Foto: Iași, 29 iunie 1941 - un bărbat lovește o femeie evreică pe o stradă din Iași, în timp ce un alt individ, în spate, privește nepăsător; uniforma unui soldat român se distinge în partea dreaptă / CNSAS & USHMM.
Iași, 29 iunie 1941: ”Pe strada Alecsandri, în dreptul garajului Zarifopol din vecinătatea chesturii de poliţie, am văzut mulţimea fugind în dezordine, urmărită cu focuri de armă şi rafale de mitralieră. Lovit de două gloanţe, m‑am prăbuşit pe caldarâm. În această stare am zăcut câteva ore, văzând cum în faţa mea mureau oameni, unii cunoscuţi, alţii necunoscuţi. Am văzut, de pildă, un bătrân evreu care purta pe piept decoraţia «Bărbăţie şi credinţă». Avea în mână acte, desigur dovezi ale dreptului de a purta decoraţia. Era, neîndoios, un veteran din primul război mondial. Omul avea toracele perforat de gloanţe şi trăgea să moară ca un câine pe o ladă de gunoi. Mai departe, tânărul Segal, fiul unui pielar, care trăgea să moară alături de alţi doi tineri, suspinând:
— Mamă, tată, unde sunteţi, daţi‑mi apă că mi‑e sete!”
Țapul ispășitor osândit fără sentință, spectatorul care nu este dispus niciodată să ajute, ficțiunea criminalului că nu a avut de ales. Cu toții s-au aflat acolo, la Iași, în „duminica aceea”.
Atrocitatea de atunci n-o mai putem schimba. Dar putem să împiedicăm altă atrocitate să se întâmple - uitarea.
Să nu uităm să vorbim continuu despre setea de viață a celor uciși în pogromul de la Iași.
Călătoria acestor amintiri vreme de 80 de ani ne va întări convingerea ce act binefăcător de credință față de viață este să porți vorbele celor care, odată dispăruți, împart povara lor cu tine.
Însă amintirea fără acțiune este un gest gol. Putem să ne străduim să facem lumea mai bună, învățându-ne copiii că setea de viață poate dăinui doar într-un loc fără intoleranță și fără ignoranță.
Mărturie preluată din: Radu Ioanid, Pogromul de la Iași (Polirom, 2021)
Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Sunt un numar enorm mai mare de prigoniti pe aceste meleaguri de catre alte etnii, cat si in intreaga lume. Criminali cu diverse doctrine sunt pretutindeni si au fost mereu, de-a lungul istoriei omenirii. Daca mergem pe linia culpabilizarii eterne a unei natii sa-i mentionam si pe ceilalti.
Dar cred că vorbim mult prea mult de cele din trecut și le ignorăm aproape complet de cele care se întâmplă permanent în zilele noastre, unele dintre ele savârșite, în mod regretabil, de urmașii victimelor din trecut.
În comentariul meu m-am referit exclusiv la obsesiile acestui domn Muraru.