Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Revenirea spectaculoasă și nu prea a Liderului Suprem

Kim Jong-un la TV - Foto Guliver/Getty Images

 Foto Guliver/Getty Images

Deocamdată n-a murit. Autoritățile de la Pyeongyang au pus capăt speculațiilor despre starea sănătății liderului nord-coreean Kim Jeong-un, lansând mai întâi o serie de comunicate evazive ale marelui conducător către țară, pentru ca în sfârșit acesta să se arate în carne și oase (deocamdată în fotografii) pe întâi ale lunii mai, anul Juche 109 (2020), după cum raportează o zi mai târziu ziarul de partid și stat Rodong sinmun și agenția de știri KCNA. Aflăm cu această ocazie că liderul nord-coreean „a participat la ceremonie și a tăiat personal panglica” la inaugurarea unei uzine de îngrășăminte chimice din orașul Suncheon, la nord de capitala Pyeongyang.

Marele om a renunțat la îndeletnicirile sale secrete, despre care tot nu știm nimic, și a ieșit de unde se afla, nu știm unde, să viziteze un complex industrial taman de Ziua Internațională a Muncii, prilej cu care, conform relatării, Kim Jeong-un a ascultat discursuri, a vizitat, a lăudat, a dat indicații și a trasat sarcini ca în vremurile bune. 

Fotografiile care însoțesc lunga dare de seamă (aceeași pe site-ul agenției de știri nord-coreene și pe site-ul ziarului Rodong sinmun) ni-l înfățișează pe liderul suprem zâmbind larg, fără să poarte mască de protecție sau mănuși, flancat la tribuna oficială și în timpul vizitei de diverși oficiali și aceștia zâmbitori și neprotejați. 

În dreapta lui Kim Jeong-un, e drept la o oarecare distanță, se află prim-vicepreședintele Partidului Muncitoresc, tovarășa Kim Yeo-jeong, sora sa mai mică. În ciuda interesului de care s-a bucurat în această perioadă Kim Yeo-jeong din partea presei occidentale, care vedea în ea o posibilă succesoare a lui Kim Jeong-un, în relatarea de presă din 2 mai prezența acesteia la eveniment este menționată în treacăt, în cadrul unei enumerări a oficialilor care au participat la inaugurare. Pe fondul zvonurilor despre moartea liderului nord-coreean, o parte a Occidentului s-a grăbit să vadă în Kim Yeo-jeong moștenitoarea de drept a funcției de președinte al Partidului Muncitoresc, în virtutea „descendenței pe linie Baekdu” (baekdu hyeoltong), o fabulație referitoare la originea aproape mistică a lui Kim Il-seong prin apropierea acestuia de muntele sacru al coreenilor de pretutindeni, Baekdusan, menită să asigure continuitatea păstrării puterii discreționare în familie. O singură mențiune în comunicatul oficial pare cam puțin pentru personajul care a redeschis subiectul situației dinastiei Kim, stârnind discuții pe întreg mamapondul despre șansele unei femei destul de tinere de a ajunge în fruntea regimului autoritar din Coreea de Nord.

Și surprizele continuă. Personajul principal de această dată este Pak Bong-ju, membru al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc și vicepreședinte al prezidiului Marii Adunări a Poporului (legislativul nord-coreean), cel căruia i-a revenit sarcina de a vorbi despre importața evenimentului, recte inaugurarea fabricii de îngrășăminte chimice, care marchează încă o dată victoria clasei muncitoare și progresul societății nord-coreene în construcția socialismului. Apariția lui Pak Bong-ju în preajma șefului statului este oarecum neașteptată, așa cum neașteptate sunt și cele patru paragrafe în care este rezumat discursul său, rostit înaintea tăierii panglicii inaugurale de către liderul Kim Jeong-un. Pak Bong-ju, un personaj de vârstă respectabilă (născut în 1939), fost prim-ministru în perioadele 2003-2007 și 2013-2019, a fost demis în 2007 din funcție pe motiv că nu susținea politica seongun („armata pe primul plan”) a liderului suprem de atunci, Kim Jeong-il, care își dorea o societate militarizată, proiect pe care Pak Bong-ju îl găsea mult prea costisitor. Kim Jeong-un, dornic de o reformă economică ce ar fi putut să uimească lumea, l-a reciclat pe Pak Bong-ju și acesta a revenit în cercul puterii până în aprilie 2019, când s-a retras din funcția de prim-ministru, fiind votat vicepreședinte al Comitetului Central al partidului. Este foarte posibil ca (re)apariția lui Pak Bong-ju odată cu revenirea misterioasă a lui Kim Jeong-un să însemne doar că acesta din urmă și-a chemat aproape oamenii de încredere. Pe de altă parte, nu putem să nu ne întrebăm dacă revenirea lui Pak Bong-ju nu are vreo legătură cu dispariția neexplicată a lui Kim Jeong-un și cu speculațiile despre succesorul său în cazul în care liderul nord-coreean ar dispărea subit.

Așa cum ne-a obișnuit deja, orice eveniment notabil din Coreea de Nord ne lasă cu multe întrebări, fără certitudini și aproape fără nici un răspuns. Unde a fost liderul suprem Kim Jeong-un în ultimele trei săptămâni? De ce a reapărut acum și nu în urmă cu două săptămâni, la aniversarea președintelui etern Kim Il-seong, sau pe 27 aprilie, la aniversarea summitului sud-nord coreean? Are vreo legătură dispariția sa cu epidemia de COVID-19 din întreaga lume și, în ciuda declarațiilor oficialilor nord-coreeni, și din Coreea de Nord? De ce a revenit în compania anumitor oficiali? Ce înseamnă toate acestea? Deocamdată înseamnă că am câștigat un răgaz să (mai) putem despica firul în patru, să analizăm, să decidem, să pariem pe cine are mai multe șanse să ajungă în fruntea Coreei de Nord. Când o fi să fie. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Scurt si la obiect : revenirea liderelui N.Coreean din pleiada de fake-news-uri la adresa sa. Cam asa asi fi pus titlul articolului.
  • Like 0
 • Eu inca ma mai intreb daca evenimentul asta de la care sint imaginile e de acum sau de la conserva. A fi sau a nu fi deep fake. O sa vedem in zilele urmatoare.
  • Like 2
 • Delia MC Delia MC check icon
  Carantină? Un om de o asemenea " valoare" și "importanță" nu poate fi lăsat să se îmbolnăvească așa ca un plebeu de rând! Mai ales că fiind gras ( a se citi obez) și probabil cu boli asociate face parte din grupul de risc. Asta ar ridica multe întrebări despre corona în Coreea de Nord!
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult