Ministerul Educației a lansat în dezbatere un proiect de modificare a Legii Educației în ceea ce privește învățământul profesional-dual.
„Cheia este ca firmele, care în momentul de față acuză că nu au suficientă forță de muncă calificată să se implice și să-i formeze pe viitorii muncitori, viitorii tehnicieni, viitorii specialiști”, a declarat ministrul Educației, Mircea Dumitru, pentru Republica.ro.
Potrivit proiectului, firmele care urmează să investească în dezvoltarea școlilor profesionale și care urmează să trimită specialiști pentru a-i pregăti pe elevi ar urma să beneficieze de o serie de facilități fiscale.
Dacă proiectul va fi adoptat în perioada următoare de către Guvern, școlile profesionale ar putea funcționa după acest sistem începând chiar de anul următor.
„Noi credem învățământul profesional va fi schimbat în datele fundamentale. De asemenea, forma de absolvire și de certificare la sfârșitul ciclului de școlaritate va fi modificată în mod corespunzător”, a spus Mircea Dumitru.
Curricula școlilor profesionale va fi adaptată în funcție de cerințele economice ale zonei și ale firmei implicate în procesul de școlarizare.
„E intenția actualei echipe de la Ministerul Educației să transmită viitoarei echipe nevoia de a declara simbolic anul viitor ca fiind anul învățământului dual în învățământul preuniversitar, tocmai pentru a le explica mai bine oamenilor care este avantajul acestei forme de școlarizare, de a nu rămâne cu ideea greșită că este un gen de școală mult inferior școlii obișnuite din România. Toate aceste lucruri trebuie explicate astfel încât părinții copiilor, copiii să capete încredere în acest sistem”, a mai afirmat ministrul Educației.
Documentul a fost realizat în urma consultărilor din grupul interministerial care a inclus reprezentanți ai Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, ai Ministerului Finanțelor Publice, ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și reprezentanți ai Cancelariei Primului Ministru. De asemenea, proiectul înglobează feedback-ul mediului de afaceri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În altă ordine de idei: curriculum = singular, curricula = plural (în limba engleză).
Mama aestora este de departe Androneasca care persista in prostia atotstiitoare si a solutiilor "geniale" in salvarea invatamantului si implicit a romaniei, nu?
In tot acest timp caderea libera a invatamantului a dus la o pregatire tot mai slaba a elevilor cu reguli stabilite si schimbate in preajma examenelor cu o diversiune si o dezorientare organizatorica totala a invatamantului.
Aceasta incoerenta, analfabetismul si lipsa de pregatire a vremelnicilor conducatori ai invatamantului au dus la analfabetismul din scoli, abandonul scolar care este un fenomen si la o pregatire profesionala foarte slaba. La liceele cu profile tehnice bacalaureatut se da la romana, matematica,...etc. in timp ce ei vor trebui sa lucreze in industria alimentara.
In alta ordine s-a ajuns la 7 repet 7 ore de cursuri pe zi! Intrebare: cei care pe deasupra sunt si navetisti, cand se vor pregati pentru a doua zi? Sau se vor mai pregati? Sunt niste IDIOTI cei care cred ca vom avea un viitor economic in acest cadru organizatoric. Prabusirea economica are ca baza invatamantul.
La toate acestea se adauga si saracia in care se scalda clasa educationala, profesorii. Ce entuziasm poate avea un profesor cu 300 de euro pe luna, raportand la salariile europene, si la costurile vietii in Romania (vezi energia),nu-i asa domnilor demnitari cu 5000 de euro pe luna? ca sa fim in acelasi mod de a gandi. Intre noi si voi nu exista diferente de pregatire profesionala ci doar de vanzari si de cumparari a posturi.
Apropo, ma intereseaza sa intru pe piata voastra pentru 5000 de euro/luna. Cat e spaga? Cu siguranta dupa asta trebuie sa recuperez banii.
Si iata cum arata societatea in care ne sunt foarte curand cersite voturile.