extrem de pertinentă: Dacă vreau să vorbesc cu UE, PE CINE SUN?
    • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      Deoarece politicienii molfăie marile probleme și le pun sub preș. În anii ’90, când apăreau marile probleme în federațiile foste comuniste (Iugoslavia, URSS, Cehoslovacia, în ordinea astea), totul a fost lăsat în seama lor. Este și normal. Politicienii din fosta Iugoslavia și-au arătat primitivismul agresiv, dorința de a reprima cu orice preț orice se opunea federației, știm ce a urmat. În fosta URSS, situația a fost mai bine controlată (vai de noi dacă nu era), Cehosloavia a fost singurul exemplu civilizat de divorț politic.
      Acum a venit rândul mai vechilor probleme... Nu pot face o analiză serioasă a situației din Spania, nu locuiesc acolo, nu am toate informațiile necesare. Dar, cert, Spania are o moștenire nu fără probleme. Nici monarhia spaniolă nu e fără probleme, scandalurile recente o arată...
      Discuția ar fi lungă, mi-e teamă (având în vedere și comentariile dv. din alte locuri) că nu sunteți pregătit pt discuții serioase, aveți clișee prefabricate pe care le folosiți fără discenământ, cu impresia că ați pus ștampila unde și cum trebuie. Din păcate, o ștampilă pusă prost nu rezolvă nicio problemă.
      • Like 0
    • @ Constantin
      corne check icon
      constantine, din ce stiu eu, tinutul secuiesc nu a cerut independenta fata de romania, ci autonomie. a fost vreodata stat de sine statator? in privinta UE, intrebarile sunt de-a dreptul retorice: cand vrei sa vorbesti cu un bebelus, pe cine suni? statele unite au avut un start mai compact, cumva? daca suna londra, pe vremea aceea, cu cine vorbea: cu apasii, cu confederatii, cu nordistii, cu mexicanii?
      de ce "tace" UE? mister. si in spatele acestui mister, sigur pune la cale ceva monstruos. sa o suspectam , propun.
      a-ti da singur apa la moara poate fi o pasiune.
      • Like 1
    • @ corne
      Ţinutul secuiesc a cerut autonomia pentru că nu poate arde etapele, dar va cere şi independenţa.
      Bebeluşul de UE a cam crescut, are barbă, mustaţă, fumează, bea...ar cam fi cazul să aibă şi un telefon.
      Da, de ce tace UE? Nu este nimic de bagatelizat aici.
      • Like 0
  • Multumim pentru aceasta stire care prin faptul ca este asa, scurtuta, nu ne incarca si pe noi prea mult! Poate mi-a dat cateva semnale de alarma dar nu ma atins,!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult