Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Soprana Angela Gheorghiu, după ce Gabriela Firea a fost huiduită pe Arena Națională: „Nu este elegant ca un om politic să se servească în mod public de talentul, succesul și mai ales de munca unei personalități artistice mondiale”

Angela Gheorghiu

(Foto: Facebook/Angela Gheorghiu)

Soprana Angela Gheorghiu o acuză într-o postare pe Facebook pe primarul Gabriela Firea că se folosește de numele unor mari personalități din România, oferindu-le cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului, și le recomandă acestora să se gândească pe viitor foarte bine înainte de a accepta o recunoaștere publică din partea oamenilor politici.

„Nu este elegant ca un om politic să se servească în mod public de talentul, succesul și mai ales de munca unei personalități artistice mondiale. Țin foarte mult să vă asigur că există și oameni care țin la demnitatea și la munca lor, dând dovadă de o coloană vertebrală solidă și care sunt extrem de atenți la imaginea, asocierea și onorabilitatea muncii lor. Recomand fiecărei personalități în România ca în viitor să cumpănească foarte bine înainte de a accepta o astfel de recunoaștere”, scrie celebra soprană. 

Postarea Angelei Gheorghiu:

„Sunt profund deziluzionată, stimată doamnă primar al orașului București, pentru că ați continuat să vă folosiți de numele unor mari personalități, oferindu-le cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului.

Având o carieră mondială din anul 1990 până astăzi, sunt și eu un exemplu pentru elita și intelectualii din România ce nu se lasă instrumentalizați de dumneavoastră; da, țin să subliniez că am refuzat cheia și cetățenia de onoare a orașului București în septembrie 2017 cu ocazia concertului meu, oferit de către primăria orașului București publicului din România. Am refuzat aceste onoruri și pe data de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Naționale a României. V-am trimis chiar atunci, pe 1 decembrie 2017, un e-mail cu o scuză, crezând sincer că va urma să îmi oferiți aceste distincții doar pentru ceea ce reprezint în lumea artei internaționale și nu pentru a va putea folosi de numele meu pentru imaginea politică a domniei voastre. Am simțit atunci că munca și notorietatea mea vor fi instrumentalizate de către dumneavoastră și de aceea am refuzat.

Apoi am aflat că în aceeași zi de 1 decembrie ați oferit cheia și cetățenia de onoare a Bucureștiului acelor șase personalități românești, ce v-au răspuns afirmativ, ca la comandă. Ce au simțit oare acele 6 personalități, care au fost invitate în aceeași zi, în dimineața zilei de 1 decembrie, pentru a fi onorate, pe fugă, în locul meu, în ciuda lungilor cariere ce le-au avut, nu știu.

Mi-am dorit întotdeauna și încă îmi doresc ca aceste onoruri primite din partea țării mele să îmi fie oferite numai și numai pentru munca mea și pentru dăruirea mea întru artă, pentru cariera ce am avut-o pe întreg mapamondul de 28 de ani. Există multe metode de a onora un artist.

Invit pe toți politicienii români să se poarte cuviincios și să nu se mai servească niciodată pentru interesele lor mărunte politice de marile personalități din România ce obțin mari succese și victorii!

Nu este elegant ca un om politic să se servească în mod public de talentul, succesul și mai ales de munca unei personalități artistice mondiale. Țin foarte mult să vă asigur că există și oameni care țin la demnitatea și la munca lor, dând dovadă de o coloană vertebrală solidă și care sunt extremi de atenți la imaginea, asocierea și onorabilitatea muncii lor. Recomand fiecărei personalități în România ca în viitor să cumpănească foarte bine înainte de a accepta o astfel de recunoaștere.” 

Peste 15.000 de oameni au fost prezenți luni seara pe Arena Națională, pentru a o întâmpina pe Simona Halep. Pe scenă s-a urcat și primarul Capitalei, iar publicul a huiduit-o copios pe Gabriela Firea atunci când aceasta s-a grăbit să ia microfonul și să vorbească prima. În fața acestei reacții, primarul Capitalei și-a scurtat discursul, a coborât de pe scenă și s-a grăbit spre tunelul de ieșire, în huiduielile oamenilor. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Țin foarte mult să vă asigur că există și oameni care țin la demnitatea și la munca lor, dând dovadă de o coloană vertebrală solidă și care sunt extremi de atenți la imaginea, asocierea și onorabilitatea muncii lor. Recomand fiecărei personalități în România ca în viitor să cumpănească foarte bine înainte de a accepta o astfel de recunoaștere"

    In concluzie, Halep a gresit pt ca a acceptat sa participe la eveniment, stiind ca va fi decorata de firea, stiind ca firea se foloseste de ea pt a castiga capital de imagine??? Sau cum...? Cred ca era de ajuns sa spuna ca ea nu a acceptat pt ca nu a dorit asocierea, dar sa spui ca cei care nu accepta au coloana vertebrala, se deduce ca ceilalti care accepta nu au, ceea ce mi se pare prea mult... Simona a vrut sa impace si capra si varza, are prea mult bun simt, a vrut sa fie alaturi de fani intr-un moment special in viata ei si nu a deranjat-o sau nu s-a gandit la asocierea cu firea. Altfel, pe principiul dnei gheorghiu, nu tb sa mai participi la nicio festivitate, sa nu mai primesti premiul de la organizatori, de la presedinti de federatii, pt ca cei care le inmaneaza sunt acolo politic sau castiga capital de imagine pe seama personalitatilor... Nu mai trebuie acordate si nici primite niciun fel de distinctii (gen steaua romaniei) pt ca cel care le acorda castiga capital. Si politia romana cand a oprit-o si i-a acordat un buchet de flori la aeroport s-a folosit de succesul simonei sa-si faca capital de imagine...?! Chiar credeti ca politicienii au ceva de castigat cand incearca sa se agate de succesul unei personalitati sau cand se duc la taiat de panglici la cate 2-3 km de autostrada? Din contra, mie mi se pare ca pierd in imagine! Cand vezi astfel de scene din partea politicienilor simti repulsie, dezgust, etc, in niciun caz nu creste imaginea lor in ochii tai!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Mergand pe principiul enuntat de aceasta doamna ar trebui ca nici seful statului sa nu mai ofere ordine si medalii pentru ca este un om politic !!!!! Sa vezi si sa nu crezi !!! Apoi nu inteleg ce a vrut sa spuna cu ce au simtit cei "6 onorati... pe fuga... in locul ei" !!!! Sa inteleg ca nu accepta ca si altii sa mai fie decorati alaturi de ea !!?? Este UNICA ? A gandit cand a spus asa ceva sau i-a facut cineva textul !?
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult