Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Retardați de comitet, ministrul Voiculescu pe post de Băsescu și niște ivermectiniști

Cristian Tudor Popescu

●Știți cum se numesc idioția, tâmpenia, tembelismul în limba vorbită de Prefectura București? Se numesc „eroare materială”. Adică marele Comitet pentru Situații de Urgență a scris, „din eroare materială”, în ucazul de relaxare ce a emis vineri, 21 în loc de 23, ca oră de închidere a restaurantelor deschise 30%.

Ce notă iei în clasele primare dacă îl confunzi pe 23 cu 21? Și ce grad de întârziere spirituală au băieții de Comitet, dacă le-a trebuit 3 (trei) zile ca să-și dea seama de eroarea materială?

●Ministrul Sănătății, dl Vlad Voiculescu, și-a dat cu levierul în genunchi încercând să-l faulteze pe conducătorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță. Apoi a aruncat, în cel mai pur stil Trump-Șoșoacă, declarația „Nu cred în cifrele autorităților cu privire la pandemie” fără să prezinte, ca ministru, vreo dovadă sau alte cifre. Drept care, s-a gândit să se protejeze punându-și un făcător de imagine la minister. Acesta este nimeni altul decât fostul purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu, pe nume Bogdan Oprea. Bună soluție pentru îmbunătățirea imaginii dlui Voiculescu, având în vedere că dl Oprea, în partea finală a președinției Băsescu, avea sarcina de a demonstra aproape zilnic presei și opiniei publice că porcul este o păsărică și whisky-ul căpșunică. Sau invers. 

 ●Deoarece procurorii DNA cer 12 ani de pușcărie special pentru ea, Elena Udrea declară: „Și dacă o omoram pe Kovesi, tot aveam șanse ca DNA să ceară o pedeapsă mai mică”. Eroare. Dacă ar fi omorât-o pe Laura Codruța Kovesi, iar România ar fi rămas moșia lui PSDragnea, DNA nu mai exista, și Udrea ar fi avut statuie în fața Casei Poporului.

●Poate cea mai importantă știre a săptămânii, dar care trece neobservată, e despre o diferență de 1%: pentru prima dată, în UE, în 2020, energia produsă din combustibili fosili, 37%, a fost depășită de energia produsă din surse regenerabile, 38%. Care trebuie citită împreună cu o alta: în 2020, încetinirea industrială din pricina pandemiei nu a redus emisiile record de gaze cu efect de seră, care cresc temperatura și provoacă fenomene meteo extreme, topirea ghețarilor, ridicarea nivelului oceanelor și acidifierea lor, inundații, secetă și incendii masive de păduri.

●După o perioadă de antivaccinism aurifer pe scară largă, iacătă că vaccinul a început să fie la modă. Din două cauze. Unu: s-a văzut că nu s-a înverzit niciunul dintre sutele de mii vaccinați. Și doi: vin mai puține vaccinuri decât e cererea. O lege sfântă în România spune că tot ce nu se găsește, musai îți trebuiește. Antivacșii, puși în dificultate, au cotit-o pe Ivermectină: o fi vaccinu gratis, da asta-i ieftină, merge și la om, și-ți ia covidu cu mâna.

Și lumea s-a năpustit să hăpăie Ivermectină în ciuda tuturor avertizărilor medicilor, veterinari și umani. În legătură cu acest medicament miracol, am și eu o întrebare de nespecialist: ținând seama de faptul că zisa pastilă se dă câinilor bolnavi de râie, pot să-i numesc, sine ira et studio, pe cei care o iau, adică pe ivermectiniști, potăi, jigodii sau javre?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult