Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tăietoarea de capete a fost acolo cu capul!

Sorana

„În setul decisiv, am reușit să rămân acolo mental și fizic”. Explicația victoriei răsunătoare a Soranei Cîrstea asupra favoritei nr. 9 Australian Open, supercampioana Petra Kvitová, a fost dată chiar de Sorana. Aș adăuga doar că e valabilă pentru întregul meci.

Sorana a intrat pe teren cu relaxarea dată de gândul „N-am ce pierde”. Așa că nu s-a speriat când cehoaica a început în asalt, cu loviturile ei dărâmătoare. Condusă cu 3-1, n-a încercat un joc defensiv – nici nu cred că poate așa ceva! –, a răspuns la fel de agresiv atacurilor Kvitovei, și contrele i-au intrat! Momentul psihologic a fost la 3-2 pentru Kvitová, când Sorana a avut minge de break. Cehoaica a vrut cu tot dinadinsul să ia acel punct, Sorana s-a ținut cu dinții. Au fost 9 schimburi de lovituri ascuțite, fiecare părând ultima. Românca a reușit să închidă cu o dreaptă cros agățată în ultima clipă, la care Petra n-a mai fost în stare să se ducă!... Atunci cred că i-a trecut prin cap Kvitovei că o așteaptă un meci lung, că s-ar putea să nu câștige în 2 seturi, așa cum era pregătită mental. Asta a clătinat-o, și Sorana a știut să profite, câștigând setul cu 6-4. 

Setul 2 a fost conform planului și posibilităților dublei campioane Wimbledon, 6-1. Dar mai urma un set, în care s-a văzut de ce îi era frică Kvitovei și n-a scăpat. A cedat fizic în căldura de la Melbourne. Cu toate că a avut condiții mai bune de pregătire, s-a putut antrena, în vreme ce Sorana a trebuit să suporte 2 săptămâni de carantină grea, în camera de hotel, fără tenis...

Asta este Sorana, dacă „rămâne acolo” cu mințile, o jucătoare world class, supranumită când era foarte tânără „Tăietoarea de capete”, pentru că învingea surprinzător și clar adversare cap de serie. Meciul superb făcut cu Kvitová, care o trimite în turul 3 AO, face uitată recenta sa performanță, poate unică pe plan mondial, de a cere arbitrei avertizarea propriului ei antrenor, Adrian Cruciat, pentru că „nu tace din gură, îmi tot spune lucruri din tribună!...”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult