Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Negocierile pentru tratatul comercial între Canada și UE au eșuat

UPDATE Canada a anunţat că negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada, ce trebuia semnat pe 27 octombrie, au eşuat. Din acest motiv, ridicarea vizelor pentru români este sub semnul întrebării. 

Belgia, România și Bulgaria erau țările care blocau semnarea acordului de liber schimb, România retrăgându-și rezerva odată cu promisiunea de ridicare a vizelor de către Canda.

Anterior, președintele Klaus Iohannis anunțase că românii care au mai călătorit în Canada vor putea intra fără viză începând cu 1 mai 2017, urmând ca din decembrie 2017 vizele să fie ridicate complet, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

„Am o veste bună în această dimineață. S-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți, și în acest fel suntem în situația foarte potrivită să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada”, a spus Klaus Iohannis, citat de Digi 24. În luna septembrie, premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit cu omologul său canadian, Justin Trudeau, și a discutat cu acesta despre tema liberalizării vizelor.

„Cei doi prim-miniștri au apreciat că există perspective bune pentru ca vizele să fie ridicate într-un viitor cât mai apropiat”, se arăta la acea veme într-un comunicat de presă al Guvernului.

În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, declarase că România va bloca semnarea acordului comercial între Canada și Uniunea Europeană, până când Canada nu va renunța să le ceară viză cetățenilor români. 

"O soluție pentru eliminarea vizelor pentru Canada e la îndemână în acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere, eforturi diplomatice considerabile și reamintesc aici cele două întâlniri între cei doi prim-miniștri ai Canadei și ai României una la Ottawa și una la New York, unde s-au agreat anumiți pași pentru eliminarea vizelor. România consideră în acest moment că un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decât o decizie politică. 

La nivel tehnic sunt făcuți toți pașii necesari și, până când nu va fi găsit acest acord, România nu își poate ridica rezervele cu privire la Acordul CETA între Comisia Europeană și Canada", a declarat Liviu Iolu, adăugând că Bulgaria, care la rândul său se opunea acordului, și România sunt împreună în eforturile diplomatice pentru ridicarea vizelor

 Acordul de liber schimb între UE și Canada ar urma să fie semnat pe 27 octombrie, la Bruxelles.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări Valoniei, fiindcă în baza politicienilor români, interesele cetățenilor României sunt vândute la snop pe un preț de nimic !
    Și totul doar din rațiuni electorale.
    RUȘINE, JOHANNIS !!!
    • Like 0
  • UnCritic check icon
    Iar și-au dat chiloții jos „liderii” noștri când a venit vorba să negocieze ceva benefic pentru români, să nu cumva să-i deranjeze pe partenerii noștri de peste ocean. În 2014, când premier în România era o maimuță, canadienii ziceau „foarte categoric”, că românii vor putea merge acolo fără vize din 2016 (http://quebec.ro/din-2016-romanii-vor-veni-fara-vize-in-canada/). După calendarul meu, 2016 e acum. Și tot acum, când Canada spune „acceptați voi în acest moment acordul cu noi, că o să acceptăm noi mai târziu blablaul vostru”, conducătorii noștri, aparent mai spălați decât atunci, își lasă nădragii în vine, duc mâna la tâmplă și strigă din tot pieptul „Da, să trăiți!”. Sau, pardon, strigă: „Da, să trăiți! România nu mai are niciun fel de obiecțiuni pentru acordul comercial cu Canada.” Mi-e silă...
    • Like 0
    • @ UnCritic
      raimond check icon
      Ceausescu era cel mai tare. Nu zic in ce. Il tinea sa nu dea drumu' la nici un romanas pe nicaieri. El nu se apleca in fata nimanui, cica nici in fata partenerilor nostri de peste ocean... pardon, de peste Prut.
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    O lovitura grea pentru ...
    Brexit.
    Si pentru sperantele teresei may.
    • Like 1
    • @ Casargoz
      Ia explică-ne " minunăția" asta că m-ai făcut curios...
      • Like 0
  • intr-un fel e bine, intr-un fel e rau, se goleste tara de talente (medici, IT, etc)
    • Like 0
    • @ Adrian Macovei
      E bine pe dreaq !
      Iar talentele pot pleca și cu regim de vize; canadienii acceptă cu brațele deschise oamenii cu calificări înalte.
      • Like 0
  • check icon
    Cel mai bine se pricep românii la geopolitică. Să nu-i pui să facă un al cincilea pod peste Dunăre ori autostrăzi ori să reglementeze civilizația străzii, dar să negocieze pacea în Orientul Apropiat ori vizele pt Canada, asta da, e domeniul nostru, adică exact zonele care, pt majoritatea covîrșitoare a românilor, sînt irelevante. Am o viză pe 10 ani pt SUA pe care am folosit-o doar de 2 ori, soția la fel, a folosit-o doar o singură dată, să înțeleg că, dacă aș fi avut la fel pt Canada, intram pe prima listă, da? Voi sărbători evenimentul diseară cu soția, ne vom imagina că avem vize pt Canada și că intrăm pe lista lui Cioloș.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult