Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

SECȚIA

 T. Toader este, după știința mea, autorul unei premiere absolute în guvernările post 1989: este primul ministru care emite un decret ca Nicolae Ceaușescu.

 Adică fără să se consulte cu nimeni, dând cu flit Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția, GRECO, Parlamentului României, guvernului, în cap cu premierul, organelor și organizațiilor magistraților, inclusiv CSM, ca să nu mai vorbim de societatea civilă, și fără să existe vreo posibilitate de contestare – avocatul poporului e ocupat cu dorințele hoților de a desființa hotărârile definitive ale instanțelor.

Însă consecințele decretului Toader depășesc chiar și ce se întâmpla sub Ceaușescu. Justiția în comunism era, bineînțeles, controlată politic. Dar, pentru asta, partidul dădea un telefon sau îi trimitea sentința în plic judecătorului. Care, folosindu-și știința de carte juridică, însăila articole și alineate pentru a o justifica. Dar legile erau aceleași, nu se modificau o dată la trei săptămâni!

Și, așa politizată și strâmbă cum era, Justiția comunistă a rămas, totuși, una singură. Măcar teoretic, un ștab PCR și un pensionar dintr-o garsonieră din Berceni puteau fi cercetați și judecați de aceleași procuraturi și tribunale.

Acum, Secția pentru Investigarea Magistraților, pe scurt SECȚIA, se constituie ca o altă Justiție, cu circuit închis, așa cum înființaseră comuniștii magazine cu circuit închis unde se găseau de toate și avea acces numai nomenclatura de partid, în vreme ce românii de rând alergau după gheare de pui. Până la paralizarea completă sau desființarea DNA, SECȚIA va înșfăca toate dosarele lui Dragnea și ale bandei lui, fabricând, în același timp, dosare tuturor celor puși pe lista neagră de Dragnea și banda lui.

Totul sub comanda unică a lui T.Toader, în afara oricărei autorități a Justiției de până acum.

Începutul a fost făcut cu dosarul TEL DRUM al lui însuși Dragnea, pe care SECȚIA încearcă a patra oară să-l ia de la DNA, amenințând cu pușcăria procurorul de caz. 

Și cu acuzațiile grotești pe care i le-a montat Laurei Kovesi.

Mesajul pentru toți magistrații din această țară este: când luați șpagă ca să judecați strâmb, să nu vă mai fie frică de DNA. Dacă vă aveți bine cu Partidul, SECȚIA are grijă să nu pățiți nimic. Dacă nu, SECȚIA are grijă să pățiți, chiar și în cazul în care sunteți atât de imbecili încât să fiți cinstiți.

Ca să înțelegeți cât de tari suntem, am înfipt zambila în colivă: SECȚIA îi anchetează pe Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și pe Věra Jourová, comisarul european de Justiție – niște penali. Adina Florea pune capac grupului infracțional organizat numit Comisia Europeană!

Cei care fac asta magistraților nu sunt politicieni, sunt tot magistrați. Fără procurorii și judecătorii pâlnie, T. Toader n-ar putea să-și verse veninul uleios asupra Justiției. Tot magistrați sunt și cei care i s-ar putea opune.

Iar cetățenii acestei țări se află într-o situație pe cât de tristă, pe atât de ridicolă logic: împotriva OUG 13 au ieșit în stradă 600.000 de oameni în 2017. OUG 13 era o zgârietură, pe lângă actualul măcel asupra Justiției. Și, acum, în stradă, abia s-au găsit câțiva care să le țină de urât lui Mihai Șora și Oanei Pellea... 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult