Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sportul este război

„Aș face orice depinde de mine pentru a opri războiul. Vreau să joc împotriva unor adversare care se pregătesc în aceleași condiții ca și mine, care nu se gândesc la terenuri bombardate, care au locuințe unde să se retragă. Din păcate este imposibil. Mă simt neputincioasă. Sunt Dașa Kasatkina, 25 de ani, jucătoare de tenis. Ce pot să fac?”.

Pentru această declarație omenească, în care nu spune că ar vrea să vadă Rusia învinsă și pe Putin doborât, Daria Kasatkina, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din lume, nr. 12 WTA, a fost făcută trădătoare de țară de către Evgheni Trefilov, fost selecționer al naționalei de handbal a Rusiei. Cât despre relația afirmată public de Daria cu o femeie, „antrenorul” Trefilov a numit-o „latură murdară în care îi târăsc pe oameni în văzul lumii”. „Dacă fetele pe care le-am antrenat ar face o astfel de declarație, dacă ar spune că au o relație de acest fel...” a suspendat bruta bătrână fraza, lăsând trei puncte care seamănă cu trei gloanțe...

Trefilov este antrenorul sovietic tipic, îl poți întâlni și la hocheiul, și la fotbalul, și la atletismul, și în federațiile oricărui alt sport din țara vecină și prietenă. Este, înainte de orice, politruc sau kaghebist. „Sportul este politică”, mârâie Evgheni Trefilov. „Acum există o presiune asupra noastră. Trebuie să se decidă toți sportivii ce vor să facă, trebuie să aleagă”. Și sportivii, marii campioni ruși de ieri și de azi, au decis – tac mâlc sau cuvântează ca gimnasta coloneleasă, sau invers, Svetlana Horkina.

Sportul este politică? Pentru Rusia, care tânjește să fie din nou URSS și ceva bonus, sportul a fost dintotdeauna chiar mai mult decât politică, a fost război. Orice competiție sportivă este pentru statul rus o „operațiune specială”, în care ceilalți concurenți, mai cu seamă occidentalii, sunt dușmani care trebuie călcați în picioare de ruși, rasa supremă a planetei (Evgheni înseamnă, la origini, în greacă, ins aparținând unei rase superioare). O medalie, un titlu pierdut este o înfrângere în marele război Rusia-restul lumii.

Orice mijloace sunt bune pentru ca asta să nu se întâmple: sportul rusesc este cel mai ghiftuit cu doping din lume, prin grija atentă a statului. Sportivii sunt amenințați, terorizați să câștige, că altfel sunt trădători de țară. Oficialii ruși, de câte ori au ocazia, recurg la mârșăvii, multe pe față, pentru a dezavantaja „inamicul”. Poate că deschiderea porților stadionului Lujniki, la Olimpiada de la Moscova, 1980, pentru a se crea un curent de aer portant când arunca sulița un rus, să fie o legendă. Dar manoperele prin care Nadiei Comăneci i-a fost luată pur și simplu medalia de aur la individual compus și dată rusoaicei Davîdova, la aceeași Olimpiadă, de către un juriu de arbitre din URSS, Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria (occidentalii refuzaseră participarea) sunt istorie și rămân emblematice.

 Tot adorarea războiului înseamnă și atitudinea antihomosexuali a lui Trefilov, reprezentativă pentru Rusia putinistă. Sportivă sau nu, femeia rusă nu are voie să se împerecheze decât cu un bărbat rus; ea există ca să dea naștere unei cantități suficiente de carne de tun pentru următorul război pornit de Maica Rusia...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult