Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Simona i-a pus căpăstru nărăvașei Navarro

Din loja ei, cineva îi face un semn sau îi strigă ceva. Scorul este 6-2, 5-5 și 30-15 pentru Simona, pe serviciul Carlei Suárez. Constănțeanca răspunde cu un semn scurt din ochi și din mână, „Stați liniștiți, știu ce am de făcut...”.

Și imediat arată că știe și poate: retur decisiv long-line cu dreapta pe serviciul 2 al lui Navarro, mingea mușcă tușa. La 15-40, spanioloaica face un serviciu 2 moale și Simona avansează și se așază hotărâtă cu dreapta, expediind o „inversă” imparabilă.

Perechea negativă a acestui moment s-a petrecut la 6-5 și 30-30. Simona a servit cu „plasa de prins fluturi”, cu o frică imensă, Carla a înghesuit-o cu o dreaptă adâncă și tare pe centru, de unde Simona, dată pe spate, a găsit din reflex o blocare norocoasă, aproape cu rama, care s-a dus fâlfâind pe un sfert din tușa laterală...

Secvențele acestea indică ce a fost bun și ce a fost rău în jocul Simonei.

Bună a fost agresivitatea, tentativele continue de a lua inițiativa, de a deschide unghiurile, încercând să facă ea punctele, fără să aștepte eroarea Carlei. Remarcabilă, de asemenea, rezistența în raliuri lungi, în ghemuri lungi (unul a durat peste 10 minute) în fața unei semifondiste în schimburile de pe fundul terenului cum e Navarro. Simona a servit bine cu primul, făcând și 3 ași.

Serviciul 2 a fost plăpând de tot. I-a făcut multe puncte cadou Carlei servind cu circa 100 km/h, ca în meciurile de copii. Darren Cahill i-a „operat” serviciul, Simona nu mai aruncă ambele brațe sus când lansează mingea, dar noul procedeu merge doar la serviciul 1, la 2 reapare adesea vechea nesiguranță...

Pot să spun că Simo și-a păstrat calmul, a fost tare psihic, de vreme ce a depășit o greșeală teribilă, smeci ușor în fileu de la 2-3 m de plasă, care ar fi putut s-o coste setul 2. Dar nu sunt nicidecum convins că datul cu racheta de pământ în repetate rânduri o ajută să se mobilizeze, cum declară ea... 

În ciuda victoriei în 2 seturi, fără tie-break, a fost un meci strâns, care se putea întoarce oricând. Dincolo de critici și analize, Simona merită felicitări pentru modul în care „i-a pus căpăstru” nărăvașei Carla Suarez Navarro, o jucătoare completă, de mare clasă.

Și acum, dacă nu se întâmplă nu știu ce minune în meciul cu Shvedova, Serena îi va sta din nou în față. Un singur lucru aștept cu doru-n piept de la Simona. Să joace meciul împotriva probabil celei mai bune jucătoare care a ținut vreodată o rachetă în mână, fără să se gândească vreo clipă la scor, la Grand Slam, la clasamentul mondial...

Să-și dea voie Halep să facă tot ce e în stare să facă Simona!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult