Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Rovana Plumb dă două case ca să fie comisar european. Comisia JURI a respins definitiv candidatura Rovanei Plumb pe motiv de conflict de interese UPDATE

Rovana Plumb - Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Rovana Plumb a anunțat luni că a achitat împrumutul de 800.000 de lei care i-a blocat numirea în funcția de comisar european la Transporturi. Rovana Plumb spune că i-a oferit creditorului două apartamente, iar acesta a acceptat ștergerea datoriei, potrivit Digi24.

UPDATE: Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri.

UPDATE: Premierul Dăncilă a anunțat luni că va face o nouă propunere pentru postul de comisar european, dar a contestat modul în care a fost respinsă candidatura Rovanei Plumb.

UPDATE: Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni, a anunțat europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

Și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a postat pe Twitter un anunț în care arată că cei doi candidați din România și Ungaria nu pot să își îndeplinească atribuțiile de comisar. 

STIREA INITIALA

Rovana Plumb a transmis o scrisoare în limba engleză, înainte de ședința Comisiei JURI, care urma azi să ia o decizie în ceea ce privește candidatura Rovanei Plumb la funcţia de comisar european.

În scrisoare, Plumb arată că până la data de 23 octombrie, când noua Comisie Europeană va fi votată în plenul Parlamentului European, toate datoriile cu privire la conflictul său de interese vor fi șterse.

„Având în vedere acest lucru, și pentru a debloca această situație, am făcut pași pe care sunt convinsă că JURI le va considera o soluție adecvată. Astfel, am oferit creditorului rambursării (persoană fizică) două apartamente pe care le dețin în România, care sunt deja în declarația financiară și acesta a acceptat ca o plată integrală imediată a datoriei mele. În consecință, datoria care a generat îngrijorările dumneavoastră nu mai există. Cât de curând posibil, până pe 23 octombrie 2019 când Parlamentul European va vota noua Comisie, soluțiile menționate mai sus vor fi puse în aplicare”, se arată în scrisoarea transmisă de Rovana Plumb către Comisia JURI.

În declarația de avere de pe site-ul Camerei Deputaților, Rovana Plumb are trecute 5 locuințe: o casă construită în orașul Pantelimon, cu suprafață de de 617 mp, deținută în cotă parte de 1/2 cu Dan Plumb, o locuință în Comarnic, Prahova, deținută de Dan Plumb, o casă de locuit în comuna Buciumeni, Dâmbovița, titular - Rovana Plumb, un apartament în București, de 50 mp - titular Dan Plumb și un apartament de 80 mp, tot în București. titular Rovana Plumb (cotă parte 5/8) și Andrei Plumb (cotă parte 3/8). 

Unul dintre eurodeputații din comisia JURI a scris azi pe Twitter că votul asupra candidatului propus de România nu se va relua. Asta înseamnă că JURI consideră că există un conflict de interese în cazul Rovanei Plumb. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Roxana B check icon
  Deci sa intelegem ca Rovana Plumb a renuntat la 2 apt care nu erau 100%ale ei, ca sa-si plateasca datoria de 800 de mii de lei, si totusi a fost respinsa?
  Adica a pierdut si casele si nu mai pleaca la Bruxelles?
  Sau acu ca stie ca nu mai pleaca la Bruxelles, isi retrage oferta cu cele 2 apt?
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Aviz votanților psd: să se gândească ce înseamnă această sumă. Înainte să pună ștampila, să calculeze câți ani ar trebui să lucreze să aibă atâția bani! Dă apartamentele ca la alba-neagra, incredibil! Un social-democrat ar trebui să fie mai decent. Din care muncă ies atâția bani, suntem curioși...
  A, și cu ce tupeu îl condamnau pe Iohannis șase-case...
  • Like 2
 • Rovana Plumb nu trebuie sa fie nimic in asta asta, decat o femeie care merge la serviciu. Eventual, ca sa scoata fabrica Miraj din miraj.
  • Like 2
 • Trocul moralei politicului RSR este atât de răspândit încât l-am putea considera endemic.
  Iar Evropa continuă să fie tratată ca o vacă de muls câştiguri nemeritate.

  Practic madam' Plumb înlocuieşte un matrapazlâc cu un altul. Cu cinism, ne transmite : fac "orice vrea muşchii mei" "pentru că pot" !. Cumpără, vinde, schimbă orice în pa'şopt de ore. Mai ceva ca-n filmele americane de serie B sau, mai degrabă, asemeni unui cămătar dubios de la periferia demnităţii.

  Concluzia este evidentă : corupţia este mai puternică ca oricând în "Ţara lu' Maica Domnului". Trufaşă, "se râde" de noi, pălmaşi nevolnici, buni doar pentru a… troca votul nostru pentru un kil' de oloi sau zahăr. Şi nici măcar nu este obligatoriu să stai la "coadă" pentru o găleată USL-istă. Este suficient să consideri că "ei cu ale lor, noi cu ale noastre" ar fi sloganul cel mai nimerit al viitorului nostru, deja vândut pe datorie. Datoria noastră, nu a lu' madam Plumb, propitară "legală" de judeţ.

  Disperarea încrâncenată a plumbului din conştiinţa românească este logică dacă facem un mic calcul : 800.000 lei : 4,5 (să zicem, valoarea leului la bursa de schimb valutar) = aprox 180.000 €
  Faceţi în continuare calculul micii averi câştigate de un europarlamentar român pe perioada sa de "activitate" (cereţi-i lu' Dăncilă să definească acest termen în funcţie de "esperenţa" sa bruseloază).
  Vă las plăcerea acestui calcul. Veţi fi foarte surprinşi dacă nu v-aţi pus niciodată întrebarea : "cât câştigă un europarlamentar în perioada unui mandat pe care li-l oferim cu lejeritate indolentă a votului nostru negândit ?"
  Veti descoperi secretul europarlamentarului român, ca asta ne intereseaza sau ar trebui sa ne intereseze)
  Mergeti la vot si votati-i pe cei merituosi !
  • Like 3
 • Îmi aduc aminte de un banc bun... Ala cu bășina și rahatul... Care după ce s-a străduit de doua ori sa scape de rahat și a iești bășina, a treia oara nu s-a mai dus la tron gândind ca vine la fel, dar ghinion. Cam asa stau lucrurile și cu duamna Plumb... Vine el pana la urma! A uitat de dosarele oprite din cauza imunității. Einu! Și rezultatul va fi cel scontat și enunțat deja. Vineeeeeee!
  • Like 4
  • @ Cantemir Hritcu-mesenschi
   Iar cum PSD e un partid de tot rahatul, să vezi bombă biologică după alegeri!
   • Like 1
 • Ina18 check icon
  Ce pacat este sa ne pierdem timpul cu golaniile unei Plumb.
  Intro buna zi,in viitor,caci acel 23 octombrie este intr-un viitor incert,improbabil,ce mai,de-a dreptul utopic-deci candva datoria va fi sa fie achitata prin vanzarea a doua apartamente care NU II apartin.
  Asta reiese din declaratia de avere.
  Dar important este ca JURI sa ramana ferm pe pozitia hotarata.
  PS Cand vad poze cu cele doua prietenase ,mai ca-mi vine-n minte Pastorel
  Ramai sanatoasa cucoana
  Imi iau geamantanul si plec.
  PPS Nu.Mai bine sa plece adunarea aceasta de -si zic guvernanti.
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult