Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Săptămâna trecută, ieșiți „la o bere”, prietena mea a salvat conversația cu o replică pe care probabil o să încep să o folosesc și eu: „Ai auzit de Big Talk?”

Tineri discuta într-un pub

Foto: Guliver/ Getty Images

Fiind un om al cuvintelor, mie nu prea-mi plac pauzele în vorbire atunci când ies cu cineva. Recunosc că uneori pot fi chiar expresive, mai ales dacă sunt cu subînțeles sau înlocuite cu priviri intense, but it's just not my thing. Așa că, de fiecare dată când remarc o pauză mai lungă de câteva secunde într-o conversație, tind să o umplu cu o remarcă despre locul în care ne aflăm sau lucrul pe care îl facem: „E bună berea asta" sau „Chiar mișto localul ăsta”. Când chiar nu știu ce să zic, bag o remarcă despre vreme: „Chiar frig azi" sau „Mamă, ce vânt bate!”

Vinerea trecută, când eram cu o prietenă în Fabrica, deja complimentasem berea, iar prin frig tocmai venisem împreună. Spre norocul meu, a salvat ea conversația cu o replică pe care probabil că o să încep să o folosesc și eu: „Ai auzit de Big Talk?". Spre rușinea mea, nu auzisem și nici nu am putut să îmi dau seama din prima despre ce este vorba. „OK, facem Big Talk, dar să nu mă iei cu fizica cuantică sau filosofiile lui Kant”, i-am spus. Nu mă înțelegeți greșit, aveam chef de filosofii, doar că de ale mele, nu de ale lui Kant.

„Nu, nu, Big Talk, adică opusul lui small talk", mi-a spus, captându-mi imediat atenția. Până să zic eu că vreau, ea deja deschisese un site cu zeci de întrebări de Big Talk. Prima dintre ele: „Când a fost pentru ultima dată când ai făcut ceva pentru prima dată?". E o întrebare clasică, poate fi chiar și o replică destul de eficientă de agățat, dar cu siguranță nu știați că se numește Big Talk. Am răspuns, a răspuns și ea, apoi am trecut mai departe: „Care este cel mai inteligent lucru pe care l-ai auzit vreodată spus din gura cuiva?". Și, nu în ultimul rând: „Dacă ai putea să ai orice pe lumea asta, ce ai vrea să ai?".

Am ținut-o așa vreo jumătate de oră, până când, uitându-se pe meniu, ea nu s-a putut hotărî dacă vrea un cidru de mere sau de pere. „Nu amesteci merele cu perele, nu? Care îți plac mai mult?", am întrebat-o, stârnindu-i și mai multe hohote de râs cu următoarea replică: „Ăsta e very small talk, nu small talk". Fix la asta se referă vorbitorii de limba engleză când zic small talk: discuții despre nimic, de la vreme, la gustul berii din față și de la „Ce mai faci?" la „Bine, tu?". În schimb, Big Talk e Big tocmai prin răspunsurile pe care le generează, pentru că întrebările pot fi uneori la fel de banale.

Big Talk e foarte provocator din mai multe motive. În primul rând, pentru că nu trebuie să ai nimic în comun cu persoana din fața ta pentru a purta un astfel de dialog. În al doilea rând, pentru că îți gâdilă orgoliul: te face să vorbești (mult) despre tine - ce poate fi mai tare? Și, nu în ultimul rând, pentru că te pune în situații inconfortabile: o regulă nescrisă spune că nu ai voie să refuzi o întrebare de Big Talk. Iar „De ce ți-e cel mai frică?" e printre cele mai nasoale. Ca să nu mai vorbim despre „Care e cel mai mare secret al tău?".

Bineînțeles, Big Talk nu trebuie să fie un scop în sine, ci un mijloc de a afla lucruri despre voi și despre ceilalți. Dacă ieșiți cu un prieten sau un grup și simțiți că discuția trenează, întrebați-i: „Ați auzit de Big Talk?". Veți fi surprinși de răspuns și mai ales de cât de repede vor intra ceilalți în joc, deși nu l-au mai jucat niciodată. Vă va surprinde, cu siguranță, reacția celor din fața voastră, atunci când vor auzi întrebările.

Iată mai jos 30 dintre cele mai tari întrebări de Big Talk, culese și traduse de mine. Le puteți lua la rând sau puteți chiar juca jocul „Zi un număr" alături de partenerul sau grupul vostru de prieteni. Și nu uitați: „Talk big, think big!".

1. Unde ai găsit pacea?

2. La ce vrei să renunți?

3. Ce îți mănâncă prea mult timp?

4. Ce ai face dacă nu ți-ar fi frică?

5. Ce ai învățat din cel mai mare regret al tău?

6. Ce ai încercat recent pentru prima dată și ți-a plăcut la nebunie?

7. Ce te face să pierzi noțiunea timpului?

8. Ce te mișcă până la lacrimi sau te face să ai pielea de găină?

9. Care este un moment definitoriu din viața ta și ce impact a avut asupra ta?

10. Ce este cel mai important pentru tine?

11. Care a fost visul tău din copilărie?

12. Cum arată ziua ta perfectă?

13. Ce visezi să realizezi într-o zi?

14. Dacă banii nu ar fi o problemă, cum ți-ai petrece timpul liber?

15. Ce întrebare ai adresa unui ghicitor?

16. Ce provocare vrei să depășești?

17. Cum arată succesul pentru tine?

18. Ce risc te bucuri că ți-ai asumat?

19. Ce poți face astăzi și nu puteai face în urmă cu un an?

20. Ce ai vrea să realizezi, dar ai nevoie de ajutor?

21. Care este unul dintre cele mai drăguțe lucruri pe care le-a făcut cineva pentru tine?

22. Cum le arăți celorlalți dragostea ta?

23. Cum îți arăți ție că te prețuiești?

24. Ce te pasionează și ai vrea să petreci mai mult timp făcând?

25. Ce lucru drăguț ai putea face pentru cineva chiar în momentul acesta?

26. Completează propoziția: "Lumea are nevoie de mai mult(ă) ...".

27. Cine sunt eroii tăi?

28. Ce episod la care ai fost martor ți-a întărit încrederea în umanitate?

29. Dacă ai putea avea propria țară, cum ar arăta?

30. Ce aduci tu în plus acestei lumi?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Astea sunt întrebări la care orice-ai răspunde îți dai ulterior seama că ai mințit de două ori: pe cel căruia i-ai răspuns și, mai grav, pe tine însuți! Dacă cineva poate să-mi garanteze că răspunsul lui este unul exact (fără niciun termen de comparație!), eu îi spun în față că minte cu nerușinare! Este însă drept că unii ar putea jura că rspunsul lor este exact. Asta nu e decât o confirmare a faptului că pentru a-ți da seama că ești prost, îți trebuie totuși un dram de inteligență.
    • Like 1
  • Pun bookmark, astea-s bune pentru Tinder. Mersi mult. Acum când îmi iau flit pot să zic că-s prea deep intrebările și prea shallow tipa, ca să mă simt mai bine.
    • Like 1
  • Ia te uită! S-a redescoperit apa caldă!
    • Like 1
  • check icon
    Interesant, dar nu e pentru toată lumea.
    În primul rând, trebuie să fii genul exhibiționist și egocentrist ca să-ți placă acest Big Talk.
    În al doilea rând, fiind atât de intim, există întotdeauna riscul ca pe viitor persoana căreia i-ai împărtășit acele secrete să nu mai fie " a total stranger",
    Mi se pare însă o metodă bună de ați îmbunătăți comunicarea și viteza de reacție.
    • Like 3
  • Valentin check icon
    Big Talk-ul era foarte la modă prin anii 70-80, când Woody Allen comenta în filmele sale teze din Dostoevski sau când lumea făcea cozi să vadă Rubliov ori Kubrick. Acela era Big Talk, numai că nu-i găsiseră numele. Şi pe la noi, prin anii 90, radiourile - care aveau rolul blogurilor/vloggurilor sau grupurilor de discuţie de astăzi - comentau ultimele apariţii din librării (Finkielkraut, Evdokimov etc.) Big Talk-ul de acum seamănă cu un fel de S**t Talk.
    • Like 1
  • check icon
    Când eram copil, 12-14 ani, aveam niște caiete cu poze și cu întrebări asemănătoare, pe care le dădeam spre completare amicilor, colegilor de școală, etc,, ei la rândul lor procedau la fel și se numea Oracol. Apoi în timp le citeam reciproc și le comentam, rezultând ambele tipuri de conversații, grele și ușoare, mici și mari, etc. Poate de aceea eram o generație de vorbăreți, cred.
    • Like 2
    • @
      Delia MC Delia MC check icon
      Uitasem de unde îmi pare cunoscut.
      Big talk e OK numai că ar trebui să se întâmple când vine de la sine. Altfel e pompos, ridicol, exhibiționist, si fiindcă are un nume, o modă.
      • Like 0
  • Si, dupa ce termini Big Talk-ul , despre ce mai vorbesti? Sau, pur si simplu, te ridici si pleci ?
    • Like 3
  • check icon
    Hm, Big Talk ăsta seamănă teribil cu BS Talk!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult