Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

S-a semnat! Ultimul obstacol a fost înlăturat: românii vor putea călători în Canada fără vize

Uniunea Europeană și Canada au semnat duminică, la Bruxelles, Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA), după ce regiunea belgiană Valonia a renunțat să se mai opună încheierii acestuia.

Acordul de liber schimb, care va elimina 99% din taxele vamale între UE și Canada, a putut fi semnat în urma unor negocieri asidue purtate de guvernul federal belgian cu Canada, Comisia Europeană, dar și cu toate regiunile belgiene. 

Semnarea acordului este încurajatoare pentru România, după ce opoziția Valoniei a pus sub semnul întrebării angajamentul Canadei de a ridica vizele pentru cetățenii români.

România refuzase anterior să își ridice rezervele față de acordul de liber schimb câtă vreme Canada le cere viză cetățenilor români pentru a călători. 

Președintele Klaus Iohannis anunțase, pe 21 octombrie, că românii care au mai călătorit în Canada vor putea intra fără viză începând cu 1 mai 2017, urmând ca din decembrie 2017 vizele să fie ridicate complet, spunea președintele Klaus Iohannis.

„Am o veste bună în această dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți, și în acest fel suntem în situația foarte potrivită să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada”, afirma Iohannis.

La puțin timp după aceea, Canada a anunţat că negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada, ce trebuia semnat pe 27 octombrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu cred ca era cazul ca Romania sa-si umfle muschiul pe vize, romanii au o reputatie buna peste ocean, lucru care riste sa se schimbe prin eliminarea vizelor. Pentru cei care calatoreau catre Canada, procesul vizei nu era complicat iar taxele (comparativ cu costul unuk sejur canadian) erau relativ decente. Cred ca pe termen lung, impactul negativ in ceea ce priveste diaspora canadiana va fi mai mare decit impactul pozitiv pentru cetateanul de rind, din Romania. Scaderile de taxe antreneaza in general scaderi modeste in pretul final si mai degraba cresteri si cresteri ale profitului pe restul liniei.
    • Like 0
  • check icon
    Au eliminat 99% din taxe?! Vai, ce măsură populistă! Și acum, ce-or să pună în locul lor? Cu ce or să astupe gaura?
    • Like 0
  • Asa, si ?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult