Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Teorema Românească: Nimic nu e prea de tot

Un principiu al Teoriei Prostirii în Față spune că un fals grosolan e bine să fie validat prin alt fals, și mai și. Faptul că există întotdeauna un și mai și este adevărat în virtutea Teoremei Românești, care sună așa: în România, nimic nu e prea de tot.

V. Vida Dăncilă a fost numită premier, așa cum la circ se extrage un pavian din pălărie, de către scamatorul Dragnea. Ce-o recomanda? Faptul că, în calitate de nulitate pusă europarlamentar de PSD, ronțăise din leafă spre un milion de euro în aproape un deceniu, deschizând gura suficient de rar ca să nu-și îngrozească sau amuze prea tare colegii europeni. Deci, ca s-o numească consilier al BNR, Mugur Isărescu îl ia ca referent pe Dragnea – dacă doamna Vida a fost premier, cum să nu poată fi consilier?

Cristian Tudor Popescu

De fapt, funcția din care vine la Banca Națională distinsa, ca și tânăra speranță iliesciană I.M. Pașcu, e aceea de șomer. BNR a angajat doi șomeri cu, pe lună, de căciulă, 16.000 lei având semnătura lui M. Isărescu pe ei. Pesemne, guvernatorul vrea să rămână în istorie și ca mare filantrop.

Și mai și este justificarea selecționării lui Dăncilă operată de către îmbălsămătorul BNR, dl Adrian Vasilescu: intrarea în zona euro se face pe niște uși de la Bruxelles. Vasăzică, nu nivelul economico-financiar autohton, al României, este cel care ne-ar da voie să înlocuim leul cu euro fără să ne frângem gâtul, ci niște uși deschise de Dăncilă și Pașcu printr-un așteptat trafic de influență. Concluzia logică ce rezultă este că înalții specialiști ai BNR nu sunt în stare să negocieze oficial, prin simplul fapt că sunt de la Banca Națională a României – nu-i bagă nimeni în seamă, au uși închise la UE!...

Oare de ce mă gândesc acum la dl Isărescu ca la meșterul „Manole”, căruia i se surpă noaptea ce-a construit ziua? O fi dna Dăncilă o Ană zidită în Banca Națională ca s-o facă să dureze peste veacuri?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bună ziua,

  Oare doar mie mi s-a părut că în tot acest „eveniment” s-a trecut prea ușor peste un fapt esențial, menit să explice, să lămurească cele întâmplate, anume poziția oficială a B.N.R., exprimată prin vocea domnului Adrian Vasilescu?
  În ceea ce mă privește, consider că „argumentația” domnului Vasilescu de la B.N.R. în sprijinul deciziei de numire a doamnei geometru V. V. Dăncilă (de profesie fost prim-ministru, fost europarlamentar), în funcția de consilier/consultant al B.N.R., este cel puțin la fel de nocivă precum ocuparea efectivă a funcției de către doamna în cauză, din motive pe care am să le explic în cele ce urmează.
  În primul rând, pentru că asocierea dintre B.N.R. și doamna V. V. Dăncilă nu cred că ar putea aduce vreun plus de imagine instituției, ba din contră, cred că ar face un deserviciu acestei instituții, având în vedere performanțele politico-administrative ale doamnei Dăncilă din perioada mandatului de prim-ministru. Pe cel de europarlamentar nici n-are rost să-l mai aducem în discuție, întrucât activitatea domniei sale nu a iești în evidență pentru vreo realizare remarcabilă.
  Domnul Vasilescu, în schimb, încearcă să-i țină partea, acreditând ideea că doamna în cauză ar fi persoana potrivită pentru postul de consilier/consultant la B.N.R., pe probleme de integrare în zona euro și tranziție către economia verde. Să înțelegem că opinia publică, în marea sa majoritate, are o problemă de percepție? Îmi permit să spun că marea majoritate a opiniei publice consideră astfel, întrucât, în ultima sa confruntare politică, doamna Dăncilă a pierdut detașat în fața contracandidatului. Până și proprii colegi de partid au marginalizat-o! Ca atare, de unde această dorință ardentă a B.N.R. de a recicla un PET politic care si-a consumat posibilitățile? O fi având de-a face cu economia verde?...
  În al doilea rând, lucrul care mie mi se pare cel mai grav, este că domnul Vasilescu oferă „muniție” adepților teoriei conspirației în materie de mecanisme decizionale la nivelul instituțiilor supranaționale. Desigur, înțeleg lobbyismul și rolul său în mecanismele decizionale, dar aici cred că domnul Vasilescu, fără să-și dea seama, transmite un mesaj subliminal unei categorii de public care abia-l aștepta. Mesajul respectiv poate sugestiona unora ideea că deciziile luate la nivelul instituțiilor europene, și aici e loc de extrapolare, nu sunt luate nicidecum pe criterii tehnice, obiective, cum ar fi economia, finanțele, îndeplinirea unor indicatori asumați de state etc., ci prin influența și charisma exercitate de către diverși inși, fără merite deosebite, care, bașca, nu cunosc nicio limbă străină și cărora chiar limba română le este străină, deci nici pe aceasta nu o cunosc, dar care au totuși o pricepere excepțională, un talent abscons – știu să deschidă uși!...
  Ce noroc pe capul nostru că avem pe cineva care se pricepe de minune la această „meserie”, ne spune domnul Vasilescu, și ce noroc că, de regulă, ușile n-au formă circulară, aș adăuga eu, altfel cine știe ce s-ar fi întâmplat?!... Nici nu vreau să mă gândesc cum ar proceda doamna în cauză atunci când ar trebui să deschidă niște uși circulare, probabil că s-ar bloca în problema cvadraturii cercului... Pentru câteva milenii...
  Oare astfel de mesaje, emanate de la oameni care reprezintă instituții ale statului, nu discreditează instituțiile europene, nu zădărnicesc, ca să folosesc un termen la modă, eforturile statului în materie de politici economico-financiare?
  Acestea fiind spuse, în calitate de cetățean, nu pot decât să constat, cu o doză de amărăciune, recunosc, că asocierea acestei doamne cu demersurile instituționale privind trecerea la moneda euro și tranziție către economia verde, aruncă o umbră de deriziune asupra interesului pe care statul îl acordă acestor domenii... Dacă până acum nu s-au realizat prea multe în acest sens, probabil că de acum înainte și cele câteva cărămizi așezate la baza acestor „edificii”, vor avea o problemă în a se menține la locul lor...
  De asemenea, nu pot să nu constat, cu o doză de dezamăgire, recunosc, că până una alta, singura ușă pe care a deschis-o doamna geometru V. V. Dăncilă este cea de la B.N.R.

  P.S. Parafrazându-l pe poet, dacă toate acestea trebui să poarte un nume, atunci s-ar intitula: „Vasilescu și Vasilica sau cum să clădești în spiritul meșterului Manole, într-o lume în care Dumnezeu a murit, iar Ana nu e Ana, ci Viorica”...
  • Like 1
 • Este frustrant și umilitor ca de mai bine de 30 de ani să se batjocorească normalul și criteriului valorilor în această țară(Se poate adăuga și perioada dinnainte). De la Iliescu & co. la ce să te aștepți ? Niște comuniști troglodiți și conservatori ai metehnelor ce i-au definit toată viața.
  Asemenea specimene nu te pot dezamăgi. Dezamăgirea vine de la cei în care ți-ai pus speranță, pentru care te-ai certat cu prieteni, rude, cunoscuți. Dezamăgirea vine de la oameni școliți, de factură liberală, care chiar ar fi putut să schimbe ceva, dar la care rezultatele lasă de dorit.
  DEZAMĂGIREA, frustrarea și sentimentul de neputință vin de la justiție, când dacă judecătorul dă sentință definitivă că 2+2 nu fac patru, acest "adevăr" rămâne "etern". Și judecătorul nu răspunde de destine distruse. Și asta fără nicio legătură cu protipendada politică. Vorbim doar de oameni obișnuiți.
  Dezamăgirea și frustrarea și mânia vin de la sistemul medical, când zeci de mii de familii au pierdut persoane dragi, știind că într-o lume normală ar fi fost salvate.
  Oare de toate acestea numai ce "răi" sunt de vină sau și cei "buni" ?
  Cam de asta este vorba.
  • Like 1
 • profun check icon
  Știți cu toții că, aceia care știu să citească dar nu pot înțelege corect ideile transmise sunt numiți analfabeți funcțional. Și mai știți că această titulatură nu este un prilej de mândrie.
  Cu toate astea, vă văd pe mulți dintre voi făcând eforturi disperate pentru a fi categorisiți astfel. Sau mă-nșel și este starea voastră naturală!?

  Eu am afirmat despre tanti Veorica Dăncilă a fost un premier modest, nu am lăudat-o. Am și arătat cum a lăudat-o ieri, Cîțu. Pe vremea când asigura președinția Consiliului Uniunii Europene o lăuda conducerea Comisiei Europene, ceea ce are o legătură cu decizia BNR, probabil - v. aici: https://www.cotidianul.ro/laude-de-la-bruxelles-pentru-viorica-dancila/

  Ideea este însă că Dăncilă, deocamdată, nu ne mai influențează viața noastră, a majorității populației. Oricum, dacă Dăncilă făcea o gafă, ne rușinam, dar nu ne influența nivelul de trai.

  Când însă Flo.Citu a zis că guvernul României ține contabilitate dublă, a crescut instantaneu Euro și dobânzile la care s-a împrumutat România.
  Când s-a apucat el să facă plăți în avans, a explodat deficitul și a plasat România în procedură special de deficit excedentar la UE - care iarăși s-a reflectat în economie și mai ales în atragerea investițiilor străine.
  Vorbele lui Dăncilă nu au provocat efecte de genul jafului din timpul pandemiei documentat de Curtea de Conturi.
  Declarațiile lui Dăncilă se puteau proba cu datele statistice confirmate de și de UE și de statele de plată ale salariaților sau fluturașii de pensii, pe când declarațiile mincinoase ale lui Cîțu ar fi caraghioase dacă nu ar fi cinice și dezastruoase prin efecte. (lista e mai lungă, desigur)

  În concluzie repet faptul că, Dăncilă a fost modestă și că, România ar fi meritat mai mult, dar suntem la jumătatea celui de-al treilea an calendaristic de când alții conduc guvernul. Și aceștia (juma de an în frunte cu Cîțu) au performat mai lamentabil decât cea pe care o critică „dăștepții” nației.
  • Like 1
  • @ profun
   Laudele amintite mai sunt si de complezenta. Ce ai fi vrut sa auzi? Din retardata sa nu o scoata nimeni? La nivel oficial. Ce se comenta pe " la colturi" e alta "mancare de peste". Asta este diplomatia ipocrita. Sa nu-l pui pe fiecare unde-i ste locul.
   • Like 4
  • @ profun
   check icon
   Eu sper că dumneata ți-ai dat singur "like"!
   Spre sănătatea mentală a acestei nații..
   • Like 3
  • @
   profun check icon
   Cum ar zice Caragiale, „amice, ești idiot”, fiindcă duci prostia în cele mai caraghioase cotloane ale ei.

   Adică, mătăluță vorbești de sănătate mentală, bănuindu-l pe altul că-și dă singur like-uri și faci asta în timp ce ... TU însuți te semnezi cu semnul de „aprobat”?

   Mai jos e o tăntucă, care are în rădăcina numelui cuvântul „negru” și s-o imagina foarte europeană legându-se de ... etnia romă.

   Pe bune, ăsta vă este nivelul!?
   • Like 1
  • @ profun
   Comentariul unui trol psd...
   • Like 2
  • @ profun
   Serios,chiar credeți că eventualele laude la adresa d-nei Dăncilă,din partea ălora de pe la Bruxelles sunt „pe bune”???
   Naivitate sau altceva,mai grav?
   Oricum,rămâne faptul că în Valhia meritocrația rămâne o vorbă și atât.Un termen de dicționar care nu are aplicabilitate în realitate.
   Și de aceea este România în halul în care este.
   • Like 3
  • @ profun
   Când îl ridici pe cel mai idiot și mai penibil premier din istoria României la nivelul de premier modest, fie ai creierul spălat cu dejecții din Latrina 3, fie faci parte din categoria analfabeților funcționali în care te scremi să îi incluzi pe alții. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, Latriniștii sunt parte componentă a analfabeților funcționali. Zât de aici că împuți spațiul cu duhoare de ciumă roșie.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   profun check icon
   Tataie, ce comentezi matale pe la colțuri cu ceilalți pensionari, probabil că are treabă (și) cu ipocrizia dar nu se confundă, neam, cu diplomația.
   Cum bine ziceai, stai la locul matale ...
   • Like 0
  • @ Maria Rusu
   profun check icon
   Doamnă, eficacitatea președinției Consiliului UE se măsoară destul de obiectiv prin numărul de dosare închise. Cu peste 100 de dosare mari rezolvate în cele 6 luni, guvernul Dăncilă a stabilit un record - cu atât mai lăudabil cu cât a fost lipsită de câțiva miniștri, prin ... „grija” sabotorului Iohannis.

   Verificați-vă propria naivitate, gândindu-vă: dacă laudele UE nu au fost pe bune, criticile, legate de alte împrejurări, or fi fost!?

   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   profun check icon
   Dacă repeți de 2 ori într-un paragraf sintagma „analfabeți funcționaLI” în loc de „analfabeți funcționaL” înseamnă că faci parte dintre ei.
   Faptul ești incapabil din punct de vedere intelectual să îți argumentezi o părere, legată de un subiect aflat în discuție, ci doar molfăi dejecții regurgitate de alții ca tine, cu care încerci să-i jignești pe cei aflați într-un dialog, te plasează în rândul trollilor de cea mai joasă speță ...
   • Like 0
  • @ profun
   Dacă, după ce Veorica și-a etalat ignoranța si puținătatea minții de-a lungul întregului mandat de premier, mai ai nevoie de argumente care să demonstreze că nu a fost altceva decât o idioată utilă aflată sub papucul unui infractor, înseamnă că ai un IQ mai mic sau cel mult egal cu al unui pavian cu mantie.
   • Like 1
  • @ profun
   Nu meriti a fi luat in seama. Un impertinent, semidoct. Cum spuneam mai jos:"bai putache" trebuie sa mai evoluezi, daca ai cu ce?! Esti de aceeasi factura cu cei pe carei-i apreciezi. Asta ti-e educatia "omului nou" primita.
   • Like 0
 • Scrie aici mereu unul Profun. Prrofund sustinator al mafiei psd-iste. Degeaba discutati cu el. E fara speranta. Madam Dancila e sustinuta de etnia roma. Trebuia sa i se dea si acestei etnii o satisfactie, ca are clanuri puternice in tara asta...
  • Like 3
  • @ Adriana Negruti
   Corina check icon
   În etnia romă e mai multă luptă pentru supraviețuire decât politică. Nu prea are rost să-i amestecăm aici. O impresie.
   • Like 1
  • @ Corina
   check icon
   Nu e deloc ca și cum toată tagma (etnia) ar fi întrebată de ceva. Din acest punct de vedere ei sunt aidoma multor "români verzi":: votează cu cei care le promit mai mult!
   Totuși unii potențați care "trag sfori" ar putea fi dintre aceștia.
   • Like 0
 • check icon
  Dl Isărescu trebuia să-și pună mai înainte această întrebare:
  "Băi, cît de prost trebuie să fiu ca să am nevoie de consiliere de la dna Dăncilă??"
  • Like 3
 • "Pesemne, guvernatorul vrea să rămână în istorie și ca mare filantrop."
  Ar fi asa dacă erau angajați la vie,dar, oricum am zice ca BNR are propriile reguli si/sau "bugete'",tot din impozitele romanilor sint platiti .Daca domnul guvernator a avut obraz sa se revanșeze ,poate mai are ceva obraz ,ramas,sa se duca ...sa taie via,.După părerea mea și-a "și-a murdărit ,...rău "blazonul"
  • Like 4
 • O teorema are:
  1. Ipoteza
  2. Concluzie
  3. Demonstratie

  Demonstratia teoremei:
  1. Ipoteza e folosita cu rezultate anterioare cunoscute sau noi, ale autorului, pentru a face un rationament. Aici: Viorica Dancila = zero barat, rationamente sau rezultate anterioare,pe ce baza? Poate magazine la Bruxelles.
  2. Concluzia: o aducere in proiect a influentei unui coc de neam prost la Uniunea Europeana.
  3. Demonstratia: facuta cu ajutorul domnilor Mugur si Adrian, falsa. Orice revista cu referenti va decide: articolul se respinge, rezultatul e fals.
  • Like 3
  • @ Radu Gologan
   Domnule Gologan,de fapt aruncați mărgăritare la porci prin punerea problemei așa cum o comiteți!
   Practic,domnii Isărescu și buzduganul său dl.Vasilescu ne-au demonstrat un singur lucru prin motivarea aia de tot hazul:ne cred tâmpiți sadea pe TOȚI!
   Ne-au demonstrat asta fățiș,fără nicio jenă.
   Și nu avem ce să le facem!
   • Like 2
 • Un ”premier” are o echipă întreagă de proști ( în cazul RO!), numiți ”guvern”! Ca ”consilier” este ea, singură, cu ”gândirea proprie” ( o glumă bună, nu?),...Biiiine că nu va ține cont never ever, ISĂ., de aceasta, pt. că e doar ”de umplutură”, ca toți cll. ”GUGUȘTIUCI”, angajați ca să ia și ei, bieții bogătani, 10.000 lei / una lună, să-și plt. întreținerea la viloaiele de nesimțiți, de la munte - mare!!.. Adică, cam venitul unui biet pensionar, în jumate an, care le-a ridicat nesimțiților mioritici, o țară, ei primind într-o lună de parazitat Bugetul, stând la viloi, că oricum, șmenarul Isă, Nu are nevoie de paraziții ăia!!... Frumooooos, măi, proștilor, care credeți că sunteți inteligenți!!... Vine și grapini???... Mișto!!...
  • Like 2
 • profun check icon
  Adevărata teoremă românească este aceea cu ... „ia-te de freza și bâlbele unuia care are rezultate și bagă sub preș nemerniciile celor care te fac din vorbe”.
  E adevărat că Dăncilă a fost un premier mai modest, cu excepția (sic!) unor: Ciorbea, R. Vasile, Isărescu, Boc, Predoiu, Ungureanu, Oprea, Câmpeanu, Cioloș, Orban, Ciucă și Cîțu - dar rezultatele guvernului condus de ea (așa ciuntit cum a fost el, mai tot timpul de 2-3 miniștri, ținuți pe tușă abuziv de Blokannis) sunt departe de a fi atinse de actualul guvern.

  Laudele îi vin implicit chiar de la ... Vasile Flo.Citu, care spunea ieri despre creșterea - care ... ÎNCĂ NU A READUS România nici la nivelul începutului de an 2019! - că ... „înseamnă că avem o economie competitivă și pregătește terenul pentru perioada următoare”. Vorba lui, „vești extraordinare pentru români”, „rezultate fabuloase”, care „spulberă toate estimările”. hi, hi, hi!
  • Like 1
  • @ profun
   Cosmin check icon
   Ați uitat de Văcăroiu și Margaret Thatcher.
   • Like 5
  • @ Cosmin
   profun check icon
   Pentru oricine este la liber să facă mișto de cine și de ce vrea.

   Însă, cei care prezintă denaturat faptele sunt ori ticăloși, ori doar nulități, utili (în mod voluntar sau nu!) ... unor păpușari care-i disprețuiesc, oricum.
   • Like 2
  • @ profun
   Esti tare, dom'le! "...a fost un premier mai modest". Ca sa fiu elegant: a fost cel mai modest premier. Ca sa nu spun altfel.
   • Like 6
  • @ profun
   Inteleg ca sunteti anti CTP dar chiar sa sustineti o nulitate absoluta precum doamna Dancila doar pentru a-i mai aplica un croseu domnului Popescu mi se pare gresit. Sa inteleg ca dumneavoastra va simteati bine reprezentat de doamna Dancila atunci cand ea facea praf limba romana sau se facea de ras in delegatiile oficiale ? Daca aveti standarde atat de scazute, va compatimesc. Din punctul meu de vedere, doamna in cauza nu a fost " un premier mai modest", a fost de-a dreptul o neavenita. Apropo, doamna va incasa 16000 de lei lunar de la BNR iar contributia ei la tot ceea ce tine de institutia in cauza va fi zero.
   • Like 7
  • @ profun
   Se pare ca dta. faci misto. A compara pe boc, orban si catu cu vvd este ori misto ori blasfemie. Nu distingi realitatile de, hai sa-i zicem, fictiune. Dar este in spiritul dtale. caracteristic.
   • Like 6
  • @ Aurel Popescu
   A fost cel mai imbecil premier. A fost o rusine. Si a ramas.
   • Like 5
  • @ Dragos Andreescu
   profun check icon
   Eu prefer un șef de lucrare care își face treaba corect, după cum ne-am înțeles, chiar dacă mai scapă câte-o bâlbă când vorbește la microfon, decât unul spilcuit care mă fură, mă lasă încurcat cu lucrările și pe de-asupra îmi provoacă și datorii istorice.

   Culmea este că unora le place un prim-ministru care nu e doar prost ci și soios în freză, ahtiat după selfieuri prostești, cu bubele la înaintare, grandoman fără acoperire, mitoman cu iz penal și pe deasupra vorbește cu ... prune-n gură.
   • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   profun check icon
   Tataie, rezultatele guvernării sunt cele care (mă) interesează. Alea comensurabile exact, în cifre, în realizări concrete pentru țară și pentru cetățeni.
   Restul, e ficțiunea aia de care ai auzit matale ceva, nu ai reținut exact ce înseamnă, dar o rostogolești în ... spiritul matale caracteristic.
   • Like 3
  • @ profun
   Bai putache, care sunt "rezultatele guvernarii care te intereseaza"? Ma refer la perioada psd dragnea dancila. De "fictiune" "ai auzit matale" la a3, rtv si alte haznale. E "spiritul meu caracteristic" ca nu vad decat minciuna si hotie la toate guvernarile psd si complicii? Tu vezi altceva? Poate ai nevoie de un consult, dar nu oftalmologic.
   • Like 5
  • @ profun
   ove check icon
   Du-te bai si impusca-te.
   • Like 1
  • @ profun
   Te-ai definit perfect, trolule.
   • Like 0
  • @ Aurel Popescu
   Ba da, se poate spune-cel mai prost premier.
   • Like 0
  • @ profun
   Un imbecil care se face de rahat susținând-o pe he-he-he nu își poate încheia aberațiile decât cu hi-hi-hi.
   • Like 0
 • Verificați colegii de facultate ASE Comex (dl Isarescu și dl Pascu colegi de grupa) și veți vedea câți sunt angajați in BNR, câți au “funcții” ... BNR suportând in fiecare an petrecerile din luna oct , când se reîntâlnesc “vechii colegi din studenție” .
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult