Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ioan Buda, șeful Poliției Române, explicații halucinante despre polițiștii din Olt: au aflat la ora 2 unde se află fata răpită, dar au intrat la 6, deoarece până atunci „au supravegheat casa”

Ioan Buda

Foto: Inquam Photos

Poliția a aflat între ora 2 și 3 dimineața adresa din Carcal la care era ținută Alexandra Măceșanu, tânăra dispărută din Olt, însă a așteptat să se facă 6 dimineața până să intervină, a recunoscut, la Antena 3, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, Ioan Buda.

Acesta a dat, la Antena 3, declarații halucinante despre noaptea la capătul căreia polițiștii care aveau drept misiune să găsească fata în viață au descoperit „resturi umane”.

„Am aflat locația la 2, 2 și jumătate, 3 dimineața”, a spus Buda, care a declarat apoi că polițiștii au cerut mandat, care a fost dat pentru ora 7 dimineața. Întrebat de moderatoare, dacă oamenii legii au stat pur și simplu degeaba în fața casei în care se afla victima, Buda a spus că nu au stat, ci „au supravegheat casa”.

Acesta a dat vina pentru această situație pentru „un vid legislativ”, deși a recunoscut că existe legislație care săle permită polițiștilor să intervină atunci când cineva este în pericol.  Articolul 27 din Constituția României le permite oamenilor legii să intre în reședința unei persoane, fără voia ei, pentru „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.

ARTICOLUL 27 din Constituție:

(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.

(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:

a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;

b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;

c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;

d) prevenirea răspândirii unei epidemii.

(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.

(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.

Procurorul general: „E posibil ca în această perioadă fata să fi fost în viață”

„A trecut o perioadă lungă, câteva ore, din momentul în care a fost identificată locația în care se afla asasinul până în momentul în care s-a efectuat percheziția. Constituția României permite ca atunci când viața unei persoane este pusă în pericol să se poată interveni de către organele statului fără autorizația judecătorului. Aici trebuie să vedem ce s-a întâmplat”, a spus prcurorul general al României, Bogdan Licu, la Digi24.

„E posibil ca în această perioadă fata să fi fost în viață”, a declarat el.

Alexandru Cumpănașu, șeful ONG-ului Coaliția Națională pentru Modernizarea României, a spus la Antena 3 că este unchiul fetei și a acuzat Poliția și Parchetul că nu au acționat, deși știau că fata este în casă.

„Stăteau ca niște nemernici la poartă. Și vecinii auzeau țipete”, a declarat Cumpănașu. „Au stat la poarta aia în timp ce era masacrată în casă și oamenii ăștia știau acest lucru”, a continuat acesta.

Citiți și comentariul lui Florin Negruțiu: E adevărat, suntem pe cont propriu! „Autoritățile statului”. Care stat?

Ce am aflat sigur până acum: după ce STS i-a trimis pe câmpii, polițiștii și procurorii au aflat, în cele din urmă, la 2 noaptea unde se află Alexandra. S-au dus la fața locului și au „supravegheat” casa (!!!), așteptând mandat de percheziție (!!!), deși Constituția le permite să intre fără mandat când e vorba „de înlăturarea unei primejdii privind viața” (art.27). O recunoaște, cu nedisimulată uluială, însuși șeful Poliției Române, Ioan Buda. Procurorul general Bogdan Licu se declară și el consternat de felul în care au acționat oamenii din subordine.

Vecinii spun că din casă se auzeau strigăte de ajutor. Polițiștii și procurorii au intrat la ora 6, când le zicea mandatul să intre. Era prea târziu.

Se cer acum anchete, se cer pedepse, politicienii apar la televizor să ceară socoteală. Mizeria e generalizată, vina e a lor: au transformat aceste instituții în arme politice; oamenii legii apără legea partidului și cer parole de intrare în oraș; oamenii legii și-au pierdut instinctele corecte de a servi cetățeanul, după ce ani de zile au servit șefii politici; oamenii legii sunt analfabeți funcționali, nefiind în stare să citească și să înțeleagă cu capul lor legile și Constituția; oamenii legii se tem ca de dracu de Secția Specială și atunci așteaptă să se acopere de foi și de proceduri birocratice, în timp ce oamenii mor.

Rețineți: 19 ORE! Atât a trecut de la apelul la 112 al Alexandrei până când „oamenii legii” au intrat în curte. Așa-i că aveți încredere în uniforme? Așa-i că așteptați cu încredere „rezultatele anchetei”? Vedeți ce înseamnă la firul ierbii „reforma în Justiție”? Falimentul instituțiilor României e mai clar decât oricând. Vreți să vă mai spun că suspectul de crimă era în evidența procurorilor DIICOT, ca raptor sexual?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu pot intelege deloc, in acest interval s-au produs acele fapte groaznice, dar cum poti tu, criminal, sa faci sa dispara un trup? Se zice ca a fost ars... dar politia era la poarta, totul sub observare, nu sd-a vazut nici o miscare in curte? Cum poti sa calcinezi un trup fara sa fie un miros patrunzator de ars? Intreg nu-l poti introduce in butoi, trebuie sa fie multe urme diferite, armele crimei, insa nimeni nu a vazut nimic? nu a simtit nimic, specialistii spun clar ca trebuie sa ai 1400 grade pentru calcinare, de unde, asa pe tacute, in bucatarie?
  multe mistere despre care nu se spune nimic, mi se pare ilogica aceasta varianta nemotivata complet, cred ca ceva este mult mai putred si la noi...
  • Like 0
 • In ziua de 12 martie 1997, am fost sekestrat si agresat de politisti,la Comanesi, pentru ca am fost tilharit de seful de tren si citiva conductori, in acceleratul Iasi- Craiova, in ziua de 26 iunie 1993. Nu a rspuns Ofiterul de Serviciu,la Procuratura Brasov si nu mi s-a permis sa merg la un Procuror Miltar , la Procuratura Militara Buc. ,in zilele de : 07 oct. 1998 si 21 dec. 1999. L-am informat si pe dn. Gen. Dan Voinea.Si dn. Dr. Psihiatru Dorgo Atila de la Miercurea Ciuc, a aflat cu cine putea fi skimbat Ceausescu !
  • Like 0
 • Nici macar nu au batut la poarta, sa intrebe de sursa strigatelor!!!! Poate ca macar intrerupeau crima.Ce crimimal actioneaza cu politia la poarta? Dar ei au fost "discreti". Prea "discreti"!!!
  Eu am vazut ca politia se deplaseaza la sesizarea de perturbare a linistii publice, mai ales noaptea ! Deci macar cu acest pretext se puteau prezenta la poarta sa-l "deranjeze" de la "activitatile "lui nenorocite. Poate se intimida si nu mai savarsea crima......
  • Like 0
 • Băi budă, foștii milițieni caută și amendează pe cei postează comentarii injurioase și denigratoare la adresa activității acestei instituții retardată. Nu vă este rușine? Acum vă așteptați la elogii?!!!
  • Like 0
 • „Am aflat locația la 2, 2 și jumătate, 3 dimineața”... ăăăă, cum!? Bâlba asta este prezentată drept răspuns oficial al unui demnitar în funcție?! Adicătelea dumnealui și-a chestionat subalternii în legătură cu ora localizării, iar ei i-au răspuns "pân'tre 2 și 3 șefu'... cine mai știe când fusă, că era noapte și nu vedeam bine limbile la ceasu' care este în birău". Localizarea o face un sistem informatic, nu un agent care adulmecă cu nas de copoi gardurile megieșilor. Sistemul ăla oferă soluții la ore EXACTE, cu minute și secunde.
  • Like 1
 • Bebe check icon
  Penibili si incompetenti asaau fost cei care au anchetat acest caz cu toate acestea sunt covins ca daca cea in cauza ar fi fost fiica unui politician important sau a unui influent om de afaceri de la noi lucrurile ar fi stat cu totul altfel si politistii ar fi intrat in casa fara mandat de indata ce ar fi aflat unde este tinuta ostateca. Din pacate Romania azi este un stat in care legile se aplica cu dubla masura, o cu totul alta masura pentru cei cu pile si relatii si o alta masura pentru prostimea fara pile la fel cum era pe vremea comunistilor deci lucrurile nu s-au schimbat prea mult pentru ca la fel era si atunci . Singura schimbare este ca acum putem vorbi fara sa ne fie frica ca ne leaga, putem vorbi inca dar in viitor cine stie....
  • Like 1
 • Da-ti demisia. Daca esti om de onoare, da-ti demisia, esti un incompetent. Faceti parte din statul paralel. Nu va intereseaza decat salariile incasate din munca noastra a amaratilor de salariati si pensionari. Incompetentule.
  • Like 1
 • Niste netoti pusi in functii pe criterii politice. Examenele se dau asa cum se dau, subiectele sunt cunoscute de cine trebuie, totul este un formalism criminal pentru ca trebuie sa iasa cine trebuie. Si asa avem astfel de incapabili care conduc institutii. La niveluri inferioare exista o paralizie in decizii cauzata de vechiul slogan "cine nu munceste nu greseste" si asa am ajuns aici. Inca o data coruptia (si incompetenta) ucide.
  Si sa nu va imaginati ca e suficient sa fie schimbati. TREBUIE schimbati pentru a nu le trece prin cap ca sunt eterni dar trebuie facut mai mult de atat. Tot sistemul trebuie regandit pornind de la criteriile de numire in functii. Cum se dau acele examene formale, cum se constituie comisiile, cum se stabilesc subiectele, chestii simple, nici macar nu e vreo mare filozofie. Altfel vom avea aceleasi nulitati pe posturi caldute si bine platite.
  • Like 1


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult