Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Sărbători de plastic: vine Crăciunul şi Dumnezeu îşi trimite copilul într-o lume pe care nici el nu o mai recunoaşte

Luminile de pe Magheru

Foto: Dan Mihai Bălănescu

De prin septembrie mă tot anunţă cutia poştală că vine Crăciunul. Să am timp să mă gândesc, să pregătesc. Tot ce se cheamă comerciant de succes din ţară îmi trimite o mână de ajutor. Au mai rămas două săptămâni şi ceva bani, abia acum am curajul să deschid pliantele frumos colorate şi împăturite.

Lumânări de plastic, cu polimerul intermitent, hârtie imprimată cu clopoţei, să nu se păteze damascul, brad din înlocuitori, gata împodobit. Mâncarea e tot de plastic, dar mulţi dintre noi ne-am pierdut deja gustul, iar copiii se pregătesc, probabil, pentru emigrarea în spaţiu. Visul tovarăşei s-a împlinit, am transformat Pământul într-un polimer fericit, e timpul să-l batem pe Dumnezeu şi de pe alte planete.

Dar nu e vina nimănui. Suntem mulţi, găinile, curcanii, porcii, vitele trebuie hrănite ca să ne hrănească. Veganii propun un loc cu verdeaţă şi pe Pământ, doar că nu toţi ne simţim deja suflete. Rai, însă cu suplimente alimentare, sintetice, etichetate ca extrase. Ne e recomandată ca sănătoasă pilula cu extras de zmeură, nu zmeura în sine.

Râdeam în copilărie de trandafirii de plastic ai mamei, acum standardele de frumuseţe se raportează la... plastic. Banii sunt tipăriţi pe plastic. Ce mai, o viaţă de plastic! Au dispărut croitorii, cizmarii, tâmplarii, s-au înmulţit politicienii. Medicii şi preoţimea îşi jurau vieţile trupului şi sufletului omului, acum negociază speranţe în plic. Ne proiectăm în virtual, trăim sentimente de plastic.

BBC-ul a anunţat acum câteva zile că Naţiunile Unite sunt gata pentru un angajament în a ţine rămăşiţele vieţii noastre de plastic departe de oceane. Dar ele au invadat deja adâncurile şi până se va bate palma şi se vor strânge semnăturile necesare pentru o rezoluţie, va fi aproape imposibil. Depindem de plastic: seringi, PET-uri, ştechere, plus calculatoare, telefoane, baterii.

Îmi e din ce în ce mai greu să-mi extrag copilul din bula lui de plastic.

- Te rog, mama, acolo sunt fericit! îmi spune şi-mi trimite o faţă zâmbăreaţă pe telefon.

Vine Crăciunul şi Dumnezeu îşi trimite copilul într-o lume pe care nici el nu o mai recunoaşte. Dacă nu e atent, în curând şi iarba din ceruri va fi gazon artificial.

Îmi iau copilul la cumpărături şi împărţim nişte prăjituri cu prea mult zahăr şi un sandwich cu prea multă sare cu un bătrân ce chinuie cu mâini înmănuşate o colindă, pe strune de chitară. Din răsuflări se îmbrăţişează stafii de cuvinte. Încă mai avem suflete calde. Uneori. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Ei, înainte de polimeri era lemnul. Jucării de lemn. Şi ăla era o problemă pentru că necesita păduri.
    • Like 0
  • check icon
    Și e doar începutul......
    • Like 0

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult