UPDATE: Ministerul regional pentru sănătate anunță că sunt 465 de raniți după violențele poliției: 216 în Barcelona, 80 în Girona, 64 în Lleida, 53 în Terres de l’Ebre, 27 în Catalonia centrală și 25 în Tarragona. Două persoane, rănite grav, sunt în spitale din Barcelona.
Cel puţin 337 de persoane au fost rănite duminică în confruntările cu poliţiştii care încercau să împiedice votul la referendumul pentru independenţa Cataloniei, au anunţat oficialităţile regionale citate de BBC. De asemenea, Ministerul de Interne a anunţat că 11 poliţişti au fost răniţi în timpul incidentelor, potrivit News.ro.
Guvernul spaniol a promis să oprească votul, care a fost declarat necontituţional.
În capitala regională Barcelona, poliţia a făcut uz de bastoane şi de gloanţe de cauciuc împotriva menifestanţilor pro-referendum.
Cel mai recent bilanţ al răniţilor a fost făcut public de un purtător de cuvânt al Guvernului regional catalan, precum şi de Departamentul regional de Sănătate.
La rândul său, Ministerul de Interne spaniol a anunţat că au fost răniţi 11 poliţişti.
Liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod "nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil" şi că au prezentat în afară "o imagine îngrozitoare a Spaniei", transmite Reuters.
El a declarat presei că bastoanele, gloanţele de cauciuc şi violenţa la care a recurs Poliţia pentru a împiedica votul în cadrul a ceea ce autorităţile spaniole au numit "un referendum ilegal" au arătat în plan extern "o imagine îngrozitoare a Spaniei".
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Asta e prima si cea mai mare slabiciune a formei de stat numit democratie. Si anume, exista riscul tiraniei majoritatii. Unul dintre voi zicea ca daca se descopera maine niste zacamante de petrol in Teleorman, isi poate declara judetul independenta? Eu zic de ce nu? Adica de ce sa profite de munca si norocul teleormaneanului un clujean? In afara de faptul, ca au aceeasi limba materna, nu prea au nimic altceva in comun teleormaneanul cu clujeanul, sau constanteanul cu ieseanul.
Ca daca ar primi independenta ar muri de foame in 5 ani, sau nu. Nu avem de unde sa stim. Unul la mana: e vorba despre adulti, totusi. Nu niste copii de 10 ani. Daca la votul pentru parlamentare din Spania sunt considerati destul de destepti sa aleaga conducatori, de ce ar fi mai prosti cand e vorba de managementul regiunii lor? E dubla masura.
Doi la mana: ei isi asuma asta. Nu trebuie sa-si asume Spania soarta lor. Nici americanii nu au scris in declaratia de independenta, ca in caz de esec Anglia sa-i ajute financiar. Nu. Oameni in toata firea, unii educati, altii mai putin, insa o comunitate, au decis sa-si construiasca viitorul.
Ca va fi un precedent pentru toate tarile lumii...? Pai...poate a venit vremea sa se mai redeseneze putin liniile care au fost desenate in multe cazuri in mod foarte agresiv si fortat dupa al doilea razboi mondial.
Stiu ca pe voi va doare Ardealul, va doare ca ar putea fi un precedent pentru Ardeal. Dar...asta e. Toate deciziile trebuiesc luate de catre cei pe care-i afecteaza in mod direct.
Ia sa vedem, cam ce ati comenta in momentul in care autoritatile din Harghita si Covasna vor tine referendumul pentru independenta Tarii Secuilor?
De acord, violenta nu rezolva nimic niciodata, si este de nedorit. Abordarea oficialitatilor spaniole poate ar fi putut fi mai nuantata, cine stie. De la 1300 km distanta totul pare mai limpede...
Dar inainte de a da cu piatra in autoritatile spaniole ganditi-va cum va fi cand ungurii din Tara secuilor se vor declara independenti.
In rest, cam asa e cum spuneti.
Vor afară din Spania? Atunci afară din UE şi zona euro!
Intr-un foc care mocneste nu e nevoie decat de un fulger sau o scanteie ca sa ia foc toata padurea. Se vede in primul video ca acel domn din multime, de langa zid l-a starnit sigur verbal pe bodyguard, altfel poate nu " se starnea" furia.
Negustori de emoţii, vor să prostească lumea şi să şi-o facă aliat. Haideţi să nu le lăsăm...
Felicitări!
recunoasterea de catre UE a statului catalan ar provoca o reactie in lant de acelasi tip, cu consecinte destul de previzibile, de aceea nu se va intampla asa ceva.
Înaintea Cataloniei a fost Scoţia... Nici acolo nu au fost lucrurile clare. Rămânea Scoţia în UE, deşi Marea Britanie ieşea? Cu privire la lira sterlină britanicii au fost fermi: dacă Scoţia iese din Marea Britanie nu mai poate folosi lira... Dar puteau folosi euro? Dacă da, de ce?
Sunt întrebări la care nu avem răspunsuri de la Bruxelles. De ce? Ce este Uniunea Europeană? O federaţie în devenire sau Spaţiul Vital al Germaniei? Dacă am şti ce este UE, atunci am şti cine decide.
Întâmplător sau nu, Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania iar Scoţia are resurse de petrol în Marea Nordului extrem de importante, dar cum se va pune problema atunci când în discuţie vor intra cele mai sărace regiuni din UE? Ţinutul Secuiesc şi Republica Moldova... Ţinutul Secuiesc a intrat în UE pentru că a făcut parte din România... Nu ştim peste câte decenii ar fi reuşit singur. Dacă votează secesiunea de România, atunci va mai rămâne în UE? Dacă da, pe ce criterii? Dar dacă Republica Moldova va vota unirea cu România? Va intra în UE şi NATO după modelul RFG-RDG?
Cum răspunde UE la aceste întrebări? A primit UE aceste întrebări?
Revin cu întrebarea: Ce este UE? Dacă răspundem la această întrebare, avem toate răspunsurile.
Un preşedinte american, nu-mi mai amintesc numele, a pus o întrebare extrem de pertinentă: Dacă vreau să vorbesc cu UE, PE CINE SUN?
Acum a venit rândul mai vechilor probleme... Nu pot face o analiză serioasă a situației din Spania, nu locuiesc acolo, nu am toate informațiile necesare. Dar, cert, Spania are o moștenire nu fără probleme. Nici monarhia spaniolă nu e fără probleme, scandalurile recente o arată...
Discuția ar fi lungă, mi-e teamă (având în vedere și comentariile dv. din alte locuri) că nu sunteți pregătit pt discuții serioase, aveți clișee prefabricate pe care le folosiți fără discenământ, cu impresia că ați pus ștampila unde și cum trebuie. Din păcate, o ștampilă pusă prost nu rezolvă nicio problemă.
de ce "tace" UE? mister. si in spatele acestui mister, sigur pune la cale ceva monstruos. sa o suspectam , propun.
a-ti da singur apa la moara poate fi o pasiune.
Bebeluşul de UE a cam crescut, are barbă, mustaţă, fumează, bea...ar cam fi cazul să aibă şi un telefon.
Da, de ce tace UE? Nu este nimic de bagatelizat aici.