Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Scoateți autobuzele să oprim abuzele

Dragnea, miting
 • După ce s-a codit luni de zile să facă „marele miting cu 1 milion de pesediști”, azi, în sfârșit, dl. Liviu Dragnea sună adunarea: sâmbătă, la ora 20, în Piața Victoriei. Putea să facă marele miting în față la Jilava, la Rahova sau chiar la DNA. Nu, ambiția lui Liviu Dragnea e să-și bage Partidul în ea de Piață.
 • Piața Victoriei este ultima redută, un loc cu valoare simbolică pentru protestele #rezist. Locul nu este ales întâmplător. Și Gabriela Firea - ambițioasa „Delfină” a Partidului - a încercat să pună steagul pesedist aici astă-iarnă, cu ocazia unui „Târg de Crăciun”, dar a fost luată la fugă cu târg cu tot. Acum, dl. Dragnea spune: „Suntem deciși să mergem până la capăt”. Ceea ce poate să însemne orice. Inclusiv o provocare directă adresată celor care protestează de mai bine de un an, exact în acest loc, contra regimului său. Este ce știe acest om să facă mai bine: să divizeze societatea, să asmută oamenii unii împotriva altora, să inventeze monștri, să stârnească frici, să pună gaz peste un război social artificial creat, ca din fumul gros să scape tot neamul pușcăriabil. 
 • „Câteva sute de mii” de oameni promite Liviu Dragnea să aducă în Piața Victoriei, la „mitingul pentru democrație și împotriva abuzurilor”. Fiecare organizație a fost mandatată să umple câteva zeci de autobuze cu activiști. O mână de ajutor va da și ALDE, care va aduce și el câteva sute de microbuze la București. Cei mai harnici vor fi pesediștii din Sudul țării: organizațiile fruntașe în ramură promit să vină cu câte 15.000 de oameni la protest. În urmă cu 30 de ani, Ion Iliescu și Petre Roman aduceau câteva zeci de mii de mineri cu trenul, ca să le bage mințile în cap „golanilor” din Piața Universității. De amintit că minerii au fost aplaudați în drumul lor spre țeasta intelectualilor de unii bucureșteni care doreau „liniște”.
 • Mai rămâne să li se spună „gârbacilor democrației” pentru ce sunt aduși, dincolo de excursia gratuită și tratația oferită la oraș. Prima dată, Partidul s-a gândit să-și arate bărbăția în fața „gheilor”: o minoritate mai degrabă tăcută, despre care nimeni nu știe în realitate cât de mare e, care nu a deranjat pe nimeni, părea victima ideală a acestui bully politic numit PSD. Doar că marșul pentru „familia tradițională” a fost sabotat chiar de cei doi lideri cu apucături deloc tradiționale ai Coaliției. Apoi, Partidul a vrut să facă miting pentru doamna Dăncilă. A fost greu să-i convingă, până și pe cei mai zeloși activiști, că Viorica Dăncilă este vreo lumină care trebuie apărată. Ce să strige? Nu vrem Kent, nu vrem valută/ Vrem pe Dragnea și pe tută? Un protest contra școlii părea tentant în țara cu cei mai mulți analfabeți funcționali din Europa (S-a umplut paharu/ Jos abecedaru), dar pesediștii alfabetizați probabil că s-au opus. Așadar, s-a renunțat și la varianta mitingului „pentru Viorica Dăncilă”. S-a trecut la mitingul „contra”. Aici variantele explorate, în funcție de școala de gândire din Partid, au fost următoarele: contra lui Soros, contra tefeliștilor, contra statului paralel, contra lui Klaus Iohannis, contra lui Kovesi, contra străinilor, chiar contra Netflix (Afară, afară/ Cu Netflixu din țară). Și pentru că trebuia să poarte un nume, i-au zis „mitingul împotriva abuzurilor”. Așadar, Scoteți autobuzele/ Să oprim abuzele... N-am găsit altă rimă, dar asta să fie ultima problemă în țara aceasta controlată sufocant de Partid, în care nicio instituție n-a rămas nepolitizată până la os, în care președintele a devenit un simplu figurant și în care Justiția a fost trecută din nou în subordinea Delegației permanente a PSD, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu.
 • Celor sătui de scamatoriile hoților și de complicitatea proștilor, încă o rimă tristă, ultima: Pesediști în veselie/ Țara e o pușcărie...
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu nu stiu ce pare a fi straniu, majoritatea am trait sub Ceausescu. Oamenii se descurca cu metode stiute. Unica problema este absenta unei ideologii, si lipsa totala de interes pentru tara asta, Unica grija este cum sa faca avere si cum sa o pastreze la nevoie rasturnand si firescul lucrurilor. Nici chiar Ceausescu nu a fost atat de inconstient..........si totusi
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  buna dimineata !
  mergeti in piata si intrebati ce e cu ei acolo.
  sa vedeti stand-up comedy :)
  • Like 0
 • Chestia asta cu adusul in piata cu japca naste cateva intrebari.
  1. Cati membri are in realitate PSD? Pentru ca daca are o jumatate de milion de membri nu trebuie sa ia cu japca pe nimeni, s-ar gasi cu siguranta macar cate unul din cinci care sa poata sa se deplaseze si ar fi arhisuficient ca sa umple pana la refuz Piata Victoriei.
  2. Oare membrii PSD si-or fi anuntat refuzul de a participa si atunci trebuie adusi cu japca dependentii de PSD pentru a umple piata?
  3. Nu cumva povestea aceasta cu adusul cu japca este o minciuna?
  Probabil ca adevarul va fi aflat din numarul de participanti si imaginile ce vor fi inregistrate.
  • Like 0
 • „(A)buzele tale, două petale ...”
  • Like 0
 • Foarte bun articolul!
  În altă ordine de idei, cum ar spune Niels Bohr: „Nu am intenția să critic, dar nu a observat nimeni greșelile gramaticale flagrante din foaia-manifest a mitingului?!” Cuvântul „pancarde” apare de două ori în forma aceasta, ceea ce indică faptul că nu a fost o simplă inadvertență. De asemenea, virgula plasată înainte de etc., iar cireașa de pe tort se află chiar la sfârșitul manifestului prin formula „stegulețe mici”!...
  Numai bine!
  • Like 0
 • Ce abuzuri pot fi nominalizate la miting dacă nu cel de condamnare a lui Dragnea în procesul care așteaptă verdictul pe 8 iunie. Mitingul ăsta e de fapt o amenințare voalată la adresa completului de judecători de la ÎCCJ în așteptarea verdictului. Dacă verdictul e de achitare, așa cum au făcut la procesul lui Tăriceanu, atunci putem spune că Justiția, prin cei mai marcanți membrii au depus armele și și-au făcut harachiri.
  • Like 0
 • Se bate ritmic din palme si se scandeaza:

  Sti-ma noas-tra si man-dri-a
  Li-viu Drag-nea Ro-ma-ni-a!

  Li-viu Drag-nea Pe-Se-De!

  ... adica ce credeati voi, ca ati scapat?!
  • Like 0
 • Cri check icon
  Desigur ca este cel putin straniu ca un partid aflat la putere, avand si guvern si majoritate in Parlament, sa organizeze un meeting de sustinere a programului lor politic.
  Pe de alta parte, daca contestatarii PSD au liber la meeting oricand doresc domniile lor, chiar si fara a cere autorizatie de la Primarie ( conform legii), de ce nu ar avea si pesedistii aceleasi drepturi pentru a se manifesta in strada ?
  Prin organizarea acestu meeting, PSD vrea sa ne demonstreze ca sustinatorii partidului de guvernamant sunt mult mai numerosi decat contestatarii; acest lucru este oarecum inutil pentru ca in toate sondajele, fie ele masluite sau corecte, pesedistii se afla in topul preferintelor, nu datorita charismei liderilor sau performantelor guvernarii ( ambele mediocre ), ci datorita noului discurs de tip liberal al pesedistilor despre apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor si despre contracararea abuzurile institutiilor de forta ale Statului.
  Pentru opinia publica pare sa nu conteze faptul ca exact pesedistii ( impreuna cu ceilalti descendenti din FSN: FDSN, PDSR, PD, PDL ) au legiferat si au permis ca institutiile de forta ale Statului sa se amestece brutal in viata politica si aibe puteri de-a dreptul discretionare fatza de cetateni, insotite de privilegii uriase dar raspundere zero; deasemenea, pentru sustinatorii actualei majooritati parlamentare se pare ca este irelevant faptul ca asa-zisele ""victime"" ale procurorilor sunt in majoritatea lor pesedisti,
  O buna parte dintre concetatenii nostri sunt nelinistiti de puterea nemasurata si necenzurata detinuta de catre institutiiilor de forta ale Statului in acest moment.
  Daca Antonescu le-a dat pesedistilor lectii de economie liberala ( pe vremea USL), Tariceanu i-a ""meditat"" asupra respectarii drepturilor si libertatilor cetatenesti ( in cadrul actualei aliante PSD-ALDE ).
  La actuala popularitate a pesedistilor a contribuit si schimbarea dramatica a PNL: liberalii au abdicat de la principiul lor fundamental, adica sustinerea drepturilor si libertatilor individuale, trecand fara rezerve in randul adeptilor sustinerii neconditionate a fortei Statului in detrimentul drepturilor cetatenesti. Deformarea
  hidoasa si anti-democratica a PNL reprezinta victoria istorica a lui Basescu contra fortelor democratice din Romania.
  Dizolvarea de facto a PNL in PDL si alegerea lui Orban ca sef al PNL reprezinta consecinnta logica a anihilarii ideologice a liberalilor. Sa nu uitam ca actualul sediu central al PNL este in Aleea Modrogan, adica in fostul sediu central al FSN....
  La aparentul succes al pesedistilor contribuie si Presedintele Johannis; domnia sa, in lipsa unui plan coerent despre Romania, a ales practicarea intrigilor de culise de tip Bizantin, efectuarea de vacante lungi si scumpe in locuri exotice, sprijinirea total si neconditionata a institutiilor de forta ale Statului in detrimentul drepturilor cetatenilor, precum si atitudinea slugarnica si lipsita de personaliitate in relatia cu liderii UE. Pe scurt, dl. Johannis pare ca vrea sa fie o copie a lui Basescu, inclusiv prin limbajul nepoliticos utilizat la adresa adversarilor politici. Numai ca, asa cum se intampla in viatza, copia ramane doar o imitatie a originalului.

  • Like 0
 • Mitingul nu este programat întâmplător sâmbătă. In aceasta saptamana se judecă procesul Dragnea, iar președintele Iohannis va lua o decizie în privința doamnei Kovesi. Imaginați-vă desfășurarea manifestatiei de sâmbătă în cazul condamnării d-lui Dragnea sau al refuzului Președintelui de a o demite pe șefa DNA
  • Like 0
 • satanae check icon
  Pina la urma, sintem deocamdată intr-o democrație și oricine are dreptul sa organizeze ce mitinguri vrea și unde dorește. Asa ca mustaciosul poate sa-si facă demonstrația, dacă o vrea așa de tare și dacă poate. Problema lui e: poate? Nu mai sintem în 90 și el nu e nea Nelu. Pe el nu-l iubește nimeni, nici măcar Vasilica, asta ca sa nu mai pomenim de mineri și alții din aceeași categorie. Și dacă în locul sutelor de mii anunutate se trezește cu vreo zece douaj'de mii în piață, dacă și aia, se cheamă ca s-a făcut de un mare rahat. Știe foarte bine asta, de-aia a și evitat mitingul pina acum, dar pina la urma, fiecare pasare pe limba ei piere.
  • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult