Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rezultatul nebun al alegerilor, târziu în noapte: de unde au apărut acești aleși și cum mută președintele Iohannis

Happy Halloween

Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP/ Profimedia Images

1. Mai întâi o veste bună: o lichea politică mai puțin. Primul Plagiator și Pașă al tuturor Șmecheriilor, V. Ponta, nu trece pragul de 5 la sută, în ciuda purcoaielor cu bani băgate de prieteni în campania ProRomânia. Ca orice căpitan care părăsește primul corabia, Victor Ponta a anunțat târziu în noapte că se va dedica unor „noi proiecte și noi provocări”. Îl ia cu el și pe Marele Zaharisit C.P. Tăriceanu.

2. Dispariția lui Ponta este una dintre cele trei vești bune pe care Marcel Ciolacu le-a primit în această noapte. Celelalte două se referă la locul întâi pe care s-a clasat PSD și la intrarea AUR în Parlament. Fără Ponta, Ciolacu se poate profila ca unicul lider al opoziției. Se va prezenta drept șeful unui partid care a câștigat alegerile, dar care nu a putut guverna din cauza lui Klaus Iohannis. Iar prin comparație cu AUR, PSD se va prezenta ca alternativa rezonabilă. AUR va fi pentru PSD ceea ce a fost PRM pentru PDSR, un memento că oricând se poate mai rău.

3. Intrarea AUR în Parlament va fi o temă de lungi analize și dezbateri. Sociologii, analiștii, specialiștii ne vor explica cum se face ca un partid care practic nu apărea acum o lună în niciun sondaj de opinie, cu o viață purtată pe rețelele sociale, în tenebrele Internetului, să irumpă la lumină cu forța unui 8,7 la sută. Singurul lucru bun pe care îl pot menționa în acest moment e că acești oameni și partidul lor strălucitor ca soarele sfânt de pe cer vor acționa de acum încolo la vedere, pe scena Parlamentului. Trebuie să acceptăm că un segment important din populația României este extremistă, antioccidentală, conspiraționistă. E mai bine să ai o mișcare radicală antisistem parte a sistemului democratic decât să bântuie necontrolat prin grotele societății.

4. Vom avea un Guvern susținut de o majoritate fragilă. Cu redistribuiri, PNL+USR-PLUS+UDMR+ minorități pot strânge peste 50 la sută ca să treacă noul Guvern (probabil Orban) pe care-l va propune Klaus Iohannis. Însă marele proiect de reformare a statului pe care și-l dorește președintele va trebui negociat serios cu toate partidele care vor face parte din coaliția de guvernare. Pentru Klaus Iohannis, care are o reală problemă să asculte, aceasta este o lecție de umilință. Dar dacă într-un final asta va duce la întărirea democrației și la echilibrarea puterilor în stat, poate că o coaliție formată din 3 partide, care să negocieze fiecare proiect major, nu e un lucru tocmai rău, cu o singură condiție: ca atât PNL, cât și USR-PLUS să înceteze campania electorală și faultarea celuilalt.

5. Două lecții ar trebui să învețe politicienii mai noi: 1. că votul nu ți se cuvine, votul se câștigă prin multă muncă; 2. Nu e suficient ca lumea să urască PSD-ul ca să-ți bage ție voturi în sac. Votul anti moare repede, iar dacă nu pui ceva în loc omul stă acasă. Pentru că, în definitiv, cea mai usturătoare lecție a parlamentarelor din 2020 este că 68 la sută dintre români nu au găsit nicio fărâmă de motivație să vină la vot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Principalul motiv al absenteismului este lenea. Din nefericire, situatia a oferit nenumarate pretexte pentru a justifica lenea iar aceste pretexte sunt aratate ca fiind motive dar nu, nu sunt motive ci pretexte de a sta acasa sau la cumparaturi, pretexte de a nu gandi intr-o situatie dificila, pretexte de a nu lua o decizie referitoare la tine si lumea ta, cand situatia nu e alb-negru ci gri. Lene de ati asuma o responsabilitate cand "arde tara" nu mai e un impuls.

    Da, e vorba de lene. Spunea cineva ca partidele nu au mai reusit sa polarizeze atentia cetateanului. Ei si ce, trebuie neaparat sa avem o situatie alb-negru, sa fie "pe viata si pe moarte" intre 2 tabere? Tara asta tot trebuie guvernata, agenda cetateanului exista in continuare si cineva tot trebuie sa se ocupe de ea. Dar e greu can e gri, sa alegi, pt ca trebuie sa gandesti. Nu mai e un impuls care sa te ajute sa iei decizia ci chiar trebuie sa gandesti. Asadar, mai degraba mai mergi odata la cuparaturi la supermarket sau la mall, pt ca acolo ai impuls. Ti-e foame, ti-e frig, s-a rupt sertarul de la comoda, s-a ars becul. Asa ca, lasati-ma cu lectia pe care au primit-o politicienii cu prezenta mica la vot. Si lasati-ma cu exemple din alte democratii pt ca au si ei lenesii lor. Politicienilor li se rupe ca au prezenta mica la vot, votul e democratic si daca vin doar 3 persoane la urne si parlamentul tot se ocupa. Lor le pasa doar de care e votul, daca intra sau nu in parlament si daca au sau nu gurvernare. Nu intra la guvernare, asta da, e un mesaj pt ei. E simplu, banal si chiar si un politician poate sa-l inteleaga ca pe o sanctiune. E usor sa inteleaga ca oricand poate fi inlocuit cu altul si ca dragostea nu e perena.

    Trebuie, totusi, sa remarc ca PNL si-a sapat groapa singur. Cine a luat decizia sa se indrepte catre electoratul PSD, nu a avut nici forta dar nici minte pe termen mediu. In bula mea de mici antreprenori si urbanisti, majoritatea dedicati dreptei, nimeni nu a putut sa treaca peste asta. Nici eu. Cand m-am dus la vot, cu intentia clara sa merg cu PNL "orice ar fi", mi-au cazut ochii pe lista de pe buletin si mi-a cazut si fata si entuziasmul sa vad acolo fosti PSD-isti, oameni pe care ii stiam foarte bine de stangisti, pe profilul "prim-secretar". Asa ca am votat cu gurile alea sparte de la USR Plus, in speranta ca se va cerne mai mult Ciolos decat Barnaisme. Baletul asta stupid cu traseistii a pus capac la o atitudine moale in privinta pandemiei. Pai ori iei in serios pandemia si iei masuri dure si scurte, ori o ignori. PNL a ales sa mearga la coafor, in plina criza. Bai frate, la mine nu tine asta si nu faci primavara ca vorbeste Iohannis in locul tau.

    Dragii mei, tara arde. Arde mocnit. O gramada de prostie abia asteapta sa vocalizeze, reformele sunt mai necesare ca niciodata, constitutia a devenit o hartie rasuflata pe o structura statala epuizata, obosita si caraghioasa. Ei, na, ati ratat ocazia sa mergeti la vot. Asa ca ne vom multumi cu alti 4 ani de masuri caldute, asa-si-asa, de jumatati de masura, asta in cazul cel mai fericit. Si mau rau decat raul este jumatatea de masura pt ca ea uzeaza tot, inclusiv ideea de bine.
    • Like 2
    • @ Tiberiu Marinescu
      Corina check icon
      O părere care merită să devină articol. Mi-a plăcut cum ați vorbit fără menajamente despre lene și greșelile mari ale liberalilor. Și eu eram votant liberal de mult, dar acum am votat USR fără să fiu dintre ai lor.
      • Like 2
    • @ Tiberiu Marinescu
      Poate sunt mai ponderata. Eu as spune lehamitea si lenea. Caci, fara suparare, pe langa PSD in PNL au migrat si multi PNL la USR. Si mi se pare la fel de - scuzati termenul academic, vomitiv. Caci si invectivele, acuzele se "improspateaza" in mai putin de 24h. Si atunci...de unde incredere?! De ce sa te scuturi de lene sau sa nu te duci la munte? Tot isi vor schimba parerea in 5 min.
      P.S. Am fost la vot! Basescu m-a invatat ca cei care nu voteaza nu reprezinta o abtinere, ci nu exista. Caci atunci nu am fost la vot. Tot asa, consideram ca nu am pe cine alege.
      • Like 0
  • Paul check icon
    După 4 ani de pesedism feroce, pesedeul castiga alegerile parlamentare - Ok in condițiile celui mai ridicat absenteism din istoria post-decembrista dar totuși... Asta înseamnă ca romanilor le place pesedeul, le place se fie conduși de mafioți jegosi și de tampiti, le place sa fie furați și batjocoriți... ca nație suntem vai de capul nostru... atâta putem, atâta facem!
    • Like 4
    • @ Paul
      Corina check icon
      Aștept analiza pe grupe de vârste. Să vedeți că tinerii au absentat cel mai mult. Nu au priceput importanța legislativului și în general îi doare în cot.
      • Like 1
    • @ Paul
      Pe mine, ca absenteist tanar, ma preocupa sanatatea pe o viata. Spre deosebire de voi, eu pot suporta un neideal politic pe termen scurt si poate la alegerile viitoare nu va mai fi pandemie si nici Barni si Orbani ce se faulteaza reciproc.
      • Like 0
    • @ Pascal Dena
      Paul check icon
      Dacă pe bune ești tânăr, e îmbucurător ca te interesează politica suficient încât sa... discuți pe un forum.
      Atâta timp cât nu ai votat, părerile tale legate de politica sunt lipsite de relevantă.
      • Like 4
    • @ Pascal Dena
      Ai dreptate, esti tanar si poti sa astepti 4 ani ca sa se profileze un "ideal". Pe bune, ti-e de sanatate acum? La paine nu te duci? Ti-a fost lene sa mergi, asta e. Tinere, lumea e facuta pe straturi, ideile la fel, sunt pe straturi. Galceava intre Barna si Orban e pe un strat, Reformele de care avem nevoie sunt pe alt strat. Si statul acasa, ei bine, e undeva sub nivelul marii.
      • Like 1
  • Un articol trist, dar din pacate foarte adevarat, cu mult ''verde in fata''. Lumea nu a mers la vot, dar culmea cei ce primesc ajutoare sociale, s-au dus. Romanul nu mai vede in care politician sa creada, probabil nici nu avem politicieni de incredere, cu foarte putine, dar nu destule, exceptii.
    • Like 0
  • Vestea buna e ca se pare ca PMP isi face loc si PNL+USR PLUS+PMP ar putea avea o majoritate, fara UDMR, minoritati si alte capuse politice. Daca nici acum nu se poate guverna coerent si rapid spre o dezinfectie a tuturor institutiilor bugetare, spre atragerea masiva de bani europeni si spre judecarea si condamnarea tuturor penalilor mari, atunci peste 4 ani e foarte probabil sa avem un PSD majoritar din nou si sa se poleiasca tot mai mult parlamentul.
    • Like 2
    • @ Bogdan Araboaei
      Petru check icon
      Se pare ca PMP ramane pe dinafara. Sa vezi acum santaj UDMR-ist. Ca sa sustina guvernul s-ar putea sa trebuiasca sa invatam ceva maghiara. Noroc ca stiu cateva expresii (e drept ca nu pot fi spuse in public).
      • Like 1
    • @ Bogdan Araboaei
      Petru check icon
      Se pare ca PMP ramane pe dinafara. Sa vezi acum santaj UDMR-ist. Ca sa sustina guvernul s-ar putea sa trebuiasca sa invatam ceva maghiara. Noroc ca stiu cateva expresii (e drept ca nu pot fi spuse in public).
      • Like 0
  • Cred ca dl L. Orban ar trebui sa o ia pe urmele dlui Ponta si sa-si vada de treaba. A promovat in Guv domni/doamne cu o anvergura intelectuala similara dnei Dancila(Anisie, Stefan, Vela..). Dar ce asteptari sa am cand R.Bogdan e mare si tare prin PNL. Daca dl K Johannis il numeste in continuare pe Orban premier, inseamna ca a inceput sa deraieze si el rau de tot. AUR e PRM redivivus. Sincer, imi pare chiar mai nociv ca PRM-ul, macar CV Tudor avea ceva lecturi, Simion asta iti da direct un cap in gura..si peste 500000 de romani l-au votat..vai de mama noastra
    • Like 4
  • Gy check icon
    De ce a pierdut PNL?
    - Nu stiu sa-si faca campanie electorala
    - Aceeasi vesnica deficienta a comunicarii
    - Au avut de luptat cu pandemia
    - Au avut de luptat cu situatia lasata de PSD
    - Nu si-a facut o televiziune
    - In general nu a avut expunere media favorabila
    - Analistii i-au criticat doar pe ei
    - Toate televiziunile i-au criticat
    - Au importat PSD-isti
    - Au angajat pe pile
    - S-au contrat tot timpul cu USR
    - Au inchis pietele inainte de alegeri
    - Au avut biserica impotriva
    - PSD a exploatat situatia din pandemie. In prima parte sa nu se ia masuri conta
    pandemiei si apoi au folosit extinderea ei.
    - Rafila fost folosit pentru a sterge toate mizeriile PSD (PSD a fost doar Rafila si Ciolacu)
    • Like 4
    • @ Gy
      1.Nu si-au respectat promisiunile deloc
      2. Au acceptat traseisti din ALDE si PSD
      3. Au mers mai departe cu politizarea diferitelor institutii , numind politruci in functii de conducere.
      4. Au crescut deficitul bugetar la cote nemaintalnite.

      Uite niste motive adevarate de ce se pierde electoratul.
      • Like 2
  • 1.ponta si tariceanu -out din politica .... super ok.
    2.aur a declarat ca nu participa la nicio coalitie - super ok ...asa ramane psd-ul fara un potential ajutor ...
    3.este ok ca extremismul sa fie "la vedere" ...daca ar fi tenebros, ar fi cu mult mai periculos ...
    4.daca pnl nu se mai "razboieste" (orgolii si pretentii ...) cu usr ...s-ar putea sa avem un guvern "un pic stabil" ....dat nu este ok, ca o uniune pe criterii etnice, minoritara in tara asta, sa DECIDA (IARASI) SOARTA TARII prin jocurile politice (si nu numai ...) pe care le va face, intr-o eventuala asociere la guvernare ...tripartita ...
    5.poate s-a-nvatat ceva din aceasta experienta ...democratica ... votul se castiga !!! - prin actiuni concrete si nu numai aratand cu degetul, ce n-au "facut" ceilalti ... daca nu ... iata ce "iese " + absenteismul + pandemia ...

    • Like 2
  • parerea mea este ca PSD nu a cistigat, ci ca PNL a pierdut pentru ca nu a facut ceea ce a promis. ..ieri l-am vazut pe rares bogdan, cel care dadea cu caramida ...fara psd in pnl ...fara pensii speciale si cite altele , ...pe care mai tirziu... le-a uitat. RIDEA FORTAT si era cam "mirsotit", cu televiziunile dupa el! NE MIRAM ca a pierdut!?.....Altceva ma intriga :
    Alianta inseamna ca 2 sau mai multe forte se unesc sa faca ceva....alianta asta mindra , ce vrea sa faca , sa dezgroape morti de covid, sa dea drumul la mersul in "genunche" in jurul bisericilor, sa ne scoata din ....globalizare!....prin ceea ce au facut sau nu au facut, dar mai ales prin ceea ce au spus mi-aduc aminte de vadim (Dumnezeu sa-l ierte, macar avea scuza ca era "poet").
    A obtinut voturi in Italia si Spania,...dar stiu sigur cit de dez binati sint , romanii in strainatate....Poate de aceea romanii i-au votat!
    Altceva este ceea ce nu inteleg!
    Dupa 30 de anu cind multe generatii "indoctrinate" au disparut, urmasii iliescieni prospera si se inmultesc!
    Imi pare rau, dar cred ca Ceausescu a reusit,... a facut omul nou, care la waserman nu are sifilis ci demagogie , hotie si nesimtire!
    • Like 3
    • @ Coussinou
      Dorin check icon
      Ai dreptate ,se pare că ,Omul nou, a lui Ceașcă de-abia acum apare în toată splendoarea și prostia lui.
      • Like 3
  • Of..... adevărat că tare greu o să fie dacă PNL-ul nu se înțelege cu USR-PLUS....!
    • Like 0
  • Mă tem că "marele proiect de reformare" a țării, pe care ar dori-o locatarul de la Cotroceni, este doar o gogoriță electorală. În această campanie electorală, sașul a demonstrat, zilnic, că nu urmărește decât să obțină puterea absolută.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult