Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

S-a semnat! Ultimul obstacol a fost înlăturat: românii vor putea călători în Canada fără vize

Uniunea Europeană și Canada au semnat duminică, la Bruxelles, Acordul Economic și Comercial Cuprinzător (CETA), după ce regiunea belgiană Valonia a renunțat să se mai opună încheierii acestuia.

Acordul de liber schimb, care va elimina 99% din taxele vamale între UE și Canada, a putut fi semnat în urma unor negocieri asidue purtate de guvernul federal belgian cu Canada, Comisia Europeană, dar și cu toate regiunile belgiene. 

Semnarea acordului este încurajatoare pentru România, după ce opoziția Valoniei a pus sub semnul întrebării angajamentul Canadei de a ridica vizele pentru cetățenii români.

România refuzase anterior să își ridice rezervele față de acordul de liber schimb câtă vreme Canada le cere viză cetățenilor români pentru a călători. 

Președintele Klaus Iohannis anunțase, pe 21 octombrie, că românii care au mai călătorit în Canada vor putea intra fără viză începând cu 1 mai 2017, urmând ca din decembrie 2017 vizele să fie ridicate complet, spunea președintele Klaus Iohannis.

„Am o veste bună în această dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți, și în acest fel suntem în situația foarte potrivită să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada”, afirma Iohannis.

La puțin timp după aceea, Canada a anunţat că negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada, ce trebuia semnat pe 27 octombrie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu cred ca era cazul ca Romania sa-si umfle muschiul pe vize, romanii au o reputatie buna peste ocean, lucru care riste sa se schimbe prin eliminarea vizelor. Pentru cei care calatoreau catre Canada, procesul vizei nu era complicat iar taxele (comparativ cu costul unuk sejur canadian) erau relativ decente. Cred ca pe termen lung, impactul negativ in ceea ce priveste diaspora canadiana va fi mai mare decit impactul pozitiv pentru cetateanul de rind, din Romania. Scaderile de taxe antreneaza in general scaderi modeste in pretul final si mai degraba cresteri si cresteri ale profitului pe restul liniei.
  • Like 0
 • check icon
  Au eliminat 99% din taxe?! Vai, ce măsură populistă! Și acum, ce-or să pună în locul lor? Cu ce or să astupe gaura?
  • Like 0
 • Asa, si ?
  • Like 0


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult