Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce surprize ne mai pregătește Kim Jong-un?

Kim Jong-un a dispărut

Foto: Guliver Getty Images

Kim Jong-un a dispărut. Liderul suprem al Coreei de Nord nu a mai fost văzut în public din 11 aprilie, când, în calitate de Șef al Consiliului de Stat, a prezidat o reuniune a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc, în cadrul căreia prima temă de discuție a fost epidemia globală de coronavirus și măsurile de protecție pentru populația Coreei de Nord. Informația a apărut în ziua următoare (12 aprilie) în ziarul Rodong sinmun de la Pyeongyang.

Poate că retragerea temporară din lumina reflectoarelor ar fi trecut neobservată fără momentul aniversar din 15 aprilie, când Coreea de Nord a sărbătorit ziua nașterii lui Kim Il-seong (al cărui nume apare adesea transliterat Kim Il-sung sau Kim Ir-sen), bunicul actualului lider suprem și primul conducător al Coreei de Nord, de la apariția acesteia ca entitate statală independentă în 1948, moment de la care Kim Jong-un a lipsit pentru prima dată de la preluarea puterii în 2011. Mass-media internațională s-a grăbit să echivaleze dispariția lui Kim Jong-un cu moartea acestuia, citând o sursă secretă din Coreea de Nord, care dezvăluia faptul că liderul nord-coreean ar fi suferit o intervenție nereușită pe cord, în urma căreia starea sa de sănătate s-ar fi deteriorat sever. Informația a fost preluată și amplificată de diverse mass-media din China și Japonia. Deși mai precaute, ziarele din Coreea de Sud au avansat totuși, încă de pe 16 aprilie, ipoteza unei grave probleme de sănătate. 

Guvernul sud-coreean a infirmat inițial faptul că ar deține o astfel de informație, susținând că după toate indiciile, Kim Jong-il se află încă la conducerea țării. După ce Agenția de Presă Reuters a oferit informația conform căreia o echipă de medici specialiști de la Beijing a fost trimisă în Coreea de Nord, pe 26 aprilie, Yoon Sang-hyun, membru independent al Parlamentului sud-coreean, a declarat în fața presei că, dată fiind prezența medicilor chinezi, e foarte probabil ca starea liderului nord-coreean să fie cu adevărat critică.

Totuși, nu este prima dată când Kim Jong-un dispare din viața publică pentru o vreme, fără nici un fel de explicații, dând naștere multor speculații, cele mai multe dintre ele anunțând îmbolnăvirea sau chiar moartea liderului nord-coreean. Speculațiile sunt alimentate de secretomania din jurul întâiului-personaj al țării, practică veche a guvernării din Coreea de Nord. Tatăl actualului șef al statului, Kim Jong-il, a avut nenumărate momente de retragere din viața publică, niciodată explicate, doar deduse după reapariție, și nu o dată a fost vorba, într-adevăr, de o situație medicală.

Pe de altă parte, ne aflăm în plină pandemie de COVID-19, iar informațiile din Coreea de Nord referitoare la această problemă sunt pe cât de puține, pe atât de puțin credibile. În condițiile în care măsurile de protecție a șefului statului nord-coreean sunt, de regulă, extreme, și ținând cont de faptul că epidemia de coronavirus ar putea fi mai severă decât raportează oficialii nord-coreeni, e posibil ca dispariția lui Kim Jong-un să fie una menită a-l ține la adăpost. O baie de mulține, fie ea prilejuită de aniversarea părintelui națiunii, i-ar putea crea probleme mari de sănătate unui personaj suferind vizibil de obezitate și care are, conform diverselor surse din Coreea de Sud, multe alte afecțiuni asociate. Dacă lucrurile stau așa, și liderul suprem s-a izolat pentru a se proteja, înseamnă că va reapărea de cum vor începe să scadă semnificativ cifrele referitoare la noile cazuri de infecție cu COVID-19. Dat fiind că zilele acestea se împlinesc doi ani de la summitul sud-nord coreean din 27 aprilie 2018, reuniune plină de emoții și de așteptări (supraestimate) între președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, presa din Coreea de Sud se întreabă, pe bună dreptate, dacă liderul nord-coreean își va face apariția cu această ocazie. Mă îndoiesc că îl vom vedea acum, căci prilejul are o importanță infinit mai mică decât aniversarea din 15 aprilie a lui Kim Il-seong, conducător etern al națiunii. Dacă, dimpotrivă, tabloidele internaționale au fost corect informate și Kim Jong-un este în stare critică în urma unei intervenții chirurgicale eșuate, atunci urmează vremuri cu adevărat interesante pentru Coreea de Nord, dar și pentru Coreea de Sud și restul lumii, căci, în ciuda sănătății evident precare a lui Kim Jong-un și a predispoziției ereditare, acesta nu are, după toate datele de până acum, un succesor desemnat oficial. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesanta ipoteza ca s-ar fi ascuns de frica lui Covid-19.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult