Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

România merge la EURO 2024, dar ce facem acolo? Avem o victorie în 16 meciuri

Calificare la  euro

Foto - Inquam Photos/ Stefan Constantin

Ne-am calificat la EURO 2024. Este un lucru normal că naționala României s-a calificat la Campionatul European din Germania de la anul? Nu. Este un lucru anormal, și ar trebui să ne bucurăm poate mai mult decât am făcut-o pentru aceste 2 victorii magistrale împotriva Israelului și Elveției. E anormal pentru că nu sunt prea mari diferențe între noi și echipele din grupa preliminară, tocmai de aceea consider că am avut și un pic noroc datorită rezultatelor celorlalte echipe. 

Vorbeam în alt articol despre atitudinea pe care jucătorii noștri au avut-o în teren până la jumătatea campaniei, și n-am putut observa faptul că aceasta s-a schimbat în ultimele 2 meciuri pe care le-am câștigat. Câteodată trebuie să spunem lucrurilor pe nume, fără să ne mai ferim de ceva sau să ne ascundem după vreo perdea: România a meritat să se califice la EURO datorită atitudinii pozitive a jucătorilor, a staff-ului, a fanilor. Mentalitatea noastră a fost alterată întotdeauna de performanțele Generației de Aur, și am avut mereu așteptări de la meciurile tricolorilor actuali, de aici pornind și valurile înalte de critici interminabile. Dar vremurile acelea au apus, și ar trebui să ne mulțumim nouă că suntem priviți ca fiind niște ”sub-câini”, sau cum zic englezii ”underdogs”. Principalele arme ale noastre sunt imprevizibilitatea și norocul. Așa a fost dintotdeauna. Noi nu suntem letali ca nemții, tiki-tik-ari ca spaniolii, fabuloși precum francezii sau insistenți ca danezii. Noi, românii suntem letargici până când luăm gol, apoi începem să luptăm, noi nu prea lovim primii, ne trezim după ce primim.

Dar din moment ce avem propriile așteptări coborâte, ne putem concentra, putem construi, surprinde, lovi, câștiga. Toată presiunea pe care noi o facem în momentele grele nu ajută la nimic, naționala României trebuie protejată de presă, de ”specialiști”. Și vreau să ne concentrăm un pic pe specialiști: nu vă e rușine acum când ați șters pe jos cu jucătorii noștri, care încercau din răsputeri să se ferească de toate gloanțele pline de ură trase asupra lor? 

”Mai bine nu mergem la EURO, că oricum ne bate toată lumea.” Cei care au susținut asta au o gândire strâmbă îndreptată chiar către xenomanie. Am spus și în trecut, o generație bună nu se formează peste noapte. Ziceam în articol că: Antrenorul echipei naționale trebuie să aibă liniște. Trebuie să alegem un nume pe care să-l țintuim pe scaunul de selecționer și să facă treabă 15-20 de ani. Răbdarea nu e punctul forte al românilor, dar dacă Edi Iordănescu va fi lăsat în pace, va duce echipa la acest turneu final și de aici putem crește. Dacă doar aruncăm cu noroi, nu vom produce nimic bun niciodată. Trebuie să existe acest respect pentru meserie care în România lipsește cu desăvârșire.

Normal că la EURO va fi greu, poate că nu vom face o figură extraordinară dat fiind faptul că vom juca cu crème de la crème din Europa, dar ce avem de pierdut? Nimic. Oricum, mai mult am pierdut atunci când am fost la turneele finale ale campionatelor europene: statistica e de-a dreptul cruntă 1 victorie în 16 meciuri. Hai România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult