Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de premier: Nu mă cramponez de funcție. Negocierile trebuie să ducă la un guvern de centru-dreapta

Ludovic Orban - Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Ludovic Orban a anunțat astăzi că demisionează din funcția de premier, Guvernul urmând să fie condus de un membru al Cabinetului care va fi desemnat de președintele Iohannis. 

UPDATE: Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, va prelua interimar funcția de premier.

„Decizia mea de astăzi vreau să arate că nu mă cramponez de funcție. Nu pun condiții. Pentru mine interesul României este deasupra intereselor PNL și deasupra intereselor mele personale. Am credința că în zilele care vor urma negocierile vor duce la un Guvern care să ducă România înainte, să facă față provocărilor cu care ne confruntăm și să contribuie la relansarea României”, a declarat Orban. Acesta a mai afirmat că „negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern de centru-dreapta”.

„Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie și o criză economică fără precedent. Am încercat să-mi fac datoria și plec cu conștiința datoriei împlinite”, a mai spus el.

Orban și-a exprimat convingerea că „în viitoarele negocieri, PNL va da premierul și va forma coloana vertebrală a guvernului”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta trebuia sa se intample dupa chefaraia din sediul Guvernului, din timpul starii de urgenta. Decizia de acum a luat-o taica-su, el a plecat plangand la colt!
  • Like 0
 • Petru check icon
  Este al doilea presedinte PNL care demisioneaza "la nervi" . Cel putin Crin Antonescu a demisionat de la conducerea senatului, dar Ludovic a lasat Romania " in pielea goala" in fata pandemiei. Stiind ca premierul interimar nu poate da Ordonante de Urgenta inseamna ca nu are puterea de a prelungi starea de alerta cu atat mai putin instaurarea starii de urgenta daca va fi nevoie. Normal ar fi fost sa-si dea demisia din functia de presedinte PNL, pentru ca in aceasta calitate a pierdut alegerile. Dar probabil ca nu trebuie sa ne suparam pe Ludovic, deoarece se pare ca azi a plecat la Cotroceni cu parerea lui (ca nu demisioneaza nici daca i-o cere presedintele) si s-a intors cu parerea domnului KWJ si a demisionat la o ora dupa ce presedintele se felicita pentru ocuparea locului doi la parlamentare. Gurile rele spun ca de fapt Ludovic a renuntat ;la girofar imediat dupa iesirea de la Cotroceni.
  • Like 1
 • Corina check icon
  Se duce ca să aibă de unde (re)veni. :))
  • Like 0
  • @ Corina
   Petru check icon
   Perfect. Il asteptam la "a doua venire"
   • Like 0
 • Nenea Barna, nenea Cioloș! Băi Dane, băi Daciene, voi nimic?
  • Like 1


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult