Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sâmbătă, când joacă Halep. Și Dragnea...

Halep

Suprapunerea stranie în care se găsesc, uneori, evenimentele din viața cetății noastre e asemenea unui fenomen meteo extrem, de parcă în toiul unei zile toride de plajă ar începe o ninsoare abundentă.

În ziua când Simona Halep va juca pentru primul ei titlu de Grand Slam, ultimul câștigat de o sportivă de-a noastră fiind acum 40 de ani, pe numele ei Virginia Ruzici, Liviu Dragnea va ridica deasupra capului, din mijlocul poporului, propria lui cupă. Liviu Dragnea, campionul cetățenilor porniți din toate colțurile să susțină nici ei nu prea știu ce, va juca meciul său, cu zeci de mii de figuranți aduși să protesteze în fața Guvernului României, în care se va bate cu un adversar invizibil și ubicuu. Dacă meciul Simonei ar trebui să-i unească pe toți românii în jurul visului unei victorii, meciul lui Liviu Dragnea este menit să ne dezbine, să ne asmută unii împotriva altora, să sape tranșee în popor. 

Mulți dintre cei care vor se vor porni spre Piața Victoriei vor fi pe durata partidei pe drumul istovitor spre Capitală, căci practic de oriunde te pornești spre București, din orice colț al României, orice drum, e fix așa cum îl știm: praf!

Dar, de fapt, ce ar putea să vadă românii, puși pe drum de Partid, la un meci al Simonei Halep? O compatrioată care a ajuns în vârful performanței prin muncă și perseverență, nu prin pile de la județeana de partid? Sau poate talentul unei fete șlefuit cu sacrificii de părinți, și nu de o țară care nu i-a oferit nici măcar un transport gratuit la terenul praștie pe care se antrena în copilărie? Ce să vadă? Un schimb de mingi urmărit cu sufletul la gură de milioane de telespectatori de pe tot mapamondul și din care se vor inspira probabil copiii să se apuce de sport? Ce să vadă? Cadre în care o româncă e aplaudată la scenă deschisă pe o arenă încărcată de istorie și pe care au jucat doar marii campioni? De fapt ce să vadă, dragi tovarăși și pretini, până la urmă?!

Nu tu fum de grătar, nu tu horă, nu tu stat paralel, nu tu Viorica Dăncilă, nimic din toate astea. De fapt, dacă stăm să ne gândim mai bine, urmărirea meciului de tenis al Simonei Halep de la Roland Garros ar fi o mare pierdere de vreme, căci nu se dă nimic.

Pe vremuri, prin '94, când aveam o națională de fotbal și un jucător genial, lumea striga pe străzi: „Hagi, președinte!”, azi când avem cea mai bună jucătoare de tenis din lume, scandăm..., chiar ce se va scanda la miting? 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum adică, ce să scandăm? Adevăraţii patrioţi nu-şi pun asemenea probleme existenţiale, ei improvizeză.
  Dracnea şi cu pesede, inimile noastre ie!
  Veorica, te iubim, că ca tine nu găsim!
  Huo Soros!
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Ar fi ras sa nu vina nimeni la miting !
  • Like 1
 • Nu e confortabil să pui pe drumuri vreun milion de cetăţeni, tocmai când ar sta la tv cu familia pt finala Simonei!
  • Like 1
 • Coincidenta nefasta! In aceeasi zi unii privim spre vest in timp ce altii se uita spre est. Aceasta scindare ne este harazita mult timp de acum incolo. Victoriile Simonei nu atenueaza infrangerea noastra in fata unor infractori din pacate, nu ne face mai mandri, ci mai tristi.
  • Like 1
 • GabiC check icon
  Foarte fain articolul.
  Prea subtil pentru majoritatea populatiei mergătoare din țara asta.
  Vad chiar si din comentarii.
  • Like 0
 • Sa castige Simona! In primul rand ar fi o prima incununare a eforturilor ei de atatia ani. Si de ce nu, ar mai gadila si orgoliul nostru national. Daca Piata Victoriei e ocupata, s-ar putea iesi la Universitate pentru a celebra victoria Simonei. La Cluj suntem norocosi, caci ne pleaca psd-istii la Bucuresti, deci avem tot orasul. Hai Simona!
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Autorul incepe cu dezbinarea poporului pe care Dragnea o face si sfarseste prin a face acelas lucru punand in opozitie noi care ne uitam la meci vs. ei care participa la miting. Putina coerent n-ar strica.
  Pe de alta parte, iar incepem cu prostia tipic romaneasca de a ne lauda pe spatele muncii altor romani care au ajuns in varf doar gratie lor. Nu atunci se vede caracterul adevarat a cuiva...
  • Like 0
 • Buna idee,sa intrerupem toate activitatile din Romania,mapamond si univers pe ntru un meci de tenis.Eu cred ca manifestantii care vor participa maine la miting au invatat deja multe de la Simona Halep care e muncitoare,organizata si perseverenta.Deci daca iti propui sa faci un miting cum trebuie ,il faci organizat si perseverent,il duci pana la capat ,nici Simona Halep n-ar incuraja o altfel de atitudine )).
  Daca nu se califica Halep in finala,cu ce alt argument pueril mai veneati pentru a-i convinge pe manifestanti sa stea ''linistiti la locurile voastre''?
  Maine mai este un miting,Bucharest Pride.Lor cum de nu le recomdati sa stea cu rasuflarea taiata in fata televizoarelor?Oare nu au nimic de invatat de la Simona Halep?..nu stiu...lor le place mai mult perverserentza decat perseverentza.
  Mult succes Simona Halep!
  • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   Tudor check icon
   Lasa ca ii pune Dragnea linistiti la locurile lor. Cu sau fara voia lor.
   • Like 2
  • @ Serban Maraciuc
   Sorina check icon
   "Eu cred ca manifestantii care vor participa maine la miting au invatat deja multe de la Simona Halep care e muncitoare,organizata si perseverenta" - eu cred ca 80% dintre manifestanti nici NU au auzit de Simona Halep.
   • Like 0
  • @ Sorina
   E și greu să nu fi auzit de Simona Halep. Nici nu e pe toate televiziunile și pe tot netul. Dar am înțeles ideea, manifestanții vin direct din mină, din grote, din fundul curții, eu cred ca 99 la sută n-au auzit de Halep, doar Dragnea care a felicitat-o de la tribuna.
   • Like 0
 • b
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult