Pe un traseu de linii roșii, galbene și albastre, câțiva roboței, ceva mai mari decât o monedă de 50 de bani, se mișcă la stânga, la dreapta, ori înainte după cum le dictează codul scris cu câteva minute înainte. Copiii îi iubesc pe micii roboți, care le deschid drumul spre programare, a văzut Ana Maria Stancu, președinta asociației E-Civis.
„Încercăm să îi facem să gândească algoritmic, să gândească în spatele a ceea ce văd pe ecran, pentru că joburile viitorului vor fi din această zonă. Dacă vrei ca un robot să se miște, ce faci? Dacă vrei să o ia înainte, cum îi spui calculatorului să o ia înainte? Dar la dreapta? ”, spune ea.
Roboții sunt o mică parte dintr-un proiect mai extins, în care asociația vrea să le faciliteze accesul la tehnologie copiilor din patru județe din sudul țării, Ilfov, Călărași, Giurgiu și Teleorman, dar și copiilor din București ai căror părinți nu își permit să îi trimită la cursuri de robotică sau de programare. La rândul său și proiectul este parte a unui program mai amplu, numit, „Alt Viitor”, care își propune să dezvolte competențele digitale, cu acces pe programare, pentru 11.000 de elevi români și să asigure formări de specialitate pentru 4.500 de profesori, care vor învăța astfel cum să aducă noile tehnologii mai aproape de copii.
Programul „Alt Viitor”, care a fost lansat joi, este finanțat de Microsoft România cu un milion de dolari și va fi dezvoltat și derulat pe perioada a doi ani de un consorțiu de organizații nonprofit din România format din CoderDojo București & Școala de Valori, Asociatia E-Civis, Fundația EOS, Asociația Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step.
„Este ca și când copiii ies cu capul la suprafață atunci când înoată și văd lumea”
Adela Bradu, Head of Communication & Corporate Affairs la Microsoft România, spune că „Alt Viitor” a apărut în contextul în care impactul tehnologiei în societate este din ce în ce mai puternic și va ajunge să modeleze lumea în care trăim într-un fel pe care nu îl putem anticipa astăzi.
Din acest motiv educația va trebui să se schimbe astfel încât să răspundă cerințelor deceniilor care or să vină, oricare vor fi acelea. Însă felul în care ar trebui să se schimbe educația reprezintă o întrebare cu răspuns incert în aproape toate țările lumii. „Prin „Alt Viitor”, ne-am propus ca un scop mai mare, dincolo de abilitățile de programare, să provocăm o conversație importantă astăzi, o conversație între toți actorii implicați, profesori, părinți, guverne, pentru că este problema noastră a tuturor. Și ea poate să fie o provocare sau o problemă. Deocamdată suntem în zona de provocare și nu suntem singuri, este aceeași situație în toate țările, începând cu SUA. Cred că dacă pornim această conversație la un nivel mare și cu impact, vom fi mult mai departe, decât dacă nu am fi început-o”, explică Adela Bradu.
Cu certitudine, competențele digitale vor fi de nelipsit în viitorul apropiat: în următorii 10 ani, se preconizează că 90% din populația globului va fi conectată la internet. Însă dezvoltarea acestora trebuie să meargă mână în mână cu dezvoltarea acelor abilități care îi fac pe oameni puternici.
„E mai mult decât tehnologie la mijloc. Este vorba despre dezvoltarea gândirii critice, de fapt algoritmice, a creativității, a capacității de a rezolva probleme complexe. Apoi se dezvoltă și alte abilități, abilitatea de a coopera, abilitățile de prezentare. Am văzut acest lucru și în programul pe care l-am derulat anterior, Opening Opportunities. Este ca și când copiii ies cu capul la suprafață atunci când înoată și văd lumea. Sunt atât de încântați și e important că este acel moment în care ei încă pot să se recalibreze. Pentru că după vârsta de 20 de ani, nu prea se mai poate sau se mai poate cu foarte mare efort”, crede Adela Bradu.
”Aproape în fiecare zi asist la evoluții spectaculoase ale tehnologiei. Din interiorul industriei, nevoia de a ne pregăti copiii pentru un viitor în care tehnologia este centrală, se vede pregnant. Ca părinte, știu că o construcție solidă în educația copiilor începe devreme. Pe baza unei școli de matematică puternice construite cu niște zeci de ani în urmă, prezentul României este integrat într-un cadru general european în ceea ce privește competitivitatea populației active, ceea ce explică și prezența atâtor firme de tehnologie care au adevărate hub-uri și care contribuie astfel în mod semnificativ la PIB-ul României. Este momentul să ne implicăm din nou cu toții, să remodelăm educația, pentru a putea păstra o astfel de realitate și în viitor. Sau chiar pentru a construi o realitate și mai bună”, spune Gabriela Matei, CEO Microsoft România.
În „Alt Viitor”, copiii vor avea ocazia să învețe noțiuni de programare pornind de la jocuri precum MineCraft, vor învăța să își pregătească acțiunile pas cu pas pentru a-și duce la bun sfârșit proiectul, vor învăța să colaboreze, dar și să îl prezinte. „Când vin la cursuri, prima lor idee este să creeze un avion. Noi trebuie să îi îndrumăm: care sunt piesele, din ce sunt formate, ce facem prima dată, de ce avem nevoie. După, ei urmează pașii respectivi și reușesc să ajungă până la final. În timpul cursurilor, copiii încep să colaboreze mult mai bine, încep să vină cu mai multe idei”, povestește Oana Vasilache de la CoderDojo.
ONG-urile implicate în „Alt Viitor” și proiectele lor
CoderDojo este o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011, care oferă gratuit copiilor cu vârste cuprinse între 7-17 ani contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, îndrumați de mentori care activează voluntar în cadrul dojo-ului. Proiectul CoderDojo Tech Academy din cadrul programului Alt Viitor va fi derulat în parteneriat cu asociația Școala de valori și presupune deschiderea de noi dojo-uri (ateliere interactive de programare) în 7 județe din România unde în prezent nu există o astfel de inițiativă. Aici copiii vor învăța programare folosind diverse tehnologii, în funcție de competențele fiecărui mentor și de resursele preferate (Minecraft education, Java, Scratch, etc). În același timp, datorită colaborării cu Școala de valori, elevii vor avea ocazia să dezvolte un set de soft skills precum comunicare eficientă sau lucru în echipă. Proiectul are și o componentă online, o platformă deschisă, unde estimăm că peste 5000 de elevi, profesori și voluntari vor accesa informații de actualitate despre tehnici de codare sau folosirea tehnologiilor pentru dezvoltarea competențelor digitale.
E-Civis este o asociație activă în România din 2009, membră la nivel local și european a Digital Skills and Jobs Coalition dar și a Rețelei Europene de Robotică, având o experiență semnificativă în promovarea valorilor democratice prin intermediul tehnologiei. Prin proiectul Everyone Digital, dezvoltat în cadrul programului Alt Viitor, E-Civis își propune să asigure accesul egal la tehnologie pentru toți copiii și tinerii, concentrându-se pe zone sărace din sudul țării, dar adresându-se și copiilor din București ale căror familii nu își permit un curs de robotică sau programare. În cadrul programului Alt Viitor, un Robo hub de tehnologie va fi deschis în București în vara aceasta iar aici se vor organiza workshopuri de programare gratuite pentru copiii ai căror părinți nu pot plăti astfel de cursuri. În plus, voluntari din cadrul asociației vor merge în școlile din zonele vizate unde vor preda câte 6 ore de informatică elevilor pentru a veni în completarea programei școlare și pentru a le trezi interesul față de tehnologie.
Fundaţia EOS România are peste cincisprezece ani de experienţă în introducerea şi folosirea noilor tehnologii atât în sistemul de educaţie formală cât şi la nivelul comunităţilor mai largi. Proiectul Informatica 365, derulat în cadrul programului Alt Viitor, are drept scop instruirea cadrelor didactice la nivel național pentru predarea unei discipline nou introduse în programa școlară de gimnaziu începând cu anul școlar 2017-2018, Informatica și TIC. În cadrul proiectului, profesorii de gimnaziu vor avea acces la instrumente şi resurse educaţionale inovatoare pentru predarea acestei discipline, precum Minecraft pentru Educaţie şi Make Code.
Asociația Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step by Step are peste 20 de ani de experiență în implementarea programelor inovative în educație prin care se pun în prim plan egalitatea de șanse, respectarea diversității, aprecierea pentru individualitatea copilului. Proiectul New Kids of the Code: Fun, Creativity, Applicability Sustainability, parte a programului Alt Viitor, propune o abordare inovativă și revoluționară a provocărilor generate de nevoia dezvoltării de competențe digitale. Scopul este dezvoltarea gândirii critice și logice a copiilor din învățământul primar și răspunde programei școlare naționale propunând un „Ghid de gândire critică” și un „Curs opțional integrat, bazat pe tehnologia informației”, pentru învățământul secundar inferior.
O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cum inscrii un copil la aceste cursuri ?
La cautare pe internet, pe prima pagina care apare nici un link nu te ajuta.
Iar autoarea avea obligatia deontologica sa spuna in articol cum poate fi accesat programul.
Sau e pe pile ?!
Jenant
Baiatul meu (14 ani) ar dori sa se inscrie la un astfel de curs.
Daca se poate va rog un raspuns.
Multumesc!