Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
E deja de notorietate faptul că, în România, selecția națională Eurovision este mult mai puțin urmărită decât în alte țări, aspect care se datorează în mare parte audienței deja scăzute a Televiziunii Române. De parcă nu era de ajuns, TVR a „găsit” metoda prin care să îngroape cu totul acest concurs: a redus ponderea votului publicului la 14%. Duminică seara, piesa care va reprezenta România în marea finală din Tel Aviv a fost stabilită de șase jurați internaționali, la care s-a adăugat televotingul, fiecare în proporție de 1/7.
Dintre cei șase membri ai juriului, singura cu notorietate în rândul majorității privitorilor a fost Emmelie De Forest, câștigătoarea Eurovision 2013, care a votat-o pe Laura Bretan. Artistul moldovean Alex Calancea, și el membru al juriului, a votat-o tot pe Laura Bretan. Telespectatorii au votat-o într-o proporție covârșitoare tot pe ea, iar lui Ester Peony i-au acordat doar 3 puncte (a cincea cea mai slabă piesă, în opinia telespectatorilor).
Cine s-a calificat în marea finală din Israel? Ester Peony. De altfel, având în vedere clasamentul final - Ester Peony 65 de puncte, Laura Bretan 60 de puncte - ne dăm seama de următoarea aberație: chiar dacă niciun telespectator român nu ar fi votat piesa lui Ester, ea tot s-ar fi calificat în marea finală de la Tel Aviv - ar fi avut 62 de puncte, iar Laura 60. În aceste condiții, contribuția publicului a fost de fapt de 0%, nici măcar de 14%!
Mai mult decât atât, piesa Laurei Bretan a fost printre cele calificate din semifinale în finală în baza votului unui juriu național. Ca să nu mai amintim de faptul că tânăra a câștigat acum câțiva ani cea mai urmărită emisiune din România, „Românii au talent", unde votul publicului contează în proporție de 100%.
Practic, TVR a ignorat telespectatorii, opinia juriului național, opinia unei câștigătoare Eurovision și a lăsat câțiva bloggeri pasionați, așa cum au fost prezentați unii dintre membrii juriului, să decidă cine ne va reprezenta la Tel Aviv. Practic, singurul român care a vrut-o pe Ester Peony în marea finală a fost Șerban Cazan de la Hahaha Production, al cărui vot trebuie bineînțeles respectat.
Colac peste pupăză, în cazul în care Ester Peony și Laura Bretan ar fi fost la egalitate de puncte, câștigătoarea ar fi fost decisă de TVR „cu consultarea juriului internațional", conform regulamentului oficial. Deci nici măcar la egalitate de puncte, publicul nu ar fi avut ultimul cuvânt. Stupoarea și-a făcut loc și în Sala Polivalentă, unde s-a desfășurat finala, bâlbâielile juriului și graba cu care s-a încheiat show-ul indicând faptul că organizatorii și-au dat seama ce se întâmplase.
E greu de înțeles de ce TVR a luat această decizie, iar singurul scenariu în care ea se va dovedi corectă este dacă Ester Peony va câștiga marea finală de la Tel Aviv, ceea ce cu siguranță ne dorim cu toții. Chiar și așa, e de așteptat ca audiența concursului internațional, pe Televiziunea Română, să fie una mai scăzută decât în alți ani, având în vedere că publicul s-a simțit ignorat cu desăvârșire, fapt vizibil și în reacțiile de pe rețelele de socializare.
P.S. Textul de mai sus nu face nicio referire la calitățile vocale ale Laurei Bretan și Ester Peony, nici la piesele lor, deoarece nu acestea fac subiectul discuției. Singura întrebare este de ce TVR, în loc să caute o modalitate de a atrage telespectatorii, a ales să îi ignore.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pentru că asta a făcut TVR din 1956 şi până astăzi: a ignorat telespectatorii. TVR a fost, este şi va fi o televiziune de partid şi de stat. Pentru conducerea TVR contează audienţa şefilor politici, nu a publicului.
Dar ne-am obisnuit deja ca piesele si solistii care castiga calificarea la Eurovizion sa fie alesi pe pile, de aceea este practic eliminat votul publicului.
- Șefu', avem o problemă. Iar vin țăranii ăia cu o melodie rupătoare. Toată lumea e pe jos, toți zic că aia va fi câștigătoare. Nu mai merge ca-n 2016, și atunci ne-au cam trecut fiorii, noroc cu bănuții ăia.
- Da, am văzut. Nasol, doar n-o să mergem în mizeria aia, măcar dacă-l făceau la Cluj. Păi cum rezolvăm?
- Avem o portiță, șefu'. Cică în finală vor să aducă juriu străin.
- Păi tocmai străinii sunt terminați de melodie, băi, sau ai tu pe cineva în vedere.
- ... s-ar putea. Mă gândeam la Jimmy Somerville și Whoopi Goldberg, prietenii noștri.
- Nuuu, păi și ei sunt pe spate, că doar i-am văzut pe youtube, aici: https://www.youtube.com/watch?v=f4IES7f-fkE&feature=youtu.be&t=395
- Am vorbit, șefu', se rezolvă.
- Bine, merg pe mâna ta. Dacă nu iese, tu personal mă transporți până acolo cu ricșa, la anu'
Iar prostii astia decid si ei cat ii duce capul iar pe linie comunistoida, vocea prostimii trebuie ignorata, c-asa-i in tenis.