Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Simona Hahill!

Simo și Darren, ce pereche minunată! Nu-mi amintesc să mai fi văzut în tenis o asemenea alianță între o mare războinică și un mare strateg. Redutabila jucătoare germană Julia Goerges a fost învinsă, în crâncena căldură umedă de la Miami, de Hahill!

Începutul Juliei a fost fulminant, a ajuns repede la 3-0, cu servicii foarte bune, retururi agresive pe serviciul 2 al Simonei și lovituri năprasnice de forehand. Apoi, Simonei i-a intrat mai mult primul serviciu, s-a mișcat mai iute și a egalat la 3. A urmat, pe serviciul lui Goerges, un ghem lung și greu, de aproape 10 minute. Mai întâi, germanca a avut ocazia să-l câștige, reușind o scurtă excepțională cu reverul, de pe fundul terenului, în jumătate de metru de fileu, dar a făcut imediat dublă greșeală. Mingea următoare a fost decisivă: atacată la plasă, Simona smulge un rever tare pe centru, obligând-o pe Julia să facă voleul destul de „țopăit” ca să-l poată ajunge în sprint și să paseze fulgerător în cros!

La 5-4, când trebuia să servească pentru set, Simona îl cheamă pe Darren. Urmează o analiză tactică perfectă, comunicată pe un ton calm și apăsat:

- Nu te gândi că trebuie să câștigi ghemul ăsta neapărat. La 5-5, mergem mai departe, important este să deții controlul jocului.

- Pentru asta: ferește-te de forehandul ei. Joacă mult rever cros.

- Use your legs, mișcă-te cum știi s-o faci și oblig-o să lovească din alergare. Ea e masivă, e puternică, n-o lăsa să se așeze și să izbească de pe loc, atunci e periculoasă, în special cu dreapta.

- Când vrei să-i dai totuși pe dreapta, avansează în teren și ia mingea repede, din demivolé, ca să nu-i dai timp, fiindcă ea are o pregătire amplă, cu buclă mare, pe forehand.

- Servește-i sistematic pe rever, cu mult efect pe serviciul 2, ca să-i sară sus, să nu te poată executa cu returul de acolo.

- Avansează în teren pe al doilea serviciu al ei și riscă retur decisiv.

Simona a câștigat setul, 6-4, și pe al doilea, 6-1, punând în aplicare impecabil tot ce-ați citit mai sus, plus câteva backhanduri lung de linie din cele pe care le are în sânge și, spre încântarea subsemnatului, două slaisuri de rever defensive cu o mână, à la Steffi Graf!

Singurul meu regret: când prinde o minge adâncă, dificilă pentru adversară, Simona nu vine la plasă, așteaptă pregătită cu dreapta să mai lovească o dată mingea respinsă in extremis, în vreme ce Julia Goerges, în situații similare, a țâșnit spre fileu și a închis punctul cu voleu clasic sau drive.

După decenii în care am trăit cu convingerea că tenisul e sportul singurătății, Simona Hahill mă tulbură spunându-mi că poate să nu fie...

Chiar dacă, după meciul Simonei, am văzut o singurătate care mi-a strâns inima: Rafael Nadal, îl știți, supraomul, prăbușit pe bancă, cu capul în pământ, în vreme ce doctorul îi punea aparatul de tensiune pe braț. „Poți să continui, Rafa?” l-a întrebat arbitrul. „Nu știu, o să încerc”.

A intrat pe teren ca să mai reușească un un-doi cu forehandul marca Nadal, pentru ca apoi să abandoneze, vânăt la față.

Nu voiam să văd vreodată așa ceva: Rafael Nadal căzând din picioare, mușcat și el de timp...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Casargoz check icon
  Simoniri:)
  Simona, Irina, Monica trec de turul 3.
  • Like 1
 • daca bate si Begu, o sa fie Sirimonica Behacahill
  • Like 0
 • Întradevăr remarcabilă prezentarea domnului Popescu. Se vede că trăiește tenisul din ”teren”. Probabil că beneficiază de ceva tehnologie pentru a înregistra și filtra șoaptele dintre Cahill și Simona; poate ne crează și nouă accesul la aceste prelucrări – ar fi extraordinar. / / / / Calitatea comentariilor în limba română pe posturile de televiziune nu prea ține cont de disciplină (sportul la care se aplică). Sunt toate f slabe (mă refer aici la cele ce le urmăresc eu: tenis, fotbal și schi alpin.), parcă e o conjurație: toți comentează scorul, nu jocul. Rar, foarte rar sunt comentate intimitățile sportului ca performanță, măiestria aplicată a sportivului, încercările acestuia cu reușitele și nereușitele lui. Cel mai adesea comentariul e atât de gooooooooool încât îndeamnă la urmărirea spectacolului pe mute. / / / / Cred că Nadal suferă de efectul ”Sharapova”, și mai cred că se pregătește și Serena. Comisiile astea anti-doping sunt cu 10-15 ani în urma cercetătorilor ce inventează noi și noi substanțe ajutătoare. Din ce în ce mai multe exemple vin să susțină acest decalaj. / / / / Simona s-a trezit din pumni, a devenit ”bărbată”, ne se mai înmoaie de inerentele căderi de pe parcursul unui meci. Aparent Daren are un mare merit aici! Așa să fie! Vom vedea zilele astea./ / / / Așa cum observă mai toată lumea, Simona joacă mult prea previzibil, dă excesiv de mult ”aceiași minge” adversarei, nu rupe ritmul cu mingii mai moi, mai scurte, mai tăiate; Simona ezită să vină la fileu atunci când își pune adversara în corzi cu o minge extremă – probabil că o să recupereze și acest handicap. Cel mai mare câștig l-a făcut (fără întoarcere – sper) la mental. Îi ținem pumnii!
  • Like 0
 • Prea multe comentarii si analize pentru un simplu meci de inceput de turneu. Cristian Tudor Popescu pune atata greutate analitica in aceste meciuri de parca ar fi finale de campionat mondial. Mie meciul mi s-a parut slab, Goerges avea loviturile in primul set, dupa care a inceput sa dea avioane, nu avea rabdare. Un meci de nota 6. Este doar un meci, dintr-un turneu nu chiar asa mare, dintr-un sport, tenisul feminin. Sa nu-l facem o chestie de importanta nationala
  • Like 2
 • Mult progres in atitudinea de joc am simtit la Simona.Pragmatism,eficienta, eliminarea momentelor de auto-compatimire,...remarcabil. Totusi, Goerges nu este o jucatoare greu de invins, desi a facut si ea progrese substantiale fata de anii anteriori (are un prim serviciu ceva mai precis si hotarat). Sunt suficiente, insa, doua -trei greseli la rand si mentalul ei aluneca in jos cateva ghemuri la rand.Nu este o jucatoare de anduranta si ca urmare prefera sa scurteze punctul chiar cu pretul unei greseli, care (in anii anteriori) nu erau putine.Vor veni examene mai grele pe care le astept cu incredere.
  • Like 0
  • @ Edy Ventura
   Mult progres? Adica a inceput sa ia in calcul ce ii spune antrenorul :)
   • Like 0
 • Excelenta analiza jocului Simonei, facuta de Cristian Tudor Popescu.Meciurile de tenis transmise la tv nu sunt uneori comentate corect.
  Cred ca Simona are capacitatea de a veni eficient la fileu.
  • Like 3
  • @ Tiberiu Predescu
   intr-adevar comentatorii de pe Dolce nu prea se pricep la tenis !
   • Like 0
 • Totusi.Ce spune - despre Simona- eficacitatea cuplului Hahill ?...
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult