Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Șobolanii de la Primărie au infestat Parcul Circului

Parcul Circului protest

Foto: Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei

Au mai încercat acum câțiva ani. Într-o noapte au pus garduri în jurul unei bucăți din parc și se pregăteau să treacă la defrișări. Oamenii din cartier s-au organizat și au oprit șantierul. Parcului i-a mai fost prelungită viața. Visul P+20 al vreunui rechin de Dâmbovița a fost amânat.

După rechini au apărut șobolanii. Nu e vorba de sutele de șobolani care se odihnesc pe nuferii din parc, ci de șobolanii anonimi, rapace, cu servietă și cravată până la buric. Ființează în primării, sunt dumnezeii aprobărilor, puz-urilor, panseluțelor și ai locurilor de parcare. Mai nou și ai statuilor. De câteva zile au pus din nou un gard drept în mijlocul parcului.

Știrea brută:

„Primăria Capitalei a început, marţi, lucrările de amplasare a ansamblului monumental Prinţul Rainier III de Monaco în Parcul Circului, urmând să se încheie în 15 septembrie.

Ansamblul este compus din statuia Prinţului Rainier şi din şapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezintă numere de circ în mărime naturală, a fost creat de sculptorul Ionel Stoicescu şi a costat aproape 8,5 milioane de lei.

Prințul Rainier al III-lea de Monaco este creatorul Festivalului International de Circ din Monte Carlo, iar Circul Globus din București a participat, de-a lungul timpului, de mai multe ori la acest festival”.

Știrea comentată:

Eu înțeleg nevoia de frumos și de șpăgi din administrația românească. Înțeleg și că viața artiștilor e grea și că Primăriile au o datorie patriotică să țină cu bani publici liota de artiști ai poporului care atârnă pe lângă ele (despre puzderia de actori, poeți, sculptori, cântăreți de curte, finanțați de Primăria Capitalei și de alte primării, într-un episod viitor). Înțeleg și că Sorin Oprescu era un mare iubitor de statui și că doamna Gabriela Firea este, mai mult decât primăriță, jurnalistă și poetă, om de cultură cum ar veni. Înțeleg și că bucureștenii aveau nevoie ca de aer de o statuie a Prințului Rainier, după ce au primit străzi curate, trotuare late și locuri de parcare. Înțeleg până și prețul de 8,5 milioane de lei: la câte tunuri s-au dat pe banii noștri în București, ăsta e chiar un mizilic. Ce voiați să facă de banii aceștia? Să dea de țânțari? Să pună otravă de șobolani? Să pună iarbă? Bănci? Pomi? Panseluțe?! Păi dvs. știți cât costă firul de panseluță la Primăria Capitalei? Cât indemnizația de paternitate a lui Mark Zuckerberg.

Lucrările au început. (Foto: News.ro)

Da, pot înțelege că nu mai știu cum să fure sau să risipească banii. Pot înțelege amatorismul, prostia, furtul, lipsa de respect a „edililor” față de locuitorii Capitalei.

Dar nu pot accepta ca statuia lui Rainier ăsta să fie fix pe peluza din centrul Parcului. Este singurul loc cu iarbă din centrul Bucureștilor, unde vin familii cu copii și stau. Nu fac nimic, stau pe iarbă. Într-un oraș sufocat de betoane, în care trotuarele sunt ocupate de mașini, într-un oraș împânzit de stâlpișori și gărdulețe care fac practic imposibil mersul pe jos, o peluză cu iarbă este unicul nostru lux.

Doamna primar Firea, domnu' primar de la sectorul 2, pe care nu l-a văzut nimeni, de ce nu vă puneți statuia asta în mijlocul sufrageriei dvs?

PS. Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, format din locuitori ai cartierului, protestează contra acestei noi crime de mediu: „Nu vrem statui pe spațiul verde, vrem un parc în care să nu mai mișune șobolanii”. Este admirabil efortul acestor oameni de a face viața cetățenilor acestui oraș ceva mai suportabilă. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  In lipsa capacitatii de a rezolva problemele reale ale orasului ( circulatie, transportul public, furnizarea caldurii, parcari, etc), d-na Firea et co au ales sa "rezolve" statui, panselute si biciclisti.
  Ar trebui ca, in regim de urgenta, Parlamentul sa emita o lege prin care cei care doresc sa aibe functii decizionale in administratia publica centrala sau locala sa fie obligati sa urmeze cursurile scolii de administratie publica si sa efectueze un stagiu de practica intr-o primarie sau minister de macar 6 luni.
  D-na Firea plus ceilalti 6 primari de sector, chiar daca ar fi de buna credinta ( lucru discutabil ), nu au un minimum de cunostinte in problemele administratiei locale.
  • Like 0
 • La cateva sute de metrii de parcul circului este parculetul Perla pastorit de ADP-ul Sectorului 1. Fiind in apropierea spitalului Floreasca, acesta a devenit hotelul satrelor de romi. Locatarii blocului sunt terorizati de acesti indivizi, nu numai de murdaria pe care o fac, improvizandu-si culcusuri din cartoane si tot felul de deseuri cat agresivitatea, scandalurile si uneori agresarea fara niciun motiv a persoanelor care locuiesc in blov,
  Cu masini de zeci de mii de euro, pe care le parcheaza, pe suprafata dintre blocul Perla si parculet, nimeni nu mai poate sta pe bancile, blocate de acestia.
  In loc sa planteze stalpi pentru blocarea accesului masinilor in fata blocului, Primaria a desfintat parkingul de pe straduta fara nume care leaga Sos. Stefan cel Mare cu Str. Hatmanul Arbore, parking folosit de proprietarii blocului Perla, de peste 25 de ani, mai intai cu plata, dupa care au renuntat.
  Ca urmare a acestei ispravi, desfintarea parkarii si invadarea cu masini din fata intrarilor blocului. magazinele de la parterul acestuia au inchis unul dupa altul.
  Disperarea noastra a celor care locuim in blocul Perla, s-a datorat incompetentei, absurdului si ipocriziei functionarilur Primariei, responsabili cu parcarile, parcurile si nu in ultimul rand Politiei Locale, complet ineficienta.


  • Like 0
 • Ana Popa Ana Popa check icon
  Bravooo!! Articole minunate !! Multam frumos ! Trezirea ,populatie fara viitor!!Doamne ,in ce lume ne crestem copiii!!!
  • Like 0
 • Nu cred ca statuia in sine e problema si nici m2 de iarba deftisati ci faptul ca 2mil de eur cat s-a cheltuit pt un complex statuar e enorm totusi (chiar si din bronz) si ca stafeta spagii se preda de la o primarie la alta (inteleg ca a fost contractata de pe vremea lui Sorin Oprescu).
  • Like 0
 • Ciudat, Cumintenia Pamantului a lui Brancusi li se parea cam scumpa... Acum se arunca milioane de lei pentru monumente indoielnice!
  • Like 2
  • @ Florin Matache
   Crezi ca numai tu nu intelegi?Stai linistit,nu ai nici o problema cu capul.Ciudateniile provin din alta parte!
   • Like 0
 • check icon
  Aș propune o adunare la statuia lui Ștefan cel Mare, să protestăm împotriva statuii patronului unui concurs de circ: pe unde-i oare statuia voievodului?
  • Like 0
 • Dragi locuitori ai sectorului 2, luptati impotriva Yakuzei, mafia care populeaza primariile, luati statuia printisorului de Monaco si dati cu ea dupa cei care va toaca banii.
  • Like 0
 • Iti vine iara sa vomiti de scarba, acesti sobolani nu mai au nici o frica- vor sa distruga tot.
  Cetatenii sectorului 2 ce fac? Accepta?
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult