Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Strigătul Alexandrei în noapte

Alexandra Măceșanu

1. În noaptea românească, un copil strigă după ajutor. „Oamenii legii” aud strigătele, dar așteaptă ora 6,00, să intre după proceduri. Vecinii aud strigătele, dar niciunul nu dărâmă ușa, având încredere în „oamenii legi”. Suntem un stat eșuat, condus de unii pe care-i numim „hoți și proști”, dar se vede treaba că ei sunt mult mai deștepți decât restul societății devreme ce sunt puși acolo să ne conducă. O societate cu vocație de victimă, care constată mioritic acum că, în noaptea românească, fata a murit cu zile.

2. 19 ore! Atât a trecut de la primul apel la 112 al fetei răpite și sechestrate până când polițiștii au intrat în curtea bărbatului suspectat de crime în serie. Ore în care o fată singură și înspăimântată a strigat după ajutor și a sperat că autoritățile statului o vor salva. Ore în care criminalul a avut timp să-și facă treaba, nederanjat de polițiștii care stăteau la gard, așteptând mandat de percheziție. Ce vom vedea în următoarele zile ne va îngrozi: dincolo de detaliile sordide ale cazului, va fi un război al instituțiilor, o aruncare a vinovățiilor peste gard, o luptă surdă între Poliție, STS, ministere de forță, servicii, cu politicienii drept chibiți. 

Rețineți esențialul: 19 ore! Se va dovedi probabil că Alexandra, fata de 15 ani din Olt, a fost ucisă de un scelerat, însă nu putem să ne facem că nu vedem complicitatea și incompetența criminală a autorităților care ar trebuit să ofere ordine și siguranță cetățenilor acestei țări. Ceva este profund greșit în țara asta.

3. E adevărat, suntem pe cont propriu! Ce am aflat sigur până acum: după ce STS i-a trimis pe câmpii, polițiștii și procurorii au aflat, în cele din urmă, la 2 noaptea unde se află Alexandra. S-au dus la fața locului și au „supravegheat” casa (!!!), așteptând mandat de percheziție (!!!), deși Constituția le permite să intre fără mandat când e vorba „de înlăturarea unei primejdii privind viața” (art.27). O recunoaște însuși șeful Poliției Române, Ioan Buda. Vecinii spun că din casă se auzeau strigăte de ajutor. Polițiștii și procurorii au intrat la ora 6, când le zicea mandatul să intre. Era prea târziu. Se cer acum anchete, se cer pedepse, politicienii apar la televizor să ceară socoteală. Mizeria e generalizată, vina e a lor: au transformat aceste instituții în arme politice; oamenii legii apără legea partidului și cer parole de intrare în oraș; oamenii legii și-au pierdut instinctele corecte de a servi cetățeanul, după ce ani de zile au servit șefii politici; oamenii legii sunt analfabeți funcționali, nefiind în stare să citească și să înțeleagă cu capul lor legile și Constituția; oamenii legii se tem ca de dracu de Secția Specială și atunci așteaptă să se acopere de foi și de proceduri birocratice, în timp ce oamenii mor. Falimentul instituțiilor României e mai clar decât oricând.

4. Îl ascult la Antena3 pe Florin Iordache, expert în Justiție și-n Caracal, zis și tatăl reformei în domeniu. „A trebuit să moară oameni ca să vedem că cineva nu-și face datoria”, zice. Înțeleg unde bate, dar îmi străpunge urechile felul cum bate. Bate cuvintele cu aceeași cadență detașată și ușor plictisită, așteptând altă întrebare. Mă întreb doar dacă Alexandra ar fi fost copilul lui, oare ar fi vorbit tot atât de competent?

5. În 2014, scriam următorul text pentru Aura, care poate fi la fel de bine pentru Alexandra sau pentru orice alt copil ucis în noaptea românească.

Aura Ion, studentă la Medicină, moartă în accidentul aviatic din 2014 din Apuseni. Autoritățile n-au putut localiza epava avionului, care a fost găsită de localnici

„M-ai minţit, mamă!

Mi-ai spus că pot ajunge oricât de sus vreau, doar să am încredere în mine. Mi-ai spus că trebuie să învăţ bine, să iau note bune, să muncesc mult, să fiu cuminte, să am ambiţie, că totul va fi aşa cum îmi doresc.

Mi-ai spus că pot să evadez din colonie, că lumea în care m-ai născut se întinde acum mult dincolo de gardurile de sârmă ghimpată. Mi-ai spus că trebuie să învăţ limbi străine şi o meserie grea şi cinstită, că trebuie să încerc tot timpul să fiu la înălţime. Că doar aşa o să mă port cu demnitate în lume, că doar aşa n-o să-mi fie ruşine de locul în care m-am născut, că doar aşa o să ţin capul sus. Mi-ai zis că sunt cine sunt, că eu îmi fac viaţa, că nu e nicio diferenţă între mine şi ceilalţi copii, mult mai norocoşi, care s-au născut dincolo de gard.

Mi-ai spus că pot să fug din ţarc oricând vreau. Mi-ai repetat că, dacă voi fi tare pe picioarele mele, nimic nu mă mai poate ţine în loc. Mi-ai spus că nu trebuie să-mi mai fie frică, pentru că viaţa mea va fi mult mai bună decât viaţa voastră furată.

Mi-ai spus să nu-mi pierd niciodată credinţa, pentru că Dumnezeu există şi e aşa ca mine: blând şi bun.

Te-am ascultat, întotdeauna te-am ascultat.

Dar vin lupii, mamă! De ei nu mi-ai spus nimic. Sunt graşi şi corupţi şi fără milă. Sunt cruzi, mamă, sunt răi! Ucid orice e bun, murdăresc orice e curat, muşcă din noi cu ură. Le simt în carne colţii ascuţiţi ca ţurţurii, le simt boturile care adulmecă sângele tânăr. Mi-e frică, mamă, mi-e frică de ochii lor reci ca metalul, ca moartea.

M-ai minţit, mamă, dar te iert şi te iubesc. Ştiu că nu mi-ai vrut decât binele.

Mi-e frig, mamă, mi-e tare frig…”

6. Țara e coruptă și măcinată de incompetență până la os, instituțiile sunt niște temple ale prostiei solemne și ale risipei, autoritățile țin coada sus doar când bat pas de defilare, în rest sunt debile. Statul, așa cum e el construit azi și cum e populat cu cei mai nătângi reprezentanți ai societății, de la primul ministru, până la ultimul sectorist din Caracal, este un tribut pe care noi, ceilalți, suntem nevoiți să-l plătim ca să trăim în țara asta. În idiocrația românească, nu se va schimba nimic de sus. Nu mai avem timp să așteptăm ceva de la ei. În noaptea românească, singurul lucru pe care-l mai putem face e să avem grijă de copiii noștri și apoi poate unii de alții. Să nu mai tolerăm proștii, hoții și analfabeții în jurul nostru, să apreciem mai mult, să iubim mai mult, să fim mai uniți și mai săritori la necaz. Și poate așa ieșim împreună la lumină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Acest copil minunat, Alexandra Măceşanu din Caracal, a țipat după ajutor la 112, la organele statului, Acestea, ajunse la poarta crimei, în loc să pătrundă în casa criminală imediat, pentru a salva o viață de copil nevinovat, au stat de streajă la poarta locuinței criminale mai mult de 4 ore până la ora 6 dimineața, adică au așteptat finalul crimei.
  Polițiștii și toate persoanele vinovate de așteptarea orei 6 și care nu au acționat imediat, să fie condamnate ca complici, la comiterea infracțiunii de omor calificat.

  • Like 0
 • Au asteptat rasaritul de soare.... Au asteptat lumina zilei....Au asteptat sa aiba mintea mai limpede pentru ca erau in ceata indolentei, a nepasarii, a complicitatii la prostitutia morala in care traiesc, manati doar de dorinta de a trai bine si a se lafaii in bunastarea obtinuta prin venituri suplimentare numai de ei stiute...Oameni goi de sentimente , goi de suflet si de tot ce vreti, dar plini de infectii morale ,purulente si contagioase pentru cei care accepta sa fie in cercul lor. Hidra nascuta in aceasta tara nu poate fi starpita numai din radacina si asta nu o putem face decat punand toti bratul pentru a o dobori .Hidra asta infuriata acum se apropie de agonia mortii si numai uniti o putem rasturna pentru a ne redobandi puterea noastra pierduta, demnitatea noastra calacata in picioare.
  • Like 0
 • de retinut:
  -la ora 2 (noaptea) au ajuns la poarta (principala; pentru ca mai e o poarta secundara,-spre camp- nepazita de nimeni….);
  -se auzeau tipete din interior (deci, fata traia);
  -la ora sase, au intrat si au gasit un butoi cu cenusa rece si resturi de oseminte, ce au fost prezentate -initial- ca resturi de oase animale, iar dupa declaratia suspectului, ca ar fi omorat fata, ca oase umane; retinem ca erau reci, la venirea politisitilor; dar toti specialistii -inclusiv fostul director al crematoriului Bucuresti- sustin ca un trup uman nu poate fi ars intr-un butoi (nu se dezvolta mai mult de 300 grade, iar pentru oameni e nevoie de 1400 grade) poate doar daca arde in jur de 6 ore.
  De unde 6 ore (raminind resturi importante de tesut; oase le mari, in special), daca el a avut 4 ore? (Stiti ca la crematoriu, dupa ce ard tesuturile moi, sunt adunate oasele si zdrobite intr-o moara cu bile...… nu pot fi arse repede; nici la 1400 grade...)
  Cum de au facut comparatie numai intre fragmentele osoase, nu si intre acestea si ADN-ul mamei; si petele de singe...(descoperit abia recent; desi el spune ca a omorat-o cu un pumn -?!!!- deci nu a curs sange si pus-o intreaga in butoi; deci n-a transat nimic) etc.
  De ce nu putem crede?
  • Like 1
 • Dece politistii au intrat in aceasa casa dupa ora 6 cind ei stiau dela ora 2 peste familia Soprinei cum au putut intra imediat si atunci noi pe ce lume traim sa raspunda cineva
  • Like 0
 • Putem presupune la fel de usor ca acel presupus criminal ar fi primit un SMS de la un politist din Caracal sau chiar de la un procuror ca la ora 6 dimineata va urma sa intre politia peste el in casa.
  • Like 1
 • Politistii si procurorii au asteptat ca locul sa fie ''degajat''. Alexandra nu a fost ucisa acolo, sau, daca..., a fost luata de acolo, vie sau moarta... Probabil nici nu a fost inca ucisa... Probabil, la ora 4, cand - halucinatie colectiva, sau nu - a fost auzita strigand ''Lasa-ma, 'ca ma omori!'', a fost ''transferata''... Nu avea cum sa se carbonizeze - pana la calciu - in numai 2 ore... Am incercat sa frigem la protap o gainusa de numai 3 kg - fara a ne zgarci la lemne si carbuni - si dupa o ora si jumatate de flacara si jar si spuza, ne iesisera ochii de foame si pofta de la miros, dar carnea era tot cruda la os... Cat dureaza parlirea (doar parlirea) unui porc, la brenerul cu gaz? Imi cer scuze, dar nu e vorba de nici un fel de comparatii cu eventuala victima a acestui caz. E vorba totusi de arderea pana la scrum a unui trup uman, din carne si oase, continand in compozitia sa 70% apa. Nici 10 kg de carbune uscat nu ard in 2 ore, iar la stingere, cenusa sa fie rece... E din ce in ce mai clar ca IML este - si el - unul din tentaculele ''caracatitei'' ce gatuie Romania.
  • Like 2
 • Totdeauna Florin scrie bine si ce trebuie!
  • Like 0
 • Într-o corespondență anterioară v-am spus că nu mai am nicio speranță. Se pare ca nici dv. Rămâne să-mi fac eu treaba cât pot de bine și cinstit, dar îmi formez copilul sa fie la fel, dar să vadă și altceva. Îi arăt cum e în alte părți. Să aleagă. Și nu-i place la noi...
  • Like 0
 • Ce tot ii trageti cu "barbatul"? Pentru a ucide 2 copiii trebuie sa fii barbat? O noua de monstratie ca si presa e plina de analfabeti. Cei care ucid sunt CRIMINALI nu barbati! Da ce sa ne mai miram intr-o societate in care competenta sta in numiri?
  • Like 0
  • @ Ticu Ursache
   deocamdata, este suspect; pe mine nu ma convinge ca este si criminal; poate incadrarea initiala: traficant de minori, violator...
   • Like 0
 • Ce ipoteza au lansat cei de la A3, in emisiunea "Subiectiv":
  - Dinca facea parte dintr-o retea de traficanti de carne vie, el avand rolul de a ucide fetele care creau probleme retelei.
  - STS si celelalte autoritati au facut totul pentru a intarzia cat mai mult intrarea in casa lui Dinca, pentru a-i da acestuia posibilitatea de a o ucide pe Alexandra.
  De unde concluzia: Alexandra facea parte dintr-o retea.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult