Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

SiMonica

N-am scris nimic ieri despre dezastrul în fața chinezoaicei Zhang pentru că mă durea ce-o fi fost în sufletul Simonei. Știu starea groaznică pe care ți-o dă o asemenea înfrângere – în primul moment, îți vine să te lași de tenis. Scriu azi, după meciul pierdut de Monica Niculescu în fața unei rusoaice tinere, Kulichkova, cel puțin la fel de agresivă ca Zhang.

În primul set, Monica s-a „luat în bețe” cu Elizaveta, într-un joc de schimburi ritmate și tari. Consecința: a ajuns să fie condusă 5-2, cu două break-uri. Dacă ar fi continuat, pierdea în mai puțin de un ceas. 

Așa că a schimbat macazul: slaisuri lungi, și cu reverul, nu numai cu dreapta, mingi „moarte”, mingi cu efect, înalte, stopuri alternând cu loburi. Și, bineînțeles, o alergare îndârjită, strigăte de mobilizare la mingi ca și pierdute. Toate astea menite să rupă ritmul, să fragmenteze jocul, să o silească pe „bombardiera” Kulichkova la forțare și greșeală. 

În felul acesta, a pierdut 4-6 primul set, dar l-a câștigat 6-2 pe următorul și a dus meciul într-un decisiv disputat până la ultima minge, pe care l-a pierdut pe muchie, dar putea să-l și câștige, în fața felinei de 19 ani, flămândă de victorie. Poate cel mai interesant meci feminin al turneului de până acum.

Dacă Simona Halep stăpânea și un al doilea tip de joc, cred că n-ar fi pierdut în fața chinezoaicei. Era de ajuns s-o scoată din zona de confort agresiv, apoi jocul de raliu mai solid al româncei și-ar fi spus cuvântul. Acest al doilea joc poate să fie defensiv, ca al Monicăi, sau superofensiv, răspunzând la lovitură de atac cu contraatac sau chiar atacând prima, pentru a-i clătina adversarei încrederea că ea conduce jocul.

Soluția e ca Simona să devină SiMonica! – o combinație de Halep cu Niculescu, capabilă de mai mult decât o singură variantă de joc.

Înfrângerea în fața lui Zhang (132 WTA) nu e întâmplătoare, cum n-au fost, în 2015, nici cele în fața lui Lučić-Barroni, Čepelová, Cornet, Konta, Mladenovic, Allertova, toate jucătoare din afara Top 20, practicând însă un joc de atac continuu, în forță, mereu cu lovitură decisivă.

Dacă Simona nu va lucra în următoarele luni, chiar cu prețul unei coborâri temporare în clasament, măcar un plan B de joc, tehnic, tactic și psihologic, atunci va coborî în clasamentul mondial fără șansa de a mai reveni.

Sunt convins că Darren Cahill știe asta.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Interesante observații
  • Like 0
 • Nu stiu ce sa zic de Darren, care mi se pare un antrenor ce stie sa vorbeasca, sa calmeze sportivul, sa.l linisteasca. Simonei i se potriveste o astfel de persoana, fiindca adesea intra in vrie fara solutie. Cred, totusi, ca ii trebuie Simonei un antrenor care sa.i sistematizeze in cap prioritatile deciiziilor tactice ce intervin in situatii stresante. Parca foloseste prea multe resurse psihice si fizice ca sa joace la nivel inalt, care o storc de vlaga, nu stie sa castige cand nu este la capacitatea maxima, cum face Serena sau Rasvanska
  • Like 0
 • e-vis check icon
  Inainte de a comenta o infrangere sau o victorie a Simonei, treduie sa ne amintim toti ca de un 'game' castigat sau pierdut de ea nu depinde intreaga ei viata - viata ei e viata ei, dincolo de terenul de tenis! Ca in meciul pe care il disputa, tenisul e o 'arta' - cum zice mrs. Tiriac sau 'forta' cum se practica acum - poate nu decide ea, ci adversara, Simona trebuie sa aleaga cum vrea(sau cum poate) sa joace meciul la momentul respectiv, cum il 'simte'. Cu ce ramane dupa ce incheie un meci - castigat sau pierdut (lectii de viata in fond) - e frumusetea unor puncte jucate cu 'arta' sau in 'forta' si daca acestea sunt multe, cred ca se simte imbogatita sufleteste cu acele 'clipe trecatoare'. Si NOI la fel! E ca in rol intr-o piesa de teatru, doar amintirea clipei ramane.
  • Like 0
 • Suferim cu totii la infrangerea SIMONEI ,sau mai bine zis la nu ii dorim toate infrangerile ei de pina acum ca si cum ar fi ale noastre proprii si ii dorim grabnica revenire atat prin fortele ei cat si indrumata bine de un antrenor de top...si DOAMNE AJUTA !
  • Like 0
 • ..."antrenorul vietii ei" si ii dai sfaturi? Problema nu este ca SH va cadea in clasament asta e evident, ceea ce nimeni nu spune este ( dar se pare ca ea a spus-o intron interview), SH este pierduta si nu stie ce tactica se aplice cu diferite oponente, SI ASTA E VINA ANTRENORULUI! Poate fii asta blestemul lui Wimm Fissette?
  • Like 0
 • Simona Halep a spus ce avea de spus . Urmeaza iesirea din top 20 . Motivul ? Organismul a ajuns din cauza suprasolicitarii , la epuizare . Va continua in tenis , dar la un nivel mai scazut.
  • Like 0
 • Îmi plac meciurile Simonei comentate de englezi,italieni,etc..de ce? ...pentru ca ei nu o judeca și nu o acuza..se bucura de fiecare lovitură și regreta fiecare ratare pt. ca la naiba...e nr.2 mondial..
  • Like 1
 • Parca Simona are un blocaj psihologic cand ajunge la un turneu mare, parca o paraseste increderea si se simte coplesita. Totusi la acest nivel nu ai voie sa oscilezi atat de abrupt. Are nevoie de mai multa constanta, de un pilot automat pe care sa-l activeze cand planul A nu functioneaza.
  • Like 0
 • Parerea mea ("opinii" pentru cusurgii):

  1. Halep nu e nici pe departe de nr. 2 mondial, a avut o conjuctura norocoasa dar s-a terminat..
  2. Sa ne bucuram daca va ramane in primele 10 pana la la sfarsitul anului.
  3. Halep joaca un tenis incomplet, de linie de fund si cam atat.
  4. Halep a ajuns prea repede si prea sus.
  5. Fizic nu este facuta sa mai urce, este prea mica de inaltime si nici nu are suficienta forta la serviciu.
  5. Halep are ca handicap anturajul/familia/sfatuitorii/chiar pe ea; prea multa instabilitate in ceea ce priveste echipa.

  Cu toate acestea sa ne bucuram ca exista! Bravo ei!
  • Like 1
 • Poate nu inteleg eu tenisul. Monica Niculescu poseda un al doilea joc? Parca a pierdut meciul pana la urma. In fata unei pustoaice de pe locul 100 si ceva. Ce sa invete Simona Halep, numarul 2 mondial, de la Monica Niculescu, numarul 40? Monica Niculescu e o jucatoare de pluton care poseda un joc anost si te plictiseste cu slaisurile ei lungi si atat.
  .Wilander are dreptate: Halep joaca prea defensive pentru pozitia din clasamentul WTA. Trebuie sa invete sa joace agresiv, ofensiv. Am vazut ca e capabila. Totul e sa aiba curaj si sa persevereze, chiar daca la inceput va pierde meciuri.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult