Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Tăcerea e de AUR: de ce nu i-a văzut mai nimeni venind

Reacții după alegeri

Faptul că o formațiune despre care până mai ieri nu auziseră prea mulți a intrat în Parlamentul României este noutatea acestor alegeri. Pe unii îi miră, pe unii nu, tocmai pentru că în momente de criză, apar curente care coagulează frici, teorii ale conspirației, idei naționaliste și extremiste ( foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu).

Surprizele vor veni din analiza detaliată a votanților acestei formațiuni. Vom constata cu toții că AUR a găsit adepți atât în alegătorii în vârstă, cât și în cei tineri, care abia învață despre puterea votului.

Un prim semnal este la numărarea voturilor din diaspora. Există comunități (de exemplu din Republica Moldova), unde oamenii au votat unioniștii de la AUR, în speranța că-i va uni cu România.

România s-a trezit cu un Parlament colorat în nuanțe bizare. PSD care câștigă destul de relaxat, în ciuda asigurărilor date de unii lideri liberali care s-au înfoiat ca niște curcani, PNL a luat mult sub cât anticipase și cât calcula din sondaje, USR-PLUS e blocat la niște procente care indică o scădere masivă, chiar dacă nu a fost la putere.

Obiceiurile votanților au suferit mutații importante. 

Analiștii observau că spre orele după-amiezii a crescut constant gradual numărul celor care s-au urnit la vot. E de analizat câți dintre aceștia s-au regăsit în discursul AUR. In aproape toată Moldova, AUR este a treia formațiune politică. În Botoșani, Suceava, cu aproape 15%. 

Se ridică o întrebare pentru partidele sistem - cât de mare să fie prăpastia dintre ele și alegători, dacă o formațiune apărută de niciunde reușește să capitalizeze atât de mult? De asemenea, este de urmărit cât din aceste rezultate se datorează bisericilor și preoților, despre care în multe medii se vorbește că ar fi în spatele succesului AUR.

Există și o veste pe jumătate bună după aceste alegeri. 

Liderul Pro România (de care s-a lipit și veșnicul Tăriceanu) nu a luat nici măcar jumătate din procentele cu care era creditat în sondaje. După o campanie obraznică, plină de tupeu și atitudine sfidătoare, Victor Ponta și-a anunțat retragerea temporară din viața politică, urmare a eșecului. 

La a doua evaluare însă, în comparație cu tezele vehiculate de AUR, Pro România era o formațiune frecventabilă, în ciuda deselor derapaje ale șefilor ei.

La USR-PLUS rezultatul este unul catastrofal, dacă e să comparăm procentele avansate de conducătorii Dan Barna și Dacian Cioloș- undeva între 20 și 23%. Aici, înainte sau după negocierile pentru formarea unui nou guvern, șefii ar trebui să-și dea demisiile și să dea o șansă alianței de a se reinventa. 

Altfel, USR-PLUS riscă să dispară în irelevanță, lupte intestine minore care toacă încrederea membrilor și a puținilor votanți rămași lângă ei. Aici- de remarcat- câștigarea localelor la primăriile Timișoara, Brașov și sectoare a fost confirmată. În aceste locuri, USR-PLUS a luat primul loc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult