Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Vom trăi cu terorismul cum o facem cu dezastrele naturale. Dacă în București ne-am stresa zilnic din cauza cutremurelor, psihiatrul ar fi cel mai bogat om din oraș

Vorbeam cu părinții mei aseară. Ei stau într-un oraș de provincie în nordul Olandei. N-aveau deloc un sentiment crescut de nesiguranță după atentatele de la Paris și apoi de săptămâna trecută, de la Bruxelles. 

Tatăl meu zicea că, deși există în orașul lor o bază militară, nu crede că pot fi o țintă pentru teroriștii. Dar la Amsterdam? La fel. Ancheta națională bianuală, care măsoară sentimentele populației față de anumite pericole, arată că majoritatea olandezilor nu se îngrijorează deloc sau se îngrijorează foarte puțin cu privire la propria siguranță și la cea a familiei. 

Dacă îi întrebi, oamenii știu că Olanda participă în coaliția anti-Statul Islamic, aruncând bombe în Iraq și Siria, dar acest lucru nu duce la ideea că Amsterdam sau Rotterdam pot fi aruncate în aer în orice moment. Chiar dacă în ultimele șase luni au fost atacuri teroriste în două țări din zonă.

Pentru oamenii de rând, nici nu are sens să te stresezi prea mult. Într-un fel, un atentat e ca un dezastru natural: știi că există riscuri, dar nu știi unde exact și când se va întâmpla. Riscul de a muri este prea mic pentru a lua măsuri drastice, să te muți în altă țară de pildă. Dacă noi aici, în București, ne-am stresa în fiecare zi din cauza cutremurelor, psihiatrul ar fi cel mai bogat om din oraș. Și îmi imaginez că, după un atentat, ești panicat o vreme, dar nu durează mult. Cei din Paris și-au reluat viața, precum cei din Londra, Madrid, New York, dar și Ankara, Istanbul, Lahore etc.

Un polițist olandez mi-a povestit că organizează exerciții regulate pentru momentul în care țara trece la nivelul maxim de alertă: de la „substanțial” la „critic”. Aparatul de securitate s-a extins în ultimii ani. Olanda este campioană europeană la nivel de ascultări telefonice. 

Poate de aceea vizitatorii orașelor cu risc din Olanda vor vedea aceeași atmosferă relaxată ca întotdeauna. Până la momentul când, Doamne ferește, avem și noi parte de explozii. Ar exista câteva orașe-ținte – Amsterdam, Rotterdam, Haga – dar și autostrăzile, aeroporturile, centrala nucleară, toate sunt puncte cu impact mare. Olanda este cel mai dens populată țară din Europa: 17 milioane de locuitori, pe o suprafață cât un sfert din România. Este imposibil de păzit fiecare loc cu mulți oameni, pentru că așa sunt toate.

Acest lucru înseamnă că profesioniștii securității se stresează mult. Un polițist olandez mi-a povestit că organizează exerciții regulate pentru momentul în care țara trece la nivelul maxim de alertă: de la „substanțial” la „critic”. Aparatul de securitate s-a extins în ultimii ani. Olanda este campioană europeană la nivel de ascultări telefonice. Serviciile secrete sunt mici (2 la număr, AIVD și MIVD, serviciul de informații și securitate general, respectiv militar), dar bugetul lor a crescut mult față de anii '90. Atunci, după Războiul Rece cu URSS-ul, am crezut că nu mai vom avea nevoie de spioni, că va fi pace. Atentatele Al-Qaida la New York au trezit Guvernul la realitate.

Astfel, în 2004 s-a înființat Coordonatorul național pentru securitate și antiterorism, care din 2012 se ocupă, de asemenea, de cybercrime. Acest coordonator și organizația sa se ocupă aproape exclusiv de distribuirea de informații și de organizarea colaborării între toate serviciile implicate în cazul unui eveniment major: de la pompieri, până la primari, militari, unitățile antiteroriste, diferite ministere.

Detaliile acestor activități de pregătire în sectorul public nu sunt cunoscute de publicul larg. Presa olandeză nu raportează din consiliul național de securitate așa cum se întâmplă aici, unde fiecare cuvânt din CSAT e pus sub lupă. În mass-media se folosește în general un ton moderat, în încercarea de a păstra echilibrul, nu de a isteriza. Cred că e o diferență față de presa românească.

Pe de altă parte - și din fericire-, România nu are un politician puternic anti-Islam care vrea sa se folosească de sentimentele populației pentru a incita la ură față de Islam. Dacă niște băieți cu cetățenie olandeză se duc în Siria, se întorc teroriști și pun bombe în Olanda, atunci adevăratul pericol nu e atentatul în sine. Este reacția violentă care poate urma, față de un grup etnic în întregime.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da,vom trai deocamdata cu frica terorismului.Prietenii mei israelieni (trei la numar in Haifa,Tel-Aviv si Beer Seva,care mi -au fost pioneri -:) acum 60 de ani...) traiesc de la emigrarea lor cu acest pericol.Numai in primele luni li s-a parut exceptional si apasator.Acum e cotidian apartine zilei,cand se intamplla ceva in tara toate telefoanele suna dintr-o data (cat rezista aparatele ) se cauta reciproc daca au supravietuit cazul.Ba mai mult majoritatea locuintelor deja standard si peste standard au o camera -da, da -blindata unde se retrage familia in cazul alarmei (aceia care au scapat de primul atac) .Soiul omenesc in drum de la pithaecantropos la sapiens era deasemenea expus la atacuri nesteptate si in evolutie gasea mijloace din ce in ce mai propice de a limita periculozitatea atacurilor neasteptate (sonor,focuri de semnalat,curieri,telegraf,sirena etc).Aceasta fuga paralela in desvoltarea apararii la randul ei este prin natura lucrurilor intotdeauna cu un pas dupa initiativa atacului,dar azi este din ce in ce mai eficient fiiindca defensiva are la dispozitie un aparat mai larg mai adanc si mai intens pentru identificarea teroristilor si a initiatorilor,putand lua masuri organizatorice preventive. ...
    Sigur nu vom putea decat limitat evita momentul initial a faptei teroriste,dar curatirea de mai tarziu si a teroristilor potentiali surprinsi cu ocazia operatiilor de investigatie ne pot da speranta. Cea mai mare speranta ne-ar putea da secarea izvoarelor de finantare -asa cum a fost in cazul terorismului irlandez si basc prin retragerea de surse de catre raposatul dictator Khadafi cel mai mare finantator al IRA- ei si ETA -ei.Poate avem o speranta in nimicirea ISIS- ului printr-un gest mai amical catre Iran.
    Pe arabii golfului se pare ca -i linistim ...
    Hamasul si Hezbolah...asta-i treaba lui Trump..daca mai vrea sa se amestece in Orientul Apropiat..Cine stie. Cred ca Bucurestiul cu politica inteligenta de veacuri nu este expus la un pericol imediat..Pana atunci putem filosofa linistiti.
    • Like 0
  • Sunt de acord cu cele scrise in mare parte, insa nu credeti ca toleranta excesiva ne-a adus aici ? Primirea (cu speranta, chiar in suflet cu siguranta integrarii ) a unor populatii din Orientul Mijlociu, cu o cultura si o traditie atat de diferite de cultura europeana ( da, crestina, nu imi e teama sa o spun!) . Este de notorietate faptul ca exista zone, cartiere in Paris, Bruxelles in care ceteteanul autohton non-islamic sau turistii nu risca sa intre, in cele mai multe cazuri nici Politia. Mi s-a intamplat sa fiu intrebata de un coleg si prieten musulman de ce port la gat crucea (in tara mea!) crestina - caci el se simte ofensat. Am vazut ca o asistenta medicala dintr-o tara euroepeana a fost condamnata de justitia din tara ei pt ca purta la gat o cruce si ofensa musulmanii , mai exact pe femeia musulmana radicala care a reclamat-o.. Sa nu fiu inteleasa gresit: nu am nimic impotriva musulmanilor, am prieteni musulmani dar cred ca raspunsul, atitudinea placida de toleranta fata de aceste populatii care se radicalizeaza si doresc fatis islamizarea Europei sunt cel putin stupide.
    • Like 0
  • Samsara check icon
    De acord, "nu are sens să te stresezi prea mult", oricum nu se rezolvă nimic, nu are rost să te agiţi, sunt atitudini defetiste ca şi zicătoarea că "oaia pierde o îmbucătură de iarbă la fiecare behăit". Prezentul, nesemnificativ şi oricum plictisitor, e suspendat indefinit, iar lumea de dincolo de mâine personal nu mă preocupă prea mult.
    • Like 0
  • Ce ciudați sunt românii... se agită, perorează și damnează în orice chestiune care, de fapt, nu îi afectează direct (refugiații, meciurile lui Halep, atentate teroriste, etc.) însă sunt impasibili la toate problemele reale din jurul lor. Ceea ce mi se pare valoros în acest text este tocmai exemplul de atitudine, sănătoasă, de altfel, pe care cetățenii unei țări trebuie să o aibă față de anumite evenimente. Pe de altă parte, mă gândesc că, zeci de ani în comunism sub amenințarea agenturililor străine, o revoluție sub zodia teroriștilor, o conducere iliesciană care înfiera tot ce ținea de occident a contribuit semnificativ la atitudinea actuală a românilor față de atacurile teroriste și fluxul de refugiați.
    • Like 2
  • Ce ciudați sunt românii... se agită, perorează și damnează în orice chestiune care, de fapt, nu îi afectează direct (refugiații, meciurile lui Halep, atentate teroriste, etc.) însă sunt impasibili la toate problemele reale din jurul lor. Ceea ce mi se pare valoros în acest text este tocmai exemplul de atitudine, sănătoasă, de altfel, pe care cetățenii unei țări trebuie să o aibă față de anumite evenimente. Pe de altă parte, mă gândesc că, zeci de ani în comunism sub amenințarea agenturililor străine, o revoluție sub zodia teroriștilor, o conducere iliesciană care înfiera tot ce ținea de occident a contribuit semnificativ la atitudinea actuală a românilor față de atacurile teroriste și fluxul de refugiați.
    • Like 0
  • În România așteptăm un cutremur mare o dată la 40 de ani. În Europa de vest văd că sînt atentate cam o dată la 2-3 luni.
    • Like 1
  • Diferenta intre terorism si dezastrele naturale e ca primul poate fi prevenit si combatut. DaCA COrectitudinea politica insista sa ne spele creierele in continuare (ma duce cu gandul la teoria conspitatiei in care Big Brother e musulman) posibil ca asta va fi reactia generala a populatiei, un fel de resemnare tampa si inconstienta, ca in povestea cu broasca fiarta in apa incalzita treptat. http://www.videomix.ro/ce-pateste-broasca-in-apa-fiarta-79295.htm
    • Like 0
  • Acum 11-12 ani am vazut o scena incredibila in gara din Utrecht. Un grup de olandezi de origine magrebiana cu varste de 15-17 ani scuipau si injurau o fetita de 11 – 12 ani, blonda, tipic olandeza. Intre ei si fetita doi politisti, care nu faceau nimic in timp ce grupul de baieti scuipa peste ei spre fetita ce privea terifiata. Poate ca in astfel de intamplari sta cheia problemelor de acum. In schimb daca prind vreun roman ori polonez ce si-a luat bilet de tren gresit olandezii sunt intransigenti. Legea e lege si trebuie respectata.
    Am un amic olandez care s-a insurat cu o fata din Mexic in timp ce era student la doctorat. In Olanda doctoratul e considerat contract de munca si primesti un salariu, intre 1500 si 2500 euro net. Dar asta n-a contat, oricum autoritatile nu i-au permis sa-si aduca sotia in Olanda pe motiv ca nu are un venit suficient de mare. Drept urmare s-au mutat in Belgia unde traiesc si acum. In acest timp mare parte din migrantii din tarile musulmane si-au intregit familia cu cine au vrut ei.
    Nu stiu cat de importanta e religia in chestiunea terorismului in Europa, dar sunt convins ca aplicarea selective a legii si existenta unor zone in care politia nu are control sunt factori decisivi pentru radicalizare.
    • Like 9
    • @ HansBrinker
      A existat intr-adevar o perioada lunga in care politia olandeza nu a fost suficient de strict din motive de 'multiculturalism' - ca trebuie sa intelegem problemele unui grup etnic mai intai, sa discutam. Mai nou, acum cand filozofia s-a schimbat in favoarea unei abordari mai stricte, mai de putere in loc de negociere, e foarte greu pentru autoritatile olandeze sa recastige terenul si respectul pierduti. Insa Olanda nu refuza toti doctoranzi, din fericire. Stiu ca Romanii din Olanda au in mare majoritate studii superioare.
      • Like 0
    • @ HansBrinker
      Absolut de acord, In Europa de Vest am simtit de multe ori discriminarea nejustificata de multe ori fata de est europeni si nici un fel de reactie fata de faptele reprobabile ale rezidentilor musulmani veniti din toata Asia si Africa de Nord. Europa isi merita lipsa de reactie si ceea ce se intampla acum era de asteptat. EU, ca romanca sunt discriminata de exemplu in UK dar daca as fi musulmana as putea sa imi deschid covorasul si sa ma rog, sa imi fac clisme la WC institutiei (da, stiu ce zic), sa imi spal parul in chiveta baii de la birou in timpul programului etc. Cand un coleg englez a semnalat la HR faptul ca e deranjat de rugaciunile spuse cu voce tare, de baile murdare, de comportament agresiv verbal la adresa religiei crestine, a fost concediat si a primit recomandari negative pentru a nu se mai angaja prea curand... Ce e prostia asta? Cum e posibil?? Europa, trezeste-te!!!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult