Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Teorema Românească: Nimic nu e prea de tot

Un principiu al Teoriei Prostirii în Față spune că un fals grosolan e bine să fie validat prin alt fals, și mai și. Faptul că există întotdeauna un și mai și este adevărat în virtutea Teoremei Românești, care sună așa: în România, nimic nu e prea de tot.

V. Vida Dăncilă a fost numită premier, așa cum la circ se extrage un pavian din pălărie, de către scamatorul Dragnea. Ce-o recomanda? Faptul că, în calitate de nulitate pusă europarlamentar de PSD, ronțăise din leafă spre un milion de euro în aproape un deceniu, deschizând gura suficient de rar ca să nu-și îngrozească sau amuze prea tare colegii europeni. Deci, ca s-o numească consilier al BNR, Mugur Isărescu îl ia ca referent pe Dragnea – dacă doamna Vida a fost premier, cum să nu poată fi consilier?

Cristian Tudor Popescu

De fapt, funcția din care vine la Banca Națională distinsa, ca și tânăra speranță iliesciană I.M. Pașcu, e aceea de șomer. BNR a angajat doi șomeri cu, pe lună, de căciulă, 16.000 lei având semnătura lui M. Isărescu pe ei. Pesemne, guvernatorul vrea să rămână în istorie și ca mare filantrop.

Și mai și este justificarea selecționării lui Dăncilă operată de către îmbălsămătorul BNR, dl Adrian Vasilescu: intrarea în zona euro se face pe niște uși de la Bruxelles. Vasăzică, nu nivelul economico-financiar autohton, al României, este cel care ne-ar da voie să înlocuim leul cu euro fără să ne frângem gâtul, ci niște uși deschise de Dăncilă și Pașcu printr-un așteptat trafic de influență. Concluzia logică ce rezultă este că înalții specialiști ai BNR nu sunt în stare să negocieze oficial, prin simplul fapt că sunt de la Banca Națională a României – nu-i bagă nimeni în seamă, au uși închise la UE!...

Oare de ce mă gândesc acum la dl Isărescu ca la meșterul „Manole”, căruia i se surpă noaptea ce-a construit ziua? O fi dna Dăncilă o Ană zidită în Banca Națională ca s-o facă să dureze peste veacuri?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult