Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Regele Mihai împlinește azi 95 de ani. Ce-ar fi fost dacă...?

La București e forfotă mare după anunțul Palatului Regal. Principesa Moștenitoare veghează la capul bătrânului Rege. Un ofițer din garda regală declară sub acoperire pentru BBC că monarhul e suferind de câteva săptămâni. 

Parlamentul a anunțat fără prea multe explicații că ședința de azi se suspendă. Toată clasa politică pare buimăcită de vestea că monarhul e grav bolav și nimeni nu mai are chef de nimic, în ciuda faptului că aseară regizorul Murgiu a câștigat Oscarul. Vin mesaje din toată lumea. 

Liderii europeni par foarte sensibili în fața celui mai longeviv Suveran al lumii, dar și pentru că anul acesta Regatul României sărbătorește 40 de ani de când a devenit membru al Uniunii Europeane. În plus, faptul că președintele Comisiei Europene e un român începând din 2014 a sporit considerabil interesul.

Pentru a putea merge la Palatul Regal, unde are loc o întâlnire de urgență la care participă echipa medicală, miniștri, șefii Parlamentului și oficiali ai Casei Regale, premierul liberal cu nume german a contramandat în ultima clipă întâlnirea de la Palatul Victoria cu numeroasa delegație UEFA. Oficialii veniseră pentru interminabilele discuții despre Campionatul European de Fotbal care se va dispută la București. Isteria e în toi. Nu mai puțin de zece de stadioane moderne s-au ridicat numai în ultimul deceniu. Bani aruncați pe apa sâmbetei ar spune unii.

Era o zi oricum foarte aglomerată la Guvern, unde tot astăzi este așteptat președintele Consiliului European. Disputa în privința crizei migrației e la ordinea zilei. După Germania și Austria, România este a treia țară unde refugiații optează pentru azil. Nici nu e de mirare știind creșterea economică și investițiile americane constante încă din anii ’80. În plus, mulți dintre refugiați speră să lucreze la uzinele Mercedes sau Boeing de la noi. Sau la marile ferme din Bărăgan și Balta Brăilei, fiind ademeniți de vestea că România are cea mai performantă agricultură din Europa.

Camere de luat vederi sunt și în fața Înaltei Curți de Casație. Un ultim termen în dosarul fostului premier Păsescu. Parchetul Anticorupție este deja în al treilea deceniu de funcționare și unii încă mai strigă că e răfuială politică. 

Ion Liescu, șeful socialiștilor români, este așteptat de zeci de fotoreporteri și cameramani în fața sediului partidului din Kiseleff pentru a-i imortaliza reacția la anunțul Palatului Regal. Evident, toți sunt cu gândul la vârsta sa înaintată, care aduce cu suferința Regelui, și cu disputele din anii ’80-’90, când partidul său a contestat puternic Coroana și s-a lăsat chiar cu mișcări de stradă. A trecut însă multă vreme de atunci, iar azi, până și Liescu, bătrânul socialist care cochetase cu comuniștii în tinerețe, e mai degrabă cumpătat, de modă veche.

Camere de luat vederi sunt și în fața Înaltei Curți de Casație. Un ultim termen în dosarul fostului premier Păsescu. Parchetul Anticorupție este deja în al treilea deceniu de funcționare și unii încă mai strigă că e răfuială politică. E rutina locului. Lumea însă s-a obișnuit de multă vreme să audă strigătul politicienilor în fața magistraților acuzatori. La intrarea în tribunal, jurnaliștii îi cer să comenteze anunțul Palatului Regal, cunoscând acuzațiile aduse monarhului acum câțiva ani de Păsescu. Pentru prima dată, politicianul pare lipsit de reacție. Pune rușinat capul în piept și înaintează grăbit în tribunal.

În Piața Universității, o mână de oameni agită bannere și pancarte pe care se poate citi „Monarhia a murit!”. Ei sunt cele zece procente din sondajele ultimelor decenii. De când s-au rupt de socialiști, par mai curând o sectă multicoloră, fără direcție și lideri. Doi angajați de la salubritate stau în mașinuțele lor noi și lucioase și privesc nedumeriți grupul de agitatori. I-ar goni mai încolo să-și poată face treaba și apoi să plecesă se răcorească la Berăria Gambrinus de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Liberalii și țărăniștii par destul de absenți din peisaj. Sunt iar ocupați cu vechile lor dispute despre cine pe cine susține și mai ales în ce formulă vor merge la alegerile din toamnă. De când cu avansul socialiștilor, unii se tem pe bună dreptate că vor trăi momente grele în alegeri. Mulți dintre ei se reunesc la „Casa Vernescu”, localul exclusivist de pe Calea Victoriei, după tradiția consolidată încă înainte de război. În astfel de seri, aici e mare înghesuială, fum de țigară, jazz și clinchet continuu de pahare. Membrii familiilor aristocratice și descendenții nobilimii autohtone domină locul. Din cauza anunțului Palatului, azi e însă pustiu.

În capitalele provinciilor istorice, bisericile vor rămâne deschise pe durata nopții, s-a aflat deja, pentru ca valurile de oameni să se poată ruga pentru sănătatea Regelui. Despre cele câteva sute de autocare care vin spre Capitală pe cele 18 autostrăzi existente nu se știe prea multe.

„Informația Bucureștiului” anunță un incident care pare mai degrabă comic. Pe Brezoianu, câteva grupuri de tineri, sosiți din provincie pentru a merge în fața Palatului Regal, venind dinspre Gară, sunt acostați de un bătrân. Bărbatul urâcios îi amenință și îi înjură. Aflăm că nonagenarul se numește Vișineschi, un fost controlor de la CFR, acrit și supărat pe Coroană pentru că are pensie mică. Vișineschi urlă și înjură spasmodic câteva zeci de minute. Un polițist în uniforma regală a poliției, din acestea noi, recent redesenate, cu șapcă elegantă și trese aurii, s-a prezentat și i-a cerut să-l însoțească. Mai aflăm că tânărul polițist, Gădină, are deja o reputație ca om de ordine. Bătrânul nonagenar îl urmează cuminte. Mult zgomot pentru nimic.

După buletinul medical difuzat dis-de-dimineață de Casa Regală, la asfințit lumea începe să se adune în liniște în fața Palatului Regal. În atmosfera încărcată, mulți tineri au renunțat să mai meargă la concertul U2 programat în seara aceasta la București. În cateva ore, piața e plină ochi, circulația se gâtuie repede. Unii au ochii mijiți în lacrimi, alții sunt mohorâți și își fac loc cu greu în mulțimea pestriță. Cei intervievați spun că vor rămâne în piață toată noaptea. Vor ca Regele lor să afle că ei sunt alături de bătrânul Suveran, sub sceptrul căruia România a obţinut cele mai mari izbînzi din toată istoria sa. Un baiat are o pancartă uriașă pe care scrie: „Mihai I: 76 de ani de domnie. Mulțumim, Sire!”. În altă parte a pieței, chiar sub statuia lui Carol, o batrană ține cu mâinile tremurânde o fotografie mărita cu Regele și liderii lumii, din ultimele decenii. Multe steaguri tricolore cu stema regală. Deși sunt cateva zeci de mii de suflete, e o tăcere nefirească. Lumea e cuminte și se roagă. E multă, multă liniște și calm. E România așezată.

Tot ce ați citit nu e decât o ficțiune. Cea mai frumoasă istorie adevărată e însă aceasta: Regele Mihai e încă printre noi și împlinește astăzi 95 de ani. La mulți ani, Majestate!

Acest text este o ficțiune, iar orice asemănare cu personaje sau întâmplări din realitate este pur întâmplătoare.

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buuun !!!!
    • Like 0
  • check icon
    Tot ce TRAITI nu e decât o ficțiune. Cea mai frumoasă istorie adevărată e însă aceasta: Regele Mihai e încă printre noi și împlinește astăzi 95 de ani. La mulți ani, Majestate!
    • Like 3
  • check icon
    Citind articolul am visat frumos! Trezirea la realitate e trista...
    LA MULTI ANI,MAJESTATE!
    • Like 2
  • check icon
    O singura observatie:
    EX-rege...
    • Like 0
    • @
      check icon
      pe ce baza "ex" ? adica, daca muriti intr-un accident deveniti ex-om ? eu asa cred, ca nu aveti nevoie de accident, prin postare va dovediti "ex-om" in viata :)
      • Like 1
    • @
      Anon check icon
      Daca nu ex-rege, atunci fost rege. Doar a abdicat, iar Romania nu mai e regat, ci tara democrata.
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      "Mihai I regele fortat de comunisti sa abdice !" si atunci suntem toti corecti si respectam realitatea ! dumneavoastra aveti cuvantul "abdicat" si restul are cuvantul "fortat de comunisti" :) amestecul dintre momentul istoric "al abdicarii" si momentul actual "al republicii" este o prostie ! dumneavostra puteti face acesta afirmatie pt ca : la momentul istoric cand aveati 2 ani erati incult si la momentul actual puteti sa scrieti :) deci scrieti cu mintea de la 2 ani :)
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Era rege. Daca avea destula vana in el putea sa lupte, putea sa incerce sa faca ceva. Nu, a plecat din tara cu tot cu familie si a trait bine mersi in Elvetia in timp ce restul romanilor au dus-o cum au dus-o in vremurile alea. Nu aveam doi ani la momentul acela, dar cam stiu cum au decurs lucrurile si mi-au povestit parintii (si nu numai) cum se suferea de foame in anii '80, si cum se traia cu frica de securitate. Unde era "Majestatea Sa" atunci? Nu in Romania. Pentru ca a ales sa fuga. Ca un las. Si acum i se cuvine...ce? Recunoasterea titlului regal? Nu, trenul ala a plecat demult din gara.
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      aici este vorba de respectul cuvenit unei persoane : 1. in varsta de 95 de ani 2. care reprezinta o generatie de valori disparuta 3. care are o scara de valori personale cu mult deasupra mediei. altfel, banuiesc ca nu sunteti rau intentionat, mai ales prin prisma ca nu detineti informatiile necesare purtarii unei discutii cu caracter istoric. totusi trebuie sa cunosteti ca regele mihai I a fost fortat sa paraseasca romania. in alta ordine de idei va rog sa cititi despre "experimentul pitesti" si despre persoanele care au trecut prin acest experiment. stiu poveste "salamului cu soia", dar omul asta nu vrea tronul romaniei. inteleg altfel ca dumneavoastra primiti bani ca sa aruncati cu laturi in lume, cred ca mai mult va murdariti dumneavoastra decat reusiti sa murdariti ceva ce nu intelegeti. in cazul dumneavostra chiar sinele trenului au fost scoase :)
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Ha! Macar de as primi ceva, la cat am tot postat pe site. Nu inteleg, daca cineva nu se aliniaza la parerea majoritara ca "regele" trebuie pupat in partea dorsala, automat e platit si/sau e vreo conspiratie la mijloc? Un rege, daca e intr-adevar rege, nu ar trebui sa poata fi fortat de nimeni sa faca nimic. Stiu ca s-a pus presiune asupra lui sa plece, dar putea sa faca ce au facut voievozii inaintea lui (ca tot a avut titlul de Mare Voievod de Alba Iulia) si sa lupte pana la capat pentru supusii sai. Da, stiam de experimentul Pitesti, una din cele mai oribilie crime ale comunismului. I se plange de mila ca a fost fortat de comunisti sa plece din tara, dar cum traia oare "Majestatea Sa" in timp ce romanii sufereau, unii torturati in puscarii? Cat de mari erau greutatile prin care trecea "Majestatea Sa", prin comparatie? Respectul se castiga, si nu prin varsta. Varsta ar putea duce cel mult la politete, iar la injurii nu am recurs si nici nu as face-o. Respect faptul ca a luptat in razboi, sigur, omul incepuse sa-si construiasca o cariera si o mostenire frumoasa. Pacat ca singur si-a patat-o. Inteleg ca astazi nu are pretentii la tron, dar se vehiculeaza ideea de a face din Casa Regala institutie de stat si de a i se plati cheltuielile din bugetul de stat, lucru pur si simplu nejustificabil dupa parerea mea, la fel cum mi se pare nejustificabila atentia care i se acorda.
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      este vorba de "empatie" (Formă de intuire a realității prin identificare afectivă.), animalele nu au asa ceva, tocmai de aceea consuma cadavre, pofta buna !
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      O dam si noi spre corectitudine politica? Nu mai conteaza argumentul daca sunt ranite niste sentimente?
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      ce "argumente" aveti dumneavoastra ? niste prosti si minciuni comuniste ! ce "sentimente" aveti dumneavoastra ? daca "pica" banu' o violati si mama si tatal dumneavoastra, si morti daca ar fi ! ce "corectitudine politica" au cersetori ? hai ... ca a venit seara in romania, mergi repejor la furat, ca o iau alti inainte si ramai nemancat si neimbracat :)
      • Like 0
    • @
      Anon check icon
      Argumentul este urmatorul: un las nu merita atentie in media, bani de la buget sau titlul pompos de "majestate". Mihai a fost las, pentru ca a parasit tara pentru o viata mai buna, in loc sa lupte. Si da, viata i-a fost net mai buna, comparativ cu cea a romanilor ramasi in tara la vremea respectiva. Observ ca nu aveti contraargumente, doar insulte. Slab, ma asteptam la mai mult.
      • Like 0
    • @ Anon
      check icon
      mergeti cu Dumnezeu !
      • Like 0
    • @ Anon
      Belcin check icon
      Da, democrata...?democratie de vanzare....se vinde la orice colt democratia..cu cat??....pe nimic..sau pe ce ..pe sticla...{tv} abdicare?? ..noi romanii am abdicat...de la onestitate,munca,educatie...nu cred ca veti intelege ce inseamna sau ce a insemnat asa zisa abdicare......
      • Like 0
  • Chiar dacă este doar o ficțiune, textul, care, probabil, se vrea un omagiu adus Regelui, e slab, stimate domn. Știam despre istorici că nu lucrează cu dacă, iar despre creatorii de literatură că se inspiră din realitate, nu că o parodiază. Păcat... Regele merita mai mult.
    • Like 1
    • @ Constantin Craescu
      check icon
      atat a putut omu' ! daca puteti dumneavostra mai mult va rugam ... eu stiu ca : "Regele merita totul de la poporul sau !".
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult