Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Tăcerea e de AUR: de ce nu i-a văzut mai nimeni venind

Reacții după alegeri

Faptul că o formațiune despre care până mai ieri nu auziseră prea mulți a intrat în Parlamentul României este noutatea acestor alegeri. Pe unii îi miră, pe unii nu, tocmai pentru că în momente de criză, apar curente care coagulează frici, teorii ale conspirației, idei naționaliste și extremiste ( foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu).

Surprizele vor veni din analiza detaliată a votanților acestei formațiuni. Vom constata cu toții că AUR a găsit adepți atât în alegătorii în vârstă, cât și în cei tineri, care abia învață despre puterea votului.

Un prim semnal este la numărarea voturilor din diaspora. Există comunități (de exemplu din Republica Moldova), unde oamenii au votat unioniștii de la AUR, în speranța că-i va uni cu România.

România s-a trezit cu un Parlament colorat în nuanțe bizare. PSD care câștigă destul de relaxat, în ciuda asigurărilor date de unii lideri liberali care s-au înfoiat ca niște curcani, PNL a luat mult sub cât anticipase și cât calcula din sondaje, USR-PLUS e blocat la niște procente care indică o scădere masivă, chiar dacă nu a fost la putere.

Obiceiurile votanților au suferit mutații importante. 

Analiștii observau că spre orele după-amiezii a crescut constant gradual numărul celor care s-au urnit la vot. E de analizat câți dintre aceștia s-au regăsit în discursul AUR. In aproape toată Moldova, AUR este a treia formațiune politică. În Botoșani, Suceava, cu aproape 15%. 

Se ridică o întrebare pentru partidele sistem - cât de mare să fie prăpastia dintre ele și alegători, dacă o formațiune apărută de niciunde reușește să capitalizeze atât de mult? De asemenea, este de urmărit cât din aceste rezultate se datorează bisericilor și preoților, despre care în multe medii se vorbește că ar fi în spatele succesului AUR.

Există și o veste pe jumătate bună după aceste alegeri. 

Liderul Pro România (de care s-a lipit și veșnicul Tăriceanu) nu a luat nici măcar jumătate din procentele cu care era creditat în sondaje. După o campanie obraznică, plină de tupeu și atitudine sfidătoare, Victor Ponta și-a anunțat retragerea temporară din viața politică, urmare a eșecului. 

La a doua evaluare însă, în comparație cu tezele vehiculate de AUR, Pro România era o formațiune frecventabilă, în ciuda deselor derapaje ale șefilor ei.

La USR-PLUS rezultatul este unul catastrofal, dacă e să comparăm procentele avansate de conducătorii Dan Barna și Dacian Cioloș- undeva între 20 și 23%. Aici, înainte sau după negocierile pentru formarea unui nou guvern, șefii ar trebui să-și dea demisiile și să dea o șansă alianței de a se reinventa. 

Altfel, USR-PLUS riscă să dispară în irelevanță, lupte intestine minore care toacă încrederea membrilor și a puținilor votanți rămași lângă ei. Aici- de remarcat- câștigarea localelor la primăriile Timișoara, Brașov și sectoare a fost confirmată. În aceste locuri, USR-PLUS a luat primul loc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult