Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Simona Hahill!

Simo și Darren, ce pereche minunată! Nu-mi amintesc să mai fi văzut în tenis o asemenea alianță între o mare războinică și un mare strateg. Redutabila jucătoare germană Julia Goerges a fost învinsă, în crâncena căldură umedă de la Miami, de Hahill!

Începutul Juliei a fost fulminant, a ajuns repede la 3-0, cu servicii foarte bune, retururi agresive pe serviciul 2 al Simonei și lovituri năprasnice de forehand. Apoi, Simonei i-a intrat mai mult primul serviciu, s-a mișcat mai iute și a egalat la 3. A urmat, pe serviciul lui Goerges, un ghem lung și greu, de aproape 10 minute. Mai întâi, germanca a avut ocazia să-l câștige, reușind o scurtă excepțională cu reverul, de pe fundul terenului, în jumătate de metru de fileu, dar a făcut imediat dublă greșeală. Mingea următoare a fost decisivă: atacată la plasă, Simona smulge un rever tare pe centru, obligând-o pe Julia să facă voleul destul de „țopăit” ca să-l poată ajunge în sprint și să paseze fulgerător în cros!

La 5-4, când trebuia să servească pentru set, Simona îl cheamă pe Darren. Urmează o analiză tactică perfectă, comunicată pe un ton calm și apăsat:

- Nu te gândi că trebuie să câștigi ghemul ăsta neapărat. La 5-5, mergem mai departe, important este să deții controlul jocului.

- Pentru asta: ferește-te de forehandul ei. Joacă mult rever cros.

- Use your legs, mișcă-te cum știi s-o faci și oblig-o să lovească din alergare. Ea e masivă, e puternică, n-o lăsa să se așeze și să izbească de pe loc, atunci e periculoasă, în special cu dreapta.

- Când vrei să-i dai totuși pe dreapta, avansează în teren și ia mingea repede, din demivolé, ca să nu-i dai timp, fiindcă ea are o pregătire amplă, cu buclă mare, pe forehand.

- Servește-i sistematic pe rever, cu mult efect pe serviciul 2, ca să-i sară sus, să nu te poată executa cu returul de acolo.

- Avansează în teren pe al doilea serviciu al ei și riscă retur decisiv.

Simona a câștigat setul, 6-4, și pe al doilea, 6-1, punând în aplicare impecabil tot ce-ați citit mai sus, plus câteva backhanduri lung de linie din cele pe care le are în sânge și, spre încântarea subsemnatului, două slaisuri de rever defensive cu o mână, à la Steffi Graf!

Singurul meu regret: când prinde o minge adâncă, dificilă pentru adversară, Simona nu vine la plasă, așteaptă pregătită cu dreapta să mai lovească o dată mingea respinsă in extremis, în vreme ce Julia Goerges, în situații similare, a țâșnit spre fileu și a închis punctul cu voleu clasic sau drive.

După decenii în care am trăit cu convingerea că tenisul e sportul singurătății, Simona Hahill mă tulbură spunându-mi că poate să nu fie...

Chiar dacă, după meciul Simonei, am văzut o singurătate care mi-a strâns inima: Rafael Nadal, îl știți, supraomul, prăbușit pe bancă, cu capul în pământ, în vreme ce doctorul îi punea aparatul de tensiune pe braț. „Poți să continui, Rafa?” l-a întrebat arbitrul. „Nu știu, o să încerc”.

A intrat pe teren ca să mai reușească un un-doi cu forehandul marca Nadal, pentru ca apoi să abandoneze, vânăt la față.

Nu voiam să văd vreodată așa ceva: Rafael Nadal căzând din picioare, mușcat și el de timp...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult