Foto: Inquam Photos
Poliția a aflat între ora 2 și 3 dimineața adresa din Carcal la care era ținută Alexandra Măceșanu, tânăra dispărută din Olt, însă a așteptat să se facă 6 dimineața până să intervină, a recunoscut, la Antena 3, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, Ioan Buda.
Acesta a dat, la Antena 3, declarații halucinante despre noaptea la capătul căreia polițiștii care aveau drept misiune să găsească fata în viață au descoperit „resturi umane”.
„Am aflat locația la 2, 2 și jumătate, 3 dimineața”, a spus Buda, care a declarat apoi că polițiștii au cerut mandat, care a fost dat pentru ora 7 dimineața. Întrebat de moderatoare, dacă oamenii legii au stat pur și simplu degeaba în fața casei în care se afla victima, Buda a spus că nu au stat, ci „au supravegheat casa”.
Acesta a dat vina pentru această situație pentru „un vid legislativ”, deși a recunoscut că existe legislație care săle permită polițiștilor să intervină atunci când cineva este în pericol. Articolul 27 din Constituția României le permite oamenilor legii să intre în reședința unei persoane, fără voia ei, pentru „înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”.
ARTICOLUL 27 din Constituție:
(1) Domiciliul şi reşedinţa sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia.
(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situaţii:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătoreşti;
b) înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securităţii naţionale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.
(3) Percheziţia se dispune de judecător şi se efectuează în condiţiile şi în formele prevăzute de lege.
(4) Percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante.
Procurorul general: „E posibil ca în această perioadă fata să fi fost în viață”
„A trecut o perioadă lungă, câteva ore, din momentul în care a fost identificată locația în care se afla asasinul până în momentul în care s-a efectuat percheziția. Constituția României permite ca atunci când viața unei persoane este pusă în pericol să se poată interveni de către organele statului fără autorizația judecătorului. Aici trebuie să vedem ce s-a întâmplat”, a spus prcurorul general al României, Bogdan Licu, la Digi24.
„E posibil ca în această perioadă fata să fi fost în viață”, a declarat el.
Alexandru Cumpănașu, șeful ONG-ului Coaliția Națională pentru Modernizarea României, a spus la Antena 3 că este unchiul fetei și a acuzat Poliția și Parchetul că nu au acționat, deși știau că fata este în casă.
„Stăteau ca niște nemernici la poartă. Și vecinii auzeau țipete”, a declarat Cumpănașu. „Au stat la poarta aia în timp ce era masacrată în casă și oamenii ăștia știau acest lucru”, a continuat acesta.
Citiți și comentariul lui Florin Negruțiu: E adevărat, suntem pe cont propriu! „Autoritățile statului”. Care stat?
Ce am aflat sigur până acum: după ce STS i-a trimis pe câmpii, polițiștii și procurorii au aflat, în cele din urmă, la 2 noaptea unde se află Alexandra. S-au dus la fața locului și au „supravegheat” casa (!!!), așteptând mandat de percheziție (!!!), deși Constituția le permite să intre fără mandat când e vorba „de înlăturarea unei primejdii privind viața” (art.27). O recunoaște, cu nedisimulată uluială, însuși șeful Poliției Române, Ioan Buda. Procurorul general Bogdan Licu se declară și el consternat de felul în care au acționat oamenii din subordine.
Vecinii spun că din casă se auzeau strigăte de ajutor. Polițiștii și procurorii au intrat la ora 6, când le zicea mandatul să intre. Era prea târziu.
Se cer acum anchete, se cer pedepse, politicienii apar la televizor să ceară socoteală. Mizeria e generalizată, vina e a lor: au transformat aceste instituții în arme politice; oamenii legii apără legea partidului și cer parole de intrare în oraș; oamenii legii și-au pierdut instinctele corecte de a servi cetățeanul, după ce ani de zile au servit șefii politici; oamenii legii sunt analfabeți funcționali, nefiind în stare să citească și să înțeleagă cu capul lor legile și Constituția; oamenii legii se tem ca de dracu de Secția Specială și atunci așteaptă să se acopere de foi și de proceduri birocratice, în timp ce oamenii mor.
Rețineți: 19 ORE! Atât a trecut de la apelul la 112 al Alexandrei până când „oamenii legii” au intrat în curte. Așa-i că aveți încredere în uniforme? Așa-i că așteptați cu încredere „rezultatele anchetei”? Vedeți ce înseamnă la firul ierbii „reforma în Justiție”? Falimentul instituțiilor României e mai clar decât oricând. Vreți să vă mai spun că suspectul de crimă era în evidența procurorilor DIICOT, ca raptor sexual?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
multe mistere despre care nu se spune nimic, mi se pare ilogica aceasta varianta nemotivata complet, cred ca ceva este mult mai putred si la noi...
Eu am vazut ca politia se deplaseaza la sesizarea de perturbare a linistii publice, mai ales noaptea ! Deci macar cu acest pretext se puteau prezenta la poarta sa-l "deranjeze" de la "activitatile "lui nenorocite. Poate se intimida si nu mai savarsea crima......
Si sa nu va imaginati ca e suficient sa fie schimbati. TREBUIE schimbati pentru a nu le trece prin cap ca sunt eterni dar trebuie facut mai mult de atat. Tot sistemul trebuie regandit pornind de la criteriile de numire in functii. Cum se dau acele examene formale, cum se constituie comisiile, cum se stabilesc subiectele, chestii simple, nici macar nu e vreo mare filozofie. Altfel vom avea aceleasi nulitati pe posturi caldute si bine platite.