Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Roboții de buzunar care scot la iveală calitățile copiilor. „Este un mod foarte eficient de a le descoperi niște aptitudini care altfel se pierd”

Odată ce este etichetat ca „slab” sau „problemă”, unui elev din școlile românești îi este aproape imposibil să depășească marginalizarea ce vine cu acest statut. Profesorii nu îl încurajează să răspundă la o întrebare sau să își exprime părerea față de un subiect, pentru că sunt convinși că nu poate. Ceilalți elevi nu se așteaptă să aibă vreodată ce învăța de la el, pentru că le pare evident faptul că ei sunt cei care știu, iar el, cel care nu știe. Un aer de așteptări scăzute începe să îl înconjoare, iar așteptările scăzute ale celorlalți devin și așteptările lui scăzute față de sine. Dacă nu primește ajutor, un scenariu trist de viitor începe să devină realitate pentru acest copil, care de multe ori trăiește în sărăcie sau în altă situație de vulnerabilitate. 

Ana-Maria Stancu, președinta Asociației E-Civis, a ajuns într-o școală din Ilfov unde a ținut cursuri de informatică pentru copiii de clasele a cincea și a șasea. A adus cu ea câțiva Ozoboți, niște roboți semisferici de dimensiuni reduse care pot fi programați de către copii să se miște cu ajutorul unor linii colorate sau al unui program extrem de simplu.

Copiii au fost câștigați pe loc de mașinăriile care se mișcau și s-au implicat total în sarcinile de programare pe care le aveau de făcut, povestește Ana-Maria Stancu. „Au înțeles foarte bine, au îndeplinit toate sarcinile pe care le aveau. Este un mod de a comunica cu ei foarte eficient. Erau copii care nu mergeau bine la școală, erau considerați printre elevii slabi. Am văzut asta în atitudinea celorlalți, care nu se așteptau ca ei să performeze și care spuneau: Ea nu poate, el de obicei nu răspunde, el nu știe. Doar că au putut și au știut. Cred că este un mod foarte eficient de a le descoperi, cu ajutorul tehnologiei, niște aptitudini care altfel se pierd. Învățarea vizuală cred că îi ajută foarte mult - să vadă ce se întâmplă cu ce scrii, să înțeleagă mișcările din spate, le este mult mai ușor decât să discute doar despre niște chestiuni abstracte”, crede Ana-Maria Stancu. Lecțiile de informatică făcute cu copiii din Ilfov au reprezentat începutul unui proiect desfășurat de E-Civis în cadrul programului Alt Viitor, finanțat de Microsoft România. 

În cadrul proiectului Everyone Digital, derulat de E-Civis, elevii din 10 școli din trei județe sărace din sudul României, Giurgiu, Călărași și Teleorman vor beneficia de câte un modul de șase ore de informatică. În timpul acestora, copiii învăța cum să își facă un CV în Word sau Power Point și au parte de o introducere în robotică cu ajutorul Ozoboților, dar și de două ore de programare prin Minecraft Education.

„Vrem să le deschidem poarta către tehnologie. În cadrul proiectului vom avea întâlniri cu profesorii, dar mai ales cu părinții. Chiar dacă nu au un calculator acasă, au cu siguranță un smartphone și este important să nu își uite copilul în fața lui, ci să îl ajute să folosească resursele educative disponibile gratuit online.  

Le vom explica faptul că peste 10 ani job-urile pe care le știu ei nu vor mai exista și că trebuie să își ajute copiii să se adapteze la noua piață a muncii”, spune președinta E-Civis. Organizația va tipări și o serie de broșuri despre resursele gratuite cu ajutorul cărora copiii pot învăța programare.

Cursuri gratuite de robotică la București

În scurt timp, E-Civis va deschide în București un Robohub unde copiii din familii cu venituri reduse vor putea învăța robotică gratuit sau vor avea partea de cursuri subvenționate. 

 „70% dintre cursuri vor fi gratuite, iar criteriul de selecție va fi ca elevul să primească bursă socială. Restul de 30% din cursuri vor fi subvenționate parțial și ele se vor adresa copiilor din familii care obțin venituri sub un anumit prag, cel mai probabil aflat în jurul sumei de 4.000 de lei. Vom colabora și cu firme care fac cursuri de robotică, iar acestea își vor încuraja absolvenții să devină mentori la hub, pentru că copiii învață mult mai bine unul de la celălalt. În plus, nu vrem să îi divizăm pe elevi în cei cu bani și cei fără bani. Vrem să creăm o comunitate pasionată de robotică și atât”, explică Ana-Maria Stancu. La Hub-ul de robotică E-Civis vor fi organizate proiecții de filme, iar elevii vor lua parte la dezbateri. Unul dintre scopurile Asociației E-Civis este acela de a folosi tehnologia pentru a stimula cetățenia activă și pentru a ajuta organizațiile non-guvernamentale să își realizeze mult mai eficient proiectele. Așa că unele dintre dezbateri vor avea ca temă chestiuni precum responsabilitatea sau etica în folosirea tehnologiei. „Sunt foarte multe discuții la nivel mondial despre robo-etică, despre cât de departe putem merge cu inteligența artificiale. Sunt întrebări la care va trebui să găsim răspunsuri odată cu dezvoltarea tehnologiei”, crede Ana-Maria Stancu. Scopul dezbaterilor, al cursurilor de robotică, dar și al celor de informatică este acela de a le dezvolta elevilor competențe digitale și abilități vitale în secolul 21, precum gândirea algoritmică, creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme complexe.

O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări!!! Așa se face învățarea, folosind mai mulți analizatori!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult