Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Simona Hahill!

Simo și Darren, ce pereche minunată! Nu-mi amintesc să mai fi văzut în tenis o asemenea alianță între o mare războinică și un mare strateg. Redutabila jucătoare germană Julia Goerges a fost învinsă, în crâncena căldură umedă de la Miami, de Hahill!

Începutul Juliei a fost fulminant, a ajuns repede la 3-0, cu servicii foarte bune, retururi agresive pe serviciul 2 al Simonei și lovituri năprasnice de forehand. Apoi, Simonei i-a intrat mai mult primul serviciu, s-a mișcat mai iute și a egalat la 3. A urmat, pe serviciul lui Goerges, un ghem lung și greu, de aproape 10 minute. Mai întâi, germanca a avut ocazia să-l câștige, reușind o scurtă excepțională cu reverul, de pe fundul terenului, în jumătate de metru de fileu, dar a făcut imediat dublă greșeală. Mingea următoare a fost decisivă: atacată la plasă, Simona smulge un rever tare pe centru, obligând-o pe Julia să facă voleul destul de „țopăit” ca să-l poată ajunge în sprint și să paseze fulgerător în cros!

La 5-4, când trebuia să servească pentru set, Simona îl cheamă pe Darren. Urmează o analiză tactică perfectă, comunicată pe un ton calm și apăsat:

- Nu te gândi că trebuie să câștigi ghemul ăsta neapărat. La 5-5, mergem mai departe, important este să deții controlul jocului.

- Pentru asta: ferește-te de forehandul ei. Joacă mult rever cros.

- Use your legs, mișcă-te cum știi s-o faci și oblig-o să lovească din alergare. Ea e masivă, e puternică, n-o lăsa să se așeze și să izbească de pe loc, atunci e periculoasă, în special cu dreapta.

- Când vrei să-i dai totuși pe dreapta, avansează în teren și ia mingea repede, din demivolé, ca să nu-i dai timp, fiindcă ea are o pregătire amplă, cu buclă mare, pe forehand.

- Servește-i sistematic pe rever, cu mult efect pe serviciul 2, ca să-i sară sus, să nu te poată executa cu returul de acolo.

- Avansează în teren pe al doilea serviciu al ei și riscă retur decisiv.

Simona a câștigat setul, 6-4, și pe al doilea, 6-1, punând în aplicare impecabil tot ce-ați citit mai sus, plus câteva backhanduri lung de linie din cele pe care le are în sânge și, spre încântarea subsemnatului, două slaisuri de rever defensive cu o mână, à la Steffi Graf!

Singurul meu regret: când prinde o minge adâncă, dificilă pentru adversară, Simona nu vine la plasă, așteaptă pregătită cu dreapta să mai lovească o dată mingea respinsă in extremis, în vreme ce Julia Goerges, în situații similare, a țâșnit spre fileu și a închis punctul cu voleu clasic sau drive.

După decenii în care am trăit cu convingerea că tenisul e sportul singurătății, Simona Hahill mă tulbură spunându-mi că poate să nu fie...

Chiar dacă, după meciul Simonei, am văzut o singurătate care mi-a strâns inima: Rafael Nadal, îl știți, supraomul, prăbușit pe bancă, cu capul în pământ, în vreme ce doctorul îi punea aparatul de tensiune pe braț. „Poți să continui, Rafa?” l-a întrebat arbitrul. „Nu știu, o să încerc”.

A intrat pe teren ca să mai reușească un un-doi cu forehandul marca Nadal, pentru ca apoi să abandoneze, vânăt la față.

Nu voiam să văd vreodată așa ceva: Rafael Nadal căzând din picioare, mușcat și el de timp...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult