Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

S-a semnat! Ultimul obstacol a fost înlăturat: românii vor putea călători în Canada fără vize

Uniunea Europeană și Canada au semnat duminică, la Bruxelles, Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA), după ce regiunea belgiană Valonia a renunțat să se mai opună încheierii acestuia.

Acordul de liber schimb, care va elimina 99% din taxele vamale între UE și Canada, a putut fi semnat în urma unor negocieri asidue purtate de guvernul federal belgian cu Canada, Comisia Europeană, dar și cu toate regiunile belgiene. 

Semnarea acordului este încurajatoare pentru România, după ce opoziția Valoniei a pus sub semnul întrebării angajamentul Canadei de a ridica vizele pentru cetățenii români.

România refuzase anterior să își ridice rezervele față de acordul de liber schimb câtă vreme Canada le cere viză cetățenilor români pentru a călători. 

Președintele Klaus Iohannis anunțase, pe 21 octombrie, că românii care au mai călătorit în Canada vor putea intra fără viză începând cu 1 mai 2017, urmând ca din decembrie 2017 vizele să fie ridicate complet, spunea președintele Klaus Iohannis.

„Am o veste bună în această dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți, și în acest fel suntem în situația foarte potrivită să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada”, afirma Iohannis.

La puțin timp după aceea, Canada a anunţat că negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada, ce trebuia semnat pe 27 octombrie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred ca era cazul ca Romania sa-si umfle muschiul pe vize, romanii au o reputatie buna peste ocean, lucru care riste sa se schimbe prin eliminarea vizelor. Pentru cei care calatoreau catre Canada, procesul vizei nu era complicat iar taxele (comparativ cu costul unuk sejur canadian) erau relativ decente. Cred ca pe termen lung, impactul negativ in ceea ce priveste diaspora canadiana va fi mai mare decit impactul pozitiv pentru cetateanul de rind, din Romania. Scaderile de taxe antreneaza in general scaderi modeste in pretul final si mai degraba cresteri si cresteri ale profitului pe restul liniei.
  • Like 0
 • check icon
  Au eliminat 99% din taxe?! Vai, ce măsură populistă! Și acum, ce-or să pună în locul lor? Cu ce or să astupe gaura?
  • Like 0
 • Asa, si ?
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult