Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

SECȚIA

 T. Toader este, după știința mea, autorul unei premiere absolute în guvernările post 1989: este primul ministru care emite un decret ca Nicolae Ceaușescu.

 Adică fără să se consulte cu nimeni, dând cu flit Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția, GRECO, Parlamentului României, guvernului, în cap cu premierul, organelor și organizațiilor magistraților, inclusiv CSM, ca să nu mai vorbim de societatea civilă, și fără să existe vreo posibilitate de contestare – avocatul poporului e ocupat cu dorințele hoților de a desființa hotărârile definitive ale instanțelor.

Însă consecințele decretului Toader depășesc chiar și ce se întâmpla sub Ceaușescu. Justiția în comunism era, bineînțeles, controlată politic. Dar, pentru asta, partidul dădea un telefon sau îi trimitea sentința în plic judecătorului. Care, folosindu-și știința de carte juridică, însăila articole și alineate pentru a o justifica. Dar legile erau aceleași, nu se modificau o dată la trei săptămâni!

Și, așa politizată și strâmbă cum era, Justiția comunistă a rămas, totuși, una singură. Măcar teoretic, un ștab PCR și un pensionar dintr-o garsonieră din Berceni puteau fi cercetați și judecați de aceleași procuraturi și tribunale.

Acum, Secția pentru Investigarea Magistraților, pe scurt SECȚIA, se constituie ca o altă Justiție, cu circuit închis, așa cum înființaseră comuniștii magazine cu circuit închis unde se găseau de toate și avea acces numai nomenclatura de partid, în vreme ce românii de rând alergau după gheare de pui. Până la paralizarea completă sau desființarea DNA, SECȚIA va înșfăca toate dosarele lui Dragnea și ale bandei lui, fabricând, în același timp, dosare tuturor celor puși pe lista neagră de Dragnea și banda lui.

Totul sub comanda unică a lui T.Toader, în afara oricărei autorități a Justiției de până acum.

Începutul a fost făcut cu dosarul TEL DRUM al lui însuși Dragnea, pe care SECȚIA încearcă a patra oară să-l ia de la DNA, amenințând cu pușcăria procurorul de caz. 

Și cu acuzațiile grotești pe care i le-a montat Laurei Kovesi.

Mesajul pentru toți magistrații din această țară este: când luați șpagă ca să judecați strâmb, să nu vă mai fie frică de DNA. Dacă vă aveți bine cu Partidul, SECȚIA are grijă să nu pățiți nimic. Dacă nu, SECȚIA are grijă să pățiți, chiar și în cazul în care sunteți atât de imbecili încât să fiți cinstiți.

Ca să înțelegeți cât de tari suntem, am înfipt zambila în colivă: SECȚIA îi anchetează pe Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene și pe Věra Jourová, comisarul european de Justiție – niște penali. Adina Florea pune capac grupului infracțional organizat numit Comisia Europeană!

Cei care fac asta magistraților nu sunt politicieni, sunt tot magistrați. Fără procurorii și judecătorii pâlnie, T. Toader n-ar putea să-și verse veninul uleios asupra Justiției. Tot magistrați sunt și cei care i s-ar putea opune.

Iar cetățenii acestei țări se află într-o situație pe cât de tristă, pe atât de ridicolă logic: împotriva OUG 13 au ieșit în stradă 600.000 de oameni în 2017. OUG 13 era o zgârietură, pe lângă actualul măcel asupra Justiției. Și, acum, în stradă, abia s-au găsit câțiva care să le țină de urât lui Mihai Șora și Oanei Pellea... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult