Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Superselfie cu Dumnezeu

Clopotul

Imortalizându-și bustul pe clopotul de 26 de tone și jumătate de milion de euro, cel mai mare din Europa, ce va răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului, putem spune, Doamne Dumnezeule și stimați Republicani, că PDG al Godporației BOR, Daniel, și-a făcut cel mai tare selfie de pe planetă?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Tot ce se intampla in Romania este tributar nefirescului, falsitatii, disfunctionalitatii, egoului exacerbat si orbirii. Slujitorii bisericii pot fi si ei victime ale pacatelor ca si noi, cei de rand, mirenii. Mai mult, se pare ca ecumenismul a patruns in ortodoxie. Viata buna corupe si te indeparteaza de Bunul Dumnezeu. De asta cei care aleg sa devina monahi se leapada de tot ce este lumesc si incep lupta cu pacatele. De asta manastirile nu se construiesc in locurile Mallurilor, ci cat se poate de departe de aglomerarile umane. Ispita este la tot pasul, o masina, bani, o femeie, glorie, mariri. cea mai buna cale pentru ca sa nu cazi in ispita este sa o eviti, sa ocolesti tot ce te poate atrage in pacat. Ce uitam noi oamenii este, ca vremea trece si moartea ne asteapta rabdatoare pe fiecare, dupa care fiecare da socoteala. Clopotul ramane aici, pe pamant, la fel si oasele fiecaruia. Mai mult, semnele vremurilor ar trebui sa ne trezeasca la realitate. Atei, musulmani, hindusi ori crestini, fiecare va fi judecat. Dupa legea in care a trait.
  • Like 0
 • Numai un dictator isi imprima portretul! Sau se crede Sfânt, Nu e deloc!
  • Like 0
 • Ce functie sociala ar putea avea miile de biserici care stau mai tot timpul goale...

  http://www.paradijsvogelsmagazine.nl/de-mooiste-boekwinkels-van-nederland/
  http://www.huureenkerk.nl
  Al doilea link este un website care inlesneste inchirierea bisericilor in diverse scopuri: sala de concert, sala de expozitie...etc. Nimic nu se pierde, totul se transforma in functie de necesitatile vremurilor....
  • Like 0
 • era "selfie" daca turna el clopotul si facea negativul cu minutza lui...asa insa, e ca si ceausescu, vine balasha sa ii faca portret si paunescu si cu vadim sa il preamareasca
  • Like 2
 • Ceea ce se intampla cu politica BOR si fondurile alocate acestor paraziti sociali este un afront adus insesi natiunii romane. Este o sfidare la adresa bunului simt. Avem mai multe biserici decat spiatle, mai Multi preoti decat Medici si numarul lor tinde sa fie sensibil egal cu cel al dascalilor....ore de religie in scoli, cand prioritati sunt orelöe de matematica, informatica, Limba romana si chiar istorie...imposibil, dar adevarat..Poate doar daca se va mai naste un Tepes, Cuza sau Ceausescu , se vor putea pune stapnaire poftelor nelimitate ale popilor in aceasta tara...Guvernele actuale nu sunt dispuse, deoarece BOR este un Instrument de manipulare psihologica a maselor si de spalare a banilor negri ai oamenilor polici , nemai intanlnit pana acum!
  • Like 2
 • Cri check icon
  In anii '80, pe vremea comunismului, nici musca nu pleca in Vest fara a avea ochi albastri si epoleti albastri. In acea vreme, actualul patriarh zburda prin Vestul Europei, la diverse cursuri, specializari doctorate si alte asemenea. Cazul lui nu este singular, pentru ca in timp ce romanii de rand puteau cu greu primi aprobarea pentru a vizita turistica in tarile comuniste vecine Romaniei, protipendada comunista, "elita" comunista si a Securitatii se putea scoli si isi putea perfectiana studiile la cursuri tinute in universitatile vest-europene. in afara de Daniel, si Roman si Nastase au beneficiat de aceste privilegii, ca si multi alti fii de mahari comunisti.
  O alta caracteristica a actualului patriarh este apetitul sau pentru fast, bogatie, grandoare, dovedind si un foarte abil spirit antreprenorial.
  Astfel ca dimensiunea uriasa a viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului, cu clopotul ei gigantic cu tot, reflecta perfect mentalitatea conducatorului BOR.
  Aceste lucruri trebuie insa sa le punem in balanta cu islamizarea tot mai accentuata a Vestului Europei: sunt cartiere in Londra sau in Paris si nu numai, in care ai impresia ca te afli la Rhiad, in Arabia Saudita. Multi imami predica in moscheile lor plasate strategic in marile orase vest-europene cucerirea crestinatatii; insa islamicii s-au convins ca daca o victorie militara este exclusa intr-o eventuala lupta cu crestinatatea, in schimb prostia, lasitatea si miopia liderilor politici vest-europeni pot fi speculate prin mijloace ne-militarea: propaganda islamica acerba, valul de "refugiati", invocarea dreptului de a se exprima religios, etc.
  Iar "corectitudinea politica" a vest-europenilor serveste ca o manusa intentiilor islamicilor de a subjuga religios, apoi politic, Europa.
  Bisericile vest-europene sunt tot mai goale, in timp ce moscheile sunt tot mai numeroase si mai aglomerate cu adeptii lui Alah.
  Laicizarea statelor occidentale, eliminarea educatiei religioase crestine din scoli, reticenta oficialilor vest-europeni fatza de afirmarea bazelor crestine ale civilizatiei europene, nu fac decat sa serveasca intentiilor expansioniste ale Islamului.
  Londra, o capitala istorica a civilizatiei crestine, are astazi un primar islamic, acest lucru insemnand o victorie colosala a bataliei ne-oficiale, dar foarte eficiente pe care o duce lumea musulmana contra lumii democratice si crestine. Cu siguranta ca primarul musulman al Londrei poate fi un cetatean model si un supus loial al Majestatii Sale Regina Angliei, dar pentru islamici, este o victorie de anvergura.
  "Multi-culturalismul" este teoria cea mai invocata de catre adeptii resemnarii in fatza invaziei islamice in Europa.
  In acest context european laicizat si in curs de islamizare, rolul BOR ar trebui sa creasca, daca vrem sa ne pastram bazele crestine ale propriilor noastre traditii si istorii.
  BOR a facut si face ( cu prea mare discretie ) multe lucruri bune, de care lumea nu are habar: a construit si finanteaza spitale pentru bolnavii incurabili, azile pentru nevoiasi, sponsorizeaza multe actiuni cu caracter umanitar.
  Cine a vizitat spitalul Sfantul Nectarie de langa Calea Mosilor intelege ceea ce vreau sa spun. Este un asezamant spitalicesc dedicat bolnavilor de cancer aflati in stadiul terminal; dragostea, respectul si devotiunea personalului medical fatza de acesti bolnavi nu se intalnesc din pacate si in spitalele laice, fie ele publice sau private.
  Insa opulenta afisata de IPS Daniel si de alti capi ai Bisericii noastre pune in umbra actiunile umanitare ale BOR si a determinat o reactie de respingere in societate, desi populatia Romaniei continua sa se afirme ca fiind crestina, in proportie covarsitoare.
  Trebuie sa admitem ca insultarea si criticarea BOR, cu motiv sau fara, nu aduce niciun pericol pentru vitejii detractori ai Bisericii: preotii nu ne vor pune catuse, nu ne vor aresta si nici nu ne vor aduce prin tribunale. Ei vor continua sa se roage pentru indreptarea noastra.  • Like 1
  • @ Cri
   Sa lupti contra fundamentalismului islamic folosindu-te de o alta ideologie retrograda nu mi se pare ca ar fi o reusita.Singurul mod de a invinge ignoranta si misticismul este prin educatie (stiintifica in special,bazata pe ratiune).Faptul ca BOR a dat frimituri societatii nu este decat o dovada a ipocriziei caracteristica parazitilor sociali din care este compusa.E usor sa faci o cantina sau un spital cand tu primesti anual de la stat peste 50 mil. euro,cand iti faci pe bani publici o hidosenie arhitecturala numita Catedrala Manuirii Neamului prost,cand ai o avere de aprox. 3 mld. euro si nici nu platesti taxe.Cat despre predarea religiei in scoli asta nu reprezinta altceva decat spalarea indivizilor pe creier de la varste fragede pt. a-i transforma mai tarziu in clienti fideli ai (god)poratiei BOR.Este fundamental gresit sa accepti ca o colectie de legende de acum doua sau trei mii de ani poate sa-ti ghideze automat viata.Este gresit sa accepti drept corecte niste afirmatii in baza unei presupuse autoritati supreme. Rea este si instaurarea unei caste ce-si aroga dreptul de a decide ce este imoral si ce nu.Mai mult, a folosi scoala pentru a infecta mintile copiilor, incepind chiar de la 5 – 6 ani, nu este doar rau, este de-a dreptul imoral! Iar rezultatele a 25 de ani de indoctrinare religioasa se vad, se vad in cercetarile sociologice, se vad in sondaje, se vad in interactia cu oamenii din jur. Preotii au pus secole intregi catuse si ar mai pune si acum.Noroc cu statul laic.
   • Like 4
  • @ Vaduva Narcis
   Cri check icon
   Este dreptul dvs sa fiti ateu, dupa cum este si dreptul altor oameni de a fi religiosi.
   Daca pe dvs nu va deranjeaza invazia islamica a vestului Europei, cu consecinte dramatice atat pentru securitatea autohtonilor cat si pentru civilizatia si democratia continentului nostru, este in regula. Numai ca victimele atentatelor teroriste islamice tot mai frecvente si mai sangeroase din Europa s-ar putea sa gandeasca altfel.
   Tot la fa fel, este posibil ca numeroasele femei agresate sexual sau violate de catre "refugiatii" islamici din Germania sau din tarile scandinave, sa aibe o alta opinie dacat a dvs.
   Este perfect adevarat ca opulenta sfidatoare a unor capi ai BOR este deranjanta pentru multi cetateni, fie ei crestini sau nu. Tot atat de adevarat este si faptul ca exista destui preoti care isi pastoresc comunitatile cu dragoste si devotiune, fara a avea niciun avantaj financiar; acesti apostoli anonimi, modesti si dedicati, nu apar niciodata in stirile din presa scrisa sau audio-video, ei considerand ca discretia si modestia sunt mai importante decat publicitatea.
   Pomeniti de "firimiturile" pe care BOR le da societatii; insa aceste "firimituri" inseamna ajutorarea a sute de mii de concetateni de-ai nostri, napastuiti de soarta, de care Statul roman nu se arata a fi interesat. Spre deosebire de Statul roman, care subventioneaza sute de mii de falsi bolnavi sau falsi handicapati sau indivizi care refuza sa munceasca, Bor se ocupa doar de cei care chiar sunt incapabili sa se ajute singuri. Este o realitate.
   Sa nu uitam si de miliardarii post revolutionari care inca nu au intors nimic catre societatea de pe urma careia s-au imbogatit.
   Aveti insa perfecta dreptate in privinta modului scandalos in care sunt organizate orele de religie din scoala; aceste ore de religie au parca menirea sa-i indeparteze pe copii de Dumnezeu, in loc sa-i apropie.
   Si, daca veti avea bunavointa sa rasfoiti un tratat serios de Istorie a umanitatii, veti constata ca civilizatia europeana s-a nascut in Biserica ( sau, pentru popoarele ne-crestine, in moschee sau in sinagoga): acolo a inceput educarea oamenilor: scris-citit, stiinte, medicina, moralitate, sprijinirea artelor si a artistilor, etc.
   Tot Biserica a patronat primele asezaminte medicale si primele aziluri pentru saraci si batrani, precum si primele scoli publice. Statul laic, care a aparut mult mai tarziu, nu a facut decat sa preia aceste activitati civilizatoare ale Bisericii, fara a putea inlocui decat partial rolul civilizator al Bisericii.
   Daca privim la propria noastra istorie, este usor sa constatam ca Biserica a fost temelia fundamentala care a permis nasterea si prezervarea provinciilor romanesti, precum si conservarea datinilor si a limbii romane in fata agresiunii permanente a marilor imperii din vecinatate.
   Credeti dvs ca romanii transilvaneni aflati timp de sute de ani sub stapanirea maghiarilor si-ar fi putut pastra identitatea nationala si limba fara sprijinul Bisericii ? Ma indoiesc...
   BOR are multe pacate care tin de trecutul sau, din care mentionez doar pe cel mai important, si anume colaborarea abjecta a capilor Bisericii cu regimul comunisto-securist, colaborationism pentru care BOR inca nu si-a cerut iertare credinciosilor.
   In final, va re-amintesc de cele zece porunci ale Bibliei, care au tinut timp de secole in frau ne-omenia si animalitatea existente in fiinta umana. Codul Penal al Statului laic a aparut mult mai tarziu si a preluat integral poruncile biblice.


   • Like 2
  • @ Cri
   Mult adevar ati punctat aici.
   • Like 0
  • @ Cri
   Nu am spus niciunde ca sunt adeptul corectitudinii politice si o spun foarte clar ca din cauza acestei corectitudini UE isi taie creaca de sub picioare permitand terorismului islamic sa-si faca de cap dar,in Europa dar nu numai, a inceput sa apara si terorismul crestin ceea ce este inca o dovada ca religiile abrahamice sunt aberante,irationale,retrograde si criminale.Referitor la Europa, ea nu este produsul crestinismului ci,se bazeaza pe democratia greaca, dreptul roman, egalitatea iluminista, perceptele sociale ale lui Montesquieu, Marx si principiul separarii puterilor in stat, dezvoltat de iluminism.In final va amintesc ca biblia este o carte horror,total nestiintifica care promoveaza in special ura,misoginism si crima, iar pe alocuri dragostea dar,numai intre crestini si daca s-ar putea din aceeasi secta.Terminati cu prozelitismul si acoperirea crimelor la care indeamna cartea voastra sfanta apeland la sofisme si contexte ! O sa va faceti de ras.
   • Like 0
  • @ Vaduva Narcis
   Cri check icon
   Aveti perfecta dreptate, in sensul ca o polemica de acest tip este complet inutila....
   • Like 0
 • Daniele cum sta treaba cu pornuca aia din cartea de povesti a sectei matale : "sa nu-ti faci chip cioplit " ?
  • Like 2

 • Am clopotul meu, sunt Daniel
  Maine - sfințișor și șef al moaștelor etern,
  Chiar daca azi sunt șarlatan...
  Am clopotul meu, sunt șarlatan,
  Și mă mândresc cu el, sunt șarlatan!
  Cu tine nu mă joc și n-o s-o fac deloc,
  Decât dacă ești prespălat pe creierel...
  Șarlatan...
  Șarlatan...
  La la la la la la


  • Like 2
 • check icon
  Deși creștinismul prea mărește modestia sub toate formele, reprezentanții instituției de profil locale, BOR, nu prea au lipsit de la orele cu pricina, ba mai mult, se vor niște mici Ceaușești grandomani, cu tot felul de clădiri și obiecte uriașe și fără sens făcute sub „ctitoria„ lor.Ce oameni mărunți ce se vor MARI în istorie.....jalnic.
  • Like 2
 • CTP-ule, doar n-oi fi vrind sa fie selfie-ul tau acolo? Poate pe clopotul catedrala presei scrise dar cind va veni vremea. Ai rabdare! :)))
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult