Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP/ Profimedia Images
1. Mai întâi o veste bună: o lichea politică mai puțin. Primul Plagiator și Pașă al tuturor Șmecheriilor, V. Ponta, nu trece pragul de 5 la sută, în ciuda purcoaielor cu bani băgate de prieteni în campania ProRomânia. Ca orice căpitan care părăsește primul corabia, Victor Ponta a anunțat târziu în noapte că se va dedica unor „noi proiecte și noi provocări”. Îl ia cu el și pe Marele Zaharisit C.P. Tăriceanu.
2. Dispariția lui Ponta este una dintre cele trei vești bune pe care Marcel Ciolacu le-a primit în această noapte. Celelalte două se referă la locul întâi pe care s-a clasat PSD și la intrarea AUR în Parlament. Fără Ponta, Ciolacu se poate profila ca unicul lider al opoziției. Se va prezenta drept șeful unui partid care a câștigat alegerile, dar care nu a putut guverna din cauza lui Klaus Iohannis. Iar prin comparație cu AUR, PSD se va prezenta ca alternativa rezonabilă. AUR va fi pentru PSD ceea ce a fost PRM pentru PDSR, un memento că oricând se poate mai rău.
3. Intrarea AUR în Parlament va fi o temă de lungi analize și dezbateri. Sociologii, analiștii, specialiștii ne vor explica cum se face ca un partid care practic nu apărea acum o lună în niciun sondaj de opinie, cu o viață purtată pe rețelele sociale, în tenebrele Internetului, să irumpă la lumină cu forța unui 8,7 la sută. Singurul lucru bun pe care îl pot menționa în acest moment e că acești oameni și partidul lor strălucitor ca soarele sfânt de pe cer vor acționa de acum încolo la vedere, pe scena Parlamentului. Trebuie să acceptăm că un segment important din populația României este extremistă, antioccidentală, conspiraționistă. E mai bine să ai o mișcare radicală antisistem parte a sistemului democratic decât să bântuie necontrolat prin grotele societății.
4. Vom avea un Guvern susținut de o majoritate fragilă. Cu redistribuiri, PNL+USR-PLUS+UDMR+ minorități pot strânge peste 50 la sută ca să treacă noul Guvern (probabil Orban) pe care-l va propune Klaus Iohannis. Însă marele proiect de reformare a statului pe care și-l dorește președintele va trebui negociat serios cu toate partidele care vor face parte din coaliția de guvernare. Pentru Klaus Iohannis, care are o reală problemă să asculte, aceasta este o lecție de umilință. Dar dacă într-un final asta va duce la întărirea democrației și la echilibrarea puterilor în stat, poate că o coaliție formată din 3 partide, care să negocieze fiecare proiect major, nu e un lucru tocmai rău, cu o singură condiție: ca atât PNL, cât și USR-PLUS să înceteze campania electorală și faultarea celuilalt.
5. Două lecții ar trebui să învețe politicienii mai noi: 1. că votul nu ți se cuvine, votul se câștigă prin multă muncă; 2. Nu e suficient ca lumea să urască PSD-ul ca să-ți bage ție voturi în sac. Votul anti moare repede, iar dacă nu pui ceva în loc omul stă acasă. Pentru că, în definitiv, cea mai usturătoare lecție a parlamentarelor din 2020 este că 68 la sută dintre români nu au găsit nicio fărâmă de motivație să vină la vot.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Da, e vorba de lene. Spunea cineva ca partidele nu au mai reusit sa polarizeze atentia cetateanului. Ei si ce, trebuie neaparat sa avem o situatie alb-negru, sa fie "pe viata si pe moarte" intre 2 tabere? Tara asta tot trebuie guvernata, agenda cetateanului exista in continuare si cineva tot trebuie sa se ocupe de ea. Dar e greu can e gri, sa alegi, pt ca trebuie sa gandesti. Nu mai e un impuls care sa te ajute sa iei decizia ci chiar trebuie sa gandesti. Asadar, mai degraba mai mergi odata la cuparaturi la supermarket sau la mall, pt ca acolo ai impuls. Ti-e foame, ti-e frig, s-a rupt sertarul de la comoda, s-a ars becul. Asa ca, lasati-ma cu lectia pe care au primit-o politicienii cu prezenta mica la vot. Si lasati-ma cu exemple din alte democratii pt ca au si ei lenesii lor. Politicienilor li se rupe ca au prezenta mica la vot, votul e democratic si daca vin doar 3 persoane la urne si parlamentul tot se ocupa. Lor le pasa doar de care e votul, daca intra sau nu in parlament si daca au sau nu gurvernare. Nu intra la guvernare, asta da, e un mesaj pt ei. E simplu, banal si chiar si un politician poate sa-l inteleaga ca pe o sanctiune. E usor sa inteleaga ca oricand poate fi inlocuit cu altul si ca dragostea nu e perena.
Trebuie, totusi, sa remarc ca PNL si-a sapat groapa singur. Cine a luat decizia sa se indrepte catre electoratul PSD, nu a avut nici forta dar nici minte pe termen mediu. In bula mea de mici antreprenori si urbanisti, majoritatea dedicati dreptei, nimeni nu a putut sa treaca peste asta. Nici eu. Cand m-am dus la vot, cu intentia clara sa merg cu PNL "orice ar fi", mi-au cazut ochii pe lista de pe buletin si mi-a cazut si fata si entuziasmul sa vad acolo fosti PSD-isti, oameni pe care ii stiam foarte bine de stangisti, pe profilul "prim-secretar". Asa ca am votat cu gurile alea sparte de la USR Plus, in speranta ca se va cerne mai mult Ciolos decat Barnaisme. Baletul asta stupid cu traseistii a pus capac la o atitudine moale in privinta pandemiei. Pai ori iei in serios pandemia si iei masuri dure si scurte, ori o ignori. PNL a ales sa mearga la coafor, in plina criza. Bai frate, la mine nu tine asta si nu faci primavara ca vorbeste Iohannis in locul tau.
Dragii mei, tara arde. Arde mocnit. O gramada de prostie abia asteapta sa vocalizeze, reformele sunt mai necesare ca niciodata, constitutia a devenit o hartie rasuflata pe o structura statala epuizata, obosita si caraghioasa. Ei, na, ati ratat ocazia sa mergeti la vot. Asa ca ne vom multumi cu alti 4 ani de masuri caldute, asa-si-asa, de jumatati de masura, asta in cazul cel mai fericit. Si mau rau decat raul este jumatatea de masura pt ca ea uzeaza tot, inclusiv ideea de bine.
P.S. Am fost la vot! Basescu m-a invatat ca cei care nu voteaza nu reprezinta o abtinere, ci nu exista. Caci atunci nu am fost la vot. Tot asa, consideram ca nu am pe cine alege.
Atâta timp cât nu ai votat, părerile tale legate de politica sunt lipsite de relevantă.
- Nu stiu sa-si faca campanie electorala
- Aceeasi vesnica deficienta a comunicarii
- Au avut de luptat cu pandemia
- Au avut de luptat cu situatia lasata de PSD
- Nu si-a facut o televiziune
- In general nu a avut expunere media favorabila
- Analistii i-au criticat doar pe ei
- Toate televiziunile i-au criticat
- Au importat PSD-isti
- Au angajat pe pile
- S-au contrat tot timpul cu USR
- Au inchis pietele inainte de alegeri
- Au avut biserica impotriva
- PSD a exploatat situatia din pandemie. In prima parte sa nu se ia masuri conta
pandemiei si apoi au folosit extinderea ei.
- Rafila fost folosit pentru a sterge toate mizeriile PSD (PSD a fost doar Rafila si Ciolacu)
2. Au acceptat traseisti din ALDE si PSD
3. Au mers mai departe cu politizarea diferitelor institutii , numind politruci in functii de conducere.
4. Au crescut deficitul bugetar la cote nemaintalnite.
Uite niste motive adevarate de ce se pierde electoratul.
2.aur a declarat ca nu participa la nicio coalitie - super ok ...asa ramane psd-ul fara un potential ajutor ...
3.este ok ca extremismul sa fie "la vedere" ...daca ar fi tenebros, ar fi cu mult mai periculos ...
4.daca pnl nu se mai "razboieste" (orgolii si pretentii ...) cu usr ...s-ar putea sa avem un guvern "un pic stabil" ....dat nu este ok, ca o uniune pe criterii etnice, minoritara in tara asta, sa DECIDA (IARASI) SOARTA TARII prin jocurile politice (si nu numai ...) pe care le va face, intr-o eventuala asociere la guvernare ...tripartita ...
5.poate s-a-nvatat ceva din aceasta experienta ...democratica ... votul se castiga !!! - prin actiuni concrete si nu numai aratand cu degetul, ce n-au "facut" ceilalti ... daca nu ... iata ce "iese " + absenteismul + pandemia ...
Alianta inseamna ca 2 sau mai multe forte se unesc sa faca ceva....alianta asta mindra , ce vrea sa faca , sa dezgroape morti de covid, sa dea drumul la mersul in "genunche" in jurul bisericilor, sa ne scoata din ....globalizare!....prin ceea ce au facut sau nu au facut, dar mai ales prin ceea ce au spus mi-aduc aminte de vadim (Dumnezeu sa-l ierte, macar avea scuza ca era "poet").
A obtinut voturi in Italia si Spania,...dar stiu sigur cit de dez binati sint , romanii in strainatate....Poate de aceea romanii i-au votat!
Altceva este ceea ce nu inteleg!
Dupa 30 de anu cind multe generatii "indoctrinate" au disparut, urmasii iliescieni prospera si se inmultesc!
Imi pare rau, dar cred ca Ceausescu a reusit,... a facut omul nou, care la waserman nu are sifilis ci demagogie , hotie si nesimtire!