Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce surprize ne mai pregătește Kim Jong-un?

Kim Jong-un a dispărut

Foto: Guliver Getty Images

Kim Jong-un a dispărut. Liderul suprem al Coreei de Nord nu a mai fost văzut în public din 11 aprilie, când, în calitate de Șef al Consiliului de Stat, a prezidat o reuniune a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc, în cadrul căreia prima temă de discuție a fost epidemia globală de coronavirus și măsurile de protecție pentru populația Coreei de Nord. Informația a apărut în ziua următoare (12 aprilie) în ziarul Rodong sinmun de la Pyeongyang.

Poate că retragerea temporară din lumina reflectoarelor ar fi trecut neobservată fără momentul aniversar din 15 aprilie, când Coreea de Nord a sărbătorit ziua nașterii lui Kim Il-seong (al cărui nume apare adesea transliterat Kim Il-sung sau Kim Ir-sen), bunicul actualului lider suprem și primul conducător al Coreei de Nord, de la apariția acesteia ca entitate statală independentă în 1948, moment de la care Kim Jong-un a lipsit pentru prima dată de la preluarea puterii în 2011. Mass-media internațională s-a grăbit să echivaleze dispariția lui Kim Jong-un cu moartea acestuia, citând o sursă secretă din Coreea de Nord, care dezvăluia faptul că liderul nord-coreean ar fi suferit o intervenție nereușită pe cord, în urma căreia starea sa de sănătate s-ar fi deteriorat sever. Informația a fost preluată și amplificată de diverse mass-media din China și Japonia. Deși mai precaute, ziarele din Coreea de Sud au avansat totuși, încă de pe 16 aprilie, ipoteza unei grave probleme de sănătate. 

Guvernul sud-coreean a infirmat inițial faptul că ar deține o astfel de informație, susținând că după toate indiciile, Kim Jong-il se află încă la conducerea țării. După ce Agenția de Presă Reuters a oferit informația conform căreia o echipă de medici specialiști de la Beijing a fost trimisă în Coreea de Nord, pe 26 aprilie, Yoon Sang-hyun, membru independent al Parlamentului sud-coreean, a declarat în fața presei că, dată fiind prezența medicilor chinezi, e foarte probabil ca starea liderului nord-coreean să fie cu adevărat critică.

Totuși, nu este prima dată când Kim Jong-un dispare din viața publică pentru o vreme, fără nici un fel de explicații, dând naștere multor speculații, cele mai multe dintre ele anunțând îmbolnăvirea sau chiar moartea liderului nord-coreean. Speculațiile sunt alimentate de secretomania din jurul întâiului-personaj al țării, practică veche a guvernării din Coreea de Nord. Tatăl actualului șef al statului, Kim Jong-il, a avut nenumărate momente de retragere din viața publică, niciodată explicate, doar deduse după reapariție, și nu o dată a fost vorba, într-adevăr, de o situație medicală.

Pe de altă parte, ne aflăm în plină pandemie de COVID-19, iar informațiile din Coreea de Nord referitoare la această problemă sunt pe cât de puține, pe atât de puțin credibile. În condițiile în care măsurile de protecție a șefului statului nord-coreean sunt, de regulă, extreme, și ținând cont de faptul că epidemia de coronavirus ar putea fi mai severă decât raportează oficialii nord-coreeni, e posibil ca dispariția lui Kim Jong-un să fie una menită a-l ține la adăpost. O baie de mulține, fie ea prilejuită de aniversarea părintelui națiunii, i-ar putea crea probleme mari de sănătate unui personaj suferind vizibil de obezitate și care are, conform diverselor surse din Coreea de Sud, multe alte afecțiuni asociate. Dacă lucrurile stau așa, și liderul suprem s-a izolat pentru a se proteja, înseamnă că va reapărea de cum vor începe să scadă semnificativ cifrele referitoare la noile cazuri de infecție cu COVID-19. Dat fiind că zilele acestea se împlinesc doi ani de la summitul sud-nord coreean din 27 aprilie 2018, reuniune plină de emoții și de așteptări (supraestimate) între președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, presa din Coreea de Sud se întreabă, pe bună dreptate, dacă liderul nord-coreean își va face apariția cu această ocazie. Mă îndoiesc că îl vom vedea acum, căci prilejul are o importanță infinit mai mică decât aniversarea din 15 aprilie a lui Kim Il-seong, conducător etern al națiunii. Dacă, dimpotrivă, tabloidele internaționale au fost corect informate și Kim Jong-un este în stare critică în urma unei intervenții chirurgicale eșuate, atunci urmează vremuri cu adevărat interesante pentru Coreea de Nord, dar și pentru Coreea de Sud și restul lumii, căci, în ciuda sănătății evident precare a lui Kim Jong-un și a predispoziției ereditare, acesta nu are, după toate datele de până acum, un succesor desemnat oficial. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Interesanta ipoteza ca s-ar fi ascuns de frica lui Covid-19.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult