Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Românii, simpli telespectatori la finala națională Eurovision, câștigată de Ester Peony. De ce NU a fost Laura Bretan și cine a decis piesa câștigătoare

Ester Peony

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

E deja de notorietate faptul că, în România, selecția națională Eurovision este mult mai puțin urmărită decât în alte țări, aspect care se datorează în mare parte audienței deja scăzute a Televiziunii Române. De parcă nu era de ajuns, TVR a „găsit” metoda prin care să îngroape cu totul acest concurs: a redus ponderea votului publicului la 14%. Duminică seara, piesa care va reprezenta România în marea finală din Tel Aviv a fost stabilită de șase jurați internaționali, la care s-a adăugat televotingul, fiecare în proporție de 1/7.

Dintre cei șase membri ai juriului, singura cu notorietate în rândul majorității privitorilor a fost Emmelie De Forest, câștigătoarea Eurovision 2013, care a votat-o pe Laura Bretan. Artistul moldovean Alex Calancea, și el membru al juriului, a votat-o tot pe Laura Bretan. Telespectatorii au votat-o într-o proporție covârșitoare tot pe ea, iar lui Ester Peony i-au acordat doar 3 puncte (a cincea cea mai slabă piesă, în opinia telespectatorilor).

Cine s-a calificat în marea finală din Israel? Ester Peony. De altfel, având în vedere clasamentul final - Ester Peony 65 de puncte, Laura Bretan 60 de puncte - ne dăm seama de următoarea aberație: chiar dacă niciun telespectator român nu ar fi votat piesa lui Ester, ea tot s-ar fi calificat în marea finală de la Tel Aviv - ar fi avut 62 de puncte, iar Laura 60. În aceste condiții, contribuția publicului a fost de fapt de 0%, nici măcar de 14%!

Mai mult decât atât, piesa Laurei Bretan a fost printre cele calificate din semifinale în finală în baza votului unui juriu național. Ca să nu mai amintim de faptul că tânăra a câștigat acum câțiva ani cea mai urmărită emisiune din România, „Românii au talent", unde votul publicului contează în proporție de 100%.

Laura Bretan (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Practic, TVR a ignorat telespectatorii, opinia juriului național, opinia unei câștigătoare Eurovision și a lăsat câțiva bloggeri pasionați, așa cum au fost prezentați unii dintre membrii juriului, să decidă cine ne va reprezenta la Tel Aviv. Practic, singurul român care a vrut-o pe Ester Peony în marea finală a fost Șerban Cazan de la Hahaha Production, al cărui vot trebuie bineînțeles respectat.

Colac peste pupăză, în cazul în care Ester Peony și Laura Bretan ar fi fost la egalitate de puncte, câștigătoarea ar fi fost decisă de TVR „cu consultarea juriului internațional", conform regulamentului oficial. Deci nici măcar la egalitate de puncte, publicul nu ar fi avut ultimul cuvânt. Stupoarea și-a făcut loc și în Sala Polivalentă, unde s-a desfășurat finala, bâlbâielile juriului și graba cu care s-a încheiat show-ul indicând faptul că organizatorii și-au dat seama ce se întâmplase.

E greu de înțeles de ce TVR a luat această decizie, iar singurul scenariu în care ea se va dovedi corectă este dacă Ester Peony va câștiga marea finală de la Tel Aviv, ceea ce cu siguranță ne dorim cu toții. Chiar și așa, e de așteptat ca audiența concursului internațional, pe Televiziunea Română, să fie una mai scăzută decât în alți ani, având în vedere că publicul s-a simțit ignorat cu desăvârșire, fapt vizibil și în reacțiile de pe rețelele de socializare.

P.S. Textul de mai sus nu face nicio referire la calitățile vocale ale Laurei Bretan și Ester Peony, nici la piesele lor, deoarece nu acestea fac subiectul discuției. Singura întrebare este de ce TVR, în loc să caute o modalitate de a atrage telespectatorii, a ales să îi ignore.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Eurovision ul e o mare golaneala.Iar pe realizatorii din TVR îi doare undeva de noi (bănuiți unde) atât timp cât își iau salariile grase.
    • Like 0
  • Piesa drei Bretan e frumoasa dar nu stiu daca merge la acel concurs.Cred ca trebuie ceva mai ritmat.Am urmarit aseara doar finala fara a urmari semifinalele.Dar eu vreau sa va spun altceva.Am urmarit selectia nationala din Franta intamplator pe TV5.Am prins ultimele piese si votul care a trimis in Israel piesa castigatoare si votul a fost dat de celelalte tari.Exact asa cum se voteaza la faza finala a Eurovision asa au facut francezii.Dadeau din fiecare capitala cate puncte acorda unui cantec.Am ramas uimita.
    • Like 1
  • "Singura întrebare este de ce TVR, în loc să caute o modalitate de a atrage telespectatorii, a ales să îi ignore."

    Pentru că asta a făcut TVR din 1956 şi până astăzi: a ignorat telespectatorii. TVR a fost, este şi va fi o televiziune de partid şi de stat. Pentru conducerea TVR contează audienţa şefilor politici, nu a publicului.
    • Like 4
  • Inca o mizerie de piesa, cu care Romania se va clasa pe unul din ultimele locuri.
    Dar ne-am obisnuit deja ca piesele si solistii care castiga calificarea la Eurovizion sa fie alesi pe pile, de aceea este practic eliminat votul publicului.
    • Like 0
  • N-am urmarit Eurovision, la nici o etapa din concurs. Habar nu aveam cine e Ester Peony, dupa ce am citit articolul am dat o cautare pe Google. De locurile 2 si 3 auzisem, ca in casa se mai urmaresc emisiunile de talente de la Pro TV. Deci habar nu am cine a cantat mai bine. Nu pot sa spun nici ca ma pricep la notorietate, pentru ca nu urmaresc ce se intampla in muzica pop. Totusi as vrea sa adaug ca nu-mi place Eurovision pentru ca pune accentul pe notorietate, nu pe calitate.
    • Like 3
  • Pentru ca TVR poate fi asemuita BOR. Atata timp cat ai o felie din bugetul de stat indiferent de prestatie ,de ce sa te obosesti sa produci ceva de calitate? Atata timp cat cetateanul este obligat sa te plateasca ,de ce te-ar interesa cetateanul?
    • Like 3
  • Andrei B check icon
    @EBU
    - Șefu', avem o problemă. Iar vin țăranii ăia cu o melodie rupătoare. Toată lumea e pe jos, toți zic că aia va fi câștigătoare. Nu mai merge ca-n 2016, și atunci ne-au cam trecut fiorii, noroc cu bănuții ăia.
    - Da, am văzut. Nasol, doar n-o să mergem în mizeria aia, măcar dacă-l făceau la Cluj. Păi cum rezolvăm?
    - Avem o portiță, șefu'. Cică în finală vor să aducă juriu străin.
    - Păi tocmai străinii sunt terminați de melodie, băi, sau ai tu pe cineva în vedere.
    - ... s-ar putea. Mă gândeam la Jimmy Somerville și Whoopi Goldberg, prietenii noștri.
    - Nuuu, păi și ei sunt pe spate, că doar i-am văzut pe youtube, aici: https://www.youtube.com/watch?v=f4IES7f-fkE&feature=youtu.be&t=395
    - Am vorbit, șefu', se rezolvă.
    - Bine, merg pe mâna ta. Dacă nu iese, tu personal mă transporți până acolo cu ricșa, la anu'
    • Like 1
  • Dan check icon
    Pentru TVR nu conteaza publicul. Nimic din ceea ce face nu ia il ia in calcul. Aceleasi vedete expirate si prezentatori obositi, emisiuni plictisitoare, reluari de emisiuni vechi pana la epuizare, toate ajuta la rezultatele marete ale TVR-ului in audiente. Nu conteaza performanta, importante sunt salariile bune. Dar conteaza pentru ei? Nu, merge si asa.
    • Like 0
  • Pentru ca TVR-ul probabil e capusata de progeniturile proaste ale fostilor dinozauri, cum de altfel se intampla in orice institutie inca de stat, cumetriile si nepotismele fiind la mare rang.
    Iar prostii astia decid si ei cat ii duce capul iar pe linie comunistoida, vocea prostimii trebuie ignorata, c-asa-i in tenis.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult