Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simona tanc!

Simona Halep la Roland Garros 2018

Simona a început meciul cu tânăra Elise Mertens cum o făcea pe vremuri Ivan Lendl. Marele ceh lovea cu grijă, cu marjă de siguranță față de fileu și de linii, nu prea tare, de parcă trecea în revistă loviturile; servea mediu cu primul serviciu. Asta cam 10 minute, timp în care adversarul se întreba mirat dacă chiar joacă împotriva numărului 1 mondial.

Apoi, brusc, Ivan apăsa pedala și triplul învingător la Roland Garros zdrobea orice rezistență, ca un panzer.

Mertens s-a năpustit asupra Simonei în primul ghem, pe care l-a câștigat clar. Românca a răspuns ca Lendl, calm, și-a calibrat loviturile, lăsându-și adversara să atace. La 1-1, pe serviciul belgiencei, Simona s-a concentrat să-și intre în mână, să simtă mingea, fără să forțeze. Ghemul a durat mai mult de 8 minute, Mertens alternând loviturile direct câștigătoare cu greșeli, după care Simona s-a hotărât să expedieze un retur de forehand aspru în lung de linie și a făcut break-ul.

A fost semnul declanșării agresivității numărului 1. Servind puternic și precis, mărind ritmul, atacând cum avea prilejul, Simona și-a pus adversara în genunchi și pe stânga, și pe dreapta. Nu a mai ținut seama de scor, de ce-i vine de dincolo de plasă, nu au afectat-o nici „noroacele” lui Mertens, două mingi tăiate în disperare, îngropate la o palmă în terenul ei, nici propriul smeci expediat câțiva metri afară de la câțiva pași de fileu. 

Tentativele de a veni în față la cacealma ale belgiencei le-a sancționat cu passinguri „mână rece”.

Elise Mertens a arătat ca o domnișoară pe cal, în fața unui tanc...

Simona Halep este în sferturi. Nu mai fac niciun pronostic, pentru că îmi este teamă ca nu cumva să rup vraja acestei stări de grație...

P.S.

Atenție la tânăra rusoaică Daria Kasatkina. Extraordinară forța liniștită cu care a „sugrumat-o” pe atât de tenacea „tractoristă” Caroline Wozniacki. La 21 de ani, Daria arată în joc inteligența și maturitatea unei campioane de 30...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult