Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Si-mo-na! So-ra-na! Iar au dat nana!

Probabil marcată de confruntările dure cu Vesnina și Larsson, Irina Begu n-a mai avut destulă vlagă să facă față „tancului” Kiki Bertens, cu care s-a angajat în schimburi tari, „parte-n parte”. Poate că un joc mai variat, cu ruperi de ritm, i-ar fi dat mai multe șanse. Irina va lupta în continuare în sferturi la dublu alături de Simona.

O adversară mult mai incomodă decât ar părea a avut Sorana. Japoneza Misaki Doi cu greu se vede de fileu, ea măsurând 1,59 m. E stângace, cu picioare foarte puternice, și joacă un tenis neortodox. Fiind atât de scundă, practic nu are nevoie să flexeze genunchii, așa că multe din loviturile ei de forehand sunt un soi de „smeciuri” orizontale. Are un serviciu liftat incredibil de eficient pentru înălțimea ei și o deplasare în teren de cursor pe display. Jocul obișnuit al Soranei era și cel cu care putea fi contrată Doi: puncte încheiate repede, cu lovituri decisive, la risc, fără a-i da voie să-și intre în ritm defensiv pe schimburi prelungite. Aflată din nou în zi bună după victoriile la Pavlyuchenkova și Bellis, Sorana a returnat letal, a servit solid și i-a ținut mereu, indiferent de scor, „piciorul pe cap” lui Misaki, până când, în setul 3, nipona s-a „tăiat”, cedând 5 ghemuri la rând înainte de a-l lua pe cel de onoare.

În sferturi, pe Sorana o așteaptă una dintre cele mai în formă jucătoare ale anului, franțuzoaica Mladenovic, o „shotmaker”, ca și ea. Poate fi o înfruntare de mare spectacol. 

La meciul Simona Halep-Samantha Stosur, încep cu sfârșitul. Simona are 5-4 în setul decisiv și servește pentru meci. În minte îmi vine acel 5-4 și serviciul cu Konta de la Miami, cele două duble greșeli și o neforțată, făcute atunci cu frică de Simona. Ce uriașă diferență față de ce am văzut acum!

Simona servește foarte bine, intră în raliu și își asumă o lovitură de dreapta pe contre pied, blocând-o pe Stosur cu mingea trimisă pe linie. Simona servește din nou cu primul, sigură pe ea, și la al treilea schimb expediază o dreaptă cros devastatoare, care din nou mușcă linia...

Întreg ghemul final e câștigat de Simo cu inițiativă, determinare și mână rece. Cât de departe de Madrid sunt Miami, crisparea și „frica de victorie”...

Ca și în meciul cu Roberta Vinci, după ce a luat primul set, Simona s-a trezit „under fire”. Puternica Samantha, sau, mai corect, Sam, posedă unul dintre cele mai aspre forehanduri din circuitul WTA. Dacă apucă să se așeze, poate să izbească imparabil, din orice zonă a terenului. Tot pariul meciului a fost cât va reuși Simona s-o silească pe Sam să lovească fără mult timp, din deplasare.

În setul 2 și începutul setului 3, australianca a fost înfricoșătoare. Se așeza și lovea îndesat cu dreapta ca un măcelar în pulpa de bou. O singură dată Simona a dat drumul frustrării, trântind racheta de pământ. Dar și-a recăpătat imediat controlul, alergând din răsputeri după fiecare bastârcă a lui Stosur, propunându-și s-o macine cu mereu încă o minge trimisă înapoi. Îndârjirea rece a Simonei i-a fisurat până la urmă încrederea campioanei de la antipozi...

Înainte de sfertul cu americanca Coco Vandeweghe, Simona are „în stomac” două victorii grele, smulse pe muchie. Cred că vor conta mult în reconquista Simonei pentru titlul de la Madrid...

Între timp însă, o supernovă s-a reaprins, după mai bine de doi ani, pe cerul tenisului: Eugenie Bouchard a confirmat victoria epică asupra Sharapovei, spulberând-o pe nr. 2 mondial, Angelique Kerber. Tot o chestie de cap...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult