foto: Heorshe / Alamy / Profimedia
Anul trecut, am lansat 13 predicții de business pentru 2024. Dintre ele, opt s-au adeverit, două „încă se joacă” iar restul de trei nu s-au confirmat. Pentru anul 2025 am lansat o listă nouă cu predicții despre ce strategii de business vor schimba lumea.
1. Agenți AI
Proliferarea agenților AI va marca un nou capitol în interacțiunea om-computer, trecând de la folosirea AI ca instrument pasiv, la statutul de colaboratori proactivi.
Acești agenți, antrenați nu doar ca să înțeleagă contextul și să ofere direcții de acțiune concrete, vor redefini productivitatea prin completarea autonomă a sarcinilor, de la gestionarea emailurilor până la rezolvarea de probleme mai avansate.
Adoptarea lor în aplicațiile pentru consumatori și companii va democratiza accesul la AI, poziționându-i ca următoarea platformă după mobil și cloud.
2. AGI în matematică și software
Iminența Inteligenței Generale Artificiale (AGI) în matematică și inginerie software va revoluționa rezolvarea de probleme.
Calculele complexe, demonstrațiile și generarea de coduri care în prezent durează săptămâni sau luni vor fi rezolvate în ore.
Acest salt va permite descoperiri în criptografie, proiectarea algoritmilor și problemele de optimizare, creând efecte de undă în diverse industrii, de la finanțe la logistică.
Matematica va fi primul domeniu care va fi transformat, deoarece totul se desfășoară într-un spațiu simbolic. (Vezi și „AI – o viziune maximalistă”)
3. NVIDIA va conduce „Cei 7 magnifici”
Din postura de element- cheie al infrastructurii AI, NVIDIA își va consolida poziția de lider printre cei 7 giganți tehnologici.
GPU-urile sale sunt standardul pentru antrenarea și lansarea modelelor AI, iar ecosistemul său CUDA asigură loialitate din partea dezvoltatorilor. Cu investiții în platforme software precum Omniverse și dominația în edge AI, NVIDIA nu va face doar față valului AI, ci îl va defini.
4. YouTube va fi cea mai folosită platformă de către tineri
YouTube reprezintă cu succes un mix de conținut scurt (prin Shorts), engagement al userilor pe termen lung și un ecosistem robust de monetizare.
Acest mix va face din YouTube cea mai folosită platformă din lume în 2025. Dominația sa în conținut educațional și de tip „how to”, combinată cu transmisiuni live și integrarea conținutului generat de AI, face YouTube indispensabil în viețile creatorilor de conținut și ale utilizatorilor.
YouTube va rămâne un pilon critic al strategiei Alphabet și, la un moment dat, va fi listat separat la bursă.
The New Consumer a scos în evidență două informații cheie:
a. Oamenii folosesc mai mult YouTube decât Netflix.
b. Oamenii se simt de două ori mai inteligenți când folosesc YouTube vs. Netflix.
5. Amazon va fi compania anului
Mixul Amazon compus din dominația în e-commerce, creșterea AWS și intrarea în serviciile de AI generativ va face din Amazon compania anului 2025 între cele listate la bursă.
Noile linii de business, precum tehnologia Just Walk Out și integrarea AI pentru optimizarea lanțurilor de aprovizionare și a experiențelor clienților, vor cataliza creșterea.
Între timp, focusul constant pe serviciul Prime va consolida loialitatea clienților Amazon și va spori profitabilitatea companiei. În prezent, Amazon are 3 linii de business care generează, fiecare, peste 100 miliarde de dolari.
6. Google este cel mai bine poziționat pentru a avansa pe partea de AI
Cu expertiza sa imbatabilă în modelele fundamentale AI și integrarea în Search, Cloud și Workspace, Google este pregătit să conducă era AI mai bine decât OpenAI, deoarece are distribuție, printre altele.
Accesul său la miliarde de utilizatori, combinat cu setul său de date care este în continuă expansiune, arată că Google poate itera la scară.
Sunt așteptate descoperiri semnificative în aplicațiile ce implică multimodal AI și inovații în productivitate, publicitate și alte domenii.
7. Tehnologia de apărare va fi în top în 2025
Instabilitatea geopolitică și creșterea bugetelor de apărare vor propulsa companii precum Palantir, Anduril și SpaceX în centrul atenției.
Aceste firme vor redefini războiul și securitatea, valorificând AI, dronele și inteligența satelitară pentru a oferi avantaje asimetrice.
Guvernele se vor îndrepta din ce în ce mai mult spre contractori de apărare agili, orientați pe tehnologie, în detrimentul gigantilor tradiționali din industria aerospațială, semnalizând o schimbare de paradigmă în achizițiile de apărare.
8. Influencerii devin branduri
Creșterea modelului „influencer ca brand” se va accelera în 2025, pe măsură ce creatorii lansează produse și servicii proprii, depășind nivelul actual al contractelor de sponsorizare.
De la colecții personale de produse pentru îngrijirea pielii la servicii financiare, influencerii vor valorifica loialitatea urmăritorilor lor pentru a construi afaceri scalabile.
Platforme precum Shopify și Substack vor juca roluri- cheie în facilitarea acestei tendințe, în timp ce brandurile tradiționale se vor lupta să concureze pentru atenție.
9. Roboții vor fi folosiți pentru a construi… roboți
Industria robotică va atinge un efect de flywheel pe măsură ce roboții vor începe să producă alți roboți, reducând costurile și crescând scalabilitatea.
Progresele în asamblarea de precizie, sprijinite de AI, vor face din aceasta o realitate în industrii precum electronica, automotive și chiar sănătate.
Această inovație va cataliza o creștere exponențială a adoptării roboticii și va pregăti terenul pentru o revoluție industrială auto-sustenabilă.
Aceasta înseamnă o potențială oportunitate de piață de trilioane de dolari și un efect disruptiv în segmentul „blue collar”.
10. Make America Build Again (MABA)
O reconfigurare a atenției pe producția internă și infrastructură proprie va fi tot mai evidentă în agenda politică din SUA, în conformitate cu politicile MAGA: (a) construiți în SUA și (b) reduceți riscurile generate de producția în China.
Sprijinite de parteneriate public-private și stimulente pentru repatrierea producției, sectoare precum semiconductoare, energia curată și construcțiile vor prospera.
Această mișcare va viza reducerea dependenței de lanțurile de aprovizionare externe, promovând reziliența economică și creând o nouă eră de inovație industrială americană, toate alimentate din plin cu energie (ieftină).
11. Integratorii verticali
2025 va favoriza integratorii verticali – companii care dețin întregul ecosistem, de la producție la distribuție.
Succesul Apple cu siliconul sau integrarea bateriilor, software-ului și lanțului de aprovizionare de către Tesla sunt exemplare.
Tendința se va extinde și în alte industrii, cum ar fi sănătatea, unde companii precum Amazon și CVS își propun să controleze totul, de la telemedicină la farmacii.
12. Vor avea loc mai multe fenomene de tip „Boeing”
Eșecurile corporațiilor, precum rateul Boeing cu 737 MAX, vor servi din ce în ce mai mult ca lecții de business pentru marii jucători care nu reușesc să prioritizeze calitatea și inovația (adică integrarea verticală) în detrimentul profitului pe termen scurt (adică integrarea orizontală).
Într-o lume hiper-competitivă și transparentă, gestionarea defectuoasă a proiectelor cheie va duce la un dezastru la nivelul reputației și financiar, forțând companiile să își regândească strategiile de guvernanță și operaționale.
13. Pesimismul european (Raportul Draghi)
Avertismentul lui Mario Draghi despre scăderea competitivității Europei și incapacitatea de a inova va fi o temă recurentă în 2025. Provocările persistente, variind de la depășirea reglementărilor la dependența energetică, vor pune frână dezvoltării economice.
Mesaj similar a fost transmis și de Emmanuel Macron în timpul discursului său de la Sorbona. Pe scurt, în lipsa unei schimbări, rămânem fără energie (ieftină), fără locuri de muncă, fără bani.
14. Energia nucleară revine
Energia nucleară e tot mai mult pe val, pe măsură ce guvernele și companiile caută soluții fiabile și neutre din punct de vedere al carbonului pentru a atinge obiectivele climatice, în contextul unei cereri uriașe din partea AI. Progresele în reactoarele modulare mici (SMR) și schimbările în percepția publicului vor poziționa energia nucleară ca o constantă în ecuația energiei verzi. Sunt de așteptat investiții majore, schimbări de politică și noi jucători care vor apărea în acest sector revitalizat.
articol publicat anterior în varianta în limba engleză pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.