Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce înșală bărbații și psihologia amantei

Puține fenomene din psihologie sunt atât de greu de înțeles, pentru mintea ocupată a omului modern, pe cât este sexualitatea masculină. Deși în zilele noastre există o mișcare socio-culturală tot mai serioasă pentru a reduce diferențele dintre cele două sexe, atunci când vine vorba despre plăcerea sexuală, explicațiile nu pot fi reduse doar pentru că ne plac teoriile „simple”. 

Când intenționăm să înțelegem plăcerea sexuală, între bărbați și femei există diferențe semnificative care încep încă din copilărie. Este adevărat că drumul nostru în viață, indiferent de gen, este acela de a deveni independenți și autonomi, dar avem nevoie și să ne păstrăm „dependența” emoțională și psihologică față de cei care se îngrijesc de noi și față de care adesea nutrim o loialitate ascunsă. 

Și deoarece în majoritatea familiilor mamele sunt cele care-și asumă în primul rând provocările parentajului, desprinderea și separarea privește cu precădere relația mamă-copil.

Până în acest punct, traseul este similar, la fete și la băieți. Însă procesul se diferențiază din momentul în care băieții nu doar că trebuie să se desprindă de mamele lor, dar au și sarcina suplimentară de a se identifica cu un sex total diferit – ei trebuie să se masculinizeze. Fetele au și ele obiectivul psihologic al distanțării față de mame, însă nu și de sexul acestora. Din acest motiv am putea spune că sarcina dezvoltării psihologice este ceva mai complicată pentru băieți decât pentru fete – sau așa cum spune și Esther Perel - „fata se naște femeie, în timp ce băiatul devine bărbat”.

„Devenirea bărbatului” adesea poate să atragă după sine o negare sau respingere a feminității. Proces deloc ușor sau confortabil pentru băiatul care încă are multă nevoie de mama lui și care adesea ajunge să întâmpine o serie de dificultăți în gestionarea emoțiilor de vinovăție, rușine și responsabilitate psihologică față de mamă. Astfel, băieții trebuie să respingă în mod simbolic persoana de care au multă nevoie și de a cărei fericire și bunăstare sunt profund preocupați – iar această durere, dacă nu este procesată, poate duce la nenumărate distorsiuni de relaționare în etapa adultă și poate explica adesea rătăcirile relaționale ale bărbatului.

Prinși între dorința de apropiere și teama de a-și pierde identitatea masculină, aflată în construcție, viitorii bărbați ajungă să-și dezvolte relații ambivalente cu femeile. Realitate care adesea se oglindește în relațiile pe care bărbatul le are la maturitate.

Parcursul către propria masculinitate nu este deloc ușor și adesea ajunge să se complice în situațiile în care băiatul nu poate relaționa ușor cu tatăl său. De care are mare nevoie, fiind în căutarea unui model masculin potrivit și gata să se atașeze unui alt adult. Băieții au astfel nevoie să se apropie de tații lor pentru a-și dobândi energia necesară masculinizării. Însă, din nefericire, această nouă legătură rar se produce ușor, din cauza faptului că majoritatea taților sunt absenți fizic și emoțional. Societatea românească, și nu numai, încă se află într-o criză în ceea ce privește modelele masculine sănătoase. Mult prea adesea băieții sunt lăsați de izbeliște să descopere singuri regulile de relaționare cu fetele, și, astfel, de timpuriu sunt dobândite eronat lecțiile relaționării cu sexul opus.

Prinși între dorința de apropiere și teama de a-și pierde identitatea masculină, aflată în construcție, viitorii bărbați ajungă să-și dezvolte relații ambivalente cu femeile. Realitate care adesea se oglindește în relațiile pe care bărbatul le are la maturitate. Din start, bărbații pornesc cu o mare vulnerabilitate pe drumul relaționării și de aici pot să apară ulterior nenumărate complicații psihologice și sexuale. 

Un stereotip fals: infidelitatea este specific masculină

Dacă este să privim întregul fenomen și proces al sexualității masculine putem înțelege mai ușor de ce în societate este larg răspândit mitul care ne spune că infidelitatea este specifică cu precădere bărbatului. În ciuda dovezilor tot mai frecvente de infidelitate în cazul femeilor, mintea colectivă este plină de povești cu iz stereotipic, în care trădarea sexuală și abandonul sunt manifestări de regulă masculine. Însă, infidelitatea nu se produce niciodată din senin. Aceasta are de-a face cu un triunghi compus din trei psihologii diferite: partenerul/soțul – considerat din start predispus către infidelitate și lipsă de loialitate, partenera/soția – văzută drept victima și o terța persoană, amanta - care este „cealaltă femeie”.

În acest minunat triunghi conjugal, „el” este încurajat chiar și social să calce strâmb, grație convingerilor de genul „așa sunt băieții” – ceea ce poate să-și aibă rădăcina în impresiile primare pe care le avem despre detașarea băiatului de mamă. O femeie care ar face asta este imediat etichetată drept „ușoară” – ceea ce automat impune o limită femeilor atunci când vine vorba despre a-și satisface plăcerile sexuale care nu-și mai găsesc locul în relația de cuplu.

Amanta caută să creeze plăcere unui bărbat matur și ocupat

Pe de altă parte, amanta este adesea fata care a avut o relație lipsită de conținut cu tata, care probabil a fost prea strict sau veșnic nemulțumit, și care inconștient caută să creeze plăcere unui bărbat matur și ocupat – reconstruind scena copilăriei. Într-un final, toți trei sunt prinși într-o complexă capcană psihologică de dorință și suferință, care poate avea consecințe tragice sau îi poate motiva pe cei implicați să-și schimbe viețile în mai bine.

Nu sunt egoiști, ci mai degrabă vinovați – acea vinovăție bazală a trecerii la masculinitate. Nu sunt nici pădători, sunt mai degrabă însingurați. Par să aibă mai multă putere decât femeile, dar, de obicei simt că au mai puțină. Iar motivul real pentru care uneori bărbații le discreditează pe femei este teama – să nu se simtă ei înșiși discreditați și trădători.

Vechiul proverb care spune că „Bărbații profită de dragoste să ajungă la sex, iar femeile profită de sex să ajungă la dragoste” este într-o mică parte adevărat, însă doar dacă privim relațiile la nivel superficial. Dacă îndrăznim a privi dincolo de aparențe, dacă avem curajul să citim printre rânduri, vom vedea că stereotipurile de genul „Bărbatul gândește numai cu capul cel mic, și nu cu cel mare”, sunt nu doar greșite, dar și dăunătoare tuturor. Deoarece le lasă pe femei derutate și frustrate în legătură cu ceea ce-și doresc (sau nu) bărbații cu adevărat. Iar pe bărbați îi face să se simtă rușinați în sinea lor și blochează comunicarea între cele două sexe, despre care oricum se spune că nu este punctul forte al bărbatului.

Astfel ne-ar prinde tare bine o cură de demitizare și dezvăluire a adevărului cu privire la sexualitatea masculină. Nici într-un caz nu cred că bărbații, în adâncul sufletelor, le privesc pe femei ca fiind inferioare sau niște simple obiecte de satisfacție sexuală; mai degrabă psihologia ne arată că aceștia sunt îngrijorați în ceea ce le privește. Nu sunt egoiști, ci mai degrabă vinovați – acea vinovăție bazală a trecerii la masculinitate. Nu sunt nici prădători, sunt mai degrabă însingurați. Par să aibă mai multă putere decât femeile, dar, de obicei simt că au mai puțină. Iar motivul real pentru care uneori bărbații le discreditează pe femei este teama – să nu se simtă ei înșiși discreditați și trădători.

Ghidați de o imagine ceva mai reală cu privire la ceea ce se întâmplă cu bărbatul în procesul devenirii sale, societate îl poate înțelege mai bine și putem deveni mai lucizi de psihologia băieților și stadiile specifice de dezvoltare prin care trec aceștia. Și poate chiar am putea ajunge în punctul în care bărbații vor dobândi o atitudine mai deschisă față de lucrurile cu care se confruntă și poate vor reuși să vorbească liber despre acestea. 

Atunci când stereotipurile despre sexualitatea masculină vor fi înlocuite cu o înțelegere reală, vor avea de câștigat ambele sexe – ne spune expertul în psihologie masculină Michael Bader.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna seara .Citesc aceste articole și mi-a căzut fata in sens rău .Tara arde baba se piaptănă .Frumos ce sa zic .Acum asta cu bărbații înșală și de ce ? Amanta versus sotie .A fi Barbie sau a fi tu naturala ? Pai incepem cu prima amanta versus sotie și soț versus sotie pro amanta .Acum problema sta in cuplu .Vina e de ambele baricade .Va spun și de ce : Unu rutina din cuplu nemulțumirile materiale apărute pe parcurs visul de a schimba partenerii femeia schimba bărbatul din cauza nemulțumirilor financiare a nemulțumirilor din cuplu aici fac referire la violenta domestica care de o vreme încoace sa exacerbat după cum putem citii cu toții în presa .Bărbații au dorința de a fii cu femei tinere botoxate frumoase după ce că soțiile lor le-au dăruit nu doar dragostea lor ci și niște copii minunați .Nu toate avem un metabolism că să arătăm ca cele din revista și poate nici banii că sa apelam la operații estetice doar că sa fim pe placul unor bărbați .Doi acest tip de modele sunt create tot de bărbații care își doresc sa fie cu femei care arată că top modelele .Păcat mare păcat .Este o societate bazată doar pe consum reclame etc .Toate ar trebuii să fim stas chiar daca lucrăm chiar daca naștem chiar și atunci cînd suntem bolnave sa fim tăiate hăcuite botoxate doar să băgăm banul la chilot așa cum fac multe din așa zisele mari dive .Rușine să vă fie celor care lăsați niște femei frumoase pe dinafară și pe dinăuntru bune soții bune mame in favoarea unor femei făcute din bisturiu care mai repede sau mai târziu va vor lăsa atunci cînd nu o să aveți bani .Pentru că ele va iubesc dragii mei strict pentru bani .Trei bărbații vor in pat bombe sexi cu care să facă in pat ce nu își permit sau nu vor să facă cu soția in pat .Lipsa de experiență sexuală de tabuuri de aceea și dorința de a iubi o alta femeie lipsită de inhibiții fara familie fără copii mereu la sala și medicul estetician .Din vina voastră a bărbaților mereu nemulțumiți de partener partenera .
  Acum sa o luam cu partea cealaltă .Nemulțumirea față de cum arata corpul tau .La fel pot spune același lucru da ? Unii bărbați că și unele femei din dorința de a fi mai mult decit sunt apelează la bisturiu și botox din dorința de a fi remarcat iubit pentru exterior și buzunar de a fi drept cine nu sunt .Vor să ajungă și să se invirta in cercuri înalte deci recurg la chirurgia estetica din dorința de a fi valorizat .Știm foarte bine cu toții în viața asta nu ești băgat în seamă nu ești iubit și acceptat in lumea buna in televiziuni și chiar și în unele cercuri de prieteni decit daca areți trăznet și buzunarul plin .Cei /cele care nu arata bine sunt puși la colt hărțuiți umiliți se ride de ei .Ce păcat spun eu .Din cauza unor probleme de natura estetica mulți își pun capăt zilelor .Deci prin aceste rinduri incerc sa trag un semnal de alarmă .Dragii mei Dragele mele Wake Up va rog sa vă treziți .Puteți sa vă operați cît vreți chiar și așa virsta pina la urma își va spune cuvântul Se va vedea oricît o să vă întindeți fata oricît botox o să vă puneți oricite măriri de sini o să faceți și atunci poate o să arătați mai dezastruos decit sunteți .Acceptati-va virsta și trăiți cu bucurie în suflet .Știți viața e una singură nu știm cînd se termină da ? Să învățăm să ne trăim viața că și cum ar fi ultima zi .Și încă ceva cînd nu sunteți iubiți e mai bine sa vă despărțiți nu merita să stați să suferiți .Nu merita să stați să fiți bătute umilite hărțuite .

  Cu Stima

  Cihodaru Catalina -Cluj
  • Like 0
 • Cred ca ati uitat un lucru de baza.
  Barbatul (ca orice mascul) este programat genetic sa satisfaca orice femela in calduri. (La noi disponibila, caci femeile sunt mereu in calduri. Singura specie cu problema asta.) Cand se iveste ocazia, este obligat sa raspunda. Trebuie un dresaj social extrem de puternic, pentru a se abtine.
  Si acest dresaj cu unii a mers, cu unii nu.
  Complicati prea mult lucrurile.
  Deci, ideea de baza: atentie ce dresaj aplicam baietilor. Ce vrem sa facem din ei. (De acord, femeile se nasc femei, barbatii devin barbati.)
  Mai interesant ar fi de ce inseala femeile.
  • Like 0
 • check icon
  „De ce înșală bărbații”

  Nu aș generaliza, aici - că toți bărbații.

  Apoi, ca strictă observație din (să-i zic) exterior.
  Este interesant cum își pune amprenta - asupra unei relatări de fapt de viață - educația noastră.
  Modul de-a vorbi, între altele cu șabloanele lui - de privit spre realitate.

  Cît și de cum bănuim/știm că se realizează un articol. Cu dulcegării, cu întins la vorbă și altele asemănătoare, pe care le bănui solicitate din partea auditoriului, și el format la aceeași școală.

  Cum am mai zis, e un punct de vedere din exterior. Ba și recunoscut subiectiv, căci nu sîntem vreunii depozitari ai unghiului just.
  • Like 0
 • check icon
  cred ca barbatul care nu mananca din cand in cand la o carciuma, mc' sau "Fast Food" nu poate aprecia la justa valoare mancarea nevestei :). si invers este valabil caci altfel nu ar exista zicala : uite, toate curvele au noroc in casnicie, numai eu nu :)
  Training is everything. The peach was once a bitter almond; cauliflower is nothing but cabbage with a college education. Mark Twain
  • Like 0
 • De ce pare totul asa de complicat din articolul dvoastra atat de frumos scris? Ca mama de baieti si de fete pot spune doar ca la varsta la care orice copil doreste sa-si defineasca propria personalitate le-am spus si fetelor si baietilor mei ca o relatie cu sexul opus iseamna in primul rand asumarea unei imense responsabilitati pentru bunastarea sufleteasca a altui om si ca trebuie sa fie foarte atenti la momentul in care se simt in stare sa isi asume aceasta raspundere. Ca om adevarat, barbat sau femeie, trebuie sa fii atent sa nu faci pe altul sa sufere gratuit pentru ca tu nu esti inca suficient de matur ca sa inchei o relatie. Una este sa ai azi pasiune pentru astronomie si maine pentru pictura si alta este sa ai azi o/un prieten/ prietena si maine alta/altul. Pentru ca anii pe care ii risipesti in cautari si experiente sunt ani pe care nu-i vei mai recupera niciodata. Si de la capatul a 70 de ani nici nu va puteti da seama ce scurta pare viata.
  • Like 2
 • Excelent articol Gaspar. De cativa ani buni urmaresc si eu sa recunosc si sa inteleg energia mea masculina fara stereotipuri sau conditionari sociale. Ne-am facut un cerc de suport emotional exclusiv de barbati si dupa 3 ani am ajuns prieteni buni toti cei care au ramas pana la capat. Acum ne gandim sa mai creem astfel de cercuri ca sa impartasim ce ne-a ajutat pe noi.
  • Like 3
  • @ Dragos Nicolaescu
   Felicitări
   • Like 0
 • Barbatii inseala (si asta imi pot confirma femeile, daca se vor incumeta sa scrie vreun comentariu) pentru ca, dupa un timp, intr-un cuplu apare o saturatie, femeia se obisnuieste cu tehnicile, pozitiile, rutina barbatului si ajunge sa fie satisfacuta din ce in ce mai greu. Pentru un barbat un act sexual reusit necesita multa incredere, incredere care poate fi usor pierduta daca sotia lasa sa se inteleaga printr-o varietate de semne ca nu ar fi fost destul dau nu ar fi fost destul de bine. Astfel barbatul cauta sa-si regaseasca increderea in alta parte. Aceste probleme sunt vechi de cand lumea si nu au fost generate de societatea actuala. Relatiile extraconjugale respecta niste tipare, ex. apar mai ales la servici, sau intr-un grup de prieteni, barbatul este mai in varsta si mai sus in ierarhie ( teoretic mai experimentat), femeia este mai tanara si mai jos in ierarhie ( mai "naiva"), s.a.m.d., in final esenta este barbatii se folosesc de pozitia sociala pentru a agata o femeie teoretic mai putin experimentata, astfel incat noutatea si fascinatia femeii pentru situatia neobisnuita sa compenseze eventualele lipsuri in prestatie. In general relatiile cu amantele nu dureaza, pentru ca se ajunge in aceeasi situatie ca si cu nevasta. Amantele se schimba, pentru ca dupa un timp ajung sa aiba pretentii. Acesta este cazul marii majoritati a barbatilor, a celor care au o prestatie si o experienta uzual mediocre indiferent de numarul de partenere insirate si care se chinuie sa para mai buni decat sunt in realitate. Stereotipul cultural, presiunea prietenilor, a colegilor de serviciu ii obliga sa incerce, statistic tot le va cadea ceva in plasa daca incearca destul, insa aceasta nu schimba fondul problemei. Sexul este foarte placut atat pentru barbati cat si pentru femei, mi se pare normal sa fie cautat de ambele parti, dar a da satisfactie pe termen lung intr-un cuplu monogam nu-i un lucru usor, tine de niste fineturi pe care putini le stiu, si asta nu vine nici din copilarie, si nici nu se invata din carti sau filme, numai fiecare pe pielea lui. Aceasta este situatia barbatilor obisnuiti, nu discut despre cei care compulsiv fac avansuri tuturor femeilor din jur indiferent de varsta sau aspect si nici a barbatilor care arata foarte bine si le cad toate femeile in brate. Doamnelor, nu e simplu sa fii barbat!
  • Like 7
  • @ Nelu Lupu
   @ Nelu Lupu
   Si totusi, pare "simplu", daca ar fi cum credeti dv.!
   Tipizati o istorie care vi se pare imbatabila si sunteti convins ca asa gandesc si femeile, chiar daca nu credeti ca au curajul s-o spuna!
   Nimic despre demitizarea povestilor standard.
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   Asa si este, "simplu", si nu trebuie sa cautam explicatii speciale (mi-l amintesc pe Robert de Niro cum ezita sa-si sune mama dupa o sedinta cu psihiatrul) pentru un dezechilibru evident pentru oricine poate interpreta statisticile: durata medie a actului sexual este intre doua si trei minute si procentele femeilor care nu au avut deloc orgasm sau au orgasm rar de tot este imens. Presupunanad ca inselatul este distribuit din nou statistic in marea masa a femeilor de toate varstele si nu exista un grup restrans de femei care sunt in mod special amante, rezulta ca marea majoritate a barbatilor care inseala sunt la fel de looseri cu amanta ca si cu nevasta sau cu prietena oficiala, altfel s-ar modifica procentul femeilor satisfacute. Deci i-as sugera domnului contributor sa ne explice de ce rezista barbatii numai 2-3 minute, nu de ce inseala. Pentru ca este evident pentru oricine este sincer cu el insusi ca nu este destul ca sa fie bine, eventual daca am inmulti aceasta durata cu 10x si cu o tehnica corespunzatoare, poate ca ne-am apropia de satisfacator. In rest scapa si barbatii de probleme in stil tipic, schimband nevasta cu amanta sperand ca va fi mai bine. Nimic din ce am scris mai sus nu vreau sa acuze nici barbatii ca doar atat pot, nici femeile ca vor mai mult, nici sa legitimizeze inselatul, ca nu inseala cu extraterestre, ci sunt simple observatii, fara diversele explicatii sofisticate care incearca sa ambaleze subiectul si sa ascunda baza problemei: dezechilibrul dintre cerere si oferta. Dar nu e totul pierdut, vin robotii, (se cheltuie bani imensi pe roboti antropomorfi, a caror prim scop nu este sa curete prin casa, indiferent de ce se spune, (pentru asta poti sa ai si un R2D2), ci sa umple acest gol atat pentru barbati cat si pentru femei). Ma ingrozesc la gandul unui robot cu o piele artificiala calda, miscari suple, cu chip la alegere si programat sa faca sex ca cel mai tare pornostar, intr-o lume cu femei independente si care au bani. Am stiut eu ca nu trebuia sa le dea drept de vot femeilor. Glumesc! Poate pentru acest viitor se pregatesc musulmanii. Din nou glumesc!
   • Like 1
  • @ Nelu Lupu
   "Ma ingrozesc la gandul unui robot cu o piele artificiala calda, miscari suple, cu chip la alegere si programat sa faca sex ca cel mai tare pornostar, intr-o lume cu femei independente si care au bani." - si totusi cum ramane cu ideea aia ca sexul e ceva special pentru femei blah blah blah ?
   • Like 0
 • Măi dragă, după nume și tematica aleasă tu ești ungur. Admit că arareori asta ar fi un dezavantaj, dar asta transformă lucrurile simple în lucruri complicate. Nu întotdeauna, să fim bine îințeleși, dar în acest caz particular, vorbești despre amantă doar un rând și jumătate, iar despre mamă vorbești in trei sferturi din articol. Am impresia că tu ai vrut să zici altceva dar la traducere a ieșit asta. Uite, eu îți propun o sinteză și-ti zic că bărbații înșeală pentru a-și verifica și confirma validitatea, iar amantele o fac ( mai devreme și uneori până târziu ) din motive materiale. Ai văzut ce simplu poți genera dezbatere?
  • Like 0
  • @ Niculae Moromete
   Draga Pseudonim literar,
   Parerea ta este de un simplism dezarmant. Nici macar nu ti-ai dat seama care era tema articolului si te-ai grabit sa "sintetizezi". Autorul articolului pune in discutie constructia masculinitatii pe o ambivalenta fata de feminitate si problemele de identitate care decurg din asta la barbatul adult (am zis "adult", nu "matur"!). Fiecare retine dintr-o dezbatere partea care il atinge cel mai tare, putini sunt in stare sa vada si sa inteleaga intregul tablou! ;) N-ai observat nici macar, in jurul tau, ca femeile sunt de ce in ce mai ambitioase si mai autonome dpdv financiar si ca nu mai au nevoie de "sprijin material" din partea barbatilor? Cat de semnificativa crezi ca e proportia "amantelor de profesie", interesate exclusiv de avantajele materiale pe care le ofera relatia cu un barbat bogat si copt? Eu cred ca, daca te uiti cu mai multa atentie in jur, vei constata ca exemplele de genul asta sunt cu totul izolate. Cat despre barbatii care "inseala pentru a-si confirma barbatia", cred ca e vorba tot de o categorie cu anumite complexe sau fara repere morale solide. Tabloul infidelitatii este mult mai complex si cred ca autorul articolului emite (sau citeaza) o ipoteza foarte credibila, la care parintii ar trebui sa devina foarte atenti!
   • Like 1
 • Esteee....dar e și de contextualizat puțin. E ca și jobul, îl vedeam deunăzi pe dom Profesor Liiceanu vorbind despre oamenii lieeberi, domne...omul care face ce-i place e tot timpul fericit și cu adevărat liber pe planetă.
  Lăsând detaliile plate și cam aburinde din spatele filosoffoffiei ăsteia, hai să-i împărțim pe oameni în lieeberi și....ocupați, nu? :-) :-) :-) :-) :-)
  Să zicem că cei liberi sunt tați perfecți, siexxxee-siexxxee, full de lozz și voie bună. Non discuție.
  No, dar ăia ”ocupați”? La ăștia cum o fi? Ei, deci NU fac ceea ce le place, fiind din start cam ”necăjiți”. Probabil nici financiar, procentual vorbind, n-o duc grozav, că dacă te oftickă viața, nici nu ești misttăr poppoullarity, no? Deci, cam gri, toamnă gri, și banuțțul mai puțin. Pe cine or găsi ăștia de partener? Spammella Hammdersonn, vorba lu” Jim? Fete gasspadinne și așezate, mai degrabă, no?
  Ș-acci, cum o fi cu siexxx drive-ul? Că la gasspadini....hmm.....mai ajută țuikka, mă gândesc.
  Așa cum nu-ș cât, dar mult la sută dintre joburi, nu pot fi ”ceea ce le place” practicanților, DAR SUNT ABSOLUT NECESARE, tot așa și partenerii-nerelle...au și ei ce pot.
  Găsesc debușeu în altceva. Cu o țâr de baftă. :-) :-) :-) :-)
  Ura hei! Garibaldda.
  • Like 0
 • Raul check icon
  Greseli a la Libertatea... pe multi "insala" gramatica asta la greu.
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult