Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România-mamă

România s-a transformat într-o săptămână din fata în casă a unor granguri buhăiți, batjocorită și ținută-n mizerie, într-o femeie mândră și dîrză.

Cu sutele de mii de oameni care au ieșit, seară de seară, în Piața Victoriei din fiecare oraș, cu hotărârea acelui bărbat care a protestat singur în Odobești fiindcă nimeni n-a vrut să i se alăture. Cu intervenția de folos a Bisericii Române care a ales să coboare din Ceruri ca să fie aici, cu noi, cu durerile și speranțele noastre - Iisus Hristos nu a stat deoparte, dimpotrivă, a intervenit, a acționat, a clădit conștiințe - cu lucrurile puse în ordine, curățenia-lună făcută voluntar de protestatari după miting și cu minutele tulburătoare în care din mii de piepturi s-a cântat ”Deșteaptă-te române”.

Toate astea au alcătuit, ca într-un puzzle viu, un moment de istorie adevarată a unui neam iar România a început să știe cine e.

De cealaltă parte, e un spectacol comic și grotesc să vezi boieretul cum nu înțelege realitatea și nu-și crede ochilor. Totul s-a întâmplat prea repede. Oculta mondială e vinovată; să respectăm votul poporului; de ce, că le-am dat bani, le-am promis pensii, hârâie din studiouri politrucii făcuți groggy adresându-se în gol unei Românii-stomac. N-au nicio treabă cu viața care se întâmplă sub nasul lor și pe care nu o știu, nu o pot decodifica, nu o pot înțelege.

Pe ecrane, burtierele galbene ca icterul titrează știri despre fapte care nu s-au întâmplat - pseudo-știrile sunt contrazise de sloganurile deștepte, dure, hazlii, vulgare sau porcoase, dar care au legătură cu România reală de care acești voievozi fleoșcăiți habar nu au.

Nu știu cum vor evolua lucrurile și nimeni, în momentul ăsta, nu cred că știe.

Dar aproape că asta contează mai puțin…

Ce e cu-adevărat important este transformarea României într-o mamă pentru noi toți, copiii ei.

Textul a fost publicat și pe siteul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte ,foarte bine punctat. Marturisesc ca nu ma asteptam de la domnul Mircea Radu,care pana acum afisa o atitudine mai degraba frivola. Felicitari !
  • Like 0
 • Eu vreau fapte ... vorbele sunt de prisos !
  • Like 1
 • ...praful de pe ..toba asta vom obtine pt ca acesta,nu este ...razboiul nostru,noi suntem doar soldatii-pioni ,,bagati in fata,la sacrificiu''! Luati si cititi etapele istoriei noastre si veti vedea cum ca din 30 in 30 de ani conditii independente de vointa noastra,ne conduc spre sacrificii:nu chiar toti vom fi sacrificati intr-un fel sau altul ,vor fi si ,,pioni'' transformati in,,turnuri ,regine sau ..nebuni ori ..cai de tractiune fireste!...
  • Like 1
 • Cri check icon
  Dl. Mircea Radu are o evolutie interesanta: mai intai emisiuni lacrimogene pentru casnicele mai sensibile, apoi la departamentul de stiri, iar astazi il vedem pe post de analist al fenomenelor politice si sociale din Romania.
  Nimic nu scapa agerimii domniei sale, de la Iisus la "Romania-stomac".
  In plin laudatio la adresa meeting-ului anti-guvernamental, domnia sa trece cu discretie pe langa faptul ca CCR nu a gasit nicio problema, de niciun fel, in legatura cu Ordonanta care a inflamat o parte a societatii.

  • Like 0
 • Foarte bun articolul cu toti putem fi din acest moment mândri ca suntem români si sa nu mai pierdem ce am câstigat.
  • Like 0
 • Simona check icon
  Ideea e sa ramanem mereu treji , de veghe, vigilenti...
  • Like 0
 • Filimon Luminita
  07.02.2017 IN PARLAMENT CA LA PIATA


  Cu miinile in buzunare sau in sold,cu hainele desfacute si burtile inainte, ca niste boeri pe mosiile lor,asa l-au asteptat al doilea om in stat si seful partidului de guvernamint , sef si el al Camerei Deputatilor, pe Presedintele Romaniei si implicit pe noi cei ce priveam la televizoare.
  Ca la piata!
  De data aceasta domnilor nu va iesit ceea ce doreati.Asteptati ca Presedintele sa ceara demisia guvernului<<Ghinion>>V-a cerut numai sa va indepliniti promisiunile ce v-au adus cistigarea alegerilor, in 11 decembrie 2016 si rezolvarea disensiunilor ce le-ati creat in societate,prin adoptarea unei OU,care nu reprezenta o urgenta si asumarea felului cum a fost adoptata si cui erea de fapt destinata.
  Daca doriti sa dezamorsati situatia,nu mai guvernati prin OU(13 la numar intr-o luna si jumatate),caci atunci ,de ce mai platim un parlament supradimensionat.
  Presedintele,doreste doar,asa cum doresc si romanii,transparenta in actul de guvernare,iar aceasta sa se faca pentru toti romanii si nu pentru citiva .Culmea,multi dintre ei condamnati, iar altii cu dosare in diferite etape,care isi permit cu neobrazare(din lipsa unui argument) sa arate spre paiul din ochiul altuia,dar nu vad ditamai birna din al lor.
  Prioritatea ,ar trebui sa fie mizeria in care foarte multi romani traiesc,locurile de munca care lipsesc,drepturile oamenilor care sunt incalcate frecvent,coruptia care a cuprins toate institutile statului .
  Faptul ca va uitati la noi ,cu dispret si sila,zimbind in mustati,plictisiti,aparent superiori,nu va face superiori ci numai neobrazati.

  Ar trebui sa-i respectati pe cei ce v-au trimis in parlament, cu speranta ca veti lucra pentru ei.Va asigura masini,cazare , mincare,costume de firma ,salarii si pensii speciale,dar voi faceti (nu toti)doar smenuri in favoarea vostra si a gastilor voastre transpartinice.Ar trebui sa reflectati,la onoarea ce v-a fost oferita cind a-ti fost votati si sa multumiti cu umilinta pentru acest lucru.Sa v-a

  aduceti aminte cine sunteti de fapt.Salariati ai poporului,pe banii poporului,care sa
  rupeti din timpul vostru pretios(platit din banii nostrii),sa faceti ceva si pentru cei multi.Zic sa v a reveniti ,sa faceti legi pentru binele tarii si nu sa-i scapati de puscarie pe corupti.
  Nu ne mai considerati a fi prosti,caci am fost doar ingaduitori.DAr se pare ca nu intelegeti .Atunci ne obligati sa ne aparam pasnic,democratic, dar ferm in strada.
  Personal ,cer parlamentarilor sa nu mai plece de la locul de munca cind doresc, iar lipsa din camera sa li se scada din salariile ce le permit sa-si cumpere costume de firma,in timp ce romani mor de foame.Democratia cere ca fiecare parte, indiferent ce culoare politica are,sa asculte cu rabdare ce au de spus si ceilalti.Asa ar fi corect si constructiv.Acest lucru il doresc de la toate partidele.
  Cum ar fi ca un lucrator la o firma ,atunci cand seful lui ii spune sa se incadreze in politica firmei,iar intoarce spatele ,l-ar jicni si ar pleca dupa bunul lui plac?
  DAr ,am uitat, voi sunteti lucratori la stat si faceti ce vreti voi ,cum vreti voi!
  Noi dorim democratie,VOI?  • Like 1
 • check icon
  „Ce e cu-adevărat important este transformarea României într-o mamă pentru noi toți, copiii ei.”

  Arta de-a servi celuilalt ceea ce dorește acesta să audă.
  De ce ultimul are nevoie de asemenesa susurări, se poate cerceta. Chit că lumea va rămîne la fel.

  Deci dușmanul e PSD.
  Care are 50 din voturi, în decembrie proxim.

  Înțeleg că România e mamă și pentru aceștia, nu?
  • Like 0
 • check icon
  „România s-a transformat într-o săptămână din fata în casă a unor granguri buhăiți, batjocorită și ținută-n mizerie, într-o femeie mândră și dîrză.”

  Logica cea multă.

  Păi, pentru cineva a fi dîrz, are nevoie de un altcineva în fața căruia să se poarte așa.
  Dacă acela există, înseamnă că nu mai e România, ci (doar) o parte a ei.
  .
  În rest, rîd plîng, la vederea ușurinței cu care mint unii.
  Totul sub masca maximei pretenții de seriozitate.
  • Like 0
 • Foarte bine scris.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult