Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tăcerea e de AUR: de ce nu i-a văzut mai nimeni venind

Reacții după alegeri

Faptul că o formațiune despre care până mai ieri nu auziseră prea mulți a intrat în Parlamentul României este noutatea acestor alegeri. Pe unii îi miră, pe unii nu, tocmai pentru că în momente de criză, apar curente care coagulează frici, teorii ale conspirației, idei naționaliste și extremiste ( foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu).

Surprizele vor veni din analiza detaliată a votanților acestei formațiuni. Vom constata cu toții că AUR a găsit adepți atât în alegătorii în vârstă, cât și în cei tineri, care abia învață despre puterea votului.

Un prim semnal este la numărarea voturilor din diaspora. Există comunități (de exemplu din Republica Moldova), unde oamenii au votat unioniștii de la AUR, în speranța că-i va uni cu România.

România s-a trezit cu un Parlament colorat în nuanțe bizare. PSD care câștigă destul de relaxat, în ciuda asigurărilor date de unii lideri liberali care s-au înfoiat ca niște curcani, PNL a luat mult sub cât anticipase și cât calcula din sondaje, USR-PLUS e blocat la niște procente care indică o scădere masivă, chiar dacă nu a fost la putere.

Obiceiurile votanților au suferit mutații importante. 

Analiștii observau că spre orele după-amiezii a crescut constant gradual numărul celor care s-au urnit la vot. E de analizat câți dintre aceștia s-au regăsit în discursul AUR. In aproape toată Moldova, AUR este a treia formațiune politică. În Botoșani, Suceava, cu aproape 15%. 

Se ridică o întrebare pentru partidele sistem - cât de mare să fie prăpastia dintre ele și alegători, dacă o formațiune apărută de niciunde reușește să capitalizeze atât de mult? De asemenea, este de urmărit cât din aceste rezultate se datorează bisericilor și preoților, despre care în multe medii se vorbește că ar fi în spatele succesului AUR.

Există și o veste pe jumătate bună după aceste alegeri. 

Liderul Pro România (de care s-a lipit și veșnicul Tăriceanu) nu a luat nici măcar jumătate din procentele cu care era creditat în sondaje. După o campanie obraznică, plină de tupeu și atitudine sfidătoare, Victor Ponta și-a anunțat retragerea temporară din viața politică, urmare a eșecului. 

La a doua evaluare însă, în comparație cu tezele vehiculate de AUR, Pro România era o formațiune frecventabilă, în ciuda deselor derapaje ale șefilor ei.

La USR-PLUS rezultatul este unul catastrofal, dacă e să comparăm procentele avansate de conducătorii Dan Barna și Dacian Cioloș- undeva între 20 și 23%. Aici, înainte sau după negocierile pentru formarea unui nou guvern, șefii ar trebui să-și dea demisiile și să dea o șansă alianței de a se reinventa. 

Altfel, USR-PLUS riscă să dispară în irelevanță, lupte intestine minore care toacă încrederea membrilor și a puținilor votanți rămași lângă ei. Aici- de remarcat- câștigarea localelor la primăriile Timișoara, Brașov și sectoare a fost confirmată. În aceste locuri, USR-PLUS a luat primul loc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult