Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Soția, soțul și amanta acestuia, în același apartament. Soluția unei situații încurcate

Infidelitate

Foto: Guliver/Getty Images

În viața noastră, atât în plan personal, cât și în plan profesional, lucrurile bune se întamplă la timpul lor. Pentru a veni momentul lucrurilor bune este nevoie să fim pregătiți pentru ele și să fim dispusi să le acceptăm. Uneori aspectele pozitive pentru noi vin într-un ambalaj mai puțin plăcut, de care refuzăm să ne atingem de spaima că vom gasi ceva și mai urât înăuntru.

Dar se poate intampla și invers.

Doamna T. are o fată, Ana, pe care a fost nevoită să o creasca singură după divorț. Cu ajutorul mamei sale, bunica Anei a reușit să își cumpere apartamentul în care locuiau ele două și să-i ofere Anei posibilitatea de a studia și de a se realiza profesional. 

Mare a fost bucuria în familie când Ana, pe picioarele ei de acum, s-a hotarât să se căsătorească cu Paul, pe care îl cunoștea de doi ani. Cum Paul nu era din localitate și locuia cu chirie, mama Anei și bunica ei s-au decis să locuiască împreună, astfel încât tinerii căsătoriți să folosească în exclusivitate apartamentul d-nei T.

Mai mult, d-na T. i-a donat Anei  apartamentul, cadou de nuntă. Pentru a proteja orgoliul si sensibilitatea lui Paul, acestuia i-a fost înscris drept de uzufruct pe apartamentul respectiv. Astfel au fost create toate condițiile pentru a trăi fericiți până la adânci bătrâneți, când moartea îi va despărți.

Doar că despărțirea s-a produs mai curând, motivul fiind unul mult mai estetic și mai plăcut decât moartea – o altă femeie. Nimic nou sub soare. Nu este și nu va fi Paul nici primul și nici ultimul bărbat însurat care își înșeală soția. Numai că Paul și-a instalat amanta în apartamentul soției și nu a plecat de acolo nici după pronunțarea divorțului.

Demersurile făcute în instanță au fost o nouă lovitură pentru Ana, deoarece chiar dacă ea era proprietara apartamentului, datorită uzufructului nu putea să-l evacueze pe Paul, iar pentru a renunța la uzufruct acesta cerea o sumă de trei ori mai mare decat valoarea apartamentului.

Situația era foarte tensionată și fiecare zi era un calvar pentru Ana, care acum îi reproșa mamei „generozitatea” cadoului de nuntă. Se simțeau băgate în corzi. La un moment dat chiar au discutat ca Ana să vină și ea la bunica ei și să-l lase pe Paul în apartament. Ana era disperată.

Au înțeles încă de la prima intalnire cu mediatorul că aceasta este șansa lor

Bunica Anei, pasionată de știri, urmărind un interviu cu un mediator, le-a dat sugestia de a se informa despre mediere. Altceva decat instanța însemna o gura mare de aer pentru ele. Era o speranță.

Au înțeles încă de la prima intalnire cu mediatorul că aceasta este șansa lor și au declanșat medierea. Mediatorul asigură egalitatea de tratament și egalitatea de șanse pentru părți pe parcursul medierii. Pentru susținerea Anei și reechilibrarea pozițiilor, mediatorul a propus ca mama și bunica să locuiască împreună cu Ana, Paul și amanta acestuia. Dornice s-o ajute pe Ana, au făcut mutarea și au locuit toți cinci în apartamentul cu trei camere în care, până atunci, Ana fusese în minoritate.

Certurile erau la ordinea zilei și cuvintele aruncate din ce in ce mai grele. Când Paul a mers la întălnirea cu mediatorul, ceea ce a aflat că se poate face în mediere a însemnat pentru el posibilitatea rezolvării situației nebune în care se afla – amanta îl amenința deja cu despărțirea dacă nu se mută de acolo, iar el nu voia să plece cu mâna goală.

Odată intrați în mediere, Ana și Paul, conștienți că aceasta e soluția clară și simplă pentru ei, au tranzacționat cu ușurință.

Soluția lor a fost ca Ana să îi plătească lui Paul jumătate din valoarea apartamentului, valoare stabilită de comun acord, în termen de 6 luni de la obținerea extrasului de carte funciară liber de sarcini, pentru ca Paul să renunțe la uzufruct. Totodată, Paul se obliga să părăsească apartamentul în termen de 72 de ore de la semnarea acordului și ambii au renunțat la orice cale de atac.

E timpul medierii pentru că suntem oameni, avem conștiință și putem obține ce ne dorim fără a face rău. Este timpul medierii, ca să ne facem viața mai frumoasă și mai placută.

Și e vorba de viața noastră, singura pe care o avem.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristian check icon
    Extraordinar, probabil ca la sfirsit au avut de platit si mediatorul, curat cistig.
    • Like 0
  • MihaelaS check icon
    Chiar nu înțeleg rostul acestui articol. Adică nu înțeleg sfârșitul triumfalist in care soțul ia bani pe 1/2 din apartamentul care nu-i aparținea. Si in loc sa se sublinieze faptul ca prostia costa( chestia cu uzufructul nu cred ca a fost clocita in mintea celor 3 femei care par simpluțe ci a existat un specialist care le-a sfătuit de bine) se face apologia mediatorului. Care de fapt a dat câștig de cauza soțului . Si cum adică i-a dat banii pe 1/2 din apartament in 6 luni? In rate pe 30 de ani ce avea?
    • Like 0
  • Catalina check icon
    "Pentru a proteja orgoliul si sensibilitatea lui Paul, acestuia i-a fost înscris drept de uzufruct pe apartamentul respectiv."
    L-a durut in cot de orgoliu pe Paul, s-a mai ales si cu bani dupa faza asta.
    • Like 3
  • Stiti cand vin aia de la turnul de veghere la usa si incearca sa.ti fure calul ? Exact asa si cu mediatorul asta la care ii faceti reclama.
    "Dorinel avea un picior mai scurt dar s.a rugat cum i.am aratat noi si i s.a scurtat si celalalt picior. Acum Dorinel e fericit si merge din usa in usa pentru a convinge si pe altii ..." cam asa.
    Nu mai bine angajam doi baieti care de banii aia il mediau pe spinare pe Paul si pe amanata de se duceau multumind ca sunt in viata !?
    • Like 3
  • Mediatorii. Articol scris probabil de un mediator...
    Daca apelau la un avocat se rezolva fara sa fie nevoie sa mearga la cineva care a platit 1000 de euro ca sa absolve un curs de mediere.
    • Like 0
  • Aurel check icon
    Upsss!.
    Facem reclama ascunsa??
    De ce nu incepem cu ceva mai simplu - daca ar fi apelat la un profesionist de la inceput, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie.
    • Like 1
  • Greseala este a "fetelor" care in frenezia nuntii,nu au mai gandit un act de donatie corect.Paul are drept de uzufruct atat timp cat este sotul Anei....este un alt caz in care omul bun este luat de prost sau de fraier.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult