Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Teama că vraja se termină

Bianca - Simona

Simona a învins-o pe Serena în finala de la Wimbledon. Bianca a învins-o pe Serena în finala de la US Open.

Sunt la fel cele două victorii în două seturi?

Nu.

Simona Halep a biruit ca la Rovine sau ca la Călugăreni. În fața tăvălugului Williams, ea a săpat gropi, a plantat țepușe în iarba Londrei, s-a strecurat pe sub burta cailor, a rezistat năvalei, contraatacând cu vitejie de câte ori s-a putut. O armată de răzeși, mică și curajoasă, față cu Aliotmanul.

Înfruntarea Andreescu-Williams a fost o ciocnire între cavaleri înzăuați în turnir. Din prima clipă, Bianca s-a așezat mental și ca atitudine pe același nivel cu Serena. Ai lance, am și eu, ai spadă, am și eu, scutul pot să-l arunc și să ne batem parte-n parte. La as, Bianca a răspuns cu as, la retur decisiv, cu retur decisiv, când Serena a atacat n-a făcut niciun pas în spate sau lateral, a atacat și ea frontal.

Definitoriu pentru condiția psihică a canadiencei de origine română a fost momentul revenirii Serenei de la 1-5 și minge de meci. Bianca nu a trăit acea minge de meci ca pe marea ocazie a vieții ei, care nu se știe când se va mai ivi. A tratat-o cu gândul „e o minge de meci în prima mea finală de Grand Slam, pot s-o câștig, pot s-o și pierd. Nu e nicio rușine la Serena, mă așteaptă și alte finale de GS, valoarea și timpul sunt de partea mea. Am venit pregătită să joc 3 seturi, oricât de lungi, dacă e nevoie...”. Această suprimare a dramatizării a ajutat-o să câștige imediat după ce a fost egalată la 5.

Și trebuie s-o spunem: Simona Halep e o întâmplare minunată, care s-a făcut singură, a României.

Bianca Andreescu este produsul superb al unui sistem, al atitudinii față de tenis și de sport dintr-o țară democratică bine rânduită.

De câte ori câștigă Simona, trăim cu teama ascunsă că vraja se termină, că poate e ultima. Când mă uit la Bianca, văd, după fiecare victorie, șirul celor ce vor veni ani mulți de-acum înainte... 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Buna ziua,

  Bianca este produsul al unui sistem creat de Louis Borfinga, un francez incomod in FFT si exilat in Canada, care intuind campionul din Bianca, incepand cu martie, 2018 a creat un team format din 4 persoane, care se ocupa doar de Bianca, care dupa US Open se mareste la 5-6 persoane.
  Tennis Canada plateste tot fara transportul Biancai, parintii Biancai au asteptat-o in Miami cand ea a castigat la Indian Wells, neavand banii pt hotel si transport, Miami-California.
  Bianca si-a pastrat premiile si le pastreaza in continuare, dar in momentul in care a fost rugata de Tennis Canada, sa ii ajute sa gaseasca sponsori pt copii, nu numai ca i-a ajutat, dar ea si Felix (un tanar campion canadian) au donat primii 50 000 USD.
  Dupa finala de la US Open, Bianca a facut USA Media Tour, Tennis Canada Tour si Media of Canada Tour, chiar si City of Toronto TV Station, iar duminica 15 Septembrie, City of Mississauga locul unde s-a nascut, ii celebreaza performanta, ea declarand ca vrea sa ajute Tennis of Canada, a facut toate astea pentru atragerea de sponsori pt Tennis Canada, ea a avut o saptamana vacanta care practic a fost Media Tour.
  Ea declara ca fara Tennis Canada nu ar fi ajuns aici si vrea sa colaboreze in continuare cu Tennis Canada, prima vizita dupa finala US Open, pe care a facut-o in Toronto a fost la Tennis Canada, a vizitat colaboratii si atletii Tennis Canada.
  Este o colaborare declarat voita de ambele parti si considerata reciproc avantajoasa de ambele parti.
  Sa va aduc aminte ca dupa finala US Open, Team-ul Biancai, Bianca si familia ei, si-au facut timp pentru RTVNY, au facut fotografii impreuna si au dat un interviu ea si antrenorul ei pt RTVNY
  (diaspora adevarata este peste ocean, nu cea la cateva ore de zbor de RO).

  De partea cealalta, pe site-ul FRT , nu se gasesc fotografii actuale cu Simona Halep, este ceva de cand participa in turneele de juniori, nu este o campanie de sustinere a juniorilor sprijinita cu adevarat de Simona Halep.
  Simona Halep este in opinia mea, ca o Multinationala care plateste impozite si isi urmaresti interesul, nimic rau in asta. Eu consider ca nu face NIMIC semificativ, pentru ca viitoarele Simona Halep sa aiba sprijinul pe care ea nu l-a avut, la inceputurile carierei lor de tenismene.
  Inteleg ca nu a fost ajutata deloc, este dreptul ei sa faca asta in continuare, succes !

  Campionii sunt altii, sper ca exempul Gherghe Hagi sa fie urmat de cineva candva….

  Apropo, pe site-ul Tennis Canada se poate dona orice suma de bani pentru viitorii campioni,
  poate invata si FRT.


  http://www.mississauga.ca/portal/cityhall/pressreleases?paf_gear_id=9700020&itemId=10700234q&returnUrl=/portal/cityhall/pressreleases

  https://sport.francetvinfo.fr/roland-garros/roland-garros-louis-borfiga-lhomme-qui-fait-decoller-le-tennis-canadien

  https://www.forbes.com/sites/curtisrush/2019/09/09/bianca-andreescu-jumps-to-no-5-in-world-rankings-and-inspires-a-new-tennis-generation-in-canada/#4508032a58f3

  https://twitter.com/i/status/1172280480567189504https://twitter.com/coachlabelle/status/
  1172137451206389761

  https://www.youtube.com/user/RVTVNY


  • Like 0
 • Domnul Popescu ne prezintă cu gingăşie două minuni ale tenisului: Simona şi Bianca. Privind la ele, nu pot trece cu vederea doi Radianţi ai aceluiaşi sport alb, străluncind şters în umbră: Williams şi Sharapova. Cavaleri cărora nu le mai aleargă prin vene Lumina de Furtună. Şi fără Lumină, nu mai au acele puteri miraculoase.

  Pentru mine, Halep va rămâne mereu o floare superbă răsărită printr-o minune într-un câmp cu bălării, oferindu-ne o bucurie nemeritată. O floare care se încăpăţânează să reziste, trăgându-şi seva din sine însăşi. Da, în aceste condiţii, nu poţi să te uiţi la ea altfel decât cu teama că vraja o să se termine.
  • Like 2
 • Sunt roman.Traiesc in Canada. Sunt cetatean roman si canadian. Sufar si ma bucur la fel pentru Bianca si pentru Simona. Imi doresc sa le vad cat mai mult ,pe amandoua ,acolo sus in top. Daca vor juca una impotriva celeilalte , va fi cel mai frumos meci. Pentru ca, la sfarsitul meciului, voi fi fericit indiferent cine va castiga.
  • Like 1
 • Da, asa este! Bianca are sange de mare invingatoare. Si forta. Fizica si psihica. O incantare a fost meciul . Simona munceste mai mult. Dar fiecare cu zestrea ei nativa si ambele traind intens si frumos acolo sus, la varf. Bravo lor !
  • Like 2
  • @ Danescu Cristina
   Simona NU muncește. A spus-o chiar ea. Citez aproximativ: mă antrenez cel mult două ore pe zi. Nu sunt genul care să muncească. Mă plictisesc". Cred că asta e problema, de fapt: nu muncește îndeajuns. Plus alte multe slăbiciuni. Că urmare, exact cum a spus CTP, parafrazând, succesul ei e o întâmplare. Bianca Andreescu e o certitudine.
   • Like 0
 • :-)
  Așa e.
  Sau sperăm. :-)
  • Like 0
 • Articol scris cu o exuberantă inspirație.
  Concluzia din final e excelenta prezentare a realității !
  • Like 0
 • Doar ca nici Bianca nu pare un produs al Canadei, sportivii lor nu au mentalitate de invingatori. Un jurnalist canadian tocmai argumenta asta -o numeste pe Bianca primul atlet american produs in Canada. https://www.theglobeandmail.com/sports/article-bianca-andreescus-crazy-ride-keeps-on-rolling-as-she-reaches-the-us/
  • Like 0
 • Se încearcă o comparație , puțin forțată între Halep și Andreescu .
  Să ne închipuim că am citi în presă albaneză despre jucătoarea româncă cu origini albaneze .
  E drept , părinții , bunicii și poate chiar străbunicii Simonei s-au născut în România , dar , pentru Dumnezeu , părinții Biancăi s-au născut în România , iar ea însăși s-a născut pur conjunctural in Canada .
  Cea mai mare diferență derivă din faptul că Simona este , în mod cert , cea mai serioasă jucătoare din circuit , compensând serioase handicapuri de natură fizică și tehnică cu o tenacitate rar întâlnită .
  Bianca , în schimb , pare a fi cea mai completă jucătoare a momentului , faptul că a pierdut doar două meciuri pe teren in acest an fiind mai mult decât concludent .
  Simona este produsul familiei ei !
  Bianca este produsul selecției naturale , într-un sistem competitiv , superfunctional .
  • Like 0
 • Bianca este din acelasi aluat ca si Federer. Are gene de campioana-chiar si trasaturile faciale arata asta. Nu uitati ca traditia Canadei in tenis este cam 0, Bianca fiind prima canadianca castigatoare de GS.
  • Like 0
  • @ Ovidiu Androne
   Bianca nu are nici in clin nici in maneca NIMIC ca Federer. Afirmatia dumneavoastra este absolut fantasmagorica.
   • Like 0
 • Acest sport in tara noastra a aparut prin anul 1885...un joc fascinant ,un joc de forta si gandire......un joc unde timpul poate fi scurt sau lung.....Felicitari ..sportivilor nostri.
  • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult